Wegańska pasta jaglano-pieczarkowa do chleba

Wegańska pasta jaglano-pieczarkowa to idealne bezglutenowe smarowidło do chleba, które zrobiłam niedawno na domówkę. Zapiekane kanapki bardzo posmakowały gościom i nie dowierzali, że jest w 100% wegańskie: „To jest tak dobre, że nigdy bym nie powiedziała, że wegańskie!” 😀 Uwielbiam takie reakcje! A pasta wyszła rzeczywiście wyborna. Świetnie komponuje się na kanapkach z jakimś dobrym zielskiem typu kiełki, rukola, roszponka, szczypiorek, świeży tymianek, czy bazylia. Do tego taka wegańska bzglutenowa kanapkowa pasta z kaszy jaglanej i pieczarek jest prosta do zrobienia i może być modyfikowana przyprawami na wiele sposobów w zależności od naszych preferencji.

Wegańska pasta jaglano-pieczarkowa, czyli jak przypadkowo zrobić coś dobrego

Inspiracją do zrobienia pasty były spore zapasy jaglanki, której „najlepiej spożyć przed” właśnie zbliżał się ku końcowi, a do tego na święta piekłam kilka pasztetów, w tym jeden właśnie jaglany i chciałam jeszcze coś potestować, bo nie zawsze wychodzi tak, jak chcemy i czasem trzeba pewne proporcje, czy wykonanie doszlifować. A więc pasztetowałam jeszcze raz na Nowy Rok i przy okazji tak oto z zapiekanego pasztetu powstała wegańska pasta jaglano-pieczarkowa do chleba. Bardzo lubię do takich past dodawać wysokiej jakości włoską oliwę i jadać z (glutenowymi) ziołowymi bułeczkami orkiszowymi. Z poniższych proporcji wyszło całkiem sporo sporo – kilka słoiczków, które ze spokojem starczają na parę dni – zarówno na domowe śniadanie, czy też do kanapek do pracy.

Przepis na wegańską pastę jaglano-pieczarkową

Czego nam potrzeba?

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 300 g pieczarek (proponuję pieczarki brązowe, są bardziej aromatyczne)
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki oliwy (najlepiej z pierwszego tłoczenia)
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka siemienia lnianego (w ziarnach lub mielony)
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej lub świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 3 liście laurowe
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Jak to zrobić?

Najpierw gotujemy kaszę jaglaną. Istnieje kilka patentów, aby ugotować ją w taki sposób, aby kasza była neutralna w smaku i nie miała posmaku goryczki. Ja to robię tak: najpierw zalewam kaszę zimną wodą, tak 3 cm ponad ziarna, odstawiam ją na ok. 10 min i parę razy merdam łyżką. Po ok. 10 minutach odlewam wodę i zalewam kaszę wrzątkiem, po czym odlewam i wrzucam do garnka z gotującą się wodą i gotuję ok. 15-20 minut Wody do gotowania daję ok. 3 cm więcej niż jest kaszy. Kasza idealnie ją wchłonie. Kaszę gotuję na małym ogniu, nie mieszam kaszy w trakcie gotowania, ale sprawdzam, czy aby się nie przypala (chociaż nie powinna przy tej ilości wody).

Ziołowa wegańska pasta jaglano-pieczarkowa do chleba

W przepisie na pastę jaglano-pieczarkową do gotującej się kaszy wrzucam 3 liście laurowe i jej nie solę. Po ugotowaniu (15 minut) zostawiamy garnek przykryty na kuchence do ostygnięcia. Ziarna słonecznika zalewamy letnią wodą i moczymy, najlepiej parę godzin, ale chociaż na czas przygotowania kaszy i pieczarek. Pieczarki zapiekamy lub dusimy z ziołami aż do odparowania wody. Ja je duszę bez dodatku tłuszczu. Możemy dodać również starte surowe kapelusze (jednakże pasta będzie wtedy bardziej mokra) lub podduszone na oleju. Do wyboru. Oczywiście zapiekane lub podduszone na oleju będą bardziej aromatyczne. Po ostygnięciu kaszę (bez liści laurowych) i pieczarki wrzucamy do kielicha blendera (lub do dużego naczynia, jeśli używamy blender ręczny). Korzeń pietruszki ścieramy na tarce, chyba że mamy dobry blender, to tylko kroimy na drobne kawałki i dorzucamy do blendera. Dodajemy olej, ziarna słonecznika, pokrojony czosnek, siemię, tymianek, natkę pietruszki, czarnuszkę, sól i pieprz. Wszystko razem blendujemy. Jeśli masa będzie ciężko się miksowała, dodajemy więcej oleju, w wersji light opcjonalnie wodę, ale olej daje lepszą konsystencję. Po zblendowaniu przekładamy do słoiczków. Możemy taką pastę jeszcze zapiec w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 160 stopni, aby wydobyć aromat ziół. Pastę z kaszy jaglanej i pieczarek przechowujemy w lodówce do 4 dni.

Jaka jest Wasza ulubiona wegańska pasta do chleba?

Pozdrawiam,
Małgosia

Wpisy powiązane:

Razowe bułki orkiszowe z ziołami, czosnkiem i oliwą

Przepisy na inne wegańskie pasty do chleba:

Pasta z fasoli à la hummus do chleba i nie tylko

Pasta słonecznikowa z bazylią i rzeżuchą

43 Comments Add yours

  1. Natalia napisał(a):
    Mniam :) Chętnie wypróbuję przepis!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Inspiruj się. ❤️
  2. Bernadetta napisał(a):
    Bardzo fajny przepis, pysznie i zdrowo!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Taki miał wyjść i taki wyszedł. I bardzo się z tego powodu cieszę. :)
  3. Marysia napisał(a):
    Musze wypróbować ten przepis. Bardzo apetycznie wygląda :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę, że Ci się podoba. Jest rewelacyjny i sprawdzony na znajomych i znajomych znajomych. ;)
  4. Barbara Jadwiga napisał(a):
    Takie pasty to ja bardzo lubię :-)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Proste, zdrowe i pyszne!
  5. Anka napisał(a):
    Świetny pomysł, a mówią, że jaglanka nie dobra. Ja wprawdzie moczę wszystkie kasze z uwagi na fityniany. Jaglanka traci wówczas goryczkę i nie trzeba kombinować z wrzątkiem.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ja również moczę wszelkie kasze, orzechy, pestki, chociaż czasem bierze się coś na szybko i wtedy dobrze chociaż przepłukać, parę minut pomoczyć i zalać wrzątkiem. Jaglanka to ogólnie dobra kasza, jest kilka przypadków, gdzie się jej nie poleca, ale przy różnorodnej diecie na pewno nie zaszkodzi.
  6. Chętnie wypróbuję przepis, bo pasta wygląda świetnie!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo mi miło, Aniu, że pasta Ci się spodobała. :)
  7. Paulina napisał(a):
    Muszę koniecznie wypróbować ten przepis! Jesteśmy wielkimi fanami kaszy jaglanej!!!
  8. Może z pieczarkami bym się nie skusiła, ale myślę, że pomidory suszone też będą genialnie tu pasować :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Będą pasować idealnie. :)
  9. Klaudia napisał(a):
    Mniam! Uwielbiam kaszę jaglaną :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ja również, ma tyle zastosowań, że pewnie nie raz jeszcze nas zaskoczy. ;)
  10. Gosia napisał(a):
    Super przepis! Na pewno spróbuję :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Częstuj się i inspiruj przepisem na swoje własne pasty do chleba. :)
  11. Jud napisał(a):
    Składniki są super, wypróbowałabym chętnie :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Spróbuj więc zrobić tę pastę. Jej smak na pewno Cię nie zawiedzie. :)
  12. Agnieszka S. napisał(a):
    Fajnie wygląda!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. :) Zachęcam do wypróbowania przepisu. :)
  13. Samanta napisał(a):
    Coś czuję, że to musi być pyszne :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Jest baaaardzoooo pyszne. :)
  14. Grażyna napisał(a):
    oj, zachęciłaś mnie to zrobienia. Zapisałam składniki do listy zakupów. :)
  15. Magda napisał(a):
    Z pewnością jest sycąca.
  16. Katarzyna Zarówna napisał(a):
    Ja niedawno robiłam pastę z soczewicy, suszonych pomidorów i pasty tahini z polskim dodatkiem czarnuszki :) Twoja też wygląda super!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Twój przepis jest idealny! Ja robię podobną pastę z suszonych pomidorów na bazie słonecznika. :)
  17. Nikola Tkacz napisał(a):
    Wygląda bardzo smakowicie, chociaż nie znoszę pieczarek, więc nie wiem, czy to moje smaki ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Wypróbuj opcję z suszonymi pomidorami zamiast pieczarek. :)
  18. Izabela napisał(a):
    Uwielbiaaaaam! Jaglankowe i soczewicowe pasty wygrywają :D
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      U mnie również! Świetne smakują i są zdrowe. :)
  19. Takiej jeszcze nie robiłam - trafia na listę rzeczy do wypróbowania - jak wszystko, co tu znajduję :D
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę, że moje przepisy Cię inspirują.
  20. Ola napisał(a):
    Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ale brzmi zachęcająco. Kasza jaglana to świetna baza do różnych dań. Bardzo ją lubię ze względu na uniwersalność. Zarówno na słono, jak i na słodko genialnie smakuje;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tak, jaglanka jest świetna, można z niej wyczarować różne cuda. ❤️
  21. Izabela napisał(a):
    Kasza jaglana - owszem. Pieczarek nie znoszę ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zamiast pieczarek można dodać suszone pomidory. Wychodzi z nich również pyszna pasta do chleba.
  22. Margaret napisał(a):
    oj ta pasta musi być smaczna.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Jest bardzo smaczna i aromatyczna, wypróbuj. :)
  23. Magdalena napisał(a):
    Wspaniały przepis na bardzo smakowitą pastę. Zajadamy się nią od przeszło 3 tygodni...Idealna do kanapek, sprawdza się jako przystawka podczas przyjęć. Nasz wariant: zapiekana kromka pełnoziarnistego chleba posmarowana pastą, posypana żółtym serem comté - niebo z gębie !
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę, że Wam pasta posmakowała. :) Wiem, co mówisz - ja wypróbowałam tę pastę jaglano-pieczarkową właśnie na przyjęcie i okazała się wyśmienita. Kanapki znikły w mgnieniu oka! A z serem (u mnie pyszne sery wegańskie) smakuje jeszcze lepiej.

Dodaj komentarz