surówka z jarmużu i czerwonej papryki
Bezglutenowe,  Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie

Surówka z jarmużu, czerwonej kapusty i czerwonej papryki

Kocham warzywa najbardziej na świecie. I chyba najbardziej jarmuż. Dodaję go wszędzie, gdzie się da, a najczęściej jadam surowiznę. Kapustę czerwoną też uwielbiam, za kolor, smak, witaminy i antocyjany. Do tego dobra oliwa lub olej, np. rydzowy, lniany, z orzechów włoskich lub rzepakowy z pierwszego tłoczenia. Surówka z jarmużu i czerwonej papryki to świetny dodatek do obiadu albo nawet na śniadanie czy kolację z kromką domowego chleba. Smakuje w sezonie i zimą. 

Surówka z jarmużu i czerwonej kapusty – micha pełna zielska

Jarmuż uwielbiam łączyć z innym moim ulubionym zielskiem – czerwoną kapustą. Do tego lubię, jak w surówce jest czerwono. Dodajaę najcześciej czerwoną paprykę i pomidory koktajlowe. Lubię dodać także mikrolistki, sałaty, natkę pietruszki, szczypiorek, czosnek i czerwoną cebulę. Do tego pasują jakieś zdrowe ziarenka – czarnuszka, podprażone siemię lniane, pestki dyni i orzechy włoskie. Kilka prostych i dostępnych składników i mamy michę pełną zielska! Uwielbiam zraszać taką surówkę dobrym olejem roślinnym i zmieniać jej smak właśnie różnymi olejami roślinnymi. Zwracam uwagę na kwasy omega-3 i często do takiej surówki dodaję olej lniany.

Przepis na surówkę z jarmużu i czerwonej papryki

Proporcje podane na porządną porcję dla dwóch osób. Chociaż przyznam, że jeśli chodzi o dobre zielsko, to ja nie mam umiaru.

Składniki:

  • 200 g czerwonej kapusty
  • 100 g jarmużu (dwa duże liście)
  • 1 czerwona papryk1
  • kilka orzechów włoskich
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • chlust oleju lnianego lub z orzechów włoskich
  • łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • odrobina soli

surówka z jarmużu i czerwonej papryki

Wykonanie:

1. Jarmuż, kapustę czerwoną, paprykę i cebulę kroję cienko.

2. Pomidory suszone kroję na drobne kawałki.

3. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę.

4. Natkę pietruszki drobno siekam.

5. Orzechy włoskie łamię lub kroję na drobne kawałki.

6. Wszystkie składniki mieszam w misce, dodaję trochę czarnego pieprzu oraz soli, a na koniec wlewam chlust oleju. Wszystko razem dokładnie mieszam i dodaję do obiadu albo zjadam z pieczywem.

Jarmuż i kapusta czerwona

Uwielbiam połączenie jarmużu z kapustą czerwoną. Do tego zdrowego duetu świetnie pasuje coś czerwonego – wszak jemy kolorami. Często robię podobną kolorystycznie surówkę – z nasionami granatu. Świetne połączenie, które bardzo polecam – zerknij na przepis.

Na zdrowie!
Gosia


Mam dla Ciebie jeszcze inny pyszny przepis – tym razem faszerowane KOTLETY ZIEMNIACZANE – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!

wegańskie faszerowane kotlety ziemniaczane


Korzystasz z moich przepisów? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę? A może chcesz wspomóc mnie w redakcji ebooka? 
Możesz to zrobić wirtualnie, stawiając mi kawę w serwisie Buy to coffee! Wystarczy kliknąć poniżej na zielony przycisk. Dzięki!

Postaw mi kawę na buycoffee.to


 

3 komentarze

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.