Zbierasz pokrzywę? Ja tak! Wiosna kojarzy mi się właśnie ze zbieraniem pokrzywy. Bardzo lubię chodzić z wiklinowym koszem na pokrzywę po działce i okolicach. Z pokrzywy można zrobic nie tylko popularny napar, ale także jeść jej liście, które kryją w sobie bogactwo witamin i soli mineralnych. Pokrzywa jest bardzo wartościowym ziołem o wszechstronnym zastosowaniu. I to nie tylko w kuchni i kosmetyce, ale także w ogrodzie! Można przygotować z niej naturalny nawóz do warzyw. Przeczytaj, jak zbierać pokrzywę, dlaczego warto ją jadać oraz co dobrego przygotować.
Jak zaczęłam zbierać pokrzywę…
O tej historii pisałam już na moim instagramowym profilu. Pierwszy raz poszłam na pokrzywę z ledwo poznanym farmaceutą. To był maj. Dobrych parę lat temu. Poznaliśmy się w pobliskim lasku. Jechałam na rowerze przez poznański Żurawiniec, usiadłam na trawce czy na ławce i jakoś tak się zgadaliśmy. Imienia farmaceuty nie pamiętam. Pamiętam tylko, że skończył farmację, więc dałam się namówić na randkę pt. wspólne zbieranie pokrzywy. I tak oto zaczęła się moja przygoda z pokrzywą w praktyce, a z farmaceutą zostaliśmy jednosezonowymi znajomymi do spacerów po jadalne chwasty.
Właściwości pokrzywy
Pokrzywa to jedna z najpopularniejszych roślin leczniczych. Zawiera sporo białka i błonnika, chociaż pewnie najbardziej znana z dużej zawartości żelaza i polecana dla osób cierpiących na anemię. Znajduje się w niej również szereg innych składników mineralnych, jak np. wapń czy potas, oraz witamin – z grupy B, C i betakaroten (prowitaminę A). Żelazo w połączeniu z witaminą C to potężna moc, gdyż ta witamina wspiera wchłanianie żelaza. Pokrzywa zawiera także spore ilości chlorofilu, który odpowiada za jej zielony kolor. Chlorofil również działa krwiotwórczo, dodaje energii oraz przegania wirusy i bakterie. Pokrzywa świetnie wspomaga procesy oczyszczania organizmu, poprawia trawienie, działa moczopędnie i łagodzi objawy reumatyzmu. Wzmacnia także włosy oraz korzystnie działa na skórę. Pokrzywa jest często polecana i można ją pijać regularnie, ale warto pamiętać, że nie należy z nią przesadzać – kilka listków dziennie lub 2-3 szklanki dziennie wystarczy, więcej lepiej nie popijać. Powinny na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę czy z dolegliwościami ze strony nerek. I co jest również bardzo istotne, zwłaszcza przy chorobach przewlekłych – o każdych ziołach czy suplementach regularnie stosowanych zawsze informuj swojego lekarza i dietetyka.
Gdzie, kiedy i jak zbierać pokrzywę?
Pokrzywę warto zbierać w kwietniu i w maju, mniej więcej do połowy czerwca – dopóki nie zakwitnie. Zbieramy górne 4 liście, obcinając je nożyczkami lub sekatorem. Przycinanie pokrzywy również opóźnia jej kwitnienie. Jeśli masz swoje stanowisko na przykład w ogrodzie albo na działce i zbierasz ją regularnie, będziesz mieć dłużej młode liście. A właśnie one są najbardziej wartościowe. Po tym, jak już zakwitnie, poleca się zbierać pokrzywę do suszenia i przygotowywania naparów, a nie do jedzenia. Zbieramy oczywiście te liście, które mają jednorodny zielony kolor, nie są uszkodzone, nie mają przebarwień. Jak zbierać pokrzywę, żeby się nie poparzyć? Koniecznie trzeba to robić w rękawiczkach ogrodowych i zakryć także przedramiona. Pokrzywę najlepiej zbierać do wiklinowego kosza, ewentualnie miski. Oczywiście najlepiej wybrać się na spacer na łąki z dala od dróg. Centrum miasta czy ruchliwa droga to nie jest odpowiednie miejsce na zbiory. Ja zbieram pokrzywę na działce i wokół niej i to jest dla mnie pewne miejsce. Po zbiorze pokrzywę moczę w misce, żeby pozbyć się piachu (opadnie na dno), a następnie płuczę na sitku pod bieżącą wodą. Część liści pokrzywy suszę na blasze do pieczenia na papierowym ręczniku, część wykorzystuję na bieżąco do naparów, pesto i sałatek. Pokrzywę pochodzącą z mniej pewnych źródeł przed spożyciem blanszuję (przlewam wrzątkiem) i tak przygotowaną wykorzystuję do pesto czy sałatek.
Napar z pokrzywy
Pokrzywę poleca się najczęściej w postaci naparów oraz soku. I taka forma spożywania pokrzywy jest najbardziej popularna. Napar można przygotować ze świeżej (oczywiście wcześniej dokładnie umytej) pokrzywy lub z suszu. Świeżą pokrzywę wystarczy zaparzać przez kilka minut, suszoną – ok. 10 minut. Świeże listki po zaparzeniu można jeszcze wykorzystać, np. blendując zupę krem, hummus lub inne pasty kanapkowe.
Pokrzywa w kuchni
Pokrzywa ma bardzo duży potencjał kulinarny i można wykorzystywać ją tam, gdzie z reguły ląduje szpinak. Można ją przygotować na wiele sposobów. Pokrzywa nadaje się na kanapki pokrojona jak szczypiorek, do twarożków z tofu czy orzechów, hummusu i innych past kanapkowych, koktajli, pasztetu soczewicowego, tofucznicy, zupy, farszu naleśnikowego i pierogowego, kopytek (szagówek), omletów, pesto, a także do pieczonych ziemniaków. Zastosowań jest całe mnóstwo!
Czy pokrzywa parzy w język?
Ogólnie nie – w postaci “przerobionej” pokrzywa nie parzy. Zdarza się, że całe świeże listki mogą lekko parzyć i to najczęściej dłonie podczas przygotowywania pokrzywy. Dlatego najlepiej liście pokrzywy dokładnie umyć i oszuszyć ściereczką. Poleca się je blendować, przeciskać przez praskę (jak czosnek) lub bardzo drobno kroić. Wtedy już parzyć przestaną. Przelane wrzątkiem czy podsmażone również przestają parzyć. Ogólnie można przyjąć, że całe liście świeżej pokrzywy mogą parzyć, ale umyte i oszuszone, poszatkowane czy przeciśnięte przez praskę, przelane wrzątkiem, podsmażone, lekko podsuszone i suszone nie będą już parzyć – bez obaw! Warto włączyć pokrzywę do swojej diety, zwłaszcza świeżą, bo jest bardzo zdrowa, łatwo dostępna i tania!
Lubisz pokrzywę? Zbierasz ją? Daj znać w komentarzu!
Gosia
Mam nadzieję, że ten wpis Ci się spodobał.
Jeśli tak, to może docenisz moją pracę, stawiając mi wirtualną kawę?
Dzięki kawom od moich Czytelników mogę utrzymać blog, kupując bardziej wydajny hosting, i tworzyć wartościowe przepisy.
Dzięki temu mogę rozwijać blog i tworzyć wartościowe wpisy również dla Ciebie.
Kliknij tutaj lub poniżej w zielony przycisk i postaw mi kawę!
Dziękuję za Twoje wsparcie! ❤️
Zobacz mój przepis na TOFUCZNICĘ Z PESTO Z POKRZYWY – kliknij na zdjęcie!
Pokrzywa nie tylko parzy. Od lat czytamy o jej wspaniałych właściwościach.
Moja Mama zbierała, piła wywar, wcierała we włosy.
Wychowałam się na wsi, żadnego zanieczyszczenia. Pokrzywę zbierało się wiosną.
Trochę o tym zapomniałam.
Dzięki za ten wpis 🙂
Ale jak to? To ona nadaje się do jedzenia? i nie parzy wtedy w język i jamę ustną? 😀
Poza herbatą z pokrzywy nie miałam okazji próbować pokrzywy.
Dużo słyszałem o właściwościach pokrzywy jednak nigdy nie próbowałem.
Bardzo ciekawy wpis. Lubię pokrzywę. Zbieram i suszę. Piję herbatkę z pokrzywy z dodatkiem innych ziół. Przeważnie dodaję do smoothie owocowo-warzywnego, liście smażę w tempurze, robię danie a’la szpinak łączą ze szpinakiem pieczarkami i tofu, i robię też nadzienie pokrzywowo-szpinakowe do naleśników. Pozdrawiam milutko
[…] z niej napar, ale także jadać świeżą. Odpowiednio przygotowana nie parzy. Więcej na temat zbierania pokrzywy i wykorzystania jej w kuchni przeczytasz w tym wpisie. Tak więc biegnij na łąkę po pokrzywę i dodaj ją do młodych […]
[…] Pokrzywę warto zbierać zwłaszcza wiosną i wczesnym latem – jest wtedy najbardziej wartościowa. Najlepiej zbierać ją do wiklinowego kosza albo papierowej torby w miejscach z dala od dróg. Ja zbieram pokrzywę na działce – rośnie sobie przy ogrodzeniu. Koniecznie zbieramy ją w rękawiczkach ochronnych, a po zbiorze myjemy i suszymy albo wykorzystujemy świeżą do różnych dań. Pokrzywa przerobiona – poszatkowana, przeciśnięta przez praskę, smażona czy gotowana – nie parzy! Można ją śmiało jeść. Jest bardzo wartościowym ziołem. Więcej informacji na temat zbierania pokrzywy znjadziesz w tym wpisie. […]
[…] na balkonie i na działce. Tym razem zrobiłam surówkę na biazie kapusty czerwonej, dodałam pokrzywę i bluszczyk kurdybanek z działki, świeży koperek oraz groszek zielony z balkonu. Na talerz wrzuciłam też trochę liści z balkonu […]
[…] różnymi zmysłami i się w niej zanurzyć. Najbardziej w książce podobał mi się rozdział o dzikiej kuchni (wiadomo!) oraz rozdziały o tym, co daje nam las o każdej porze roku i jak z niego […]
[…] Zbierasz pokrzywę? Jeśli jeszcze nie, to chodź zobacz, jak to zrobić! W tym wpisie dowiesz się, jak zbierać pokrzywę. […]
Pokrzywa posiada sporo bardzo pozytywnych i niezwykle przydatnych cech. Warto ją mieć.
Przekonałaś mnie, idę na pokrzywę!
Nie zdawałem sobie do tej pory sprawy, że pokrzywa ma tak wiele właściwości zdrowotnych. Do tej pory kojarzyła mi się tylko z poparzeniami. Dobrze wiedzieć, że można ją również wykorzystać w kuchni.
Ja bardzo polecam pokrzywę do koktajli, przy anemii jest rewelacyjna.