Bardzo lubię domowy chleb i zapach wydostający się z piekarnika! Chleb piekę średnio 2 razy w tygodniu i wykorzystuję różne mąki oraz dodatki. Najczęściej piekę chleb orkiszowo-owsiany (glutenowy) oraz chleb gryczany (bezglutenowy). Lubię także dodatki w postaci mąki lnianej, ciecierzycowej lub grochowej, a w wersji na słodko piekę chleb bakaliowy. Poniższy przepis na chleb gryczany dedykuję moim pacjentkom, które pytają właśnie o chleb bezglutenowy, który można upiec na drożdżach albo na sodzie. Oczywiście to nie tylko chleb dla osób na diecie bezglutenowej, ale także propozycja na urozmaicenie pieczywa na co dzień.
Chleb gryczany, czyli chleb bezglutenowy!
Podstawową zaletą chleba gryczanego jest oczywiście jego smak, ale także jego bezglutenowość. Gryka to pseudozboże, które jest naturalnie bezglutenowe, a więc i polecane osobom z celiakią oraz eliminującym gluten z diety z powodu innych chorób dolegliwości. Będzie także świetnym urozmaiceniem diety dla glutenojadów i wszystkich wielbicieli palonej gryki. Osoby, które muszą restrykcyjnie przestrzegać diety bezglutenowej (celiakia), powinny wybierać grykę i produkty z gryki ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa. Więcej o właściwości gryki przeczytacie w tym wpisie.
Mąka z gryki palonej lub niepalonej
Do wypieku domowego chleba użyłam mąki z gryki palonej, którą zmieliłam na bardzo drobno w blenderze kielichowym. Jest to najprostszy i najtańszy sposób na otrzymanie mąki gryczanej. Można oczywiście kupić gotową mąkę. Bezglutenowy chleb gryczany ma jak dla mnie mniej intensywny smak niż palona kasza gryczana, jaką jemy do obiadu. Domowy chleb gryczany jest nieco łagodniejszy w smaku niż sama kasza gryczana palona – to chyba kwestia dodatków po prostu. Jeśli wolicie kaszę niepaloną, która zawiera nieco więcej wartościowych składników, wybierzcie do zmielenia kaszę niepaloną lub mąkę z kaszy gryczanej niepalonej. Możecie również zrobić chleb gryczany pół na pół – z gryki palonej oraz niepalonej.
Dodatki do chleba gryczanego
Przepis na bezglutenowy chleb gryczany
Proporcje podane na keksówkę o długości 30 cm.
Składniki:
- 0,5 litra wody
- 400 g mąki gryczanej palonej / niepalonej (może być zmielona kasza gryczana)
- 30 g świeżych drożdży
- łyżeczka soli
- opcjonalnie: łyżeczka brązowego cukru
- opcjonalnie: 3 łyżki ziaren słonecznika
- opcjonalnie: 2 łyżki siemienia lnianego
Wykonanie:
Słonecznik myjemy i moczymy w letniej wodzie przez około godzinę. Z drożdży przygotowujemy zaczyn – rozpuszczamy je w szklance ciepłej (nie gorącej!) wody, opcjonalnie dodajemy łyżeczkę cukru, aby drożdże szybciej pracowały i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie przelewamy zaczyn do miski, wsypujemy mąkę gryczaną, dodajemy słonecznik, siemię lniane oraz sól. Wlewamy powoli wodę, wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Ciasto ma mieć taką konsystencję, aby dało się je uformować rękoma. Możemy jednak zrobić bardziej mokry chleb i wtedy konsystencja powinna być bardzo gęsta, klejąca się do palców i nie dająca się formować rękoma. Kwestię konsystencji regulujemy wodą oraz mąką – chleb bardziej mokry będzie wymagał większej ilości wody, zaś chleb bardziej zbity potrzebuje więcej mąki. Chleb mokry jest bardziej podatny na zakalcowatość. Bezglutenowy chleb gryczany ze słonecznikiem zrobiłam bardziej zbity, uformowałam go rękoma. Ciasto na chleb przekładamy do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut w trybie termoobiegu. Po upieczeniu chleb zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Co pasuje do chleba gryczanego?
Oczywiście warzywa, wegańskie i bezglutenowe hummusy ze strączków, twarożki z pestek i orzechów oraz tofu.
A co Wy byście dodali do takiego chleba? Próbowaliście już pieczywa gryczanego?
Gosia
Wypróbuj także przepis na HUMMUS BURACZANY – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!
12 komentarzy
Katarzyna
Izabela Pycio
Magda
Kasia
Pingback:
Pingback:
Agnieszka
Dobre Zielsko
Bożena
Dobre Zielsko
Monika
Dobre Zielsko