Lubię tak ze dwa dni w miesiącu poświęcać się tylko garom, dobrze zjeść i porobić zdjęcia. Ostatnio bardzo brakowało mi tego czasu tylko dla siebie, spędzonego z aparatem i zielskiem w kuchni. A że bardzo lubię strączkowe pasty do chleba, toteż postanowiłam ugotować gar fasoli i zrobić coś à la hummus. I wyszła wegańska i bezglutenowa pasta z fasoli, idealna do domowego pieczywa.
Pasta z fasoli na wiele sposobów
Weganie wiedzą, że z fasoli można zrobić wszystko. A jeśli nie wszystko, to na pewno wiele, chociażby ciasto czy nawet lodya! Ja najczęściej fasolę dodaję do leczo, sałatek, a także robię z niej pasty do domowego chleba. Gotuję ją naprzemiennie z innymi strączkami, na przykład ciecierzycą. Odmian fasoli jest sporo, więc można kolorystycznie i smakowo dobierać ją i łączyć z różnym zielskiem. Pasta z fasoli odpowiednio zmieni kolor po dodaniu np. czerwonej kapusty czy liści rzodkiewki, dzięki czemu można wprowadzić pewną różnorodność do menu, a także przemycić jakieś zdrowe zielsko. Dosyć często gotuję większą ilość ziaren fasoli, a następnie blenduję z różnokolorowym zielskiem i przygotowuję w słoiczkach smarowidło w różnych kolorach i smakach na kilka dni. Odpowiednio przechowywana w lodówce fasola wytrzyma do 4 dni. Tym razem postanowiłam zamienić ciecierzycę w klasycznym hummusie i muszę przyznać, że taki hummus z białej fasoli posmakował mi dużo bardziej niż klasyka gatunku z ciecierzycą.
Pasty ze strączków są wegańskie i bezglutenowe
Pasty ze strączków są naturalnie bezglutenowe i nadają się nie tylko na glutenowy czy bezglutenowy chleb, na przykład gryczany. Do tego pasuje oczywiście mnóstwo sałaty i innych liści. Jeszcze chlust oleju sezamowego, rzepakowego lub lnianego (źródło kwasów omega-3) i mamy pyszne śniadanie albo kolację! Tak więc przepis nadaje się zarówno dla tych, którzy nie eliminują glutenu, jak i dla osób na diecie bezglutenowej.
Przepis na wegańską bezglutenową pastę z fasoli
Z reguły przygotowuję kilka słoiczków pasty z fasoli w różnych kombinacjach. Możesz najpierw zacząć od niewielkiej ilości i zobaczyć, jak smakuje Ci taki hummus z fasoli. Fasola z puszki wg mnie nie da takiej samej konsystencji i smaku, poza tym gotowana na świeżo w domu ma po prostu więcej wartości odżywczych.
Składniki:
- 400 g suchego ziarna białej fasoli
- 200 g tahini (przepis na domową tahini znajdziesz tutaj)
- 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 lnianego oraz 1 sezamowego (można dowolnie mieszać lub wybrany inny olej)
- 4 ząbki czosnku
- sok wyciśnięty z dużej cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
1. Fasolę przygotowuję w tradycyjny sposób – płuczę suche ziarna, a następnie moczę je przez 8-12 godzin, z reguły przez noc. Po tym czasie wodę wylewam i zalewam świeżą, gotuję przez ok. 1 godzinę bez dodatku soli.
2. Z ziaren sezamu przygotowuję tahini, czyli pastę sezamową. Przygotowanie pasty z sezamu w domu jest proste, ale trzeba mieć dobry blender lub robot kuchenny (więcej o domowej produkcji tahini przeczytasz tutaj). Jeśli nie masz dobrego sprzętu, użyj kupnej pasty sezamowej, np. od Bakra Natura.
3. Pastę sezamową tahini dorzucam do przestygniętej fasoli, dodaję 4 ząbki czosnku (lub więcej wg uznania), dodaję sok wyciśnięty z dużej cytryny, sól, pieprz oraz olej i wszystko blenduję na gładką pastę. Jeśli są grudki albo pasta z fasoli jest za sucha, trzeba dodać trochę więcej oleju lub soku z cytryny, ewentualnie wody. Przy dodatku większej ilości oleju wzrośnie kaloryczność hummusu. Zamiast oleju rzepakowego / lnianego / sezamowego można dodać opcjonalnie oliwę, ale jednak wolę olej rzepakowy, który nadaje łagodności hummusowi, albo wręcz olej sezamowy, który ma to coś, co nadaje hummusowi charakteru.
Lubicie pasty kanapkowe z fasoli lub innych strączków?
Gosia
19 komentarzy
Iwona Kmita
Dobre Zielsko
Ewa Błońska (@shinyuu3)
Dobre Zielsko
Ewa Błońska (@shinyuu3)
Dobre Zielsko
Gosia Ostrowska
Magdalena
Dobre Zielsko
Ania
Patrycja | PatiCafe.pl
Anna Lena
Sylwia
Monika
ewa
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: