wegański orkiszowy chleb bakaliowy
Ciasta, tarty i desery,  Kolacja,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie,  Święta

Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami

Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami to dla mnie kwintesencja jesieni, a przede wszystkim przedświątecznych smaków i zapachów. Dodaję do niego moje ulubione składniki późnej jesieni. Nie może zabraknąć wśród nich orzechów oraz migdałów, suszonych daktyli, moreli, rodzynków i żurawiny, pieczonych jabłek oraz gruszek. Do tego szczypta goździków i cynamonu. Typowo korzennie i rozgrzewająco. I ten zapach z piekarnika roznoszący się po całym domu…

Chleb bakaliowy z korzenną nutą

Chleb bakaliowy idealnie pasuje mi na jesienne weekendowe śniadanie. Lubię nakładać na niego domowe powidła lub konfiturę – mam taką robioną jeszcze w lipcu z czarnej porzeczki lub jesienną lekko gorzkawą pomarańczową. Chleb bakaliowy świetnie komponuje się także z cynamonem i goździkami. Lubię dodawać do niego także dojrzałą gruszką. Z orzechów dodaję najczęściej laskowe.  Warto zwrócić uwagę, że orzechy nie lubią wysokiej temperatury – tracą wtedy prozdrowotne działanie kwasów tłuszczowych omega-3. Dotyczy to zwłaszcza orzechów włoskich. Jeśli dodajesz orzechy do chleba bakaliowego, najlepiej piecz go wtedy w niższej temperaturze, ale dłużej.

Niesiarkowane suszone owoce

Do chleba bakaliowego można dobierać różne ulubione bakalie. Ja najczęściej dodaję rodzynki oraz żurawinę. Oczywiście bez konserwantów, czyli niesiarkowane. Najlepiej wybierać bakalie ekologiczne, które z założenia nie mogą być siarkowane, np. suszone ciemne morele zamiast pomarańczowych.

Orkiszowy chleb bakaliowy

Chleb najczęściej piekę z mąki orkiszowej (glutenowej). I z niej właśnie robię także chleb bakaliowy. Do ciasta dodaję także płatki owsiane górskie. To moja podstawa wypieku chleba. Ze względu na słodki smak chleba używam drożdży, a nie zakwasu.

Bezglutenowy chleb bakaliowy

Chleb bakaliowy można także zrobić z mąk naturalnie bezglutenowych – np. owsianej, ryżowej i/lub gryczanej niepalonej. Ze względu na brak glutenu nie będą jednak rosły tak, jak chleb pszenny czy orkiszowy. Ale będą równie pyszne i będą odpowiednie dla osób, które ze względów medycznych (np. celiakia) nie mogą jadać glutenu. Chleb bakaliowy bezglutenowy zrobiłabym z mieszanki wskazanych wyżej mąk w proporcji 2:1:1, ale oczywiście wszystko zależy od Twoich własnych preferencji. Po prostu próbuj, kombinuj, inspiruj się i dobieraj swoje składniki.

Przepis na orkiszowy chleb bakaliowy

Proporcje podane na keksówkę o długości 30 cm.

Składniki:

  • ok. 400 ml wody
  • 400 g mąki razowej orkiszowej
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g (niesiarkowanych) suszonych daktyli
  • 50 g (niesiarkowanych) rodzynków
  • 50 g (niesiarkowanych) suszonych moreli
  • 30 g suszonej (najlepiej całej) żurawiny
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 soczysta, dojrzała gruszka (opcjonalnie jabłko)
  • łyżeczka domowej przyprawy korzennej (przepis ➡ tutaj)
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Orzechy, migdały oraz bakalie myję, a następnie szatkuję na drobne kawałki.
  2. Z drożdży przygotowuję zaczyn – rozpuszczam je w pół szklanki ciepłej wody, dodaję pół łyżeczki cukru oraz mąki i odstawiam na ok. 10 minut.
  3. Gruszkę kroję na małe kawałki,
  4. Po ok. 10 minutach zaczyn powinien już pracować i podwoić objętość w szklance.
  5. Do miski wsypuję mąkę orkiszową, przelewam zaczyn, dodaję płatki owsiane, szczyptę soli, sezam, domową przyprawę korzenną oraz wodę i wyrabiam ciasto.
  6. Ciasto można wyrabiać ręcznie, ale dla mnie idealnym rozwiązaniem do wyrabiania wszelkiego rodzaju ciast jest robot kuchenny Magimix.
  7. Po wyrobieniu ciasta przekładam je do keksówki i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  8. Ciasto można posypać sezamem, siemieniem lnianym lub makiem.
  9. Następnie wkładam formę do rozgrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 170 stopni przez 50 minut w trybie góra-dół. Trzeba zwrócić uwagę, aby na wierzchu nie było widocznych kawałków bakalii, gdyż mogą się nieco przypalić – stąd też niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia. Po upieczeniu chleb zostawiam w piekarniku do ostygnięcia.

Chleb bakaliowy z domową konfiturą

Chleb pięknie pachnie i smakuje. Mi najlepiej smakuje z domowymi konfiturami, kremem daktylowym albo orzechowym… Polecam wypróbować konfiturę z pomarańczy.

Udanego pieczenia chleba!
Małgosia

68 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.