Konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem

konfitura z pomarańczy

Od kilku dni chodziła za mną konfitura z pomarańczy. Pomarańcze to z jeden z moich ulubionych zimowych owoców. Idealne jako przekąska same w sobie oraz dorzucone do grzańca… No dobra, grzaniec za mną chodził. Uwielbiam tak od czasu do czasu w zimowy czas rozgrzać się korzennymi słodkościami. ❤

Konfitura z pomarańczy, czyli polowanie na ekologiczne owoce

Chodziłam i chodziłam po sklepach, aż w końcu udało mi się znaleźć ekologiczne pomarańcze – dorodne, niewoskowane, soczyste, po prostu pyszne. Jak się do nich dorwałam, to kupiłam kilka kilogramów… Trochę za dużo na raz… 😉 Wiadomo, że owoce najlepiej spożywać na surowo – możemy wtedy czerpać z ich wszelkich dobroci – przede wszystkim to bardzo dobre źródło witaminy C, której akurat 100 g pomarańczy zawiera ok. 50 mg. Praktycznie jedna pomarańcza pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Do tego świetnie nawadniają nasz organizm. Cytrusy najlepiej jadać właśnie zimą, kiedy brakuje naszych rodzimych owoców. Warto przy tym wybierać owoce ekologiczne (= eko, bio, organiczne), które nie są traktowane pozbiorczo konserwantami w celu przedłużenia ich trwałości. W Poznaniu bio pomarańcze kupicie w sklepie z ekologicznymi produktami na wagę BIOrę.

Marmellata di arance, czyli błyskawiczny eksperyment

Z paroma kilogramami pomarańczy można zrobić zdecydowanie coś więcej, niż tylko obrać i zjeść. Jakiś czas temu widziałam we włoskim magazynie kulinarnym przepis na ciasto z dodatkiem marmellata di arance (czyt. marmelata di arancze), co po włosku znaczy właśnie konfitura z pomarańczy, i tak mi przyszło do głowy, żeby zrobić właśnie taką pomarańczową konfiturę. I zrobiłam. Przepis oczywiście był eksperymentowany, ale w trakcie wszystko wyszło i tak zupełnie inaczej, niż to sobie zamierzyłam i nawet lepiej. 😉 Akurat przygotowywałam większą kolację i robiłam 5 potraw na raz. Konfitura była w zasadzie dodatkiem i miała robić się sama. Wyszła w zasadzie błyskawiczna i przepyszna – lekko gorzkawa. Jeśli ma być słodsza, trzeba dodać do niej więcej cukru lub innego słodzika.

Co zrobić z konfiturą z pomarańczy?

Konfitura okazała się idealna do świeżo upieczonego otrębowego chleba… Z kilograma pomarańczy (6 sztuk) wyszły mi 4 średnie słoiczki, w tym jeden do ciasta, a reszta do bieżącej konsumpcji. 😉 Jeśli chcecie zrobić więcej konfitury i włożyć w słoiki i mieć na później, to przed przełożeniem konfitury do słoików wyparzcie je wrzątkiem lub w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 100-120 stopni. Konfitura świetnie tężeje, bez problemu trzyma się na chlebie. Najlepiej smakuje wyjadana bezpośrednio ze słoiczka. 😉 Dodałam ją także do pysznego ciasta i sprawdziła się jako dodatek do śniadaniowej granolibakaliowego chleba oraz orkiszowych bułeczek. Konfitura z pomarańczy ma gorzkawy smak, jednak jest on przełamany nutką słodyczy, a w wersji oraz przyprawą korzenną.

Przepis na korzenną konfiturę z pomarańczy

Z podanych proporcji wyszły mi 3 małe słoiczki.

Czego nam potrzeba?

  • 1 kg pomarańczy ekologicznych
  • 3 łyżki cukru kokosowego lub brązowego albo syropu daktylowego lub klonowego albo 4 łyżki erytrolu
  • szklanka wody
  • łyżeczka domowej przyprawy korzennej (przepis ➡ tutaj)

Jak to zrobić?

Pomarańcze dokładnie myjemy, a potem trzeba je sparzyć. Obieramy je tak, aby zostało jak najmniej białej skórki. Kroimy na drobne kawałeczki. W rondlu gotujemy pół szklanki wody, wrzucamy pomarańcze, dodajemy cukier (i/lub słodzik, wg uznania) i zostawiamy na małym ogniu bez przykrycia, żeby się dusiło, a woda wyparowała. Od czasu do czasu mieszamy, najlepiej drewnianą łopatką żeby się nie przypaliło, można dodać trochę wody, jeśli będzie za mało. Ja w tym momencie zapomniałam o konfiturze, a chciałam jeszcze dorzucić do niej skórkę, ale nie zdążyłam. Po 40 minutach, kiedy chciałam ją ponownie pomieszać i zobaczyć, jak się trzyma, stwierdziłam, że konfitura się zrobiła, jest odpowiednio gęsta i smaczna i już nic więcej do niej nie dodaję. Ale miałam ochotę na wersję korzenną! Połowę konfitury przełożyłam więc do słoików, a do reszty dodałam domową przyprawę korzenną. Pomieszałam, podusiłam jeszcze 5 minut i gotowe!

Korzenna konfitura z pomarańczy, czyli tak smakują święta

Konfitura z pomarańczy idealnie wpisuje się w świąteczne klimaty, a także może być świetnym dodatkiem do prezentów dla każdego, kto doceni prezenty handmade with love.

Robiliście już konfiturę pomarańczową?
Małgosia

Przepis na domową przyprawę korzenną:

Domowa przyprawa piernikowa

Inne przepisy na wegańskie korzenne słodkości:

Czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi

Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami

61 Replies to “Konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem”

  1. Wspaniale wygląda! Muszę wypróbować ten przepis, jest bardzo kuszący. Dziś u mnie też pomarańcza, ale w omlecie :) Pozdrawiam
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Też ciekawie. :) Przepis okazał się banalny, chociaż w zamyśle miałam nieco dłuższe robienie konfitury. :)
  2. Mniam, pomarańczowa inspiracja. Robię konfitury z owoców dostępnych w moim ogrodzie, ale tym razem skuszę się na pomarańczową wersję:-)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Idealna propozycja na przedświąteczny czas. :)
  3. Już czuję jej aromat i smak. Też taką chcę zrobić :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      To rób. ;) Konfitura nie wymaga wiele pracy. :)
  4. Zdecydowanie moje klimaty! Chętne spróbuję, bo czas pomarańczy się zaczyna :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Idealnie pasują do tego przyprawy korzenne. :)
  5. O, to jest coś dla mnie, smaczne, proste, prawie samo się robi i niewiele ma składników. Zrobię !
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Bardzo proste. Można dodać jeszcze skórkę pomarańczową, konfitura będzie wtedy ciemniejsza, ale i bardziej gorzka. :)
  6. Wygląda smakowicie. :) Dzięki za nowy sposób na wykorzystanie pomarańczy. :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Bardzo się cieszę, że Ci się spodobał. :)
  7. Coś co lubię, ale jeść. Żałuję, że nie mam pasji do robienia konfitur, ani żadnych innych przetworów :(
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Tę konfiturę robi się błyskawicznie! Dosłownie! Nie wymaga wielu zabiegów kulinarnych. :)
  8. Też uwielbiam tak eksperymentować w kuchni i wyczarowywać pyszności. Ale ta tutaj konfitura jest po prostu cudowna. Na pewno skorzystam z przepisu :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Cieszę się, że konfitura przypadła Ci do gustu. :)
  9. Uwielbiam ten zestaw .. często wrzucam plaster pomarańczy naszpikowany goździkami do herbaty. Konfitura na zimowe popołudnia z filiżanka herbatki brzmi cudnie
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Cudo, idealne w przedświątecznym okresie. :)
  10. Wow - podoba mi się pomysł na konfiturę z pomarańczy :) Kolejna rzecz do wpisania na listę "do zrobienia przed świętami" :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Konfitura z pomarańczy idealnie wpisuje się w ten świąteczny czas. :)
  11. ale aromatycznie :) przeważnie cytrusy jem same, nie przygotowując z nich żadnych potraw, wiec chętnie bym spróbowała
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Tego typu konfitura raczej nie jest u nas popularna, a jest tak prosta w przygotowaniu i świetnie gęstnieje, że warto spróbować ją zrobić. :)
  12. Też ostatnio robiłam <3 Uwielbiam konfiturę z pomarańczy, to chyba moja ulubiona.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Moja ulubiona w okresie zimowym. :)
  13. Aż ślinka pociekła! Dobrze mieć kilka słoiczków, zawsze przydadzą się na chleb, do ciasta albo naleśników :) Zakasuję rękawy i biorę się do roboty!
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Idealne do ciasta, naleśników i do bakaliowego chleba - http://dobrezielsko.pl/chleb-bakaliowy. :)
  14. Uwielbiam konfitury, muszę spróbować tych z Twojego przepisu, bo troszkę różnią się od moich:). Pozdrawiam, Ola BaBassment
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Każdy ma swój przepis. Podzielisz się swoim? :)
  15. Pomarańcze, goździki i cynamon kojarzą mi się ze świętami <3 Już sobie wyobrażam chrupiącą bułkę z tą konfiturą :D
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      I to najlepiej taką bułeczkę własnej roboty. :) Może orkiszową - http://dobrezielsko.pl/buleczki-orkiszowe? :)
  16. U mnie też królują cytrusy :) Zwłaszcza mandarynki, takie świąteczno stereotypowe, ale cóż poradzić, że najlepsze są w grudniu ;)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      W grudniu nie mamy też naszych sezonowych owoców, to i pomarańcze nam bardzo smakują. :)
  17. Bardzo apetycznie wygląda :) ja z racji karmienia piersia na pomarancze nie moge sobie pozwolic ale czy z malinami masz jakis przepis? :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Maliny najbardziej lubię prosto z krzaczka. ;) Można zrobić z nich oczywiście również pyszną konfiturę. Masz mrożone? Wrzucamy maliny do garnka (najlepsze są z grubym dnem i emaliowane), zasypujemy cukrem brązowym (inny słodzik, np. stewia, owszem daje słodycz, ale cukier też zagęszcza i konserwuje) i zostawiamy do momentu, aż maliny puszczą sok. Dałabym cukier w proporcji 3:1 (u mnie się za dużo nie słodzi, więc ilość jest wg uznania, osobiście uważam, że im mniej cukru tym lepiej). Smażymy przez ok godzinę i od czasu do czasu mieszamy. Po tym czasie możemy pozbyć się pestek przecierając konfiturę przez gęste sito. Nie jest to oczywiście konieczne - kwestia gustu, ja tam wolę z pestkami. Następnie (po przesitkowaniu lub wystygnięciu) konfiturę możemy jeszcze raz przesmażyć przez ok. 20 minut i potem do deserów, do chleba, do ciasta lub do słoików.
  18. mmm...pyszności! ja jeszcze znam wersje z imbirem, który dodatkowo działa na wzmocnienie odporności :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Imbir jest naturalnym lekiem. Pasuje tu idealnie. Właśnie piję herbatę owocową z plasterkiem imbiru. :)
  19. Zazwyczaj jak robilam to wlasnie pomaranczowa z jakas aromatyczna nutka albo gozdzikowa, albo cynamonowa, czy kardamonowa... Pare dni temu znajoma podwiozla mi sloiczek swojej pomaranczowo dyniowej konfiturki i bylam w niebo wzieta tak wybornie smakowala <3
    1. Niebo w gębie. Takie konfitury są przepyszne!
  20. Tak sobie myślę, że ta konfitura zapakowana w ładny słoiczek będzie fajnym prezentem pod choinkę! Dziękuję za inspirację, przepis na pewno wypróbuję :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Idealny prezent! Ja również z takich cieszę się najbardziej. :)
  21. Pomarancze to jedne z moich ulubionych owocow, ale do dzemu jednak ciezko mi sie przekonac. Chyba, ze zrobilaby mi go jakas wloska babcia, pewnie wtedy zjadlabym wszystko.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      U nas konfitura z pomarańczy jest mało popularna, dlatego też brzmi dla nas jakoś dziwnie. ;) Ja pierwszy raz próbowałam ją we Francji. I tak mi posmakowała, że teraz robię swoją. :)
  22. bardzo fajny przepis na niskosłodzoną konfiturkę z pomarańczy... u nas większość tych ekologicznych, które przyjeżdzają idzie na soki, ale nie powiem, że od pewnego czasu chodzi mi po głowie pomysł, by zrobić z nich jakąś konfiturkę... :)
    1. Warto spróbować, smak jest niepowtarzalny. :)
  23. Wygląda apetycznie... Uwielbiam takie zimowe zestawienia smakowe. To bardzo trafia w mój gust. I od razu mam milion pomysłów na improwizacje kuchenne z tą konfiturą :)
    1. Tak, to typowo zimowe zestawienie. Smakuje chyba tylko wtedy, gdy za oknem jest zimno.
  24. Jak pięknie wygląda Twoja konfitura! Uwielbiam pomarańcze i chyba się skuszę na przygotowanie wg Twojego przepisu,
    1. Dziękuję. :) Polecam, sporo czytelniczek już robiło i pisało, że jest pyszna. :) Nawet koleżanka dwie-lewe-kulinarne-ręce, jak to o sobie mówi, stwierdziła, że konfitura jest pyszna i coś jej w końcu wyszło. :)
  25. Hm..kusząca..może się skuszę, co prawda sporo pracy przed świętami ale jak pysznie byłoby połasuchować taką konfiturę z dzieciakami ;)
    1. Konfitura jest przepyszna i wbrew pozorom wcale nie taka czaso- i pracochłonna. :)
  26. Wole mandarynki od pomaranczy, ale wyglada smacznie, przyznaje :)
    1. A właściwie to może by tak spróbować z mandarynkami? :) Dziękuję tym razem ja za inspirację. :)
  27. Mniam, mniam. To musi być pyszne!
    1. I takie jest! A do tego nadaje się świetnie jako kulinarny prezent DIY. :)
  28. Po Swietach tez swietnie smakuje! Dziekuje za wspanialy przepis! ;-)
  29. Nie robiłam dotąd konfitur pomarańczowych, ale zapisuję sobie ten przepis:) Takie domowe słodkości są najlepsze:)
  30. Zrobiłam się głodna czytając ten przepis muszę dzisiaj kupić pomarańcze
  31. Miałam w planach zrobić właśnie jakąś pomarańczową konfiturę, więc Twój przepis mnie zaciekawił :) Muszę się za to zabrać :)
  32. Brzmi zachęcająco
  33. Bardzo lubię konfiturę z pomarańczy jako dodatek do croissantów
  34. pomarańcze kojarzą mim się ze świętami, ale w takiej formie jeszcze nie próbowałam!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.