Jak zrobić domowe tahini, czyli pastę sezamową

jak zrobić domowe tahini pasta sezamowa wegańska bezglutenowa

NEWSLETTER

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się do newslettera. Szykuję dla Ciebie e-booka z przepisami. Wyślę Ci go, gdy tylko będzie gotowy!

Zaczekaj chwilę...

Dziękuję za zapis do newslettera. Odbierz maila i potwierdź swoją subskrypcję!

 

Od trzech dni, po obronie pracy dyplomowej o diecie wegańskiej w czasie ciąży, odsypiam i w końcu, po ponad 3 tygodniach mam więcej czasu na coś pysznego! Namiętnie robię naleśniki, placuszki, ciasta, hummusy, konfitury z suszonych owoców i masła orzechowe. Te ostatnie sprawiają, że zaraz będę musiała liczyć kalorie! Najbardziej ze wszystkich masełek lubię tahini. Mogłabym ją jadać słoiczkami. Mam swoje ulubione kupne, ale co własnoręcznie zrobione, to smakuje lepiej. Zobaczcie, jak zrobić domowe tahini, czyli pastę sezamową.

Tahini, czyli pasta sezamowa

Tahini (lub tahina), czyli inaczej pasta sezamowa lub masło sezamowe, to po prostu zmielone ziarna sezamu. Mielone tak długo, aż staną się półpłynną pastą. W trakcie mielenia wytrąca się cenny olej sezamowy, dzięki któremu możemy uzyskać właśnie taką konsystencję. Najczęściej tahini robi się z lekko podprażonych łuskanych ziaren sezamu, co pozwala uzyskać głębszy smak i aromat. Poza tym łatwiej się mieli (w warunkach domowych). Chociaż nieprażone jest zdrowsze. Można także przygotować je z ziaren niełuskanych lub sezamu czarnego. Tahini jest używane do przygotowania dań pochodzących głównie z kuchni azjatyckiej, np. do hummusu i baba ghanoush. Jest również świetne do deserów, a także różnego rodzaju sosów. W diecie wegańskiej zastępuje śmietanę.

Jak zrobić domowe tahini?

Bardzo prosto! Wystarczy dobry blender lub robot kuchenny, kilka minut i gotowe. Ja robię masła orzechowe i tahini w robocie kuchennym Magimix, który bez problemu rozdrabnia orzechy i nasiona.  W zasadzie to wygląda tak: wrzucam ziarna sezamu lub orzechy, włączam Magimixa i idę sobie robić coś innego, po paru minutach mam gotową tahini. Pyszną, gładką i półpłynną. I tego mi było trzeba! Tyle blenderów „zarżnęłam” na moich masłach orzechowych i w końcu jestem zadowolona z efektów! A domowe smakuje lepiej. Można je przechowywać nawet przez kilka tygodni, chociaż świeższe jest dużo lepsze. Przy dłuższym przechowywaniu może wytrącać się z tahini olej oraz nieco jełczeć. Polecam Wam robić tahini wtedy, kiedy potrzebujecie. W dłuższej perspektywie domowe mielenie maseł orzechowych wychodzi również bardziej ekonomicznie.

jak zrobić domowe tahini pasta sezamowa wegańska bezglutenowa robot kuchenny magimix

Przepis na domowe tahini

W warunkach domowych przygotowujemy tyle tahini, ile chcemy. Pasta sezamowa zmniejsza swoją objętość w porównaniu do suchych nasion. Do przygotowania słoiczka tahini, jak na zdjęciu użyłam 300 g nasion sezamu.

Czego nam potrzeba?

  • 300 g łuszczonego sezamu
  • opcjonalnie: szczypta soli (np. himalajskiej)

Jak to zrobić?

Sezam (opcjonalnie) podprażamy przez kilka minut na patelni lub w piekarniku. Następnie wrzucamy do najmniejszego kielicha robota kuchennego Magimix, opcjonalnie dodajemy szczyptę soli (podkręca smak), włączamy Magimixa i po kilku minutach otrzymujemy gotowe półpłynne tahini. Przy nieprażonych ziarniach sezamu w międzyczasie można zebrać zmielony sezam ze ścianek kielicha, przyspieszy to mielenie. W przypadku prażonych ziaren nie jest to konieczne.

Do czego pasuje tahini?

Najbardziej pasuje do łyżeczki! Bez dodatków! Ja lubię dodawać je do naleśników, placków, owsianek, amarantusianek, a także do falafelków. Oprócz tahini ostatnio robię masło migdałowe i z orzechów nerkowca. A w planach mam kolejne kombinacje, a do tego różne dodatki. Orzechy i ziarna kupuję w eko-sklepach. Bardzo lubię chodzić ze swoimi słoiczkami do poznańskiego sklepu BIOrę – wykupiłam ostatnio wszystkie orzechy brazylijskie i będę teraz kombinować z nimi!

Polecam Ci bardzo domowe tahini!
Małgosia

NEWSLETTER

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się do newslettera. Szykuję dla Ciebie e-booka z przepisami. Wyślę Ci go, gdy tylko będzie gotowy!

Zaczekaj chwilę...

Dziękuję za zapis do newslettera. Odbierz maila i potwierdź swoją subskrypcję!

Podobny przepis na domowe masło migdałowe:

Domowe masło migdałowe

Poznaj przepisy na inne wegańskie smarowidła:

Wegański krem orzechowy bardzo czekoladowy

Czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi

Przepis na falafele, które idealnie smakują z tahini:

Kotleciki z ciecierzycy z surówkami, czyli obiad idealny

2 Replies to “Jak zrobić domowe tahini, czyli pastę sezamową”

  1. właśnie się zastanawiałam jak magimix radzi sobie z orzechami, bo zależy mi na sprzęcie, który bez problemu da sobie radę z takimi twardymi produktami, dzięki za opinię!
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Robot kuchenny Magimix z orzechami radzi sobie znakomicie. Z wiórkami kokosowymi zresztą też - parę minut i masz płynne masło orzechowe, tahini albo mus kokosowy. Nie ma sobie równych. :)

Dodaj komentarz