Wegańska kokosowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki

Uwielbiam wszystko, co kokosowe. O każdej porze roku. Po prostu mam kokosy w głowie, ale w kuchni też! Nie mogę się bez nich obejść. Najlepsze są takie świeże w Tajlandii! A mus kokosowy przyprawia mnie za każdym otwarciem słoiczka o mega przyjemności… Tak pięknie pachnie kokosem… Delektuję się dosyć często słodkościami z jego udziałem i za każdym razem zaskakuje mnie swoją cudownością. Łyżeczką prosto ze słoiczka najczęściej smakuje najlepiej… A że ostatnio mam sporo pracy i fazę na szybkie jedzenie, toteż wymyślam proste desery. I właśnie wyszła mi taka wspaniała słodkość – krucha  bezglutenowa wegańska kokosowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki, z czekoladowo-kokosowym spodem. Również w opcji bez pieczenia. 

Tarta z konfiturą, czyli audyt spiżarni

Szybkość tej tarty kokosowej polega nie tylko na pominięciu pieczenia, ale również na zastosowaniu dwóch gotowców do masy – tofu oraz domowej konfitury. Jakiś czas temu, przy porządkach w kuchni odkryłam, że zostało mi jeszcze osiem słoiczków konfitury z czarnej porzeczki, którą robiłam w zeszłym roku. Konfitura bardzo niskosłodzona jest przepyszna i najczęściej dodaję ją do granoli, porannej owsianki lub amarantusianki. I tak stwierdziłam, że będzie pasowała do szybkiego ciasta, wszak ostatnio nastała faza na szybkie jedzenie. Tak więc konfitura z porzeczki trafiła na pyszny czekoladowo-kokosowy spód i powstała bezglutenowa wegańska kokosowa tarta z konfiturą. Idealna (nie tylko) dla amatorów gorzkiej czekolady i domowych przetworów. Latem idealnie pasuje do niej mus ze świeżych czarnych porzeczek, czyli jeszcze więcej witaminy C!

Przepis na wegańską tartę kokosową z konfiturą z czarnej porzeczki

Proporcje podane na okrągłą blachę do tarty o średnicy ok. 25 cm.

Czego nam potrzeba?

Spód:

Masa:

  • 150 g tofu naturalnego
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 2 łyżki mleka kokosowego (przepis na domowe mleko kokosowe – tutaj)
  • 2 łyżki słodzidła (np. syropu klonowego lub daktylowego, cukru kokosowego etc.)
  • kilka łyżek konfitury porzeczkowej (lub innej domowej) albo w sezonie świeżych zblendowanych owoców

Posypka:

  • wiórki kokosowe (najlepiej ekologiczne)

Jak to zrobić?

Najpierw przygotowujemy spód. W szklance mieszamy słodzidło w mlekiem kokosowym, energicznie mieszamy i odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę. Roztapiamy olej oraz mus kokosowy, najlepiej w kąpieli wodnej, i wlewamy je do mąki. Teraz dodajemy kakao – możemy zrobić to na dwa sposoby. Albo dosypujemy je do słodzidła z mlekiem i mieszamy, albo wsypujemy bezpośrednio do mąki. W pierwszej opcji będziemy mieć jednolity kolor spodu, a w drugiej spód będzie bardziej taki „ziarnisty”. I taki właśnie był u mnie. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto ma się lekko kleić, dać bez problemu uformować, nie rozsypywać i nie rozwarstwiać. Urabiamy kulę i opcjonalnie, jeśli mamy więcej czasu, odstawiamy ją do lodówki na 30 minut. Będzie bardziej jednolita. Po wyjęciu formujemy spód palcami na blaszce do tarty, a następnie zajmujemy się masą. Oczywiście, spód można opcjonalnie zapiec. Zrobiłam także inną wersję tej tarty – pół na pół z mąką owsianą i kokosową. Piekłam ok. 30 minut, też wyszło super. Co, kto woli i jakie ma możliwości piekarnikowe.

Co dalej?

Na spód nakładamy cienką warstwę konfitury lub zblendowanych świeżych owoców. Tofu wraz z musem kokosowym (niekoniecznie rozpuszczonym, ale z rozpuszczonym lepiej się blenduje) oraz rozpuszczonym w mleku słodzidłem blendujemy (ubijamy) na gładki krem. Po wyblendowaniu krem rozcieramy na spodzie a następnie dodajemy znów parę łyżek konfitury i rozcieramy kolistymi ruchami, aby połączyć dwie warstwy. Według uznania, zostawiamy masę niejednolitą lub nie – ja wolałam zrobić ją właśnie taką rozmazaną. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i delektujemy się pyszną tartą. Naszą słodkość przechowujemy w lodówce, jeśli jeszcze będzie co przechowywać. 😉

Tarty bez pieczenia

Wegańska kokosowa tarta z konfiturą to jeden z moich ulubionych szybkich deserów, zrobiona ze składników, które praktycznie zawsze są w domu pod ręką. Lubicie ciasta bez pieczenia? Ja bardzo często je robię – zwłaszcza w sezonie, jagielniki lub tofurniki z owocami, ale także orzechowce, nerkowce, bezserniki, czy przepyszny makowiec, na który przepis mogliście zobaczyć w świątecznym e-booku.

Wolicie tarty bez pieczenia, czy jednak pieczone?
Małgosia

NEWSLETTER

Zapisz się do newslettera i pobierz e-booka ze słodkimi przepisami!

Zaczekaj chwilę...

Dziękujemy za zapis do newslettera. Odbierz maila, potwierdź swoją subskrypcję i pobierz e-booka.

Przepisy na wegańskie desery bez pieczenia:

Wegańskie pralinki orzechowe i korzenne

Wegański jagielnik orzechowy bez pieczenia

Wegańskie lody porzeczkowe (lub jagodowe) z nasionami chia

Przepis na konfiturę z czarnej porzeczki:

Domowa konfitura z czarnej porzeczki

94 Comments Add yours

  1. Anna napisał(a):
    Tarta wyglada niesamowicie. Muszę taka zrobić.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. :) Serdecznie polecam wypróbować przepis na tę pyszną wegańską tartę z konfiturą. :)
  2. Marta napisał(a):
    Wygląda przepysznie! Chyba wypróbuję ten przepis :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Udanych wypieków. :)
  3. bbruda napisał(a):
    Hmm zwykle jak widzę danie wegańskie to uciekam, nie czytam dalej, bo jestem typowym mięsożercą, ale zaraz, zaraz to jest deser, to chyba mi nie zaszkodzi? Taki wegański? :) Lubie bardzo kokos i chociaż mam problem ze zlokalizowaniem, gdzie kupić mleko roślinne czy mus kokosowy w UK, to jednak spróbuje. Dziękuje za fajny przepis :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      To jest po prostu zdrowy deser. Nie zaszkodzi. Wręcz przeciwnie, zawiera składniki korzystne dla naszego zdrowia. :) Akurat wegański, bo taką kuchnię prowadzę i weganizm mi bardzo odpowiada. Ponadto niektórzy muszą zrezygnować z alergenów i taki przepis będzie odpowiedni. :) Podaną bazę można oczywiście modyfikować. Myślę, że w UK znajdziesz nie jeden sklep, w którym będą dostępne takie produkty. Zawsze możesz poprosić kogoś z Polski o paczkę. ;)
  4. Justyna napisał(a):
    Wolę bez pieczenia, bo oj piekarnik lubi przypalać ciasta z jednej strony. Kusi mnie Twój przepis tarta nie wymaga cudów to może i mój piekarnik da jej radę. Pozdrawiam
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Spróbuj zrobić, doglądaj co parę minut, jak się tarta trzyma. Powodzenia! :)
  5. Marta napisał(a):
    Składniki czekają, szykuje się słodki czwartek! ♥
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Idealny pomysł nie tylko na czwartek. :)
  6. Aneta Grenda napisał(a):
    Lubię wszystko co kokosowe :) Twój przepis brzmi świetnie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tarta była tak pyszna, że chwila moment i jej nie było. Kolejnego dnia była powtórka. :)
  7. Anna napisał(a):
    Jest 9.00 rano, mam sporo pracy, a u Ciebie znalazłam TAKIE RZECZY! Tak się nie robi! :P A tak na serio - tarta naprawdę wygląda smakowicie. Uwielbiam wegańskie ciasta i jestem fanką konfitury z porzeczek, więc chętnie ją wypróbuję. Tylko niestety nie mam przetworów własnego wyrobu i będzie trzeba poszukać czegoś sensownego w sklepach. Twój profil na fb niedawno zalajkowałam, więc będę śledzić kolejne nowości ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ale jaka to może być motywacja! Dobry przepis przeczytany rano może sprawić, że szybko uwiniemy się z pracą, by jak najszybciej go zrealizować. ;) Zachęcam serdecznie do obserwowania profilu facebookowego oraz do subskrypcji bloga (opcja po prawej stronie pod okienkiem profilu facebookowego).
  8. Joanna Ekert napisał(a):
    Jak dla mnie za dużo tych kokosowych składników. Nawet nie wiedziałam, że jest cukier kokosowy. A do tego jeszcze mąka, wiórki, olej, mus. Kokosowy zawrót głowy ;) Myślę, ze z ta porzeczkową konfiturą smakuje przepysznie :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Można odpowiednio modyfikować przepis. Kokosowa nuta dodaje słodkości i delikatności. :)
  9. Monika napisał(a):
    Wygląda pysznie, w dodatku jest bezglutenowy. Coś dla mnie :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tak, przepis jest bezglutenowy. Cieszę się, że Ci podpasował. :)
  10. asiasa napisał(a):
    Wygląda obłędnie <3 chociaż za tofu jakoś nie przepadam...
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zamiast tofu wykorzystaj więcej musu kokosowego – opis tego produktu znajdziesz tutaj: http://dobrezielsko.pl/mus-kokosowy. Można również spróbować z kremem z migdałów lub tahiną.
  11. Barbara Jadwiga napisał(a):
    Co za wspaniały przepis. Chętnie z niego skorzystam. ;-)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo mi miło, że przepis na tartę z konfiturą Ci się spodobał. :)
  12. Ewa napisał(a):
    Same zalety: bezglutenowe i owocowe - ze zbawienną witaminką C
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Akurat w konfiturze za dużo tej witaminy C już nie będzie, bo jednak jej przygotowanie wymaga obróbki cieplnej, a witamina C jest bardzo nietrwała. Ale w sezonie można dorzucić świeże owoce i witamina C będzie. :)
  13. Kasia Lorenc napisał(a):
    Uwielbiam czarne porzeczki w każdej postaci
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ja również, to jeden z moich ulubionych owoców. :)
  14. justyna napisał(a):
    Mniam przepis na ciasto super tylko tofu bym wymieniała może na cieciorkę.Nie przepadam za tofu
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zamiast tofu wykorzystaj więcej musu kokosowego – opis tego produktu znajdziesz tutaj: http://dobrezielsko.pl/mus-kokosowy. Można również spróbować z kremem z migdałów lub tahiną.
  15. Vicky napisał(a):
    Muszę kiedyś się zebrać i wypróbować któryś z Twoich przepisów. Wyglądają genialnie.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę, że moje zielskowe przepisy Ci odpowiadają. To dla mnie bardzo ważne. :)
  16. Sonia napisał(a):
    Wygląda obłędnie! Już wiem co będę robić w ten weekend :) Tylko na zakupy się najpier wybiorę ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Świetny pomysł na spędzenie weekendu - zdrowo i przyjemnie. :)
  17. Dominik napisał(a):
    omnomnom, wygląda przepysznie <3
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję, cieszę się, że przepis Ci się spodobał. :)
  18. Agnieszka napisał(a):
    Wygląda naprawdę przepysznie. Teraz tylko się zmotywować i do dzieła ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Przesyłam trochę motywacji i zachęcam do wypróbowania przepisu. :)
  19. Nie będę oryginalna, bo na prawdę wygląda cudownie! Chociaż to tofu mnie troszkę odstrasza. Czym można je zastąpić?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Wystarczy dodać więcej musu kokosowego zamiast tofu. Można również spróbować z kremem z migdałów lub tahiną.
  20. Ola napisał(a):
    Cudownie wygląda :-) Czy mus kokosowy można czymś zastąpić, czy nie da się go pominąć?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Można go pominąć. :)
  21. Magda M. napisał(a):
    Wygląda wspaniale, no i bez pieczenia - to coś co lubię :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ja ostatnio również doceniam słodkości i tarty bez pieczenia...
  22. JMJ napisał(a):
    A ja biorę w całości ;) Kokos, to moje smaki a i tofu mnie wcale nie odstrasza ;) :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      W małych ilościach przy założeniu odpowiedniej różnorodności w diecie i tofu niestraszne. ;)
  23. Kasia napisał(a):
    Wygląda obłędnie! Czym można by było zastąpić tofu? Czy czuć je w ogóle jakoś szczególnie?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zamiast tofu wykorzystaj więcej musu kokosowego – opis tego produktu znajdziesz tutaj: http://dobrezielsko.pl/mus-kokosowy. Można również spróbować z kremem z migdałów lub tahiną. Czy jest wyczuwalne? Hm... jeśli jest dobrze wymieszane z konfiturą nie czuć go za bardzo. Czuć za to nutę kokosową. :)
  24. Marta napisał(a):
    Musi być pyszna. Uwielbiam czarną porzeczkę.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ja również! Czarna porzeczka to jeden z moich ulubionych owoców!
  25. Agata napisał(a):
    Wygląda bosko, chętnie wypróbuję ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Bardzo mi miło! Udanych wypieków. ;)
  26. Magdalena napisał(a):
    Muszę koniecznie spróbować! Nigdy nie jadłam tofu,więc to też za tym przemawia Konfitur mam pełną piwnicę,więc teraz tylko zakasać rękawy i wziąć się za wypieki! Świetny przepis. Już wylądował w moim przepiśniku!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Idealny pretekst, żeby zrobić audyt spiżarni. ;)
  27. Marysia napisał(a):
    Wygląda znakomicie!! Pewnie moje dzieciaki tez by się skusiły :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zrób im i się przekonasz. ;)
  28. Jud napisał(a):
    Ciasto kruche na mące kokosowej to świetny pomysł :) Do tego fajnie komponuje się z nadzieniem :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ciasto wyszło super kruche. Serdecznie polecam w opcji pieczonej. :)
  29. zuzanna napisał(a):
    'zachorowałam' na ten mus kokosowy! już się nie mogę doczekać kiedy do mnie dotrze :) a ta tarta wygląda wspaniale. i mam własną konfiturę z porzeczki... tylko zrobię spód bez kakao, jakoś nie lubię kakaowych ciast. dziękuję za kolejną inspirację. pozdrowienia!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ja również uwielbiam mus kokosowy! Czasem wyjadam ze słoiczka łyżeczką... Zamiast kakao można dodać karob.
  30. justa napisał(a):
    jak tylko widzę porzeczkę to wiem, że pokocham to, co do niej dodane! pięknie :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ja również kocham porzeczki, zwłaszcza te dorodne, czarne. :)
  31. Joanna Niedzielska napisał(a):
    wyglada pysznie, ale musze dodac inne owoce mam uczulenie na porzeczki.:)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Odpowiednio dopasuj przepis pod siebie. Niech będzie inspiracją. :)
  32. Martyna napisał(a):
    Wygląda świetnie! Na sto procent wypróbuję :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Świetnie! Wypróbuj, nie będziesz żałować. ;)
  33. Dorota napisał(a):
    Dla mnie bomba! Wypróbuję przepis przy najbliższej okazji:)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę. :) Udanych wypieków!
  34. iwona napisał(a):
    Wygląda smakowicie :) takie połączenie słodkości i kwasowości musi być wspaniałe :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Jak dla mnie idealne! I dla tych, którzy za słodkim zbytnie nie przepadają, ale mają ochotę na coś do kawy, to jak znalazł!
  35. Tedi napisał(a):
    Ja zazwyczaj piekę, ale twoja propozycja wygląda super ☺
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ja również uwielbiam piec, bez piekarnika nie mogę się obejść, ale obecnie się dużo uczę i pracuję i pojawiła się potrzeba szybkich przepisów - najlepiej słodkich. ;)
  36. Iga napisał(a):
    Tarta wygląda obłędnie :) Czuję, że jadłabym sama- cała :) Buziaki
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dwie trzecie tej tarty zjadł mój mężczyzna, więc doskonale Cię rozumiem. ;)
  37. Ania napisał(a):
    Wygląda obłędnie. Plus moje ukochane porzeczki.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Porzeczki to również jedne z moich ukochanych owoców. ❤
  38. Edyta napisał(a):
    Malgosiu, genialna jest ta tarta, musze wyprobowac, a teraz ide szukac tej czekolady, ktora widzialam na zdjeciach :-)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Kokosowa czekolada jest tutaj: http://dobrezielsko.pl/weganska-czekolada-kokosowa.
  39. Anna Lena napisał(a):
    Pyszności:)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Nie da się ukryć. ;) Mega pycha! ❤
  40. Magdalena napisał(a):
    No i zgłodniałam ;D A kokos uwielbiam <3
  41. Gosia napisał(a):
    Uwielbiam taki spiżarniany audyt, zwłaszcza jak można podczas niego znaleźć cokolwiek z czarnej porzeczki <3
  42. Ev. napisał(a):
    Wow! To wyglada nieziemsko! :) Po 1 - czarna porzeczka Po 2 - kokos Po 3 - bez glutenu ❤️
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ale trafiłam! ❤
  43. Katarzyna napisał(a):
    Mam swoje słoiki z porzeczkami, więc wypadało by wypróbować Twój przepis :)
  44. Kamila Posobkiewicz napisał(a):
    Piekne i smaczne! Ja kupuję gotowy spód, tylko smaruję go potem konfiturą i dodaję owoce. Też pycha!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Prosto i szybko. :) Ale ten robiony w domu też całkiem szybko wychodzi. ;)
  45. Justyna napisał(a):
    No i przepadłam. Uwielbiam słodycze, a tarta wyląda niezwykle smakowicie!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę, że Ci się przepis podoba. Tartę można zaliczyć do zdrowych łakoci. :)
  46. Paulina napisał(a):
    Smakowicie i pięknie się prezentuje! i jaka radość, że bezglutenowa :D
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. Jeśli szukasz więcej wegańskich bezglutenowych przepisów, zerknij tutaj: http://dobrezielsko.pl/tag/bezglutenowe.
  47. Bernardeta napisał(a):
    Te przepisy widzę to Twoja wielka pasja, kuchnia i smaki są widać dla ciebie wyjątkowymi tematami.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tak, to prawda. Kocham gotować i dobrze jeść. Wymyślać, kombinować, cudować, układać przepisy. Mój żywioł. Cieszę się, że to dostrzegłaś. ❤
  48. Marta K napisał(a):
    Ja za każdym razem widząc takie apetyczne rzeczy, tym bardziej podziwiam ludzi, którzy potrafią przygotować coś z niczego. Ja chyba nie posiadłam jeszcze tej tajemnej sztuki :-D
  49. Klaudia napisał(a):
    Wygląda świetnie! Uwielbiam tarty owocowe - na pewno spróbuje:)
  50. westolia napisał(a):
    W końcu przepis na coś słodkiego, który będę mogła wypróbować! :)

Dodaj komentarz