Jak co roku w listopadzie zaczynają wibrować mi w myślach korzenne klimaty, grzane wino, cynamon, goździki i pomarańcze. To z jedne z moich ulubionych zimowych owoców. Idealne jako przekąska same w sobie, jak i dorzucone do grzańca. I jeszcze konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem. Uwielbiam tak od czasu do czasu w jesienny i zimowy czas rozgrzać się korzennymi słodkościami. ❤
Konfitura z pomarańczy, czyli polowanie na ekologiczne owoce
Do konfitury najlepiej wybrać ekologiczne pomarańcze – dorodne, niewoskowane, soczyste, po prostu pyszne. Jak się do takich dorwę, to kupuję na raz kilka kilogramów… Trochę za dużo na raz… 😉 Wiadomo, że owoce najlepiej spożywać na surowo – można wtedy czerpać z ich wszelkich dobroci – przede wszystkim pomarańcze to bardzo dobre źródło witaminy C, której akurat w 100 g pomarańczy znajduje się ok. 50 mg. Praktycznie jedna pomarańcza pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Do tego owoc ten świetnie nawadnia organizm i idealnie nadaje się na soki. Cytrusy najlepiej jadać właśnie zimą, kiedy brakuje naszych rodzimych owoców. Warto przy tym wybierać owoce ekologiczne (= eko, bio, organiczne), które nie są traktowane pozbiorczo konserwantami w celu przedłużenia ich trwałości.
Korzenna konfitura z pomarańczy
Z paroma kilogramami pomarańczy można zrobić zdecydowanie coś więcej, niż tylko obrać i zjeść. Jakiś czas temu widziałam we włoskim magazynie kulinarnym przepis na ciasto z dodatkiem marmellata di arance (czyt. marmelata di arancze), co po włosku znaczy właśnie konfitura z pomarańczy, i tak mi przyszło do głowy, żeby zrobić właśnie taką pomarańczową konfiturę. I zrobiłam. Przepis oczywiście był eksperymentowany, ale w trakcie wszystko wyszło i tak zupełnie inaczej, niż to sobie zamierzyłam i nawet lepiej. Wyszła przepyszna – z nutką goryczy przełamaną korzennymi przyprawami.
Przepis na korzenną konfiturę z pomarańczy
Z podanych proporcji wyszły mi 3 małe słoiczki.
Składniki:
- 1 kg pomarańczy ekologicznych
- 4 łyżki cukru kokosowego / trzcinowego / muscovado albo syropu klonowego (ilość wg uznania)
- szklanka wody
- łyżeczka domowej przyprawy korzennej)
- opcjonalnie: łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej / z tapioki
Wykonanie:
1. Pomarańcze dokładnie myję, a potem trzeba je sparzam. Obieram je tak, aby zostało jak najmniej białej skórki. Kroję na drobne kawałeczki lub rozdrabniam palcami.
2. W rondlu gotuję pół szklanki wody, wrzucam pomarańcze, dodaję cukier kokosowy i zostawiamy na małym ogniu bez przykrycia, żeby się dusiło, a woda wyparowała.
3. Od czasu do czasu mieszam drewnianą łopatką. Można dodać trochę wody, jeśli będzie jej za mało – konfitura nie może się przypalić.
4. Po 10 minutach dodaję domową przyprawę korzenną (piernikową). Konfiturę zostawiam na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszam.
5. Po około 30 minutach konfitura powinna stać się gęsta i można wyłączyć ogień. Ja jednak zagęszczam ją mąką ziemniaczaną.
6. W połowie szklanki zimnej wody rozpuszczam łyżeczkę mąki ziemniaczanej i energicznie mieszam.
7. Dolewam wodę z mąką do konfitury i energicznie mieszam. Konfitura szybko robi się gęsta. Jeśli potrzeba, dodaję nieco wody.
8. Gotuję jeszcze przez chwilę, a następnie odstawiam.
Kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu na PRZYPRAWĘ PIERNIKOWĄ!
Co zrobić z konfiturą z pomarańczy?
Konfitura okazała się idealna do świeżo upieczonego bakaliowego chleba, owsianki, granoli oraz tarty migdałowo-pomarańczowej. Jeśli chcesz zrobić więcej konfitury i włożyć w słoiki, by mieć na później, to przed przełożeniem konfitury do słoików wyparz je w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 110-120 stopni.
Korzenna konfitura z pomarańczy na świąteczne prezenty
Konfitura z pomarańczy idealnie wpisuje się w świąteczne klimaty, a także może być świetnym dodatkiem do prezentów dla każdego, kto doceni prezenty handmade with love. Co o tym sądzisz?
Gosia
Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Będzie mi bardzo miło!
Wypróbuj także przepis na CHLEB BAKALIOWY – kliknij na zdjęcie!
81 komentarzy
Natalia
Dobre Zielsko
Justyna
Dobre Zielsko
Magdalena
Dobre Zielsko
Edyta
Dobre Zielsko
iwona
Dobre Zielsko
Asia
Dobre Zielsko
Agnieszka
Dobre Zielsko
Iwona
Dobre Zielsko
Lili
Dobre Zielsko
Gosia
Dobre Zielsko
Kasia
Dobre Zielsko
Gosia
Dobre Zielsko
Iza
Dobre Zielsko
Aleksandra
Dobre Zielsko
Basia
Dobre Zielsko
Ania
Dobre Zielsko
Joanna
Dobre Zielsko
Kamila
Dobre Zielsko
Daria
Dobre Zielsko
Iza
Dobre Zielsko
marina
Dobre Zielsko
Anna
Dobre Zielsko
Karolina
Dobre Zielsko
Paulina
Dobre Zielsko
Aleksandra
Dobre Zielsko
Żaneta
Dobre Zielsko
Joanna
Dobre Zielsko
Aleksandra
Karolina
Ewa
Karolina
Bartek Li
Ola
Kasia
Pingback:
Sławka
Karolina
Agata
Aga
Dobre Zielsko
Ola
Pingback:
Lidia
Ania
Dobre Zielsko
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Kasia
Pingback: