wegański pasztet soczewicowy z grzybami leśnymi
Bezglutenowe,  Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie,  Święta

Wegański pasztet soczewicowy z grzybami leśnymi

Kilka razy w roku piekę przepyszny wegański pasztet soczewicowy z grzybami leśnymi. A na święta (każde) to już wegańska klasyka. Smakuje wszystkim. Do pasztetu dodaję sporo suszonych podgrzybków i borowików oraz suszone śliwki. W tym roku dodałam jeszcze koncentrat grzybowy, dzięki któremu wegański pasztet soczewicowy jest jeszcze bardziej aromatyczny. Do pasztetu z soczewicy dodaję jeszcze dużo przypraw, dzięki którym nabiera smaku. Poznaj mój przepyszny przepis na wegański pasztet soczewicowy z grzybami leśnymi. Pasztet jest przy okazji bezglutenowy. 

Z czego zrobić wegański pasztet?

Jak to z czego? Z soczewicy! Soczewica świetnie nadaje się na wegańskie pasztety. Ja najczęściej robię je na bazie soczewicy brązowej, a jak nie znajdę jej w sklepach, bo jakoś nie zawsze jest dostępna, to robię pasztet z zielonej soczewicy. Według mnie soczewica brązowa nadaje się nieco lepiej do pasztetu i ma głębszy smak. Trzeba ugotować ją do wyparowania wody. Do pasztetu z soczewicy dodaję nieco kaszy jaglanej. I oczywiście przepyszne dodatki. A tutaj można przebierać – od pietruszki i selera, przez grzyby, aż po śliwkę i żurawinę. Wegański pasztet to bardzo dobry patent na wykorzystanie wszystkiego, co zalega w lodówce. Wystarczy wrzucić, zblendować i upiec. Tak, by nic się nie zmarnowało.

Wegański pasztet soczewicowy z grzybami leśnymi

Świąteczny przepis na wegański pasztet nie jest jednak zbiorem wszystkiego, co można do niego dorzucić. Jest przemyślany i zawiera takie dodatki, aby wydobyć z niego niepowtarzalny grzybowy smak i aromat. Do pasztetu dodałam suszone grzyby leśne oraz koncentrat grzybów leśnych. Pół słoiczka koncentratu poszło do pasztetu, a drugie pół do grzybowej zupy krem. Też przepysznej. Pachnie grzybami.

 

Co zrobić, aby wegańskie pasztety nie opadały?

Zdarzyło Ci się, że wegański pasztet wyszedł za bardzo opadnięty? Ja mam na to sposób – po upieczeniu pasztet zostawiam do wystygnięcia w piekarniku. Najlepiej zrobić go wieczorem i zostawić na całą noc. Dodatkowo utwardzi się nieco przez ten czas i łatwiej będzie go pokroić. Poza tym smaki „się przegryzą” i będzie po prostu lepszy. Inny sposobem jest dodanie pół łyżeczki sody oraz dwóch łyżek soku z cytryny – wtedy pasztet nieco się podniesie. Przy dodaniu sody pasztet piekę przez 10 minut w temperaturze 190 stopni,  następnie 35 minut w 180 stopniach. Próbuj i znajdź swoją własną najlepszą metodę pieczenia wegańskich pasztetów.

Jak ugotować kaszę jaglaną, aby nie miała posmaku goryczki?

Aby kasza jaglana była neutralna w smaku i nie miała posmaku goryczki. należy ją zalać zimną wodą, pomieszać łyżką, po ok. 5 minutach wodę odlać. Czynność trzeba powtórzyć. Następnie kaszę zalać wrzątkiem, po czym znów odlewać wodę i zalać ją kolejnym wrzątkiem (w proporcji 2,5:1) i wstawić na kuchenkę. Kaszę jaglaną gotuję na małym ogniu przez ok. 15-20 minut bez mieszania. Wody do gotowania daję o połowę więcej, niż jest kaszy, w proporcji 2,5:1, czyli 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy, wychodzi mi w garnku ok. 3 cm więcej niż jest kaszy.

Przepis na wegański pasztet soczewicowy z grzybami

Proporcje na keksówkę o długości ok. 30 cm.

Składniki:

  • 300 g brązowej lub zielonej soczewicy
  • 200 g pieczarek brązowych lub białych albo więcej grzybów leśnych
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 90 g (4 łyżki) koncentratu z grzybów leśnych
  • 20 g grzybów leśnych (podgrzybków i/lub borowików)
  • 20 g ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 10 suszonych całych śliwek
  • 6 liści laurowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka suszonego lub świeżego tymianku
  • 1 łyżka suszonego lub świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki
  • pół łyżeczki czarnuszki
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

1. Przygotowanie wegańskiego pasztetu soczewicowego zaczynam od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną do wegańskiego pasztetu warto gotować wraz z 3 liśćmi laurowymi, które po ugotowaniu kaszy trzeba wyjąć. Po ugotowaniu kaszy zostawiam pod przykryciem do ostygnięcia.

2. Suszone grzyby płuczę dokładnie pod bieżącą wodą i moczę w miseczce przez około 40 minut. Po tym czasie wodę odlewam (ale nie wylewam), wyciskam wodę z grzybów (jak z gąbki) i kroję grzyby na małe kawałki.

3. Soczewicę płuczę, zalewam wodą w proporcji 2:1. Do gotowania soczewicy używam wody z moczenia grzybów oraz dolewam świeżą. Soczewicę gotuję z 3 liśćmi laurowymi, które po ugotowaniu soczewicy usuwam. Po ugotowaniu zostawiam soczewicę do ostygnięcia.

4. OPCJA: Soczewicę, kaszę i część grzybów można ugotować w jednym garnku. Po moczeniu grzybów należy przelać je wraz z wodą do garnka z soczewicą i kaszą, dolać odpowiednio potrzebną jeszcze wodę i gotować przez ok. 20 minut.

5. Ziarna słonecznika zalewam letnią wodą i moczę przez około pół godziny.

6. Cebulę myję i kroję w kosteczkę.

7. Pieczarki myję i kroję na drobne kawałki. Wrzucam na rozgrzaną patelnię i podduszam, aż puszczą wodę.

8. Następnie dolewam 2 łyżki oleju lub oliwy, wrzucam pokrojone grzyby leśne oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażę ok. 5-6 minut. Pod koniec smażenia dodaję wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, szczyptę sól i pieprzu oraz po pół łyżeczki tymianku, rozmarynu i pietruszki. Wszystko razem mieszam i odstawiam.

9. Soczewicę, kaszę jaglaną, połowę grzybów z cebulką i słonecznik mieszam w jednym naczyniu. Dodaję koncentrat z grzybów leśnych, olej lub oliwę, dwa wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, płatki drożdżowe, czarnuszkę, sól, pieprz oraz resztę przypraw.

10. Wszystko razem blenduję blenderem ręcznym na w miarę gładką, ale nie zupełnie jednolitą konsystencję. Masa może mieć gdzieniegdzie grudki – nie ma być zupełnie gładka. Jeśli jest za sucha i nie chce się miksować, trzeba dolać trochę więcej oliwy lub oleju. Masę odstawiam na około 30 minut, aby „się przegryzła”. Następnie do masy dodaję drugą połowę grzybów.

10. Po zblendowaniu połowę masy na wegański pasztet soczewicowy przekładam do keksówki i układam na niej suszone śliwki w regularnych odstępach. Nakładam pozostałą część masy.

11. Pasztet soczewicowy wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę przez ok. 45 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Po upieczeniu pasztet zostawiam na kilka godzin, aby wysechł i nie opadał. Najczęściej pasztet robię wieczorem i wyciągam go następnego dnia rano.

Z czym podać wegański pasztet?

Pasztet soczewicowy podaję ze świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem lub rozmarynem. Komponuje się idealnie także z sosem żurawinowym, śliwkowym lub grzybowym. A jeśli wolisz pasztet jaglany lub fasolowy, zerknij tutaj.

Udanych świątecznych pasztetów wegańskich!
Małgosia

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
wegańska tarta orzechowa
Wegańska tarta orzechowa z syropem daktylowym

Wegańska tarta orzechowa słodzona syropem daktylowym lub klonowym to dla mnie istna rozpusta. Pycha. Niebo w gębie. Łączy w sobie...

Zamknij