Jeszcze jakiś czas temu tydzień bez tarty był dla mnie tygodniem straconym, a weekend to już w ogóle. Nawet znajomi się śmiali, że zamiast Dobre Zielsko mój blog powinien się nazywać Dobre Tartowisko. Uwielbiam tarty, bo szybko się robią, a na 30 cm blachy można wyczarować przeróżne cuda smakowe, wizualne i zapachowe. I jak kocham tarty, tak wielbię desery bez pieczenia! Wiosną i latem rzadziej odpalam piekarnik i częściej mam ochotę szybkie wegańskie desery bez pieczenia. A ostatnio kupiłam bio cytryny i spod moich rąk wyszła wegańska tarta cytrynowa. 🍋🍋🍋
Wegańska tarta cytrynowa i coś jeszcze
Początkowo myślałam, aby z cytryn zrobić konfiturę cytrynową, ale w końcu stwierdziłam, że szkoda witaminy C – lepiej zrobić deser bez obróbki cieplnej. W zasadzie za każdym razem, kiedy udaje mi się dorwać ekologiczne cytryny, robię tartę cytrynową. Robiłam już tartę cytrynową z migdałami, z lawendą oraz borówkami. Tym razem moja wegańska tarta cytrynowa wyszła z cukrem kokosowym na spodzie z orzechów włoskich i płatków owsianych. Szybka, bez pieczenia, bardzo ciekawa w smaku. Wegańska, z niskim indeksem glikemicznym i bezglutenowa, jeśli tylko płatki owsiane będą z odpowiednim oznaczeniem przekreślonego kłosa.
Wegańska tarta cytrynowa bez pieczenia, czyli dużo witaminy C
Tarta cytrynowa bez pieczenia to bogactwo witaminy C! Do musu z cytryn wlewam co prawda podgrzany roztwór agaru, co może oczywiście wpłynąć na jakieś straty tej witaminy, ale zdecydowanie większość zostaje. Do tarty dodałam niewiele słodzidła, dlatego przypadnie do gustu tym, którzy preferują bardziej kwaśne i przełamane smaki. Oczywiście można dodać więcej słodzidła, jak kto woli. Mus cytrynowy przygotowany na tartę jest bardzo orzeźwiający, tak więc przepis sprawdzi się na upały.
Składniki na wegańską bezglutenową tartę cytrynową
Przepis można wykonać oczywiście na różne sposoby. Zamiast orzechów włoskich można użyć migdałów lub orzechów laskowych. Do spodu oraz do musu cytrynowego dodałam cukru kokosowego, który wpłynął na barwę musu – chciałam, aby była ciemniejsza. Ciemniejszy kolor musu cytrynowego można uzyskać także, dodając odrobinę sproszkowanej kurkumy. A z innych słodzideł można użyć także sproszkowanych daktyli, nierafinowanego cukru trzcinowego muscovado, syropu daktylowego lub klonowego. Jeśli użyjesz np. ksylitolu, to mus będzie jaśniejszy. Wszystkie zaproponowane składniki są naturalnie bezglutenowe, ale żeby mieć 100% pewność, że takie są, należy użyć płatków owsianych bezglutenowych (z odpowiednim oznaczeniem przekreślonego kłosa na opakowaniu).
Dla kogo przepis na tartę cytrynową?
Przepis będzie świetny dla osób, których dieta oparta jest o produkty z niskim indeksem glikemicznym. Lepsze będą w tym przypadku płatki owsiane górskie (IG = 40) niż błyskawiczne. Cukier kokosowy ma również niski indeks glikemiczny (35). A niski indeks glikemiczny składników, orzechy oraz cytrusy to dobre elementy diety dla kobiet z PCOS, którym zaleca się włączyć do diety właśnie takie składniki.
Przepis na wegańską tartę cytrynową
Proporcje podane na jedną tartaletkę o średnicy ok. 15 cm. Jeśli będziesz robić tartę na większej formie, zwiększ odpowiednio proporcje.
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 50 g orzechów włoskich
- 4 cytryny (najlepiej ekologiczne)
- 3 łyżki (ok. 20 ml) roztopionego nierafinowanego oleju kokosowego
- 2 łyżki wody lub mleka roślinnego (np. domowego kokosowego)
- 2 łyżki cukru kokosowego (lub innego słodzidła wg uznania)
- 2 łyżeczki agaru (roślinnego środka żelującego)
- pół szklanki wody
Wykonanie:
Przygotowanie tarty cytrynowej zaczynam od zmielenia płatków owsianych oraz orzechów włoskich. Po zmieleniu przesypuję je do miseczki, dodaję łyżkę cukru kokosowego, odrobinę wody oraz nierafinowany olej kokosowy i zagniatam ciasto. Następnie odkładam ciasto do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu wykładam ciasto na spód tartaletki i zabieram się do przygotowania musu cytrynowego. Cytryny myję i obieram ze skórki, usuwam również białą wewnętrzną skórkę, która jest gorzkawa w smaku. Kroję cytrynę na małe kawałki, usuwam pestki i przerzucam do blendera. Dodaję pozostałą część cukru kokosowego. Do szklanki z wodą wrzucam 2 łyżeczki agaru, mieszam i odstawiam na ok. 15 minut, a następnie zagotowuję (więcej informacji o agarze przeczytasz tutaj). Nieco przestygnięty roztwór agaru przelewam do pokrojonych cytryn i całą masę szybko blenduję na jak najbardziej możliwie gładką masę. Wychodzi z tego mus cytrynowy, który przelewam na przygotowany wcześniej spód i odstawiam do zastygnięcia.
Dekoracja tarty
Wegańską tartę cytrynową można udekorować różnymi dodatkami. Ja dekoruję ją najczęściej plastrami cytryny, orzechami, migdałami, borówkami lub suszoną lawendą. W zasadzie tym, co pasuje i akurat masz pod ręką.
Udanych… niewypieków,
Małgosia
12 komentarzy
Martyna
Wygląda super 🙂
Joanna
Wygląda smakowicie i wydaje się być całkiem łatwa w przygotowaniu.
Justyna
Przepyszne 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję. Tarta cytrynowa wyszła bardzo ciekawa w smaku. Idealna dla amatorów nie zbyt słodkich deserów.
Karolina
Mi generalnie daleko do diety wegańskiej czy bezglutenowej – ale tarta prezentuje się tak wspaniale, że chętnie spróbowałabym czegoś nowego 🙂
Karolina
Wygląda naprawdę smacznie, nigdy nie jadłam tarty cytrynowej 🙂
Ewa
Już od dawna chodzi za mną tarta cytrynowa 🙂
Magdalena
Wygląda świetnie i pewnie tak samo smakuje. Bardzo lubię ciasto cytrynowe, więc myślę, że i ta tarta byłaby dla mnie bardzo smaczna. Chętnie wypróbuję 🙂
Jud
Pyszności 🙂 Spróbowałabym takiej tarty, bo skład bardzo zachęcający 🙂
Anka
Ciekawi mnie właśnie ten cytrynowy smak, czy tarta nie jest zbyt kwaśna? Wyobrażam sobie jej zapach – musi być obłędny!
Lilianna
witamina c ginie jak ją gotujesz z agarem. nie ma tam witaminy c.
Dobre Zielsko
Nie gotuję musu cytrynowego z agarem – przeczytaj proszę uważnie, w jaki sposób wykonuję cytrynowe nadzienie. Do musu wlewam nieco ostygnięty roztwór agaru tak, aby jeszcze móc wymieszać i połączyć obydwie części masy. Owszem, ciepły roztwór agaru może wpłynąć na jakieś straty witaminy C, ale zdecydowana jej część zostaje.