wegański bezglutenowy jagielnik kokosowo-figowy z owocami bez cukru
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Wegański bezglutenowy jagielnik kokosowo-figowy z owocami

Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie wegański bezglutenowy jagielnik kokosowy ze spodem z bakalii i orzechów, a na wierzchu sezonowe owoce, w tym truskawki z własnego krzaczka.

Mus kokosowy do wegańskich deserów

W moich deserach bardzo często występuje przepyszny mus kokosowy, który robię w robocie kuchennym z wiórków albo biorę gotowy mus kokosowy. Mus kokosowy jest mniej kaloryczny niż olej kokosowy, ma bardziej intensywny smak kokosa i równie dobrze stabilizuje masę deserów oraz nadaje im aksamitnej konsystencji. To mój składnik must wszelkich wegańskich deserów bez pieczenia. A przy tym dostarcza korzystnych składników prozdrowotnych i dobrych kalorii – przy zjadaniu go w rozsądnej ilości, oczywiście!

Wegański bezglutenowy jagielnik bez pieczenia i bez cukru

Latem z reguły robię desery bez pieczenia, do których dodaję sezonowe owoce. Wyjątkiem są ciasta drożdżowe z kruszonką i jagodami lub porzeczkami. Jak najprościej zrobić szybki wegański deser bez pieczenia? Przygotować go z kaszy jaglanej, tofu i musu kokosowego! I tym razem wyszedł mi wegański bezglutenowy jagielnik kokosowy. Myślałam, żeby zrobić cienką warstwę spodu z daktyli, ale oczywiście wyszło inaczej, bo pierwsze w szafce rzuciły mi się w oczy figi. Zrobiłam ciacho dwuwarstowe, a do fig dodałam kilka suszonych śliwek, surowe kakao i orzechy laskowe. Ta warstwa figowa wychodzi dosyć słodka, dlatego do warstwy jaglano-kokosowej nie dodałam już żadnego słodzika. Słodkie są też sezonowe owoce i całe ciacho świetnie się komponuje i przełamuje. Jeśli chcesz dodać słodzik, dodaj wg uznania bezkaloryczny erytrol lub inny zdrowszy zamiennik cukru (najlepiej jasnego koloru, aby nie zmieniać koloru warstwy jaglano-kokosowej, np. oprócz wspomnianego erytrolu, będzie pasował ksylitol).

Sezonowe owoce

Na wierzch dodałam czerwone i czarne porzeczki, morele od znajomych z działki oraz przepyszne słodkie truskawki z mojego własnoręcznie podlewanego i pielęgnowanego krzaczka z balkonu! Do tego mięta – również z balkonu. Pasują także czereśnie, brzoskwinie, jagody, borówki, maliny, pestki granatu. Jeśli zrobisz wegański bezglutenowy jagielnik poza sezonem, można udekorować go zestruganą gorzką czekoladą lub zmielonymi orzechami.

Przepis na wegański bezglutenowy jagielnik kokosowo-figowy z owocami

Proporcje podane na tortownicę o średnicy 22 cm.

Składniki:

  • 800 ml mleka kokosowego (2x) + stała konsystencja z trzeciej puszki
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 200 g wiórków kokosowych lub musu kokosowego
  • 100 g suszonych fig
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki surowego kakao (może być i gorzkie, ale surowe zdrowsze i nieco jaśniejsze)
  • odrobina soli
  • owoce na wierzch: truskawki, porzeczki, morele
  • liście mięty do dekoracji
  • opcjonalnie: laska wanilii oraz słodzik wg uznania

Wykonanie i wskazówki:

1. Kaszę jaglaną gotuję w mleku kokosowym (2 puszki na 200 g kaszy). Jeśli trzeba, to dolewam nieco płynu w trakcie, chociaż lepiej nalać więcej płynu na początku, niż potem. Kasza i tak go wchłonie.

2. Z wiórków robię mus kokosowy w robocie kuchennym (przepis tutaj) lub biorę kupny i rozpuszczam go w kąpieli wodnej – wkładam słoik do większego naczynia z gorącą wodą i mieszam mus kokosowy, aż się rozpuści. Około 1/4 musu kokosowego (czyli 50 gramów = ok. 3,5 łyżki) pójdzie do warstwy spodniej, zaś pozostała ilość do warstwy jaglano-kokosowej.

3. Następnie przygotowuję spód. Orzechy laskowe wrzucam do misy robota kuchennego i mielę je na drobno. Można je podprażyć w piekarniku lub na patelni. Figi i śliwki kroję drobno i wrzucam do orzechów. Rozdrabniam wszystko razem.

4. Dodaję roztopiony mus kokosowy, surowe kakao, odrobinę soli oraz 100 ml mleka kokosowego i dalej blenduję, aż utworzy się papka. Nie musi być zupełnie jednolita – fajnie, jeśli coś będzie chrupało. Jeśli figi i śliwki są twarde, potrzeba będzie je pomoczyć przed pokrojeniem i/lub dodać więcej musu albo mleka kokosowego do masy. Mus będzie lepszy, bo będzie lepiej trzymał warstwę. Zblendowaną masę wykładam na tortownicę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki. Wysokość masy ok. 2 cm.

5. Kolejno przygotowuję warstwę jaglano-kokosową. Ugotowaną i lekko przestygniętą kaszę jaglaną blenduję ze stałą częścią mleka kokosowego i kremu kokosowego na gładką masę. Dodaję miąższ z laski wanilii i odrobinę soli. Jeśli potrzeba, dodaję trochę słodzika.

6. Wyblendowaną masę jaglano-kokosową wykładam na warstwę figowo-orzechowo-kakaową i wstawiam do lodówki – najlepiej na około 2 godziny.

7. Wegański bezglutenowy jagielnik kokosowo-figowy można udekorować dostępnymi sezonowymi owocami i najlepiej zrobić to przed podaniem, inaczej takie owoce, jak np. pokrojone truskawki, czy morele będą średnio się prezentowały po kilku godzinach stania w lodówce.

Twoje ulubione wegańskie desery

Jak Ci się podoba mój przepis? Jakie są Twoje ulubione desery? Podziel się w komentarzu swoimi pomysłami!

Inspiruj się!
Gosia

3 komentarze

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.