bezglutenowe wegańskie babeczki z kremem czekoladowym i malinami
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Wegańskie babeczki z kremem czekoladowym i malinami

Najprostszy pyszny deser idealny jako mały prezent na okazję i bez? Tak prosty, aby każdy mógł go zrobić w kilka minut? Wegańskie babeczki bez pieczenia z kremem czekoladowym i malinami. Z orzechami włoskimi – w myśl zasady: „Chcesz babeczkę? To nałup orzechów!”

Wegańskie babeczki bez pieczenia, czyli coś banalnie prostego!

Prostota moich babeczek polega na tym, że ich nie piekę, a nadzienie robię własnoręcznie z orzechów laskowych, daktyli oraz kakao albo, żeby było jeszcze szybciej, używam gotowych wegańskich kremów czekoladowych, np. Super Krówka. Są to kremy bez zbędnych dodatków, bez oleju palmowego i nie zawierają białego cukru a cukier kokosowy (ma również niższy indeks glikemiczny). Zwróć na to oczywiście uwagę, kiedy będziesz wybierać swój krem.

Domowy wegański krem orzechowy

Nadzienie można zrobić oczywiście ze zwykłego masła orzechowego lub migdałowego, tahini, czekośliwki czy musu kokosowego zblendowanego z kaszą jaglaną, jak tutaj w przepisie na jagielnik. Nadaje się jakikolwiek pyszny krem, który mamy pod ręką. Na wierzch dodaję maliny oraz pokruszone ziarno kakaowca, które swoim smakiem idealnie przełamują słodycz kremów. Uwielbiam pyszne i zdrowe desery, a jeszcze bardziej takie, które można szybko zrobić. Krem czekoladowy można oczywiście

Wegańskie babeczki bez glutenu

Wegańskie babeczki przygotowuję z orzechów włoskich oraz płatków owsianych. Płatki owsiane są naturalnie bezglutenowe, ale jeśli musisz ściśle przestrzegać diety bezglutenowej, najlepiej jest spożywać płatki owsiane certyfikowane lub z wyraźnym oznaczeniem, że są bezglutenowe – ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa. Składniki na spód można oczywiście dowolnie dobierać, mogą to być także migdały lub orzechy laskowe. Ilość słodzidła do spodu można również odpowiednio dobrać w zależności od poziomu słodkości kremu. Równie dobrze spód może nie być słodki, a nadzienie jak najbardziej – tak dla przełamania smaków.

Przepis na wegańskie babeczki z kremem czekoladowym i malinami

Słodycze, jak to słodycze, mogą być zdrowe, ale jedzone z umiarem. Babeczki są dosyć kaloryczne, ale też i długo trzymają. Daję Ci przepis tylko na 2 babeczki (plus podjadanie), tak jak i ja zrobiłam – jedna dla Daniela, druga dla mnie. I było przepysznie! W razie konieczności proporcje zwiększ i ciesz się dłużej przyjemnością!

Składniki:

Spód:

  • 50 g (ok. 3 czubatych łyżek) płatków owsianych
  • 50 g orzechów włoskich lub migdałów
  • 3 łyżki musu kokosowego (przepis tutaj) lub roztopionego nierafinowanego oleju kokosowego
  • łyżka wody

Nadzienie:

  • 100 g zblanszowanych orzechów laskowych
  • 4 świeże daktyle lub kilka łyżek syropu daktylowego / klonowego lub 1 łyżka cukru kokosowego
  • 2 łyżki gorzkiego kakao (lub słodszego karobu)
  • 3 łyżki roztopionego musu kokosowego (przepis tutaj) lub roztopionego nierafinowanego oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: kilka łyżek mleka kokosowego lub innego roślinnego
  • LUB gotowy ulubiony krem orzechowo-czekoladowy

Wierzch:

  • kilka malin lub innych dostępnych owoców
  • kilka ziaren kakaowca lub gotowe pokruszone ziarno

Wykonanie:

1. Płatki owsiane oraz orzechy włoskie mielę na pył w blenderze wysokoobrotowym (używam tego), następnie przesypuję je do miski, dodaję łyżkę wody oraz 3 łyżki musu kokosowego, łączę wszystkie składniki ze sobą i wyrabiam ciasto.

2. Zagniecione ciasto wstawiam do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie będzie ciut twardsze i da się łatwo wyłożyć w foremkach do muffinów czy babeczek.

3. Po 15 minutach wyjmuję ciasto z lodówki i wykładam je w foremkach do muffinów.

4. Orzechy podprażam na patelni lub w piekarniku przez kilka minut. Wrzucam je do misy robota kuchennego i blenduję na krem. Następnie dodaję syrop daktylowy lub wypestkowane świeże daktyle, kakao, roztopiony mus lub olej kokosowy oraz szczyptę soli i blenduję na gładko. Jeśli potrzeba, dodaję kilka łyżek mleka kokosowego lub innego roślinnego.

5. Do każdej foremki nakładam krem orzechowo-czekoladowy, na środek kładę maliny oraz posypuję pokruszonym ziarnem kakaowca.

6. Wkładam babeczki do lodówki na kilka minut, a potem nastaje błogość!

I jak Ci się podoba mój szybki przepis na wegańskie babeczki?
Małgosia

6 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
bezglutenowy wegański hummus z bobu pasta do chleba
Hummus z bobu, czyli idealna pasta do chleba

Tak mnie ostatnio wzięło na bób, że kupiłam od razu 2 kg na hummus z bobu, sałatkę warzywną z bobem,...

Zamknij