wegański meal prep
Bezglutenowe,  Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie

Wegański meal prep #1

Od dłuższego już czasu nie mam… czasu na gotowanie i fotografowanie, a co za tym idzie przelewanie przepisów na komputer. Pomysłów mi nie brakuje, ale czasu na ich realizację już tak. Ale co tydzień w niedzielę szykuję sobie jedzenie na kilka dni do przodu. Muszę znaleźć czas, bo w tygodniu mam go zdecydowanie mniej i wolę polegać na gotowcach, które sama sobie przygotuję. Dlatego odpowiednia organizacja pracy w kuchni jest bardzo ważna, by zapewnić sobie zdrowe odżywianie i mieć energię oraz przestrzeń na inne aktywności. Wpadłam więc na pomysł, by spisywać mój wegański meal prep.

Wegański meal prep

Postanowiłam, że będę zapisywać co jakiś czas na blogu, co akurat jem i jakie mam pomysły na posiłki. Dla samej siebie oraz dla Was – być może znajdziecie w tym inspirację. Nie na każde posiłki będzie przepis, bo nie mam przestrzeni czasowej na zdjęcia i redakcję wpisów, które pochłaniają sporo czasu. Często jadam dania, które już są na blogu i do nich dam Wam linki. Wpisy nie będą regularne, będę je pisać, kiedy będę mieć wolną dłuższą chwilę.

Przygotowanie posiłków

Co jest dla mnie ważne w przygotowywaniu posiłków? Aby były zdrowe, smaczne i sezonowe. Nie zawsze muszą być to być dania złożone, wymyślne i wyrafinowane. Stawiam na prostotę, ale i wartości odżywcze. W mojej kuchni ważne jest także sprytne wykorzystanie różnych produktów i zasobów, np. pieczenie kilku potraw na raz. Jak piekę chleb, to od razu piekę warzywa. Staram się tak organizować czas w kuchni, aby w tym samym czasie robić kilka rzeczy i wykorzystywać składniki w różnych daniach. Jest to również oszczędzanie prądu, czasu na zakupy i ograniczenie marnowania żywności. Część poniższych dań przygotowałam w niedzielę, zaś pozostałe w środę. Nie zajęło mi to zbyt wiele czasu – łącznie 3 godziny. Nie liczę oczywiście takich drobnych czynności, jak zrobienie zaczynu do chleba etc. Nie liczę także czasu na pokrojenie chleba i przygotowanie kanapek. Chleb piekę regularnie w domu. Poniższe dania nie są jedynymi, jakie będę jeść, nie stanowią więc całego jadłospisu. Stanowią większość mojej diety, ale oprócz nich są np. owoce czy owsianki. Pokazuję tylko te z dań, których przygotowanie jest dłuższe i można je przygotować na 2-3 dni, aby zaoszczędzić czas.

wegański pasztet soczewicowy z grzybami leśnymi

Główne składniki w tym tygodniu

W tym tygodniu głównymi moimi składnikami są grzyby – boczniaki i pieczarki. Grzybów jadam całkiem sporo, zwłaszcza jesienią i zimą. Oprócz grzybów jest kasza gryczana oraz ze strączków rządzi tym razem czerwona soczewica. Po niej będzie biała fasola. Strączki rotuję w mojej diecie. Np. gotuję gar fasoli i mam z tego obiad, pastę do chleba, dodatek do zupy, kotlety etc. W tym tygodniu z warzyw korzeniowych mam pasternak. Na działce u babci znalazłam 4 pasternaki – ostały się w ziemi przez zimę i zrobiłam z nich pyszną zupę.

Sezonowe warzywa i owoce

Mamy połowę marca i na balkonie rośnie sporo drobnego szczypiorku, który wykorzystuję do twarożku z tofu oraz innych smarowideł. W okresie jesienno-zimowym uprawiam regularnie mikrolistki w domu, które dodaję dosłownie do wszystkiego – na kanapki, do obiadu, do pesto. Dostępny jest także chrzan, który lubię dodawać do hummusu z fasoli oraz smarowidła ze słonecznika, jak i czerwona kapusta, którą jem na zmianę z burakami.

Co jem w tym tygodniu?

1. Pasztet grzybowy – tym razem bez soczewicy, tylko z większą ilością kaszy jaglanej (przepis prawie taki sam, ale smak i konsystencja inne) – do chleba i do obiadu
kliknij tutaj po przepis na pasztet grzybowy

2. Hummus z fasoli – tym razem wersja z chrzanem
kliknij tutaj po przepis na pastę z fasoli

3. Kasza gryczana z boczniakami i kapustą czerwoną

4. Zupa soczewicowa z pasternakiem i cebulą (na 2 dni)

5. Kasza gryczana z sosem ciecierzycowym i surówką z kapusty czerwonej
kliknij tutaj po przepis na surówkę z kapusty czerwonej, jarmużu i czerwonej papryki

wegański meal prep

6. Twarożek z tofu ze szczypiorkiem
kliknij tutaj po przepis na twarożek z tofu

7. Smarowidło ze słonecznika z sokiem z cytryny
kliknij tutaj po przepis na smarowidło ze słonecznika

8. Ciastka owsiane

9. Crumble z jabłkami pod kruszonką
kliknij tutaj po przepis na crumble z jabłkami

10. Makaron razowy z pesto jarmużowym – pesto wykorzystam także jako smarowidło do chleba
kliknij tutaj po przepis na makaron z pesto

makaron z pesto wegańskie

Mam nadzieję, że pomysł na wegański meal prep w tej formie będzie dla Was przydatny i w znajdziecie w nich kulinarne inspiracje. Dajcie znać w komentarzu, co będziecie jeść w najbliższych dniach.

Jeśli macie ochotę, możecie dodać mi motywacji i postawić mi wirtualną kawę, klikając w poniższy zielony przycisk.

Postaw mi kawę na buycoffee.to

 

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.