jak zrobić domowe mleko kokosowe w blenderze wysokoobrotowym ronic zyle

Jak zrobić domowe mleko kokosowe w blenderze?

Nie wiem, kiedy zrobił się grudzień, przecież przed chwilą było lato, a tu nagle klimaty zimowe! Zaczynam już obmyślać świąteczne dania, przede wszystkim desery. Będzie bezsernik wegański, nerkownik, tofurnik, makowiec, pralinki… Czyli wegańskie zdrowe pyszności. Nie mogę się już doczekać! Testuję na razie kilka przepisów i sprawdzam, co z czym najlepiej się łączy. W tym wpisie przedstawię Wam, jak zrobić domowe mleko kokosowe w blenderze. Mój blender wysokoobrotowy Ronic Zyle poradził sobie z tym zadaniem znakomicie, a mleko wyszło tak pyszne, że wypiliśmy całe od razu. Mam dla Was kod rabatowy na jego zakup – jest nieodzownym elementem naszej kuchni i przyda się w każdym domu.

Jak zrobić domowe mleko kokosowe w blenderze?

Banalnie prosto. W ogóle bardzo łatwo przygotowuje się domowe mleka roślinne. Wystarczy mieć po prostu dobry sprzęt. Domowe mleko sojowe, orzechowe, migdałowe i owsiane wyciskam w wytłaczarce Ronic Zyle, zaś kokosowe przygotowuję z wiórków kokosowych i one są zbyt drobne, aby odpowiednio je rozdrobnić. Za to domowe mleko kokosowe idealnie wychodzi w blenderze wysokoobrotowym Ronic Zyle. Wystarczy wiórki namoczyć najlepiej na parę godzin, a potem zblendować na najwyższych obrotach. 2 minuty i gotowe. Wiórki są tak rozdrobnione, że praktycznie niewyczuwalne.

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe różni się od tego z puszki konsystencją oraz tym, że nie zawiera żadnych polepszaczy, emulgatorów, czy konserwantów. Jest po prostu naturalne. Do tego nie produkujemy śmieci w postaci puszek, czyli świetnie wpisuje się w ideę zerowaste. Konsystencję domowego mleka kokosowego możemy odpowiednio modyfikować w zależności od tego, w jakiej proporcji dobierzemy składniki. Mi najlepiej wychodzi 100 g wiórków na 800 ml wody, wtedy wiórki są prawie niewyczuwalne i smak jest kokosowy, a nie wodnisty. W przypadku większej ilości wody smak kokosowy jest mniej intensywny, zaś w przypadku większej ilości dodanych wiórków kokosowych najlepiej mleko przelać jeszcze przez bardzo gęste sitko lub bardzo drobną gazę, aby usunąć ewentualnie wyczuwalne drobinki wiórków. Jednakże są one tak drobne, że nie będzie ich wiele, znika nam więc problem, co zrobić z wiórkami po mleku kokosowym. Jeśli domowe mleko roślinne stoi parę godzin, może się nieco odwarstwić, gdyż nie zawiera żadnych emulgatorów. Wystarczy je wtedy wymieszać łyżką. Po przygotowaniu domowe mleko kokosowe najlepiej szybko zużyć lub przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 4 dni.

Co zrobić z domowego mleka kokosowego?

Wypić duszkiem! Jest przepyszne! Ja zrobiłam z niego kokosowe brownie… Tak pyszne, że chyba zrobię je jeszcze raz i wrzucę przepis… Przyznam, że nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć. Brownie upiekłam w ramach prowiantu na uczelnię, a Filipowi dałam połowę na weekendowe szkolenie. Teraz mamy podobny weekend, ale obiecuję sobie, że zdążę zrobić zdjęcia. Domowe mleko kokosowe świetnie współgra z poranną owsianką, jaglanką oraz amarantusianką. Zrobiłam z nim także chiankę! Możemy je także użyć do wszelkich ciast na ciepło i na zimno, a także takich deserów, jak np. budyń jaglany, czy ten przepyszny jagielnik bez pieczenia. Jest również świetnym dodatkiem do zup. Do takich zastosowań można zrobić je dużo gęstsze, niż podane moje proporcje.

domowe mleko kokosowe wegańskie bezglutenowe

Przepis na domowe mleko kokosowe

Proporcje można odpowiednio zmieniać w zależności od własnych preferencji i sposobu wykorzystania domowego mleka kokosowego. Proporcje 8:1 są moimi proporcjami referencyjnymi i pasują mi idealnie, jeśli chodzi o konsystencję, stopień rozdrobnienia i wyczuwania wiórków, a także brak „wodnistego” posmaku. Wiele zależy także od samych wiórków – najlepiej, aby były świeże i bez konserwantów. Ja kupuję ekologiczne wiórki kokosowe na wagę w sklepie BIOrę. Zachęcam do testowania różnych proporcji i wybrania dla Was odpowiednich.

Czego nam potrzeba?

  • 800 ml letniej przegotowanej wody
  • 100 g wiórków kokosowych (najlepiej bio, bez konserwantów)
  • opcjonalnie: szczypta soli, łyżeczka słodziku

Narzędzia pracy

Jak to zrobić?

Wiórki wsypujemy do słoika, zalewamy je wodą i odstawiamy na kilka godzin – najlepiej min. 3 godziny. Po tym czasie przelewamy wiórki z wodą do kielicha blendera i blendujemy na najwyższych obrotach (prędkość 8) przez 2 minuty. Po tym czasie wiórki są praktycznie niewyczuwalne i uzyskujemy pyszny kokosowy napój.

Kod rabatowy na zakup blendera Ronic Zyle

Blender molekularny Ronic Zyle jest urządzeniem niezawodnym. Robię w nim masła orzechowe, tahinę, mleko kokosowe, blenduję zupy-kremy, przygotowuję pesto i pasty do chleba. Bardzo ułatwia mi kulinarne kombinacje, skraca czas przygotowania potraw, a uzyskany efekt jest rewelacyjny. Długo szukałam takiego urządzenia i jestem zdania, że warto zainwestować w porządny sprzęt na lata dla całej rodziny. Blender jest prosty w obsłudze, a do tego mega szybki (moc 1500 W, szybkość 30 000 obrotów/min.). Święta to najlepszy czas, aby to sprawdzić i sprawić sobie prezent. Dlatego też chciałabym Wam ułatwić nieco wybór dzięki zniżce, jaką otrzymujecie z naszym blogowym kodem rabatowym: DobreZielsko200. Otrzymujecie 10% przy zakupach powyżej 1500 zł na wszystko (oprócz urządzeń z linii Magimix) w tym sklepie. Poniżej znajdziecie linki do przepisów, w których wykorzystałam moc blendera molekularnego Ronic Zyle.

Jakie mleka roślinne lubicie najbardziej?
Małgosia

Co potrafi blender Ronic Zyle?

Wegański jagielnik orzechowy bez pieczenia

Czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi

Jak zrobić mąkę z ciecierzycy w blenderze Ronic Zyle?

Jak zrobić mąkę gryczaną w domu oraz właściwości gryki

2 myśli na temat „Jak zrobić domowe mleko kokosowe w blenderze?

  1. ooo tak tak! mleka roślinne przygotowane samodzielne to saper sprawa, ja robię jeszcze mleko migdałowe w moim Ronic'u :)

Dodaj komentarz