bezglutenowy chleb gryczany drożdżowy bez drożdży
Bezglutenowe,  Kolacja,  Śniadanie

Bezglutenowy chleb gryczany z mąki palonej

Bardzo lubię domowy chleb i zapach wydostający się z piekarnika! Chleb piekę średnio 2 razy w tygodniu i wykorzystuję różne mąki oraz dodatki. Najczęściej piekę chleb orkiszowo-owsiany (glutenowy) oraz chleb gryczany (bezglutenowy). Lubię także dodatki w postaci mąki lnianej, ciecierzycowej lub grochowej, a w wersji na słodko piekę chleb bakaliowy. Poniższy przepis na chleb gryczany dedykuję moim pacjentkom, które pytają właśnie o chleb bezglutenowy, który można upiec na drożdżach albo na sodzie. Oczywiście to nie tylko chleb dla osób na diecie bezglutenowej, ale także propozycja na urozmaicenie pieczywa na co dzień.

Chleb gryczany, czyli chleb bezglutenowy!

Podstawową zaletą chleba gryczanego jest oczywiście jego smak, a także bezglutenowość. Gryka to pseudozboże, które jest naturalnie bezglutenowe, a więc i polecane osobom z celiakią oraz eliminującym gluten z diety z powodu innych chorób dolegliwości. Będzie także świetnym urozmaiceniem diety dla glutenojadów i wszystkich wielbicieli palonej gryki. Osoby, które muszą restrykcyjnie przestrzegać diety bezglutenowej (celiakia), powinny wybierać grykę i produkty z gryki ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa. Więcej o właściwości gryki przeczytasz w tym wpisie.

Mąka z gryki palonej lub niepalonej

Do wypieku domowego chleba użyłam mąki z gryki palonej, którą zmieliłam na bardzo drobno w blenderze kielichowym. Jest to najprostszy i najtańszy sposób na otrzymanie mąki gryczanej. Można oczywiście kupić gotową mąkę. Domowy chleb gryczany jest według mnie nieco łagodniejszy w smaku niż sama kasza gryczana palona. Jeśli jednak wolisz kaszę niepaloną, która zawiera nieco więcej wartościowych składników, wybierz do zmielenia kaszę niepaloną lub gotową mąkę z kaszy gryczanej niepalonej. Możesz również upiec chleb gryczany pół na pół – z gryki palonej oraz niepalonej.

Przepis na bezglutenowy chleb gryczany

Proporcje podane na keksówkę o długości 30 cm. Dodatki są opcjonalne – nasiona nie lubią być poddawane obróbce termicznej – tracą swoje cenne właściwości, ale w chlebie gryczanym fajnie smakują. Od czasu do czasu nie zaszkodzi. Możesz je oczywiście pominąć.

Składniki:

  • 0,5 litra wody
  • 400 g mąki gryczanej palonej / niepalonej (może być zmielona kasza gryczana)
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • opcjonalnie: łyżeczka brązowego cukru
  • opcjonalnie: 3 łyżki ziaren słonecznika
  • opcjonalnie: 2 łyżki siemienia lnianego

Wykonanie:

1. Jeśli piekę chleb z nasionami, to japierw myję i moczę słonecznik w letniej wodzie przez około godzinę.

2. Z drożdży przygotowuję zaczyn – rozpuszczam je w szklance ciepłej (nie gorącej!) wody, opcjonalnie dodaję łyżeczkę cukru, aby drożdże szybciej pracowały i odstawiam na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie przelewam zaczyn do miski, wsypuję mąkę gryczaną, dodajemę słonecznik, siemię lniane oraz sól. Wlewam powoli wodę, wszystko razem mieszamy i wyrabiam ciasto.

3. Ciasto ma mieć taką konsystencję, aby dało się je uformować rękoma. Możemy jednak zrobić bardziej mokry chleb i wtedy konsystencja powinna być bardzo gęsta, klejąca się do palców i nie dająca się formować rękoma, ale też nie powinna być lejąca się, bo z takiej wyjdzie zakalec. Kwestię konsystencji regulujemy wodą oraz mąką – chleb bardziej mokry będzie wymagał większej ilości wody, zaś chleb bardziej zbity potrzebuje więcej mąki. Tylko uwaga – bardziej mokre ciasto jest podatne na zakalcowatość.

4. Ciasto na chleb przekładam do keksówki i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

5. Następnie wkładam formę do rozgrzanego piekarnika i piekę w trybie góra-dół w temperaturze 190 stopni przez ok. 30 minut, a następnie w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. W trybie termoobiegu wystarczy ok. 45 minut w temperaturze 180-185 stopni. Dopasuj sposób pieczenia do swojego piekarnika, bo naprawdę widzę, że co piekarnik, to nieco inne parametry pieczenia. Ty znasz swój piekarnik najlepiej. Po upieczeniu chleb zostawiam w piekarniku przez ok. 10-15 minut, a następnie go wyjmuję delikatnie z formy studzę na kratce poza piekarnikiem lub w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.

Co pasuje do chleba gryczanego?

Oczywiście warzywa, wegańskie i bezglutenowe hummus z fasoli albo innych strączków, twarożki z pestek i orzechów oraz tofu. Bardzo lubię połączenie gryki z buraczkiem, więc często jadam go z buraczanym hummusem.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk.

Postaw mi kawę na buycoffee.to

 

Wypróbuj także przepis na HUMMUS BURACZANY – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!

wegańska pasta do chleba hummus z buraka bezglutenowy na kanapki do chleba

18 komentarzy

  • Agnieszka

    Próbowałam zrobić ten chleb 2 razy, za każdym razem efekt ten sam. Nie jadalna ciemna cegła. Wyglada na to że ciasto nie chce rosnąć. Drożdże ruszyły w obu przypadkach. Po włożeniu do foremki ciasto nie rośnie. Nie wiem co robię źle. ☹️
    • Dobre Zielsko

      Spokojnie - to dopiero 2 razy. Mówi się, że trzeba upiec 10 bochenków, żeby wyszedł dobry chleb i żeby wiedzieć, jak to robić. :) Ja chleb piekę od chyba 10 lat, pierwsze dwa też nie wyrosły, jak trzeba a i teraz tak raz na miesiąc wyjdzie mi zakalec. I niby wszystko robię tak samo. A może się okazać, że jednak woda do zaczynu była za gorąca, że drożdże były za zimne, a powinny mieć temperaturę pokojową. Kiedyś rozmawiałam z koleżanką cukiernczką i sama stwierdziła, że czasem jej też nie wychodzi i dochodzi do wniosku, że nieprawidłowo miesza / zagniata ciasto. Przyczyn może być wiele, nawet od nas niezależnych - chociażby to, w jakich warunkach była przechowywana mąka i jaki mamy klimat w domu. Tak więc przede wszystkim - spokojnie. Przeanalizuj po kolei, co nie idzie - mamy tutaj etap, gdy ciasto jest w foremce. Jeśli drożdże ruszyły w obu przypadkach, a po włożeniu do foremki ciasto nie rośnie, to właśnie może coś na tym etapie jest nie tak. W jakiej foremce pieczesz chleb? Na jaki czas zostawiasz go do wyrośnięcia w foremce? W jakiej temperaturze? Czy przykrywasz foremkę np. lnianą ściereczką? W jakiej temperaturze pieczesz? Jaki masz piekarnik? Czy otwierasz piekarnik w trakcie pieczenia? Może spróbuj zrobić chleb z suszonymi drożdżami? I jeszcze pytanie - czy jesteś na diecie ściśle bezglutenowej, czy jadasz produkty glutenowe? Jeśli tak, to może dodać trochę mąki pszennej chlebowej do zaczynu i trochę do ciasta? Jeśli chciałabyś pokazać mi zdjęcia, to zapraszam do kontaktu mailowego, na FB lub na IG.
    • Dobre Zielsko

      Możesz zastąpić drożdże proszkiem do pieczenia / sodą. Trzymałabym się proporcji zalecanych na opakowaniu.
  • Monika

    Dzień dobry. Zrobiłam chlebek ale bardzo się kruszy, całkowicie się rozwalił. Zmieniłam kasze gryczną w blenderze. Miałam 500g mąki i dałam mniej wody niż jest tutaj podane w przepisie. Czy to może być przez to że za mało wody? Dlatego się kruszy?
    • Dobre Zielsko

      Nie ma zakalca! Brawo! :) Może się zdarzyć, że była zbyt duża temperatura pieczenia - podana w przepisie jest orientacyjna i warto dopasować ją do swojego piekarnika. Czy kasza / mąka była świeża? Czy wcześniej mąka była przechowywana w bardzo suchym miejscu? Czy chleb wyjęłaś od razu z piekarnika, czy dałaś mu dojść do siebie i studziłaś na kratce? Może spróbuj pomieszać mąkę gryczaną z lnianą (odtłuszczone siemię lniane). Ja mieszam mąkę zalaną gorącą wodą i odstawiam, aż zrobi się taka glutowata. Dodaję do mąki bazowej, mieszam, zagniatam chleb. Mąka lniana sprawia, że ciasto jest bardziej sprężyste. I jeszcze jedno pytanie - ile razy piekłaś w ogóle chleb? Bo taki najlepszy to wychodzi podobno za którymś tam razem. I coś w tym jest. ;) Powodzenia!
    • Dobre Zielsko

      To zależy jak grube je pokroisz. Nigdy nie liczyłam. Z reguły kroję chleb na ok. 1 cm grubości, ale wiadomo, że czasem wyjdą grubsze, czasem cieńsze. Na przykład, wczoraj upiekłam chleb owsiano-orkiszowo-grochowy (glutenowy, bo orkisz) i wyszło łącznie na kolację 8, na śniadanie 7 i jeszcze ze 3 kromki z tego będą plu 2 cienki pięteczki. Keksówka ma 26 cm.
  • Aleksander

    Chleb wyszedł bardzo dobry za pierwszym razem! Z tym, że z pewnymi modyfikacjami ale i tak jestem zachwycony. Mój blender nie potrafił zmielić do końca kaszy - było sporo ziarenek. Miałem tylko 300 g kaszy, więc dopełniłem mąka pszenną i pełnoziarnistą. Robiłem z drożdży instant (cała paczka 7,5 g plus łyżeczka cukru plus łyżka otrzymanej mieszanki mąki gryczanej plus 3 łyżki ziaren słonecznika z ciepłą wodą). Po zmieszaniu i wymieszaniu konsystencja była bardzo lejąca się. Dodawałem więcej mąki, aż otrzymałem coś w konsystencji gliny -- da się wziąć całe ciasto w rękę i formować kulkę. Wyrastało w letnim piekarniku - nie bardzo mocno, ale pojawiły się pęcherzyki. Piekłem w 185°C z termoobiegiem przez 45 min. Chleb wyszedł pyszny (dosyć zbity) i bardzo aromatyczny. Pozdrawiam serdecznie!

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
bezglutenowe wegańskie babeczki czekoladowe z suszoną śliwką
Wegańskie babeczki czekoladowe z suszoną śliwką

Chciałam zrobić sobie brownie. Bardzo czekoladowe, pyszne i z dobrymi kaloriami! Ale tak już mam, że rzadko udaje mi się...

Zamknij