Domowa konfitura z czarnej porzeczki bez dodatku rafinowanego cukru

domowa konfitura z czarnej porzeczki bez cukru

Uwielbiam czarne porzeczki. W lipcu i sierpniu, tuż po sezonie na truskawki i czereśnie, mogłabym jadać czarne porzeczki na okrągło w różnej postaci. Najczęściej powstaje z nich domowa konfitura, koktajle, porzeczkanki, lody i moje ulubione tarty. Domowa konfitura z czarnej porzeczki to nieodłączny element lata. Robię ją od niepamiętnych czasów na różne sposoby. Zawsze się udaje i uprzyjemnia zimowe wieczory na przemian z konfiturą z pomarańczy.

Czarne porzeczki idealne na lato i… na zimę

Jak już wspominałam w jednym z poprzednich wpisów, czarne porzeczki to bardzo zdrowe owoce. Są bogatym źródłem witamin A, C oraz antyoksydantów, a także żelaza. Jedyny mankament konfitury to utrata witaminy C, która ulega zniszczeniu w wysokiej temperaturze. Ale zostaje całe inne bogactwo składników mineralnych oraz błonnika. Z tego też względu nie jestem zwolenniczką długiego przetwarzania zielska, w tym przypadku smażenia konfitur, ale… wszystko zależy od oczekiwanego efektu. Dlatego też konfiturę z czarnej porzeczki robię po prostu na kilka sposobów.

Konfitura z czarnej porzeczki na kilka sposobów

Konfiturę od początku mojej przetworowej przygody przygotowywałam w wersji niskosłodzonej, w proporcji mniej więcej 4:1. Najczęściej używam cukru nierafinowanego muscovado lub cukru kokosowego. Jakiś czas temu zaczęłam także kombinować ze zdrowszymi zamiennikami cukru, a także z roślinną substancją zagęszczającą – agarem. Każdy z tych dodatków odgrywa inną rolę. Cukier nieco zagęszcza i, co oczywiste, dodaje słodkości, erytrol zastępuje cukier, ale jest od niego mniej słodki i nie zagęszcza konfitury, będzie się bardziej nadawał na porzeczki z sokiem, zaś zadaniem agaru jest zagęszczenie przygotowywanej konfitury. Bez zastosowania zagęszczacza (agaru, pektyny), konfitura jest lekko lejąca. Konfiturę z erytrolem wykorzystuję w pierwszej kolejności, ta z cukrem nierafinowanym stoi czasem dwa lata w mojej małej spiżarni. Przede mną jeszcze janginizacja, czyli konfitura z dodatkiem soli, bez cukru, ani innych słodzików. Akurat czarna porzeczka nie należy do słodkich owoców, nie spodziewam się więc nadzwyczajnego efektu, jak przy innych owocach, np. winogronach, które zawierają sporo fruktozy.

domowa konfitura z czarnej porzeczki bez rafinowanego cukru

Przygotowanie konfitury z czarnej porzeczki

Przygotowywanie konfitury zaczynam od umycia i przebrania porzeczek, a także usunięcia z nich szypułek. Do smażenia konfitury używam garnka z grubym dnem, aby porzeczki się nie przypaliły. Do mieszania konfitury przyda się drewniana łyżka. Jeśli chcesz usunąć pestki z porzeczek, przyda się gęste sito. Ja akurat konfitur nie przecieram przez sito, bo mi pestki nie przeszkadzają. Konfiturę z czarnej porzeczki można także zblendować, aby uzyskać bardziej jednolity mus.

Przygotowanie słoików

Słoiki, do których przelewam konfiturę muszą być wyparzone. Najczęściej wyparzam je w piekarniku w temperaturze 100-120 stopni przez 15 minut. Konfiturę można także pasteryzować, czyli zakręcone już słoiki gotować w wodzie lub wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. Ja pomijam ten proces, a moje słoiki i bez tego dobrze trzymają przez cały rok. Konfiturę nakładam do słoików, zostawiając ok. 1-2 cm wolnego od wieczka. Po nałożeniu konfitury mocno słoiki zakręcam i odwracam do góry dnem. Wtedy lepiej trzymają i mam pewność, że nic z nich nie leci. Jeżeli leci, wtedy konfiturę z takiego słoika najlepiej trzymać w lodówce i spożyć jak najszybciej. Pamiętaj, aby gorące słoiki dotykać i trzymać przez rękawice kuchenne.

Czas gotowania i smażenia konfitury z czarnej porzeczki

Konfiturę z czarnej porzeczki można przygotować w różnych konsystencjach. Im dłużej ją gotujesz/smażysz, tym gęstszą uzyskasz konsystencję, gdyż wyparuje z niej większa ilość wody. Jeśli konfitura się przypala, to wystarczy dodać wody, ale w przypadku czarnej porzeczki raczej nie będzie to konieczne, za to np. przy śliwkach może się zdarzyć. Najczęściej konfiturę gotuję/przesmażam przez około 40 minut, po czym odstawiam, aż wystygnie i stężeje, a po paru godzinach doprowadzam jeszcze raz do wrzenia i wtedy nakładam do słoiczków. Im bardziej gęstą konsystencję chcesz uzyskać, tym więcej razy trzeba konfiturę zagotowywać/przesmażać.

Przepisy na domową konfiturę z czarnej porzeczki

W podanych przepisach przyjęłam proporcje na 1 kg porzeczek. Z takiej ilości wychodzi ok. 4 słoiczków o pojemności +/- 200 ml. Trzeba wziąć też pod uwagę fakt, że w trakcie robienia konfitury nie da rady się powstrzymać i trochę się podjada, a parę łyżeczek idzie na bieżące potrzeby. 😉

Konfitura z czarnej porzeczki z brązowym cukrem

W tej wersji przyjmuję najczęściej proporcje 4:1.

Składniki:

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 250 g nierafinowanego brązowego cukru (np. muscovado, cukier kokosowy)

Konfitura z czarnej porzeczki z erytrolem

W tej wersji przyjmuję najczęściej proporcje 4:1,5.

Składniki:

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 375 g erytrolu

Konfitura z czarnej porzeczki zagęszczona agarem

W tej wersji na przyjmuję 3 łyżeczki agaru (ok. 6 g). W tym wpisie przeczytasz, w jaki sposób przygotować roztwór agaru.

Składniki:

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 6 g agaru
  • wybrany słodzik, np. 250 g nierafinowanego cukru lub 375 erytrolu

Wykonanie:

Porzeczki myję, usuwam z nich szypułki, przekładam do garnka, zasypuję cukrem albo erytrytolem, tudzież innym słodzikiem, i odstawiam na parę godzin, żeby puściły sok. Następnie wstawiam na średni ogień i gotuję przez ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Wyłączam, odstawiam, żeby ostygły i po kilku godzinach znowu włączam kuchenkę i doprowadzam konfiturę do wrzenia. W przypadku zastosowania agaru roztwór wlewam na tym etapie i energicznie mieszam. Następnie przekładam gorące porzeczki do słoików, słoiki zakręcam i stawiam do góry nogami, żeby porządnie się zassały.

Konfitura z czarnych porzeczek idealna do deserów

Konfiturę z czarnych porzeczek używam przez cały rok do deserów, np. do tej tarty. Idealnie pasuje do porannej owsianki, czy amarantusianki.

Lubisz konfiturę z czarnej porzeczki? Jak jest Twój przepis
Małgosia

Co to jest agar?

Agar – roślinny środek żelujący do wegańskich deserów

Przepis na tartę kokosową z konfiturą z czarnej porzeczki:

Wegańska kokosowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki

Przepis na wegańskie lody porzeczkowe:

Wegańskie lody porzeczkowe (lub jagodowe) z nasionami chia

4 Replies to “Domowa konfitura z czarnej porzeczki bez dodatku rafinowanego cukru”

  1. Małgosiu, przeczytałam wszystkie odcinki i jeszcze o agar zahaczyłam. Efekt - będę robić konfiturę z czarnej porzeczki.:)
    1. Radzę się pospieszyć, bo już znika... W tym roku owoce pojawiły się na krótko... Ale będę robić także konfiturę morelową i brzoskwiniową - sposób i proporcje takie same. :)
  2. Czarne porzeczki to samo zdrowie! :)
  3. My samych w sobie surowych czarnych porzeczek nie lubimy za bardzo ale wszelkie słodkości z nimi, jak dżemy, wypieki, soki już wręcz kochamy <3 :D

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.