Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami

Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami to dla mnie kwintesencja jesieni, a przede wszystkim przedświątecznych smaków i zapachów. Dodaję do niego moje typowe kulinarne składniki późnej jesieni. Nie może zabraknąć wśród nich orzechów włoskich i laskowych oraz migdałów, suszonych daktyli, moreli, rodzynek i żurawiny, pieczonych jabłek oraz gruszek. Do tego szczypta goździków i cynamonu. Musi być typowo korzennie. I ten zapach z piekarnika roznoszący się po całym domu…

Chleb bakaliowy, czyli co jeszcze do niego dodać

Chleb z bakaliami to idealny słodki wypiek na weekendowe (nie tylko) wegańskie śniadanie, do którego pasuje domowa konfitura – mam taką robioną jeszcze w lipcu z czarnej porzeczki lub świeżo zrobioną lekko gorzką pomarańczową. W listopadzie zrobiłam już cztery chleby z rodzynkami dodatkami, jakie akurat miałam pod ręką. Najlepszy jednak wychodzi z orzechami i suszonymi owocami oraz z dojrzałą gruszką. Zachęcam Was do upieczenia takiego chleba bakaliowego, do którego możecie wrzucić swoje wybrane ulubione (przed)świąteczne smaki i aromaty.

Przepis na chleb bakaliowy

Proporcje podane na keksówkę o długości 30 cm.

Czego nam potrzeba?

  • 300 g mąki razowej orkiszowej
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g (niesiarkowanych) suszonych daktyli
  • 50 g (niesiarkowanych) rodzynek
  • 50 g (niesiarkowanych) suszonych moreli
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 soczysta, dojrzała gruszka (opcjonalnie jabłko)
  • 3 łyżki słodziku: syropu klonowego, cukru brązowego lub miodu
  • łyżeczka domowej przyprawy korzennej (przepis ➡ tutaj)
  • szczypta soli

Jak to zrobić?

Orzechy, migdały oraz bakalie myjemy i moczymy w letniej wodzie przez około godzinę. Z drożdży przygotowujemy zaczyn – rozpuszczamy je w szklance ciepłej wody, dodajemy trochę mąki, słodzik (najlepiej pół łyżeczki cukru) i odstawiamy na 30 minut. Następnie przelewamy zaczyn do miski, dodajemy resztę mąki, płatki owsiane, sól, sezam, domową przyprawę korzenną oraz wodę i wyrabiamy ciasto. Idealnym rozwiązaniem do wyrabiania wszelkiego rodzaju ciast jest robot kuchenny Magimix.

Co dalej?

Orzechy, migdały i bakalie odsączamy i kroimy na małe kawałki. Gruszkę również kroimy na małe kawałki i dorzucamy do wyrobionego ciasta. Wszystko jeszcze razem mieszamy (ręcznie), przekładamy ciasto do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto możemy posypać sezamem lub makiem. Następnie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 50 minut w trybie termoobiegu. Trzeba zwrócić uwagę, aby na wierzchu nie było widocznych kawałków bakalii, gdyż mogą się nieco przypalić – stąd też niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia. Po upieczeniu chleb zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

Chleb bakaliowy pyszny z konfiturą

Warto od czasu do czasu zrobić chleb bakaliowy, aby urozmaicić naszą dietę, a przy tym zapewnić sporą dawkę witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Wege śniadanie nie musi być nudne. Chleb pięknie pachnie i najlepiej smakuje z domowymi konfiturami, miodem (miód nie jest wegański), kremem daktylowym albo orzechowym… Polecam wypróbować konfiturę z pomarańczy albo wegański krem orzechowy z czekoladą

Udanego pieczenia chleba!
Małgosia

Przepis na domową przyprawę korzenną:

Domowa przyprawa piernikowa

Wypróbuj inne przepisy na wegańskie desery świąteczne:

Konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem

Czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi

Wegańskie bezglutenowe ciasto gryczane z orzechami

68 Comments Add yours

  1. Lidia - Haniola napisał(a):
    Jak tylko przeczytałam tytuł, to już mi ślinka pociekła. Gdybym miała serce do kuchni, to bym zrobiła, ale zbyt dużo przepisów mi nie wychodzi ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Lidia, zmień nastawienie! Mi też czasami coś nie wychodzi albo się nie podoba. ;) Trzeba próbować, włożyć pasję, pomyśleć o smaku i zapachu i robić. :)
  2. Asia napisał(a):
    Chleb wspaniały, jadłam i wszystkie drożdżówki i inne piekarniane buły mogą się schować :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję, Asiu! Widziałam, jak Ci smakował. :) Baaaardzoooo mnie to cieszy. :)
  3. iwona napisał(a):
    Niestety, nie mogę jeśc migdałów - uczulają mnie. A poza tym napiszę szczerze - boję się wziąć za pieczenie chleba, wydaje mi się to wielką sztuką. Ty Małgosiu jak zwykle mnie zachwycasz swoim przepisami.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Można dodać dowolnie wybrane orzechy. Też tak kiedyś myślałam, ale w końcu parę lat temu przełamałam się i zrobiłam swój pierwszy chleb i tak robię co tydzień, raz nawet zapomniałam posolić... ;) Mogę stwierdzić tylko jedno - domowy jest najlepszy. Nie ma się czego bać, trzeba po prostu spróbować... Zwłaszcza chleb drożdżowy jest łatwy do zrobienia. :)
  4. Karolina napisał(a):
    Wygląda pysznie i świąteczno, szybko sprawdziłam i mam wszystkie składniki w kuchni, więc chyba upiekę. Będzie idealny, żeby wziąć do pracy do kawy :) domowe wypieki zawsze lepsze od kupnych!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tak, będzie idealny z konfiturą do kawy... :) Domowe zawsze lepsze!
  5. Uwielbiamy bakalie więc sprawdzimy i w takiej postaci.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Polecam, chleb jest pyszny i można zrobić go na wiele sposobów, wszystko zależy od tego, jakie bakalie do niego dorzucimy. :)
  6. Izabela napisał(a):
    Jakie piękne zdjęcia. Aż chce się chrupać ten chlebek
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. :) Lubię fotografować jedzenie. :)
  7. Joanna Różańska napisał(a):
    Ten chlebek wygląda tak obłędnie, że wątpię, że skończyłoby się na dwóch kromkach chleba dziennie :P już dawno nie widziałam czegoś tak wspaniałego :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo mi miło. :) U mnie na śniadanie znikają takie trzy kromeczki... ;)
  8. MamaKakaludka napisał(a):
    Uwielbiam takie chleby z dodatkami wystarczy jakieś proste smarowidło i stanowią pyszny posiłek
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Mi najlepiej pasuje do takiego chleba daktella. :)
  9. Matylda napisał(a):
    Tak jak poprzedniczki, mnie też trochę onieśmiela pieczenie chleba... Ale coś czuję, że niedługo się przełamię – ten na Twoich zdjęciach wygląda naprawdę apetycznie :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Warto się przełamać - myślę, że ten przepis może Ci w tym pomóc. ;)
  10. Barbara Jadwiga napisał(a):
    Co za wspaniały przepis. Bardzo lubię domowe chlebki, a ten przepis przypadł mi bardzo do gustu. Muszę zrobić. Ciepło pozdrawiam :-)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę i życzę udanych wypieków. :)
  11. Chleba z migdałami jeszcze nie próbowałam. Brzmi intrygujaco. Pozdrawiam Marta
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Świetnie się komponuje smakowo oraz wrażeniowo - fajnie chrupie. ;)
  12. Aneta Jokisz napisał(a):
    Wow! Genialnie wygląda, z chęcią wypróbuję! Przepis zapisuję :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. Życzę udanych wypieków. :)
  13. Artur napisał(a):
    Od dwóch lat wypiekam samodzielnie chleby. Moim guru jest Paul Hollywood, ale szukam też inspiracji u innych. Twój przepis wart jest wypróbowania.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. U mnie będzie też już parę dobrych lat pieczenia chleba. :)
  14. Lady Szpilka napisał(a):
    Oczami już go zjadłam ;) Wygląda pysznie :D
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. ;) Ja mam zdjęcia chleba na tapecie, też go jem oczami. ;)
  15. Mmm tak pięknie opisałaś zapach chleba, że aż czuję go w swoim domu :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. Zapach chleba przebywającego w rozgrzanym piekarniku jest cudowny. :)
  16. Magdalena napisał(a):
    Też mam zamiar właśnie upiec chleb ! :) Przed Świętami będę próbować :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Chleb idealnie wpisuje się w przedświąteczne klimaty. :)
  17. mamazmiasta napisał(a):
    Może i ja przed świętami spróbuję? Brzmi i wygląda pyyyysznie!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Spróbuj, chleb świetnie wprowadzi Cię w świąteczny nastrój. :)
  18. dee4di napisał(a):
    Wygląda przepysznie! Kiedyś się muszę odważyć i upiec chleb.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Warto! Zachęcam. Jak raz zrobisz, to już tak zostanie. :)
  19. Dziubdziak napisał(a):
    Mmm zjadłabym! Szkoda,że co piekę chleb to niewychodzi - może tym razem się uda
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Podobno trzeba upiec chleb dziesięć razy, aby wiedzieć, jak to się robi... Próbuj, aż znajdziesz swój sposób. :)
  20. Gosia napisał(a):
    Uwielbiam takie słodkie chlebki <3 Twój to rzeczywiście fajna propozycja na grudniowe poranki :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Wręcz idealna. :)
  21. Wygląda obłędnie. Nawet bez niczego. Choć powidła śliwkowe chybaby pasowały, jak myślisz?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tak, powidła śliwkowe będą idealnie pasowały. Chleb świetnie smakuje również z konfiturą z pomarańczy: http://dobrezielsko.pl/konfitura-z-pomaranczy. :)
  22. Monika | Kamperki napisał(a):
    Zrobię na pewno! Wygląda bajecznie i tak w grudniu te zapachy już mnie kuszą!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tak, tutaj mamy dużo bakaliowych składników, a to dla mnie kulinarna kwintesencja grudnia. :)
  23. Marheri Crafts napisał(a):
    Wygląda przepysznie! :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję, tak też smakuje. :)
  24. marina napisał(a):
    Juz czuje ten zapach, jaki roznosi sie podczas pieczenia... W tym roku po raz pierwszy przygotowuje weganska wigilie, wiec przepis jak znalazl! :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Trzymam kciuki i bardzo się cieszę, że znalazłaś inspirację. Polecam także korzenne ciasteczka: http://dobrezielsko.pl/korzenne-ciasteczka.
  25. Antonina napisał(a):
    Hmmm... Kurczę, wygląda mega smakowicie... Może skuszę się na niego w ten weekend, ale nie wiem czy wyrobię bo będę szykować tort na urodziny babci :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tort wymaga sporo pracy, pewnie więcej niż chleb... Może jednak uda się wcisnąć i ten wypiek. :)
  26. Aneta K. napisał(a):
    Uwielbiam pieczywo domowej roboty <3 Szkoda, że jestem daleko od domu i mam ograniczone możliwości kulinarne.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      To pewnie jak wrócisz, nie oderwiesz się od kuchni. :)
  27. Chcę ten chleb!!! :D
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      To do dzieła! Przepis masz. :)
  28. Renia Hanolajnen napisał(a):
    Smakowity przepis! I urzekło mnie Twoje zdjęcie profilowe :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Hihihi, bo ja jestem jak królik - żrę zielsko. ;)
  29. Ashka napisał(a):
    Uwielbiam piec chleby a Twoje przepisy sa zawsze super wiec na pewno wyprobuje <3 mniam !
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Chleb jest bardzo dobry i do tego słodki. :) Cieszę się, że moje przepisy Ci się podobają. :)
  30. Chętnie bym zrobiła, ale obawiam się, czy ten drożdżowy zaczyn mi wyjdzie. Uwielbiam piec ciasta, ale to drożdżowego mam jakoś dwie lewe ręce ;) A szkoda, bo Twoja propozycja zapowiada się bardzo smacznie! :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Wypróbuj i się przekonaj. :) Z chlebami podobno tak jest, że trzeba ich trochę upiec, zanim coś wyjdzie. :)
  31. healthystyle napisał(a):
    Całość brzmi i wygląda obłędnie :) U nas już od dość dawna pojawia się na stole tylko i wyłącznie chleb domowy. Jak się choć raz taki upiecze to już nie chce się wracać do tych chemicznych, sklepowych dmuchańców. Ten Twój trochę kojarzy mi się z chlebkiem tureckim, który pamiętam z lat dziecięcych - koniecznie muszę wypróbować ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Chleb domowy jest najlepszy. Wiem, o czym piszesz. U nas było podobnie. A tureckiego chlebka nie znam... Co to takiego?
  32. marzenakud napisał(a):
    Zaskoczyła mnie ta gruszka w przepisie i jestem bardzo ciekawa jaki daje efekt:)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      W skrócie - efekt mokro-słodki. ;)
  33. Agnieszka napisał(a):
    a jakie ma rozmiary ta duza keksowka?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ok. 30 cm. :)
  34. Aga napisał(a):
    Mogę czymś innym zastąpić slodzik do zakwasu? Nie jestem weganka, ale przepis mnie zainteresował
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Najlepiej dodać pół łyżeczki cukru, który jest pożywką dla drożdży i dzięki niemu szybciej rosną, ale równie dobrze możesz pominąć jego dodanie.

Dodaj komentarz