Wegański bezglutenowy nerkownik kokosowy z malinami

wegański bezglutenowy nerkownik

Wegański bezglutenowy nerkownik kokosowy z malinami, jeżynami i truskawkami (te ostatnie z własnego balkonu) wyszedł mi zupełnie niespodziewanie… Bez pieczenia. W domu miałam być raptem trzy dni między jednym wyjazdem a drugim i tak myślałam o jakimś pysznym deserku… Początkowo planowałam zrobić kokosowy jagielnik z owocami według tego przepisu, ale jak to ja – nigdy przepisów się nie trzymam, zwłaszcza moich własnych i wyszło mi zupełnie coś innego. Koncepcję w trakcie blendowania musu kokosowego zmieniłam chyba ze trzy razy i wyszedł mi wegański bezglutenowy nerkownik kokosowy z sezonowymi owocami.

Wegański bezglutenowy nerkownik kokosowy, czyli bomba kaloryczna!

Jako że miałam początkowo zrobić ponownie kokosowy jagielnik bez pieczenia, zaczęłam mielić wiórki na mus kokosowy. Z reguły, jak już odpalam Magimixa do produkcji musu kokosowego, to szykuję kilka słoiczków i robię jeszcze tahini i różne masła orzechowe. Tym razem blendowałam też masło z nerkowców i tak sobie pomyślałam, żeby dodać do mojego wegańskiego deseru właśnie masło z nerkowców. Jest takie słodkie! Na początku myślałam, aby zrobić mini raw babeczki, ale stwierdziłam, że wolę jednak inną formę deseru. Z drugiej strony połączenie masła z nerkowców wraz z musem kokosowym to istna bomba kaloryczna! No ale deserów (nawet wegańskich czy bezglutenowych) nie je się dużo na raz, tylko kawałeczek… A smak jest przepyszny! Postanowiłam więc połączyć masło z nerkowców z musem kokosowym, a jako wypełniacz zostawić trochę kaszy jaglanej z pierwotnego przepisu. Wszak kasza jaglana jest z grubsza o połowę mniej kaloryczna niż nerkowce oraz mus kokosowy i nadaje się idealnie jako baza do masy wszelkich deserów.

Trzy przepyszne warstwy nerkownika

Mój wegański bezglutenowy nerkownik bez pieczenia i bez dodatku rafinowanego cukru składa się z trzech warstw – czekoladowego spodu, masy nerkowcowo-jaglano-kokosowej oraz nerkowcowej masy wierzchniej, która pierwotnie miała być polewą, ale już stwierdziłam, że zachowam umiar w dawkowaniu kalorii… W zasadzie nie wiedziałam, jak nazwać ten deser, ale przebija w nim jednak smak nerkowców, więc jest to nerkownik jaglany, tudzież kokosowy. Do środka masy oraz na wierzch dałam sezonowe owoce – maliny i jeżyny oraz dwie truskawki z balkonu.

Mus kokosowy i masło orzechowe z nerkowców

Wśród składników na wegański bezglutenowy nerkownik znajdują się mus kokosowy oraz masło z nerkowców. Przygotowuję je w domu w robocie kuchennym Magimix z wiórków kokosowych (przepis tutaj) oraz z orzechów (przepis podobny tutaj). Z reguły masła blenduję co jakiś czas, aby mieć zawsze w domu zapasy. Zdarza się oczywiście, że używam gotowych produktów – musu kokosowego Look Food.

Spód nerkownika w wersji 100% bezglutenowej

Spód mojego nerkownika składa się z produktów naturalnie bezglutenowych, jednakże, jeśli chorujesz na choroby, przy których eliminacja glutenu jest podyktowana przesłankami medycznymi, powinnaś (powinieneś) wybierać produkty z przekreślonym kłosem, aby mieć pewność, że nie są one zanieczyszczone glutenem. Dotyczy to przede wszystkim płatków owsianych, które są składnikiem spodu.

Jak „odchudzić” wegański bezglutenowy nerkownik?

Wegański bezglutenowy nerkownik kokosowy jest deserem dosyć kalorycznym. A to za sprawą musu kokosowego oraz nerkowców, które zawierają sporo tłuszczu i przez to są dosyć kaloryczne. Nerkownika można odchudzić dodając do masy agar zamiast musu kokosowego i masła z nerkowców. Ale wtedy czar pryska i nie ma odpowiedniego połączenia smaku… Które jest bardzo pyszne! Mój wegański bezglutenowy nerkownik nie zawiera dodatku rafinowanego cukru. Ba! Do spodu oraz masy nerkownika nie dodałam żadnego słodzika – dla mnie słodkie są suszone morele, mus kokosowy oraz nerkowce. Bardzo lubię takie połączenia smaków. Jedynym słodem, jaki dodałam, to syrop daktylowy do masy z masła z nerkowców. Ale i tak jest jego niewiele. W wersji wegetariańskiej może być płynny miód. Najlepiej oczywiście z lokalnej pasieki.

Przepis na wegański bezglutenowy nerkownik kokosowy z malinami

Proporcje podane na tortownicę o średnicy 21 cm. Wysokość nerkownika ok. 4 cm.

Składniki:

Spód: 

  • 50 g suszonych niesiarkowanych moreli (ciemnych)
  • 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżka zmielonego sezamu
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki przestygniętej przegotowanej wody
  • szczypta soli

Masa nerkownika:

  • 2,5 szklanki mleka kokosowego lub wody
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g musu kokosowego
  • 200 g nerkowców lub gotowego masła z nerkowców
  • słodzik wg uznania (ja nie dodawałam)

Polewa:

  • 100 g nerkowców lub gotowego masła z nerkowców
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowaneg0 lub musu kokosowego
  • 2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego

Wierzch:

  • kubeczek malin
  • kubeczek jeżyn
  • inne sezonowe owoce, np. truskawki
  • odrobina zestruganej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Przygotowanie nerkownika zaczynam od spodu. Płatki owsiane oraz sezam mielę w blenderze, dodaję do nich kilka łyżek przegotowanej wody, szczyptę soli, kakao, drobno pokrojone morele, roztopiony mus kokosowy lub nierafinowany olej kokosowy. Wszystko razem blenduję na w miarę gładką masę. Jeśli blender nie daje rady, trzeba dodać nieco wody (zero kalorii) lub oleju kokosowego (dużo kalorii). Po wyblendowaniu masę spodu przekładam do wyłożonej papierem tortownicy i równomiernie rozkładam silikonową łopatką. Następnie wkładam spód do lodówki, aby nieco stężał. Kaszę jaglaną zalewam dwukrotnie zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Wodę odlewam i zalewam mlekiem kokosowym (lub wodą = zero kalorii) w proporcji ok. 2,5:1, gotuję przez ok. 15-20 minut, a następnie zostawiam do przestygnięcia i kolejno blenduję z masłem z nerkowców oraz musem kokosowym. Kasza nie może być rozmemłana, musi być ugotowana „na sztywno”, inaczej masa może nie stężeć zbyć dobrze. Dobry blender poradzi sobie z jej zblendowaniem.

Co dalej?

Na stężałym spodzie rozkładam część malin oraz jeżyn i zalewam formę masą nerkowcowo-jaglano-kokosową. Wyrównuję równomiernie łopatką silikonową. Odstawiam do lodówki na godzinę albo na trochę krócej do zamrażalnika. Z pozostałego masła z nerkowców, oleju kokosowego oraz syropu daktylowego lub klonowego przygotowuję polewę – wszystkie składniki blenduję na płynną masę. Schłodzony i stężały deser wyjmuję z lodówki i rozlewam na nim polewę z nerkowców. Zastygnie dosyć szybko na schłodzonej masie. Jeśli nie chcesz dawać tylu kalorii do polewy, możesz zrobić masę bardziej gęstą bez dodatku oleju kokosowego i ją po prostu rozłożyć na wierzchu. Wegański bezglutenowy jagielnik dekoruję malinami, jeżynami, truskawkami oraz listkami mięty. Posypuję także zestruganą gorzką czekoladą.

Nerkownik czy jagielnik?

Inspirując się moim poprzednim przepisem na jagielnik, zmieniłam nieco koncepcję i przeszłam na nerkowniki… Teraz mi nerkowce w głowie i już myślę o jakimś czekoladowym nerkowniku… A Ty, które wegańskie desery bez pieczenia wolisz bardziej – jagielniki czy nerkowniki?

Udanych pomysłów na wegańskie desery!
Małgosia

Wypróbuj moje inne przepisy na bezglutenowe wegańskie desery bez pieczenia:

Wegańskie bezglutenowe desery bez pieczenia

Wegański bezglutenowy jagielnik kokosowo-figowy z owocami

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.