jak zrobić domowe tahini pasta sezamowa wegańska bezglutenowa
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie

Jak zrobić domowe tahini, czyli pastę sezamową

Lubisz masła orzechowe i tahini? Ja uwielbiam! Idą u mnie słoikami. A waga ni drgnie… Najbardziej ze wszystkich masełek lubię masło migdałowe i tahini. Mogłabym je jadać codziennie. Mam swoje ulubione kupne, ze składem 100% orzechów lub sezamu, ale co własnoręcznie zrobione, to smakuje lepiej. Poza tym jest zawsze pod ręką, a świeże jest wręcz płynne. Zobacz, jak prosto i szybko zrobić domowe tahini, czyli pastę sezamową.

Tahini, czyli pasta sezamowa

Tahini (lub tahina), czyli inaczej pasta sezamowa lub masło sezamowe, to po prostu zmielone ziarna sezamu. Mielone tak długo, aż staną się półpłynną pastą. W trakcie mielenia wytrąca się cenny olej sezamowy, dzięki któremu można uzyskać właśnie taką konsystencję. Najczęściej tahini robi się z lekko podprażonych łuskanych ziaren sezamu, co pozwala uzyskać głębszy smak i aromat. Poza tym łatwiej się mieli (w warunkach domowych). Chociaż nieprażone jest zdrowsze. Można także przygotować je z ziaren niełuskanych lub sezamu czarnego. Pasta tahini jest używana do przygotowania dań pochodzących głównie z kuchni azjatyckiej, np. do hummusu i baba ghanoush. Jest świetna również do deserów, a także różnego rodzaju sosów. W diecie wegańskiej może zastępować śmietanę.

Jak zrobić domowe tahini?

Bardzo prosto! Wystarczy dobry blender lub robot kuchenny, kilka minut i gotowe. Ja robię masła orzechowe i tahini w robocie kuchennym Magimix, który bez problemu rozdrabnia orzechy i nasiona. Warto zainwestować w porządny robot lub blender wysokoobrotowy, który posłuży na lata i będzie miał szerokie zastosowanie. Z robieniem masła orzechowego lub tahini w zasadzie to wygląda tak: wrzucam ziarna sezamu lub orzechy, włączam Magimixa i idę sobie robić coś innego, po paru minutach mam gotową tahini. Pyszną, gładką i półpłynną. I tego mi było trzeba. Tyle blenderów “zarżnęłam” na moich masłach orzechowych i w końcu jestem zadowolona z efektów. A domowe smakuje lepiej. Masło orzechowe i tahini można przechowywać nawet przez kilka tygodni, chociaż świeższe jest dużo lepsze. Przy dłuższym przechowywaniu może wytrącać się z tahini olej oraz nieco jełczeć. Polecam Ci robić pastę tahini wtedy, kiedy po prostu jej potrzebujesz. W dłuższej perspektywie domowe robienie maseł orzechowych wychodzi również bardziej ekonomicznie.

jak zrobić domowe tahini pasta sezamowa wegańska bezglutenowa robot kuchenny magimix

Przepis na domowe tahini

W warunkach domowych przygotowuję tyle tahini, ile chcę lub potrzebuję. Pasta sezamowa zmniejsza swoją objętość w porównaniu do suchych nasion. Do przygotowania słoiczka tahini, jak na zdjęciu, użyłam ok. 300 g nasion sezamu.

Wykonanie:

  • 300 g łuszczonych lub niełuszczonych ziaren białego sezamu
  • opcjonalnie: szczypta soli (np. himalajskiej lub kłodawskiej)

Wykonanie:

1. Sezam podprażam przez kilka minut na patelni lub w piekarniku. Jest to czynność opcjonalna, można pominąć, ale lekko podgrzane ziarna będą lepiej się blendować.

2. Następnie wrzucam do najmniejszego kielicha robota kuchennego Magimix, opcjonalnie dodaję szczyptę soli (podkręca smak), włączam Magimixa i po kilku minutach mam gotową półpłynną pastę tahini.

3. Jeśli ziarna sezamu nie są prażone, co kilka minut można wyłączyć robota, by zebrać zmielony sezam ze ścianek kielicha – przyspieszy to mielenie.

Do czego pasuje tahini?

Najbardziej pasuje do łyżeczki. Bez dodatków. Albo też z daktylami. Ja lubię dodawać tahini  do naleśników, placków, owsianek, amarantusianek, a także do falafelków. Oprócz tahini ostatnio robię masło migdałowe i z orzechów nerkowca. W zasadzie można kombinować różne mieszanki orzechów i dodatków.

Ty też robisz masła orzechowe i tahini w domu?
Małgosia

10 komentarzy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Wegańskie bezglutenowe placuszki owsiane

Ostatnie trzy tygodnie mijają mi w książkach, egzaminach i pracy dyplomowej. W kuchni stawiam więc na pragmatyczne i błyskawiczne przepisy....

Zamknij