Zielsko mogłabym jadać bez przerwy. Kocham warzywa, zioła i owoce! Warzywa najbardziej na świecie. Moim ulubionym jesienno-zimowym zielskiem jest jarmuż. Dodaję go wszędzie, gdzie się da, a najczęściej jadam surowiznę. Do tego dobra oliwa lub olej, np. rydzowy, lniany, z orzechów włoskich lub rzepakowy z pierwszego tłoczenia. Surówka z jarmużu i czerwonej papryki to świetny dodatek do obiadu albo nawet na śniadanie czy kolację z kromką domowego chleba.
Surówka z jarmużu i czerwonej papryki – micha pełna zielska
Jarmuż uwielbiam łączyć z innym moim ulubionym zielskiem – czerwoną kapustą. Do tego lubię, jak w surówce jest czerwono. Jako że pomidory najlepsze są gruntowe, zimą przerzucam się na pomidory suszone i na czerwoną paprykę. Do tego dodaję świeże listki sałaty z domowej szklarni Green Farm, aspołeczny czosnek, jeśli następnego dnia mam home office. Kiedy nie mam tak dobrze, czosnku nie dodaję, a zamiast niego dorzucam czerwoną cebulę. Szybciej wyparuje. Do tego pasują jakieś zdrowe ziarenka – czarnuszka, podprażone siemię lniane, pestki dyni i orzechy włoskie. Kilka prostych i dostępnych składników i mamy michę pełną zielska! Uwielbiam zraszać taką surówkę dobrym olejem roślinnym i zmieniać jej smak właśnie różnymi olejami roślinnymi. Zwracam uwagę na kwasy omega-3 i często do takiej surówki dodaję olej lniany – dobre oleje ma Oleoteka. Dla fanów Dobrego Zielska mam kod rabatowy w sklepie firmowym olejów Oleoteka – 5% od wartości produktów zamówionych w sklepie Oleoteka. Kod jest ważny bezterminowo i jest następujący: DOBREZIELSKO (duże litery).
Przepis na surówkę z jarmużu i czerwonej papryki
Proporcje podane na porządną porcję dla dwóch osób. Chociaż przyznam, że jeśli chodzi o dobre zielsko, to ja nie mam umiaru.
Składniki:
- 200 g czerwonej kapusty
- 100 g jarmużu (dwa duże liście)
- 3 małe czerwone papryki
- kilka orzechów włoskich
- kilka suszonych pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- chlust oleju lnianego lub z orzechów włoskich
- łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- świeżo zmielony pieprz czarny
- odrobina soli
Wykonanie:
1. Jarmuż, kapustę czerwoną, paprykę i cebulę kroję cienko.
2. Pomidory suszone kroję na drobne kawałki.
3. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę.
4. Natkę pietruszki drobno siekam.
5. Orzechy włoskie łamię lub kroję na drobne kawałki.
6. Wszystkie składniki mieszam w misce, dodaję trochę czarnego pieprzu oraz soli, a na koniec wlewam chlust oleju. Wszystko razem dokładnie mieszam i dodaję do obiadu albo zjadam z pieczywem.
Jarmuż i kapusta czerwona
Uwielbiam połączenie jarmużu z kapustą czerwoną. Do tego zdrowego duetu świetnie pasuje coś czerwonego – wszak jemy kolorami. Często robię podobną kolorystycznie surówkę – z nasionami granatu. Świetne połączenie, które bardzo Ci polecam – zerknij na przepis.
Chrupcie zielsko!
Gosia
One Comment
Pingback: