surówka sałatka z granatem jarmużem kapustą czerwoną i orzechami włoskimi
Bezglutenowe,  Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie,  Święta

Sałatka z granatem, jarmużem i czerwoną kapustą

Późną jesienią i wczesną zimą namiętnie jadam jarmuż, to moje ulubione zimowe zielsko. A całorocznym moim ulubionym zielskiem jest czerwona kapusta. Nic dziwnego, że to połączenie często gości na stole. Coś jednak do tego z reguły dodaję i tak mi ostatnio brakowało jakiegoś mocniejszego akcentu kolorystycznego, wszak jemy także kolorami. Tak się złożyło, że ostatnio kupiłam parę granatów i postanowiłam spróbować dodać pestki tego owocu do zielska. I tak wyszła kolorowa sałatka z granatem, jarmużem i czerwoną kapustą.

Sałatka z granatem, czyli bawimy się w kolory

Sałatka z granatem, jarmużem i czerwoną kapustą to świetnie dobrane kolorystycznie towarzystwo. A do tego zdrowe. Pestki z granatu świetnie wydobywają z sałatek to „coś”, co nadaje im niecodziennego charakteru. Idealnie pasuje jako dodatek do bardziej wystawnego obiadu, czy na imprezę. Przygotowałam ją na święta, a teraz zrobię na sylwestrowe szaleństwa (nie tylko kulinarne) z przyjaciółmi. Będzie świetnie komponować się z deserami, w których również nie zabraknie granatu. Ma być w końcu wystrzałowo. I kolorowo. Sałatkę posypuję orzechami włoskimi, a do tego opcjonalnie dodaję dressing z (niewegańskiego) miodu lub syropu klonowego, oleju i soku z limonki lub cytryny. Wszystkie składniki sałatki są bardzo zdrowe i warto je jadać w okresie zimowym, nie tylko od święta. Owoc granatu również jest bardzo zdrowy – zawiera sporo polifenoli, witamin z grupy B, a także witaminę C i E, potasu, cynku, selenu, a także błonnika. Warto jeść go bezpośrednio oraz pić zrobiony z niego sok. Podobno jest także skutecznym afrodyzjakiem i bywa nazywany „owocem miłości”

Przepis na sałatkę z granatem, jarmużem i czerwoną kapustą

Nie wiem, jak u Was, ale u nas wszelkie dobre zielsko znika bardzo szybko, dlatego sałatkę robię w proporcjach na kilka osób i wrzucam wszystkie składniki do dużej michy.

Składniki:

Sałatka:

  • 500 g kapusty czerwonej
  • 200 g zielonego jarmużu (kilka dużych liści)
  • 1 granat
  • kilka orzechów włoskich
  • szczypta soli

Dressing:

  • 2 łyżki syropu klonowego lub (w wersji wegetariańskiej) płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich, lnianego, rydzowego lub z wiesiołka
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki

Wykonanie:

Wykonanie sałatki jest banalnie proste. Najdłużej trwa chyba łupanie orzechów, chyba że weźmiemy gotowe z paczki, to wtedy najdłużej kroi się kapustę. A więc łupiemy orzechy i moczymy je chociaż przez pół godziny, a najlepiej trochę dłużej. Potem drobno kroimy kapustę. Z jarmużu usuwamy twardą łodyżkę i kroimy lub rwiemy liście i wrzucamy do miski. Dodajemy pestki granatu. Tutaj przeczytacie, jak szybko obrać granat. Następnie dorzucamy orzechy oraz sól. W małej miseczce przygotowujemy dressing – łączymy wszystkie składniki, mieszamy i dodajemy do sałatki lub podajemy w osobnej miseczce.

Przyjemnego chrupania!
Małgosia

10 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.