Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami

wegański orkiszowy chleb bakaliowy

Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami to dla mnie kwintesencja jesieni, a przede wszystkim przedświątecznych smaków i zapachów. Dodaję do niego moje typowe kulinarne składniki późnej jesieni. Nie może zabraknąć wśród nich orzechów włoskich i laskowych oraz migdałów, suszonych daktyli, moreli, rodzynków i żurawiny, pieczonych jabłek oraz gruszek. Do tego szczypta goździków i cynamonu. Musi być typowo korzennie. I ten zapach z piekarnika roznoszący się po całym domu…

Chleb bakaliowy, czyli co jeszcze do niego dodać

Chleb z bakaliami to idealny słodki wypiek na weekendowe (nie tylko) wegańskie śniadanie, do którego pasuje domowa konfitura – mam taką robioną jeszcze w lipcu z czarnej porzeczki lub świeżo zrobioną lekko gorzką pomarańczową. W listopadzie zrobiłam już cztery chleby z rodzynkami dodatkami, jakie akurat miałam pod ręką. Najlepszy jednak wychodzi z orzechami i suszonymi owocami oraz z dojrzałą gruszką. Zachęcam Was do upieczenia takiego chleba bakaliowego, do którego możecie wrzucić swoje wybrane ulubione (przed)świąteczne smaki i aromaty.

Przepis na chleb bakaliowy

Proporcje podane na keksówkę o długości 30 cm.

Czego nam potrzeba?

  • 300 g mąki razowej orkiszowej
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g (niesiarkowanych) suszonych daktyli
  • 50 g (niesiarkowanych) rodzynków
  • 50 g (niesiarkowanych) suszonych moreli
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 soczysta, dojrzała gruszka (opcjonalnie jabłko)
  • 3 łyżki słodziku: syropu klonowego, cukru brązowego lub miodu
  • łyżeczka domowej przyprawy korzennej (przepis ➡ tutaj)
  • szczypta soli

Jak to zrobić?

Orzechy, migdały oraz bakalie myjemy i moczymy w letniej wodzie przez około godzinę. Z drożdży przygotowujemy zaczyn – rozpuszczamy je w szklance ciepłej wody, dodajemy trochę mąki, słodzik (najlepiej pół łyżeczki cukru) i odstawiamy na 30 minut. Następnie przelewamy zaczyn do miski, dodajemy resztę mąki, płatki owsiane, sól, sezam, domową przyprawę korzenną oraz wodę i wyrabiamy ciasto. Idealnym rozwiązaniem do wyrabiania wszelkiego rodzaju ciast jest robot kuchenny Magimix.

Co dalej?

Orzechy, migdały i bakalie odsączamy i kroimy na małe kawałki. Gruszkę również kroimy na małe kawałki i dorzucamy do wyrobionego ciasta. Wszystko jeszcze razem mieszamy (ręcznie), przekładamy ciasto do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto możemy posypać sezamem lub makiem. Następnie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 50 minut w trybie termoobiegu. Trzeba zwrócić uwagę, aby na wierzchu nie było widocznych kawałków bakalii, gdyż mogą się nieco przypalić – stąd też niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia. Po upieczeniu chleb zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

Chleb bakaliowy pyszny z konfiturą

Warto od czasu do czasu zrobić chleb bakaliowy, aby urozmaicić naszą dietę, a przy tym zapewnić sporą dawkę witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Wege śniadanie nie musi być nudne. Chleb pięknie pachnie i najlepiej smakuje z domowymi konfiturami, miodem (miód nie jest wegański), kremem daktylowym albo orzechowym… Polecam wypróbować konfiturę z pomarańczy albo wegański krem orzechowy z czekoladą

Udanego pieczenia chleba!
Małgosia

Przepis na domową przyprawę korzenną:

Domowa przyprawa piernikowa

Wypróbuj inne przepisy na wegańskie desery świąteczne:

Konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem

Czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi

Wegańskie bezglutenowe ciasto gryczane z orzechami

68 Replies to “Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami”

  1. Jak tylko przeczytałam tytuł, to już mi ślinka pociekła. Gdybym miała serce do kuchni, to bym zrobiła, ale zbyt dużo przepisów mi nie wychodzi ;)
    1. Lidia, zmień nastawienie! Mi też czasami coś nie wychodzi albo się nie podoba. ;) Trzeba próbować, włożyć pasję, pomyśleć o smaku i zapachu i robić. :)
  2. Chleb wspaniały, jadłam i wszystkie drożdżówki i inne piekarniane buły mogą się schować :)
    1. Dziękuję, Asiu! Widziałam, jak Ci smakował. :) Baaaardzoooo mnie to cieszy. :)
  3. Niestety, nie mogę jeśc migdałów - uczulają mnie. A poza tym napiszę szczerze - boję się wziąć za pieczenie chleba, wydaje mi się to wielką sztuką. Ty Małgosiu jak zwykle mnie zachwycasz swoim przepisami.
    1. Można dodać dowolnie wybrane orzechy. Też tak kiedyś myślałam, ale w końcu parę lat temu przełamałam się i zrobiłam swój pierwszy chleb i tak robię co tydzień, raz nawet zapomniałam posolić... ;) Mogę stwierdzić tylko jedno - domowy jest najlepszy. Nie ma się czego bać, trzeba po prostu spróbować... Zwłaszcza chleb drożdżowy jest łatwy do zrobienia. :)
  4. Wygląda pysznie i świąteczno, szybko sprawdziłam i mam wszystkie składniki w kuchni, więc chyba upiekę. Będzie idealny, żeby wziąć do pracy do kawy :) domowe wypieki zawsze lepsze od kupnych!
    1. Tak, będzie idealny z konfiturą do kawy... :) Domowe zawsze lepsze!
  5. Uwielbiamy bakalie więc sprawdzimy i w takiej postaci.
    1. Polecam, chleb jest pyszny i można zrobić go na wiele sposobów, wszystko zależy od tego, jakie bakalie do niego dorzucimy. :)
  6. Jakie piękne zdjęcia. Aż chce się chrupać ten chlebek
    1. Dziękuję. :) Lubię fotografować jedzenie. :)
  7. Ten chlebek wygląda tak obłędnie, że wątpię, że skończyłoby się na dwóch kromkach chleba dziennie :P już dawno nie widziałam czegoś tak wspaniałego :)
    1. Bardzo mi miło. :) U mnie na śniadanie znikają takie trzy kromeczki... ;)
  8. Uwielbiam takie chleby z dodatkami wystarczy jakieś proste smarowidło i stanowią pyszny posiłek
    1. Mi najlepiej pasuje do takiego chleba daktella. :)
  9. Tak jak poprzedniczki, mnie też trochę onieśmiela pieczenie chleba... Ale coś czuję, że niedługo się przełamię – ten na Twoich zdjęciach wygląda naprawdę apetycznie :)
    1. Warto się przełamać - myślę, że ten przepis może Ci w tym pomóc. ;)
  10. Co za wspaniały przepis. Bardzo lubię domowe chlebki, a ten przepis przypadł mi bardzo do gustu. Muszę zrobić. Ciepło pozdrawiam :-)
    1. Bardzo się cieszę i życzę udanych wypieków. :)
  11. Chleba z migdałami jeszcze nie próbowałam. Brzmi intrygujaco. Pozdrawiam Marta
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Świetnie się komponuje smakowo oraz wrażeniowo - fajnie chrupie. ;)
  12. Wow! Genialnie wygląda, z chęcią wypróbuję! Przepis zapisuję :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję. Życzę udanych wypieków. :)
  13. Od dwóch lat wypiekam samodzielnie chleby. Moim guru jest Paul Hollywood, ale szukam też inspiracji u innych. Twój przepis wart jest wypróbowania.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję. U mnie będzie też już parę dobrych lat pieczenia chleba. :)
  14. Oczami już go zjadłam ;) Wygląda pysznie :D
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję. ;) Ja mam zdjęcia chleba na tapecie, też go jem oczami. ;)
  15. Mmm tak pięknie opisałaś zapach chleba, że aż czuję go w swoim domu :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję. Zapach chleba przebywającego w rozgrzanym piekarniku jest cudowny. :)
  16. Też mam zamiar właśnie upiec chleb ! :) Przed Świętami będę próbować :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Chleb idealnie wpisuje się w przedświąteczne klimaty. :)
  17. Może i ja przed świętami spróbuję? Brzmi i wygląda pyyyysznie!
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Spróbuj, chleb świetnie wprowadzi Cię w świąteczny nastrój. :)
  18. Wygląda przepysznie! Kiedyś się muszę odważyć i upiec chleb.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Warto! Zachęcam. Jak raz zrobisz, to już tak zostanie. :)
  19. Mmm zjadłabym! Szkoda,że co piekę chleb to niewychodzi - może tym razem się uda
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Podobno trzeba upiec chleb dziesięć razy, aby wiedzieć, jak to się robi... Próbuj, aż znajdziesz swój sposób. :)
  20. Uwielbiam takie słodkie chlebki <3 Twój to rzeczywiście fajna propozycja na grudniowe poranki :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Wręcz idealna. :)
  21. Wygląda obłędnie. Nawet bez niczego. Choć powidła śliwkowe chybaby pasowały, jak myślisz?
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Tak, powidła śliwkowe będą idealnie pasowały. Chleb świetnie smakuje również z konfiturą z pomarańczy: http://dobrezielsko.pl/konfitura-z-pomaranczy. :)
  22. Zrobię na pewno! Wygląda bajecznie i tak w grudniu te zapachy już mnie kuszą!
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Tak, tutaj mamy dużo bakaliowych składników, a to dla mnie kulinarna kwintesencja grudnia. :)
  23. Wygląda przepysznie! :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję, tak też smakuje. :)
  24. Juz czuje ten zapach, jaki roznosi sie podczas pieczenia... W tym roku po raz pierwszy przygotowuje weganska wigilie, wiec przepis jak znalazl! :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Trzymam kciuki i bardzo się cieszę, że znalazłaś inspirację. Polecam także korzenne ciasteczka: http://dobrezielsko.pl/korzenne-ciasteczka.
  25. Hmmm... Kurczę, wygląda mega smakowicie... Może skuszę się na niego w ten weekend, ale nie wiem czy wyrobię bo będę szykować tort na urodziny babci :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Tort wymaga sporo pracy, pewnie więcej niż chleb... Może jednak uda się wcisnąć i ten wypiek. :)
  26. Uwielbiam pieczywo domowej roboty <3 Szkoda, że jestem daleko od domu i mam ograniczone możliwości kulinarne.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      To pewnie jak wrócisz, nie oderwiesz się od kuchni. :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      To do dzieła! Przepis masz. :)
  27. Smakowity przepis! I urzekło mnie Twoje zdjęcie profilowe :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję! Hihihi, bo ja jestem jak królik - żrę zielsko. ;)
  28. Uwielbiam piec chleby a Twoje przepisy sa zawsze super wiec na pewno wyprobuje <3 mniam !
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Chleb jest bardzo dobry i do tego słodki. :) Cieszę się, że moje przepisy Ci się podobają. :)
  29. Chętnie bym zrobiła, ale obawiam się, czy ten drożdżowy zaczyn mi wyjdzie. Uwielbiam piec ciasta, ale to drożdżowego mam jakoś dwie lewe ręce ;) A szkoda, bo Twoja propozycja zapowiada się bardzo smacznie! :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Wypróbuj i się przekonaj. :) Z chlebami podobno tak jest, że trzeba ich trochę upiec, zanim coś wyjdzie. :)
  30. Całość brzmi i wygląda obłędnie :) U nas już od dość dawna pojawia się na stole tylko i wyłącznie chleb domowy. Jak się choć raz taki upiecze to już nie chce się wracać do tych chemicznych, sklepowych dmuchańców. Ten Twój trochę kojarzy mi się z chlebkiem tureckim, który pamiętam z lat dziecięcych - koniecznie muszę wypróbować ;)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Chleb domowy jest najlepszy. Wiem, o czym piszesz. U nas było podobnie. A tureckiego chlebka nie znam... Co to takiego?
  31. Zaskoczyła mnie ta gruszka w przepisie i jestem bardzo ciekawa jaki daje efekt:)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      W skrócie - efekt mokro-słodki. ;)
  32. a jakie ma rozmiary ta duza keksowka?
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Ok. 30 cm. :)
  33. Mogę czymś innym zastąpić slodzik do zakwasu? Nie jestem weganka, ale przepis mnie zainteresował
    1. Najlepiej dodać pół łyżeczki cukru, który jest pożywką dla drożdży i dzięki niemu szybciej rosną, ale równie dobrze możesz pominąć jego dodanie.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.