Mleko owsiane to bardzo dobry napój zarówno do bezpośredniej konsumpcji, jak i do ciast, deserów, jak i śniadaniowej granoli. W sklepach litrowych kartoników z tym pysznym napojem nie brakuje nawet za dyszkę. A można je zrobić własnoręcznie, czyli po prostu wydoić płatki owsiane. Za grosze. Domowe mleko owsiane wychodzi nie tylko taniej, ale i bardziej ekologicznie – nie musimy pakować ich w kartonik. Poza tym domowe mleko roślinne robi się bardzo prosto i całkiem szybko. Stanowi alternatywę dla tradycyjnego mleka, dlatego też jest często wybierane przez wegan oraz osoby nietolerujące laktozę.
Dlaczego warto robić domowe mleko roślinne?
Domowe mleko roślinne różni się od tego z kartonika konsystencją. I ceną. Cóż, nie zawiera żadnych polepszaczy, emulgatorów ani konserwantów. A to przecież kosztuje krocie! Żartuję sobie, ale jak widzę horrendalne ceny kartonikowego mleka roślinnego, które jest warte co najwyżej złotówkę, to mam ochotę otworzyć roślinną dojarnię. Dosłownie. Chyba że mocno stanieje, to wtedy inna bajka. Chociaż niby rozumiem, skąd te ceny, ale i tak przerażają. Poza tym to generowanie śmieci. Owszem, zdarza mi się czasem kupować mleko fortyfikowane, gdy moja dieta okresowo jest uboższa w produkty bogate w wapń albo np. w podróży, podczas przeprowadzki itp., kiedy stawiam na wygodę i czas. Bo wygoda i czas też się liczą, zwłaszcza jak człowiek jest zapracowany. No i smak oraz konsystencja. Nie każdemu odpowiada przelewanie mleka domowego przez gazę. Ja jednak wolę domowe, bo ma dokładnie taki smak, jak chcę, a z kupnych wybieram świadomie produkty fortyfikowane. Największą zaletą mleka kupnego jest właśnie jego wzbogacanie (fortyfikacja) w witaminy i składniki mineralne, chodzi tutaj zwłaszcza o wapń oraz witaminę B12. Bez fortyfikacji taki napój to tylko woda z orzechem albo płatkami owsianymi. Sojowe ma tutaj przewagę, bo dostarcza więcej białka. Ale równie dobrze można zacząć robić mleko roślinne w domu!
Jeśli podobają Ci się moje przepisy, możesz postawić mi wirtualną kawę!
Dzięki temu mogę rozwijać blog i tworzyć wartościowe przepisy również dla Ciebie.
Kliknij tutaj lub poniżej w zielony przycisk.
Link do postawienia kawy znajduje się także przy poszczególnych przepisach na blogu.
Dziękuję za Twoje wsparcie! ❤️
Jak zrobić mleko roślinne w domu?
Mleko roślinne można zrobić na kilka sposobów. W blenderze wysokoobrotowym, w wytłaczarce do soków (i mleka roślinnego) lub za pomocą blendera ręcznego. Wszystko zależy to od tego, jaki masz sprzęt oraz od rodzaju takiego napoju i czasu, jakim dysponujesz na jego przygotowanie. Najprościej i najszybciej robi się mleko roślinne w blenderze. Jest wtedy też mniej garów do mycia w porównaniu do robienia mleka w wytłaczarce, w której z kolei idealnie robi się dosyć gęste mleko, taką śmietankę. Jest gładka i ma świetną konsystencję. W wyciskarce do soków na najmniejszych oczkach robię najczęściej mleko sojowe oraz owsiane. Jeśli zaś robisz domowe mleko roślinne za pomocą blendera ręcznego trzeba potem przelać przez gazę, gdyż blender ręczny nie ma tylu obrotów, co blender wysokoobrotowy, surowiec (np. płatki lub orzechy) nie są wystarczająco rozdrobnione i trzeba mleko przelać przez gazę.
Jak zrobić mleko roślinne w blenderze?
Najczęściej mleko roślinne robię w blenderze wysokoobrotowym przez kilka minut na bardzo wysokich obrotach. Uzyskuję dzięki temu bardzo dobrze rozdrobnione płatki lub orzechy i nie muszę przecedzać takiego mleka przez gazę. W skrócie wygląda to tak: mleko lub orzechy wrzucam do słoika, zalewam zimną wodą na ok. 30 minut, następnie przelewam całość do kielicha blendera, dodaję czegoś słodkiego i blenduję. Po paru minutach gładkie mleko gotowe. Bardzo lubię mleko z orzechów laskowych, migdałów oraz właśnie z płatków owsianych.
Przepis na domowe mleko owsiane
Z podanych proporcji wychodzi ok. 700 ml napoju, tudzież mleka owsianego.
Składniki:
- 700 ml przefiltrowanej i przegotowanej wody
- 3 łyżki (ok. 40 g) płatków owsianych górskich
- 2-3 daktyle / 2-3 łyżki syropu klonowego lub daktylowego / w wersji wegetariańskiej 1 łyżka miodu
- szczypta soli
Wykonanie:
1. Do słoika wsypuję płatki owsiane, zalewam je 700 ml przegotowanej / przefiltrowanej / źródlanej chłodnej wody i odstawiam na ok. 30 minut (można oczywiście dłużej).
2. Po namoczeniu przelewam płatki z wodą do kielicha blendera, dodaję 3 daktyle lub inne słodzidło według uznania oraz szczyptę soli.
3. Blenduję przez ok. 3 minuty na najwyższych obrotach.
4. Gotowe! I chlup do kubka kawy!
Przechowywanie i zastosowanie domowego mleka owsianego
Przygotowane domowymi sposobami mleko owsiane przechowuję przez ok. 3 dni w lodówce. Jako że nie dodaję żadnego emulgatora, mleko może się nieco rozwarstwić. Wystarczy przed użyciem je przemieszać łyżką lub po prostu potrząsnąć butelką / słoikiem. Mleko dodaję do kawy, deserów, na śniadanie do granoli (również domowej, przepis na granolę tutaj) albo piję prosto z kubka.
Mleko owsiane bezglutenowe
Mleko owsiane można przygotować w wersji 100% bezglutenowej, jeżeli do jego produkcji użyje się płatków owsianych bezglutenowych, certyfikowanych pod tym kątem, z oznaczeniem przekreślonego kłosa na opakowaniu. Owies, chociaż jest naturalnie bezglutenowy, na etapie uprawy, a potem produkcji jest zanieczyszczany glutenem pochodzącym z innych zbóż. Stąd dla osób, które muszą stosować dietę bezglutenową (celiakia, alergia), odpowiednie będą tylko produkty z owsa ze specjalnym oznaczeniem “bezglutenowy” na opakowaniu.
Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Doda mi to motywacji do kolejnych publikacji!
Wypróbuj także przepis na CZEKOLADĘ DYNIOWĄ – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!
52 komentarze
Małgosia
Dobre Zielsko
Dorota
Iza
Dobre Zielsko
Izabela
Dobre Zielsko
Aska
Dobre Zielsko
Edyta
Dobre Zielsko
Ada
Dobre Zielsko
Zofia
Dobre Zielsko
Emilia
Dobre Zielsko
Basia
Alicja
Monika
Monika Ł.
Dobre Zielsko
Katarzyna
Martyna
Dobre Zielsko
Norbert
Dobre Zielsko
Ewa
Pow
Kasja Mo
Agata
Aga
Janek
Dobre Zielsko
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Aga
vera
Dobre Zielsko
vera
Marek
Dobre Zielsko
Edyta
Dobre Zielsko
Natalia Podstawka
Pingback:
Kinga
K.
Marta K.
Dobre Zielsko
Pingback: