Wegańska pasta jaglano-pieczarkowa to idealne bezglutenowe smarowidło do chleba, które zrobiłam niedawno na domówkę. Zapiekane kanapki bardzo posmakowały gościom i nie dowierzali, że jest w 100% wegańskie: “To jest tak dobre, że nigdy bym nie powiedziała, że wegańskie!” 😀 Uwielbiam takie reakcje! A pasta wyszła rzeczywiście wyborna. Świetnie komponuje się na kanapkach z jakimś dobrym zielskiem typu kiełki, rukola, roszponka, szczypiorek, świeży tymianek, czy bazylia. Do tego taka wegańska bzglutenowa kanapkowa pasta z kaszy jaglanej i pieczarek jest prosta do zrobienia i może być modyfikowana przyprawami na wiele sposobów w zależności od naszych preferencji.
Wegańska pasta jaglano-pieczarkowa, czyli jak przypadkowo zrobić coś dobrego
Inspiracją do zrobienia pasty były spore zapasy jaglanki, której “najlepiej spożyć przed” właśnie zbliżał się ku końcowi, a do tego na święta piekłam kilka pasztetów, w tym jeden właśnie jaglany i chciałam jeszcze coś potestować, bo nie zawsze wychodzi tak, jak chcemy i czasem trzeba pewne proporcje, czy wykonanie doszlifować. A więc pasztetowałam jeszcze raz na Nowy Rok i przy okazji tak oto z zapiekanego pasztetu powstała wegańska pasta jaglano-pieczarkowa do chleba. Bardzo lubię do takich past dodawać wysokiej jakości włoską oliwę i jadać z (glutenowymi) ziołowymi bułeczkami orkiszowymi. Z poniższych proporcji wyszło całkiem sporo sporo – kilka słoiczków, które ze spokojem starczają na parę dni – zarówno na domowe śniadanie, czy też do kanapek do pracy.
Przepis na wegańską pastę jaglano-pieczarkową
Czego nam potrzeba?
- 300 g kaszy jaglanej
- 300 g pieczarek (proponuję pieczarki brązowe, są bardziej aromatyczne)
- 100 g ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki oliwy (najlepiej z pierwszego tłoczenia)
- 1 mały korzeń pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka siemienia lnianego (w ziarnach lub mielony)
- 1 łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej lub świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Jak to zrobić?
Najpierw gotujemy kaszę jaglaną. Istnieje kilka patentów, aby ugotować ją w taki sposób, aby kasza była neutralna w smaku i nie miała posmaku goryczki. Ja to robię tak: najpierw zalewam kaszę zimną wodą, tak 3 cm ponad ziarna, odstawiam ją na ok. 10 min i parę razy merdam łyżką. Po ok. 10 minutach odlewam wodę i zalewam kaszę wrzątkiem, po czym odlewam i wrzucam do garnka z gotującą się wodą i gotuję ok. 15-20 minut Wody do gotowania daję ok. 3 cm więcej niż jest kaszy. Kasza idealnie ją wchłonie. Kaszę gotuję na małym ogniu, nie mieszam kaszy w trakcie gotowania, ale sprawdzam, czy aby się nie przypala (chociaż nie powinna przy tej ilości wody).
Ziołowa wegańska pasta jaglano-pieczarkowa do chleba
W przepisie na pastę jaglano-pieczarkową do gotującej się kaszy wrzucam 3 liście laurowe i jej nie solę. Po ugotowaniu (15 minut) zostawiamy garnek przykryty na kuchence do ostygnięcia. Ziarna słonecznika zalewamy letnią wodą i moczymy, najlepiej parę godzin, ale chociaż na czas przygotowania kaszy i pieczarek. Pieczarki zapiekamy lub dusimy z ziołami aż do odparowania wody. Ja je duszę bez dodatku tłuszczu. Możemy dodać również starte surowe kapelusze (jednakże pasta będzie wtedy bardziej mokra) lub podduszone na oleju. Do wyboru. Oczywiście zapiekane lub podduszone na oleju będą bardziej aromatyczne. Po ostygnięciu kaszę (bez liści laurowych) i pieczarki wrzucamy do kielicha blendera (lub do dużego naczynia, jeśli używamy blender ręczny). Korzeń pietruszki ścieramy na tarce, chyba że mamy dobry blender, to tylko kroimy na drobne kawałki i dorzucamy do blendera. Dodajemy olej, ziarna słonecznika, pokrojony czosnek, siemię, tymianek, natkę pietruszki, czarnuszkę, sól i pieprz. Wszystko razem blendujemy. Jeśli masa będzie ciężko się miksowała, dodajemy więcej oleju, w wersji light opcjonalnie wodę, ale olej daje lepszą konsystencję. Po zblendowaniu przekładamy do słoiczków. Możemy taką pastę jeszcze zapiec w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 160 stopni, aby wydobyć aromat ziół. Pastę z kaszy jaglanej i pieczarek przechowujemy w lodówce do 4 dni.
Jaka jest Wasza ulubiona wegańska pasta do chleba?
Pozdrawiam,
Małgosia
46 komentarzy
Natalia
Dobre Zielsko
Bernadetta
Dobre Zielsko
Marysia
Dobre Zielsko
Barbara Jadwiga
Dobre Zielsko
Anka
Dobre Zielsko
Anna
Dobre Zielsko
Paulina
Edyta
Dobre Zielsko
Klaudia
Dobre Zielsko
Gosia
Dobre Zielsko
Jud
Dobre Zielsko
Agnieszka
Dobre Zielsko
Samanta
Dobre Zielsko
Grażyna
Magda
Katarzyna
Dobre Zielsko
Nikola
Dobre Zielsko
Izabela
Dobre Zielsko
Marlena
Dobre Zielsko
Ola
Dobre Zielsko
Izabela
Dobre Zielsko
Margaret
Dobre Zielsko
Magdalena
Dobre Zielsko
Pingback:
Pingback:
Pingback: