Wegańska kokosowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki

bezglutenowa wegańska kokosowa tarta z konfiturą

Uwielbiam wszystko, co kokosowe. O każdej porze roku. Po prostu mam kokosy w głowie, ale w kuchni też! Nie mogę się bez nich obejść. Najlepsze są takie świeże w Tajlandii! A mus kokosowy przyprawia mnie za każdym otwarciem słoiczka o mega przyjemności… Tak pięknie pachnie kokosem… Delektuję się dosyć często słodkościami z jego udziałem i za każdym razem zaskakuje mnie swoją cudownością. Łyżeczką prosto ze słoiczka najczęściej smakuje najlepiej… A że ostatnio mam sporo pracy i fazę na szybkie jedzenie, toteż wymyślam proste desery. I właśnie wyszła mi taka wspaniała słodkość – krucha  bezglutenowa wegańska kokosowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki, z czekoladowo-kokosowym spodem. Również w opcji bez pieczenia. 

Tarta z konfiturą, czyli audyt spiżarni

Szybkość tej tarty kokosowej polega nie tylko na pominięciu pieczenia, ale również na zastosowaniu dwóch gotowców do masy – tofu oraz domowej konfitury. Jakiś czas temu, przy porządkach w kuchni odkryłam, że zostało mi jeszcze osiem słoiczków konfitury z czarnej porzeczki, którą robiłam w zeszłym roku. Konfitura bardzo niskosłodzona jest przepyszna i najczęściej dodaję ją do granoli, porannej owsianki lub amarantusianki. I tak stwierdziłam, że będzie pasowała do szybkiego ciasta, wszak ostatnio nastała faza na szybkie jedzenie. Tak więc konfitura z porzeczki trafiła na pyszny czekoladowo-kokosowy spód i powstała bezglutenowa wegańska kokosowa tarta z konfiturą. Idealna (nie tylko) dla amatorów gorzkiej czekolady i domowych przetworów. Latem idealnie pasuje do niej mus ze świeżych czarnych porzeczek, czyli jeszcze więcej witaminy C!

Przepis na wegańską tartę kokosową z konfiturą z czarnej porzeczki

Proporcje podane na okrągłą blachę do tarty o średnicy ok. 25 cm.

Czego nam potrzeba?

Spód:

Masa:

  • 150 g tofu naturalnego
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 2 łyżki mleka kokosowego (przepis na domowe mleko kokosowe – tutaj)
  • 2 łyżki słodzidła (np. syropu klonowego lub daktylowego, cukru kokosowego etc.)
  • kilka łyżek konfitury porzeczkowej (lub innej domowej) albo w sezonie świeżych zblendowanych owoców

Posypka:

  • wiórki kokosowe (najlepiej ekologiczne)

Jak to zrobić?

Najpierw przygotowujemy spód. W szklance mieszamy słodzidło w mlekiem kokosowym, energicznie mieszamy i odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę. Roztapiamy olej oraz mus kokosowy, najlepiej w kąpieli wodnej, i wlewamy je do mąki. Teraz dodajemy kakao – możemy zrobić to na dwa sposoby. Albo dosypujemy je do słodzidła z mlekiem i mieszamy, albo wsypujemy bezpośrednio do mąki. W pierwszej opcji będziemy mieć jednolity kolor spodu, a w drugiej spód będzie bardziej taki „ziarnisty”. I taki właśnie był u mnie. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto ma się lekko kleić, dać bez problemu uformować, nie rozsypywać i nie rozwarstwiać. Urabiamy kulę i opcjonalnie, jeśli mamy więcej czasu, odstawiamy ją do lodówki na 30 minut. Będzie bardziej jednolita. Po wyjęciu formujemy spód palcami na blaszce do tarty, a następnie zajmujemy się masą. Oczywiście, spód można opcjonalnie zapiec. Zrobiłam także inną wersję tej tarty – pół na pół z mąką owsianą i kokosową. Piekłam ok. 30 minut, też wyszło super. Co, kto woli i jakie ma możliwości piekarnikowe.

Co dalej?

Na spód nakładamy cienką warstwę konfitury lub zblendowanych świeżych owoców. Tofu wraz z musem kokosowym (niekoniecznie rozpuszczonym, ale z rozpuszczonym lepiej się blenduje) oraz rozpuszczonym w mleku słodzidłem blendujemy (ubijamy) na gładki krem. Po wyblendowaniu krem rozcieramy na spodzie a następnie dodajemy znów parę łyżek konfitury i rozcieramy kolistymi ruchami, aby połączyć dwie warstwy. Według uznania, zostawiamy masę niejednolitą lub nie – ja wolałam zrobić ją właśnie taką rozmazaną. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i delektujemy się pyszną tartą. Naszą słodkość przechowujemy w lodówce, jeśli jeszcze będzie co przechowywać. 😉

Tarty bez pieczenia

Wegańska kokosowa tarta z konfiturą to jeden z moich ulubionych szybkich deserów, zrobiona ze składników, które praktycznie zawsze są w domu pod ręką. Lubicie ciasta bez pieczenia? Ja bardzo często je robię – zwłaszcza w sezonie, jagielniki lub tofurniki z owocami, ale także orzechowce, nerkowce, bezserniki, czy przepyszny makowiec, na który przepis mogliście zobaczyć w świątecznym e-booku.

Wolicie tarty bez pieczenia, czy jednak pieczone?
Małgosia

NEWSLETTER

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się do newslettera. Szykuję dla Ciebie e-booka z przepisami. Wyślę Ci go, gdy tylko będzie gotowy!

Zaczekaj chwilę...

Dziękuję za zapis do newslettera. Odbierz maila i potwierdź swoją subskrypcję!

Przepisy na wegańskie desery bez pieczenia:

Wegańskie pralinki orzechowe i korzenne

Wegański jagielnik orzechowy bez pieczenia

Wegańskie lody porzeczkowe (lub jagodowe) z nasionami chia

Przepis na konfiturę z czarnej porzeczki:

Domowa konfitura z czarnej porzeczki

94 Replies to “Wegańska kokosowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki”

  1. Tarta wyglada niesamowicie. Muszę taka zrobić.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję. :) Serdecznie polecam wypróbować przepis na tę pyszną wegańską tartę z konfiturą. :)
  2. Wygląda przepysznie! Chyba wypróbuję ten przepis :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję! Udanych wypieków. :)
  3. Hmm zwykle jak widzę danie wegańskie to uciekam, nie czytam dalej, bo jestem typowym mięsożercą, ale zaraz, zaraz to jest deser, to chyba mi nie zaszkodzi? Taki wegański? :) Lubie bardzo kokos i chociaż mam problem ze zlokalizowaniem, gdzie kupić mleko roślinne czy mus kokosowy w UK, to jednak spróbuje. Dziękuje za fajny przepis :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      To jest po prostu zdrowy deser. Nie zaszkodzi. Wręcz przeciwnie, zawiera składniki korzystne dla naszego zdrowia. :) Akurat wegański, bo taką kuchnię prowadzę i weganizm mi bardzo odpowiada. Ponadto niektórzy muszą zrezygnować z alergenów i taki przepis będzie odpowiedni. :) Podaną bazę można oczywiście modyfikować. Myślę, że w UK znajdziesz nie jeden sklep, w którym będą dostępne takie produkty. Zawsze możesz poprosić kogoś z Polski o paczkę. ;)
  4. Wolę bez pieczenia, bo oj piekarnik lubi przypalać ciasta z jednej strony. Kusi mnie Twój przepis tarta nie wymaga cudów to może i mój piekarnik da jej radę. Pozdrawiam
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Spróbuj zrobić, doglądaj co parę minut, jak się tarta trzyma. Powodzenia! :)
  5. Składniki czekają, szykuje się słodki czwartek! ♥
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Idealny pomysł nie tylko na czwartek. :)
  6. Lubię wszystko co kokosowe :) Twój przepis brzmi świetnie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Tarta była tak pyszna, że chwila moment i jej nie było. Kolejnego dnia była powtórka. :)
  7. Jest 9.00 rano, mam sporo pracy, a u Ciebie znalazłam TAKIE RZECZY! Tak się nie robi! :P A tak na serio - tarta naprawdę wygląda smakowicie. Uwielbiam wegańskie ciasta i jestem fanką konfitury z porzeczek, więc chętnie ją wypróbuję. Tylko niestety nie mam przetworów własnego wyrobu i będzie trzeba poszukać czegoś sensownego w sklepach. Twój profil na fb niedawno zalajkowałam, więc będę śledzić kolejne nowości ;)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Ale jaka to może być motywacja! Dobry przepis przeczytany rano może sprawić, że szybko uwiniemy się z pracą, by jak najszybciej go zrealizować. ;) Zachęcam serdecznie do obserwowania profilu facebookowego oraz do subskrypcji bloga (opcja po prawej stronie pod okienkiem profilu facebookowego).
  8. Jak dla mnie za dużo tych kokosowych składników. Nawet nie wiedziałam, że jest cukier kokosowy. A do tego jeszcze mąka, wiórki, olej, mus. Kokosowy zawrót głowy ;) Myślę, ze z ta porzeczkową konfiturą smakuje przepysznie :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Można odpowiednio modyfikować przepis. Kokosowa nuta dodaje słodkości i delikatności. :)
  9. Wygląda pysznie, w dodatku jest bezglutenowy. Coś dla mnie :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Tak, przepis jest bezglutenowy. Cieszę się, że Ci podpasował. :)
  10. Wygląda obłędnie <3 chociaż za tofu jakoś nie przepadam...
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Zamiast tofu wykorzystaj więcej musu kokosowego – opis tego produktu znajdziesz tutaj: http://dobrezielsko.pl/mus-kokosowy. Można również spróbować z kremem z migdałów lub tahiną.
  11. Co za wspaniały przepis. Chętnie z niego skorzystam. ;-)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Bardzo mi miło, że przepis na tartę z konfiturą Ci się spodobał. :)
  12. Same zalety: bezglutenowe i owocowe - ze zbawienną witaminką C
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Akurat w konfiturze za dużo tej witaminy C już nie będzie, bo jednak jej przygotowanie wymaga obróbki cieplnej, a witamina C jest bardzo nietrwała. Ale w sezonie można dorzucić świeże owoce i witamina C będzie. :)
  13. Uwielbiam czarne porzeczki w każdej postaci
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Ja również, to jeden z moich ulubionych owoców. :)
  14. Mniam przepis na ciasto super tylko tofu bym wymieniała może na cieciorkę.Nie przepadam za tofu
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Zamiast tofu wykorzystaj więcej musu kokosowego – opis tego produktu znajdziesz tutaj: http://dobrezielsko.pl/mus-kokosowy. Można również spróbować z kremem z migdałów lub tahiną.
  15. Muszę kiedyś się zebrać i wypróbować któryś z Twoich przepisów. Wyglądają genialnie.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Bardzo się cieszę, że moje zielskowe przepisy Ci odpowiadają. To dla mnie bardzo ważne. :)
  16. Wygląda obłędnie! Już wiem co będę robić w ten weekend :) Tylko na zakupy się najpier wybiorę ;)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Świetny pomysł na spędzenie weekendu - zdrowo i przyjemnie. :)
  17. omnomnom, wygląda przepysznie <3
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję, cieszę się, że przepis Ci się spodobał. :)
  18. Wygląda naprawdę przepysznie. Teraz tylko się zmotywować i do dzieła ;)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Przesyłam trochę motywacji i zachęcam do wypróbowania przepisu. :)
  19. Nie będę oryginalna, bo na prawdę wygląda cudownie! Chociaż to tofu mnie troszkę odstrasza. Czym można je zastąpić?
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Wystarczy dodać więcej musu kokosowego zamiast tofu. Można również spróbować z kremem z migdałów lub tahiną.
  20. Cudownie wygląda :-) Czy mus kokosowy można czymś zastąpić, czy nie da się go pominąć?
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Można go pominąć. :)
  21. Wygląda wspaniale, no i bez pieczenia - to coś co lubię :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Ja ostatnio również doceniam słodkości i tarty bez pieczenia...
  22. A ja biorę w całości ;) Kokos, to moje smaki a i tofu mnie wcale nie odstrasza ;) :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      W małych ilościach przy założeniu odpowiedniej różnorodności w diecie i tofu niestraszne. ;)
  23. Wygląda obłędnie! Czym można by było zastąpić tofu? Czy czuć je w ogóle jakoś szczególnie?
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Zamiast tofu wykorzystaj więcej musu kokosowego – opis tego produktu znajdziesz tutaj: http://dobrezielsko.pl/mus-kokosowy. Można również spróbować z kremem z migdałów lub tahiną. Czy jest wyczuwalne? Hm... jeśli jest dobrze wymieszane z konfiturą nie czuć go za bardzo. Czuć za to nutę kokosową. :)
  24. Musi być pyszna. Uwielbiam czarną porzeczkę.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Ja również! Czarna porzeczka to jeden z moich ulubionych owoców!
  25. Wygląda bosko, chętnie wypróbuję ;)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję! Bardzo mi miło! Udanych wypieków. ;)
  26. Muszę koniecznie spróbować! Nigdy nie jadłam tofu,więc to też za tym przemawia Konfitur mam pełną piwnicę,więc teraz tylko zakasać rękawy i wziąć się za wypieki! Świetny przepis. Już wylądował w moim przepiśniku!
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Idealny pretekst, żeby zrobić audyt spiżarni. ;)
  27. Wygląda znakomicie!! Pewnie moje dzieciaki tez by się skusiły :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Zrób im i się przekonasz. ;)
  28. Ciasto kruche na mące kokosowej to świetny pomysł :) Do tego fajnie komponuje się z nadzieniem :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Ciasto wyszło super kruche. Serdecznie polecam w opcji pieczonej. :)
  29. 'zachorowałam' na ten mus kokosowy! już się nie mogę doczekać kiedy do mnie dotrze :) a ta tarta wygląda wspaniale. i mam własną konfiturę z porzeczki... tylko zrobię spód bez kakao, jakoś nie lubię kakaowych ciast. dziękuję za kolejną inspirację. pozdrowienia!
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Ja również uwielbiam mus kokosowy! Czasem wyjadam ze słoiczka łyżeczką... Zamiast kakao można dodać karob.
  30. jak tylko widzę porzeczkę to wiem, że pokocham to, co do niej dodane! pięknie :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Ja również kocham porzeczki, zwłaszcza te dorodne, czarne. :)
  31. wyglada pysznie, ale musze dodac inne owoce mam uczulenie na porzeczki.:)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Odpowiednio dopasuj przepis pod siebie. Niech będzie inspiracją. :)
  32. Wygląda świetnie! Na sto procent wypróbuję :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Świetnie! Wypróbuj, nie będziesz żałować. ;)
  33. Dla mnie bomba! Wypróbuję przepis przy najbliższej okazji:)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Bardzo się cieszę. :) Udanych wypieków!
  34. Wygląda smakowicie :) takie połączenie słodkości i kwasowości musi być wspaniałe :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Jak dla mnie idealne! I dla tych, którzy za słodkim zbytnie nie przepadają, ale mają ochotę na coś do kawy, to jak znalazł!
  35. Ja zazwyczaj piekę, ale twoja propozycja wygląda super ☺
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Ja również uwielbiam piec, bez piekarnika nie mogę się obejść, ale obecnie się dużo uczę i pracuję i pojawiła się potrzeba szybkich przepisów - najlepiej słodkich. ;)
  36. Tarta wygląda obłędnie :) Czuję, że jadłabym sama- cała :) Buziaki
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dwie trzecie tej tarty zjadł mój mężczyzna, więc doskonale Cię rozumiem. ;)
  37. Wygląda obłędnie. Plus moje ukochane porzeczki.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Porzeczki to również jedne z moich ukochanych owoców. ❤
  38. Malgosiu, genialna jest ta tarta, musze wyprobowac, a teraz ide szukac tej czekolady, ktora widzialam na zdjeciach :-)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Kokosowa czekolada jest tutaj: http://dobrezielsko.pl/weganska-czekolada-kokosowa.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Nie da się ukryć. ;) Mega pycha! ❤
  39. No i zgłodniałam ;D A kokos uwielbiam <3
  40. Uwielbiam taki spiżarniany audyt, zwłaszcza jak można podczas niego znaleźć cokolwiek z czarnej porzeczki <3
  41. Wow! To wyglada nieziemsko! :) Po 1 - czarna porzeczka Po 2 - kokos Po 3 - bez glutenu ❤️
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Ale trafiłam! ❤
  42. Mam swoje słoiki z porzeczkami, więc wypadało by wypróbować Twój przepis :)
  43. Piekne i smaczne! Ja kupuję gotowy spód, tylko smaruję go potem konfiturą i dodaję owoce. Też pycha!
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Prosto i szybko. :) Ale ten robiony w domu też całkiem szybko wychodzi. ;)
  44. No i przepadłam. Uwielbiam słodycze, a tarta wyląda niezwykle smakowicie!
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Bardzo się cieszę, że Ci się przepis podoba. Tartę można zaliczyć do zdrowych łakoci. :)
  45. Smakowicie i pięknie się prezentuje! i jaka radość, że bezglutenowa :D
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję. Jeśli szukasz więcej wegańskich bezglutenowych przepisów, zerknij tutaj: http://dobrezielsko.pl/tag/bezglutenowe.
  46. Te przepisy widzę to Twoja wielka pasja, kuchnia i smaki są widać dla ciebie wyjątkowymi tematami.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Tak, to prawda. Kocham gotować i dobrze jeść. Wymyślać, kombinować, cudować, układać przepisy. Mój żywioł. Cieszę się, że to dostrzegłaś. ❤
  47. Ja za każdym razem widząc takie apetyczne rzeczy, tym bardziej podziwiam ludzi, którzy potrafią przygotować coś z niczego. Ja chyba nie posiadłam jeszcze tej tajemnej sztuki :-D
  48. Wygląda świetnie! Uwielbiam tarty owocowe - na pewno spróbuje:)
  49. W końcu przepis na coś słodkiego, który będę mogła wypróbować! :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.