Zapiekana papryka faszerowana kaszą gryczaną i brokułem

zapiekana papryka faszerowana kaszą gryczaną i brokułami

Ostatnio namiętnie jadam paprykę, tak mnie wzięło, że chrupię jako przegryzajkę. Papryka to świetne źródło dobroczynnych flawonoidów, w tym witaminy P, oraz C, czyli wszystko, co zdrowe w okresie zimowym. Najlepiej na surowo. Chociaż  taka zapiekana papryka faszerowana smakuje jeszcze bardziej.  I pięknie pachnie w całej kuchni. Idealny apetyczny bezglutenowy wegański obiad albo kolacja.

Zapiekana papryka faszerowana kaszą gryczaną i brokułami

Papryka idealnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. W innym przepisie  na zapiekaną paprykę zrobiłam farsz z kaszy jaglanej, cieciorki oraz pieczarek, ale nadaje się praktycznie wszystko, co zastaniecie w szafkach i lodówce. W łatwy sposób można wykorzystać resztki warzyw, grzybów, strączków, czy kaszy z poprzedniego dnia. Tym razem postawiłam na kaszę gryczaną, pieczarki, soczewicę brązową oraz brokuła.  Pasują również inne strączki, które akurat mamy pod ręką.

Sosy do zapiekanej papryki faszerowanej

Zapiekana papryka faszerowana najlepiej smakuje z sosami lub polana olejem albo oliwą. Można przygotować sos pomidorowy z passaty i suszonej papryki lub czosnkowy zielony sos pietruszkowy, bazyliowy albo jarmużowy na bazie oleju lnianego lub rzepakowego oraz słonecznika. Wielbiciele bardziej tradycyjnych smaków doceniają sos pomidorowo-paprykowy z dodatkiem papryki wędzonej lub papryczki chili. Takie dodatki dodają smaku. Paprykę podajemy posypaną natką pietruszki lub pokrojoną w drobną kostkę surową paprykę.

Przepis na zapiekaną paprykę faszerowaną kaszą gryczaną i brokułami

Proporcje na dwie średniej wielkości zapiekane papryki faszerowane.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości czerwone papryki
  • 200 g pieczarek brązowych lub białych
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 50 g soczewicy brązowej
  • kilka różyczek brokuła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • przyprawy na ostro: suszona papryka, papryka chili, wędzona papryka
  • sól, pieprz

Jak to zrobić?

Paprykę myjemy, kroimy na pół pionowo lub poziomo – odkrajamy tylko górną część, wydrążamy środek. Kaszę gryczaną i brązową soczewicę płuczemy i gotujemy razem na sypko – w małej ilości lekko osolonej wody aż będą lekko al dente – przez ok. 18-20 minut. Wody powinno ok. 2 cm więcej niż ziaren i pod koniec gotowania powinno jej nie być – trzeba sprawdzać podczas gotowania, żeby też z drugiej strony nic się nie przypaliło i w razie czego dolać nieco wody.  Brokuły myjemy i opcjonalnie przelewamy wrzątkiem – będą wtedy bardzo zielone. Cebulę myjemy i kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, kroimy na małe kawałki, wrzucamy na patelnię i podduszamy, aż wyparuje z nich woda. Następnie wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę. Podsmażamy razem, aż cebula się zeszkli, a pieczarki przyrumienią.

Co dalej?

Po ugotowaniu kaszy i soczewicy przesypujemy je na patelnię i mieszamy z pieczarkami oraz cebulą. Solimy, pieprzymy i przyprawiamy wg uznania. Dodajemy 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku i pokrojone na małe kawałki brokuły. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowany farsz przekładamy do połówek papryki, a następnie przekładamy paprykę na blachę do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 20 minut w trybie termoobiegu. Możemy wydłużyć nieco czas pieczenia, ale trzeba sprawdzać, żeby brokuły się nie przypaliły za bardzo.

Jak jeszcze przygotować paprykę?

Więcej inspiracji na podanie papryki znajdziesz w naszym innym przepisie na zapiekaną paprykę faszerowaną. Wypróbuj także przepyszną wegańską pikantną paprykową zupę krem.

Pysznego obiadu!
Małgosia

Poznaj nasze inne przepisy z papryką:

Wegańska zupa paprykowa z czerwoną soczewicą

Papryka faszerowana pieczarkami, cieciorką i jaglanką

Surówka z jarmużu i czerwonej papryki

4 Replies to “Zapiekana papryka faszerowana kaszą gryczaną i brokułem”

  1. Się robi! Fajny, prosty przepis, tylko problem jak zwykle jak to dobrze przyprawić!
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Próbuj z różnymi przyprawami - polecam te "cieplejsze" - paprykę (różne rodzaje), kurkumę. Na warsztatach bardzo wszystkim podeszła wędzona papryka. :)
  2. Czy zamiast brązowej soczewicy mogę użyć czerwonej ?
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Oczywiście, farsz dobieramy odpowiednio do swoich preferencji. Jedynie trzeba zwrócić uwagę na to, że czerwona soczewica bardziej się "rozwala" podczas ugotowania niż brązowa lub zielona, dlatego częściej dodaję ją do zup, np. do wegańskiej zupy paprykowej https://dobrezielsko.pl/zupa-paprykowa-z-czerwona-soczewica/.

Dodaj komentarz