Domowy chleb bakaliowy to dla mnie kwintesencja jesieni, a przede wszystkim przedświątecznych smaków i zapachów. Do takiego chleba dodaję suszone owoce – nie może zabraknąć wśród nich daktyli, moreli, rodzynków i żurawiny, pieczonych jabłek oraz gruszek. I oczywiście szczypta goździków i cynamonu. Typowo korzennie i rozgrzewająco. I ten zapach z piekarnika roznoszący się po całym domu…
Chleb bakaliowy z korzenną nutą
Chleb bakaliowy idealnie pasuje mi na jesienne weekendowe śniadanie. Lubię nakładać na niego domowe powidła lub konfiturę – mam taką robioną jeszcze w lipcu z czarnej porzeczki lub jesienną lekko gorzkawą pomarańczową. Chleb bakaliowy świetnie komponuje się także z cynamonem i goździkami, a najlepiej z domową przyprawą korzenną. Świetnie pasuje do niego także dojrzała gruszka albo jabłko. Czasem dodaję orzechy laskowe lub migdały, chociaż nie do końca to zdrowe. Orzechy nie lubią wysokiej temperatury – tracą wtedy prozdrowotne działanie kwasów tłuszczowych. Dotyczy to zwłaszcza orzechów włoskich. Jeśli dodajesz orzechy do chleba bakaliowego, najlepiej piecz go wtedy w niższej temperaturze, ale dłużej.
Niesiarkowane suszone owoce
Do chleba bakaliowego można dobierać różne suszone owoce. Ja najczęściej dodaję rodzynki oraz żurawinę. Oczywiście bez konserwantów, czyli niesiarkowane. Najlepiej wybierać suszone owoce ekologiczne, np. ciemne morele zamiast pomarańczowych, daktyle suszone, ale nie takie twarde, ciemne i zlepione (nazywam je „landrynkami”).
Orkiszowy chleb bakaliowy
Domowy chleb najczęściej piekę z mąki orkiszowej i z niej właśnie robię także chleb bakaliowy. Do ciasta dodaję także płatki owsiane górskie. To moja podstawa wypieku chleba. Ze względu na zamierzony słodki smak chleba używam drożdży, a nie zakwasu. Mąka orkiszowa jest glutenowa, tak więc taki chleb bakaliowy nie nadaje się dla osób stosujących dietę bezglutenową, ale można pokombinować. Od kiedy mam w domu prasę do wytłaczania oleju, do moich chlebów i innych wypieków dodaję to, co zostaje po wytłoczeniu oleju, czyli bardzo wartościowe mąki po orzechach lub pestkach. Do chleba lubię dodawać mąkę sezamową. Pasuje tutaj idealnie.
Bezglutenowy chleb bakaliowy
Chleb bakaliowy można także zrobić z mąk naturalnie bezglutenowych – np. owsianej, ryżowej i/lub gryczanej niepalonej. Ze względu na brak glutenu nie będą jednak rosły tak, jak chleb pszenny czy orkiszowy. Ale będą równie pyszne i będą odpowiednie dla osób, które ze względów medycznych (np. celiakia) nie mogą jadać glutenu. Chleb bakaliowy bezglutenowy także już piekłam z mieszanki wskazanych wyżej mąk w proporcji 2:1:1. Oczywiście wszystko zależy od Twoich własnych preferencji. Po prostu próbuj, kombinuj, inspiruj się i dobieraj swoje ulubione składniki.
Przepis na orkiszowy chleb bakaliowy
Proporcje podane na keksówkę o długości 30 cm.
Składniki:
- ok. 400 ml letniej wody (ja daję wodę ok. 25-30 stopni)
- 300 g mąki razowej lub chlebowej orkiszowej
- 200 g płatków owsianych górskich
- 30 g (niesiarkowanych) suszonych daktyli
- 30 g (niesiarkowanych) rodzynków
- 30 g (niesiarkowanych) suszonych moreli
- 30 g suszonej (najlepiej całej) żurawiny
- 20 g drożdży
- 3 łyżki mąki sezamowej (otrzymuję ją po wytłoczeniu oleju)
- 1 soczysta, dojrzała gruszka (opcjonalnie jabłko)
- łyżeczka domowej przyprawy korzennej (przepis ➡ tutaj)
- szczypta soli
- opcjonalnie: garść migdałów lub orzechów laskowych
Wykonanie:
1. Suszone owoce oraz opcjonalnie dodawane orzechy myję, a następnie kroję na drobne kawałki.
2. Z drożdży przygotowuję zaczyn – rozpuszczam je w pół szklanki ciepłej wody, dodaję pół łyżeczki cukru (obojętnie jakiego, może być zwykłego, kokosowego lub trzcinowego) oraz mąki i odstawiam na ok. 15 minut. Po tym czasie zaczyn powinien już pracować i podwoić objętość w szklance.
3. Gruszkę kroję na małe kawałki.
4. Do miski wsypuję mąkę orkiszową, przelewam zaczyn, dodaję płatki owsiane, szczyptę soli, mąkę sezamową, domową przyprawę korzenną oraz wodę i wyrabiam ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, ale można też wyrabiać w robocie kuchennym.
5. Po wyrobieniu ciasta dodaję do niego bakalie i drobno pokrojoną gruszkę. Delikatnie łączę je z ciastem ręką lub łyżką.
6. Po wyrobieniu ciasta przekładam je do keksówki i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 20 minut.
7. Ciasto posypuję płatkami owsianymi.
8. Następnie wkładam formę do rozgrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 190 stopni przez 30 minut w trybie góra-dół, a następnie 25 minut w 180 stopniach. Trzeba zwrócić uwagę, aby na wierzchu nie było widocznych kawałków bakalii, gdyż mogą się nieco przypalić. Po upieczeniu chleb zostawiam w piekarniku do ostygnięcia. Zwróć uwagę na swój piekarnik i dostosuj temperaturę pieczenia. Mój obecny piekarnik piecze najlepszy chleb w konfiguracji 30 minut w 190 stopniach + 25 minut w 180 stopniach. W poprzednich piekarnikach musiałam pieć chleb w temperaturze 200-210 stopni. W obecnym piekarniku przy 200 stopniach otrzymałabym bardzo spieczoną skórkę. Doświadczenie mi mówi, że trzeba po prostu wyczuć swój piekarnik.
Chleb bakaliowy z domową konfiturą
Chleb bakaliowy tak pięknie pachnie i smakuje. Mi najlepiej smakuje z domowymi konfiturami, kremem daktylowym albo orzechowym… Polecam wypróbować konfiturę z pomarańczy oraz czekośliwkę.
Udanego pieczenia chleba!
Gosia
Jeśli spodobał Ci się ten przepis i chciał(a)byś mi za niego podziękować i dać mi kopa motywacyjnego do tworzenia nowych przepisów, to… zaproś mnie na wirtualną kawę! Kliknij TUTAJ. Będzie mi bardzo miło!
Wypróbuj także przepis na WEGAŃSKIE PĄCZKI – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!
76 komentarzy
Lidia
Jak tylko przeczytałam tytuł, to już mi ślinka pociekła. Gdybym miała serce do kuchni, to bym zrobiła, ale zbyt dużo przepisów mi nie wychodzi 😉
Dobre Zielsko
Lidia, zmień nastawienie! Mi też czasami coś nie wychodzi albo się nie podoba. 😉 Trzeba próbować, włożyć pasję, pomyśleć o smaku i zapachu i robić. 🙂
Asia
Chleb wspaniały, jadłam i wszystkie drożdżówki i inne piekarniane buły mogą się schować 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję, Asiu! Widziałam, jak Ci smakował. 🙂 Baaaardzoooo mnie to cieszy. 🙂
iwona
Niestety, nie mogę jeśc migdałów – uczulają mnie. A poza tym napiszę szczerze – boję się wziąć za pieczenie chleba, wydaje mi się to wielką sztuką. Ty Małgosiu jak zwykle mnie zachwycasz swoim przepisami.
Dobre Zielsko
Można dodać dowolnie wybrane orzechy. Też tak kiedyś myślałam, ale w końcu parę lat temu przełamałam się i zrobiłam swój pierwszy chleb i tak robię co tydzień, raz nawet zapomniałam posolić… 😉 Mogę stwierdzić tylko jedno – domowy jest najlepszy. Nie ma się czego bać, trzeba po prostu spróbować… Zwłaszcza chleb drożdżowy jest łatwy do zrobienia. 🙂
Karolina
Wygląda pysznie i świąteczno, szybko sprawdziłam i mam wszystkie składniki w kuchni, więc chyba upiekę. Będzie idealny, żeby wziąć do pracy do kawy 🙂 domowe wypieki zawsze lepsze od kupnych!
Dobre Zielsko
Tak, będzie idealny z konfiturą do kawy… 🙂 Domowe zawsze lepsze!
Małgorzata
Uwielbiamy bakalie więc sprawdzimy i w takiej postaci.
Dobre Zielsko
Polecam, chleb jest pyszny i można zrobić go na wiele sposobów, wszystko zależy od tego, jakie bakalie do niego dorzucimy. 🙂
Izabela
Jakie piękne zdjęcia. Aż chce się chrupać ten chlebek
Dobre Zielsko
Dziękuję. 🙂 Lubię fotografować jedzenie. 🙂
Joanna
Ten chlebek wygląda tak obłędnie, że wątpię, że skończyłoby się na dwóch kromkach chleba dziennie 😛 już dawno nie widziałam czegoś tak wspaniałego 🙂
Dobre Zielsko
Bardzo mi miło. 🙂 U mnie na śniadanie znikają takie trzy kromeczki… 😉
Natalia
Uwielbiam takie chleby z dodatkami wystarczy jakieś proste smarowidło i stanowią pyszny posiłek
Dobre Zielsko
Mi najlepiej pasuje do takiego chleba daktella. 🙂
Matylda
Tak jak poprzedniczki, mnie też trochę onieśmiela pieczenie chleba… Ale coś czuję, że niedługo się przełamię – ten na Twoich zdjęciach wygląda naprawdę apetycznie 🙂
Dobre Zielsko
Warto się przełamać – myślę, że ten przepis może Ci w tym pomóc. 😉
Barbara Jadwiga
Co za wspaniały przepis. Bardzo lubię domowe chlebki, a ten przepis przypadł mi bardzo do gustu. Muszę zrobić. Ciepło pozdrawiam 🙂
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę i życzę udanych wypieków. 🙂
Marta
Chleba z migdałami jeszcze nie próbowałam. Brzmi intrygujaco. Pozdrawiam Marta
Dobre Zielsko
Świetnie się komponuje smakowo oraz wrażeniowo – fajnie chrupie. 😉
Aneta
Wow! Genialnie wygląda, z chęcią wypróbuję! Przepis zapisuję 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję. Życzę udanych wypieków. 🙂
Artur
Od dwóch lat wypiekam samodzielnie chleby. Moim guru jest Paul Hollywood, ale szukam też inspiracji u innych. Twój przepis wart jest wypróbowania.
Dobre Zielsko
Dziękuję. U mnie będzie też już parę dobrych lat pieczenia chleba. 🙂
Kachna
Oczami już go zjadłam 😉 Wygląda pysznie 😀
Dobre Zielsko
Dziękuję. 😉 Ja mam zdjęcia chleba na tapecie, też go jem oczami. 😉
Iza
Mmm tak pięknie opisałaś zapach chleba, że aż czuję go w swoim domu 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję. Zapach chleba przebywającego w rozgrzanym piekarniku jest cudowny. 🙂
Magdalena
Też mam zamiar właśnie upiec chleb ! 🙂 Przed Świętami będę próbować 🙂
Dobre Zielsko
Chleb idealnie wpisuje się w przedświąteczne klimaty. 🙂
Agnieszka
Może i ja przed świętami spróbuję? Brzmi i wygląda pyyyysznie!
Dobre Zielsko
Spróbuj, chleb świetnie wprowadzi Cię w świąteczny nastrój. 🙂
dee
Wygląda przepysznie! Kiedyś się muszę odważyć i upiec chleb.
Dobre Zielsko
Warto! Zachęcam. Jak raz zrobisz, to już tak zostanie. 🙂
Daga
Mmm zjadłabym! Szkoda,że co piekę chleb to niewychodzi – może tym razem się uda
Dobre Zielsko
Podobno trzeba upiec chleb dziesięć razy, aby wiedzieć, jak to się robi… Próbuj, aż znajdziesz swój sposób. 🙂
Gosia
Uwielbiam takie słodkie chlebki <3 Twój to rzeczywiście fajna propozycja na grudniowe poranki 🙂
Dobre Zielsko
Wręcz idealna. 🙂
Magda
Wygląda obłędnie. Nawet bez niczego. Choć powidła śliwkowe chybaby pasowały, jak myślisz?
Dobre Zielsko
Tak, powidła śliwkowe będą idealnie pasowały. Chleb świetnie smakuje również z konfiturą z pomarańczy: http://dobrezielsko.pl/konfitura-z-pomaranczy. 🙂
Monika
Zrobię na pewno! Wygląda bajecznie i tak w grudniu te zapachy już mnie kuszą!
Dobre Zielsko
Tak, tutaj mamy dużo bakaliowych składników, a to dla mnie kulinarna kwintesencja grudnia. 🙂
Marta
Wygląda przepysznie! 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję, tak też smakuje. 🙂
marina
Juz czuje ten zapach, jaki roznosi sie podczas pieczenia… W tym roku po raz pierwszy przygotowuje weganska wigilie, wiec przepis jak znalazl! 🙂
Dobre Zielsko
Trzymam kciuki i bardzo się cieszę, że znalazłaś inspirację. Polecam także korzenne ciasteczka: http://dobrezielsko.pl/korzenne-ciasteczka.
Antonina
Hmmm… Kurczę, wygląda mega smakowicie… Może skuszę się na niego w ten weekend, ale nie wiem czy wyrobię bo będę szykować tort na urodziny babci 🙂
Dobre Zielsko
Tort wymaga sporo pracy, pewnie więcej niż chleb… Może jednak uda się wcisnąć i ten wypiek. 🙂
Aneta K.
Uwielbiam pieczywo domowej roboty <3 Szkoda, że jestem daleko od domu i mam ograniczone możliwości kulinarne.
Dobre Zielsko
To pewnie jak wrócisz, nie oderwiesz się od kuchni. 🙂
Ewa
Chcę ten chleb!!! 😀
Dobre Zielsko
To do dzieła! Przepis masz. 🙂
Renia
Smakowity przepis! I urzekło mnie Twoje zdjęcie profilowe 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję! Hihihi, bo ja jestem jak królik – żrę zielsko. 😉
Ashka
Uwielbiam piec chleby a Twoje przepisy sa zawsze super wiec na pewno wyprobuje <3 mniam !
Dobre Zielsko
Chleb jest bardzo dobry i do tego słodki. 🙂 Cieszę się, że moje przepisy Ci się podobają. 🙂
Edyta
Chętnie bym zrobiła, ale obawiam się, czy ten drożdżowy zaczyn mi wyjdzie. Uwielbiam piec ciasta, ale to drożdżowego mam jakoś dwie lewe ręce 😉 A szkoda, bo Twoja propozycja zapowiada się bardzo smacznie! 🙂
Dobre Zielsko
Wypróbuj i się przekonaj. 🙂 Z chlebami podobno tak jest, że trzeba ich trochę upiec, zanim coś wyjdzie. 🙂
Basia
Całość brzmi i wygląda obłędnie 🙂 U nas już od dość dawna pojawia się na stole tylko i wyłącznie chleb domowy. Jak się choć raz taki upiecze to już nie chce się wracać do tych chemicznych, sklepowych dmuchańców. Ten Twój trochę kojarzy mi się z chlebkiem tureckim, który pamiętam z lat dziecięcych – koniecznie muszę wypróbować 😉
Dobre Zielsko
Chleb domowy jest najlepszy. Wiem, o czym piszesz. U nas było podobnie. A tureckiego chlebka nie znam… Co to takiego?
marzena
Zaskoczyła mnie ta gruszka w przepisie i jestem bardzo ciekawa jaki daje efekt:)
Dobre Zielsko
W skrócie – efekt mokro-słodki. 😉
Agnieszka
a jakie ma rozmiary ta duza keksowka?
Dobre Zielsko
Ok. 30 cm. 🙂
Aga
Mogę czymś innym zastąpić slodzik do zakwasu? Nie jestem weganka, ale przepis mnie zainteresował
Dobre Zielsko
Najlepiej dodać pół łyżeczki cukru, który jest pożywką dla drożdży i dzięki niemu szybciej rosną, ale równie dobrze możesz pominąć jego dodanie.
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Tomek
Warto piec własny chleb dla smaku i jakości.
Pingback:
Pingback:
Pingback: