Wegańskie desery z owocami bez glutenu i bez dodatku cukru – idealne na wiosnę i lato

Wegańskie desery z owocami bez glutenu i bez dodatku cukru bez pieczenia na wiosnę i lato

Z każdym pięknym wiosennym i letnim dniem pojawia się coraz więcej sezonowych owoców, z których możemy przygotować przepyszne desery! Mam wrażenie, że w tym roku wszystko dzieje się szybciej dzięki przepięknej pogodzie. Truskawki, czereśnie, porzeczki i jagody pojawiły się dużo wcześniej niż w zeszłym roku! Ja sezon na bezglutenowe wegańskie desery z owocami rozpoczynam w zasadzie już w kwietniu – rabarbarem, czyli warzywem. Linki do przepisów są podkreślone na czerwono – wystarczy w nie kliknąć. 

Wegańskie desery z owocami

Wegańskie desery z owocami przygotowuję z reguły bez pieczenia, żeby nie tracić witaminy C i innych cennych składników, które niszczy obróbka cieplna. Może oprócz rabarbaru, którego inaczej nie da się zjeść… Uwielbiam desery bez pieczenia, schłodzone w upalny dzień – latem nic gasi tak pragnienia jak soczyste chłodne owoce. Z sezonowych owoców przygotowuję wszelkiego rodzaju musy bezpośrednio do spałaszowania, lody, sorbety, a także jagielniki, tofurniki, nerkowniki czy też desery kokosowe z owocami. Praktycznie każdego miesiąca jest co innego wraz z dojrzewaniem kolejnych pysznych darów natury!

Wegańskie desery z rabarbarem

Sezon na wegańskie desery ze świeżymi, lokalnymi owocami zaczynam od warzywa! Jako pierwszy z reguły pojawia się rabarbar i od razu chce się zrobić coś pysznego. Rabarbar jest idealnym warzywem do deserów. Tak, tak, botanicznie to warzywo, chociaż zwykle jest wykorzystywany jako dodatek do deserów. Chyba najbardziej popularny jest kompot z rabarbaru. Ja robię także mus rabarbarowy do ciast, naleśników czy racuchów. Ostatnio połączyłam rabarbar z truskawkami i spałaszowałam właśnie z naleśnikami. Bardzo lubię także ciasto z rabarbarem i kruszonką.

bezglutenowe wegańskie ciasto rabarbarowe z kruszonką bez cukru

Wegańskie desery z truskawkami

Na truskawki czekam cały rok! I chyba nie tylko ja! Uwielbiam je w różnych postaciach – prosto z krzaczka, jako koktajl, mus z nasionami chia czy dodatek do deserów i ciast bez pieczenia. Najczęściej robię tofurniki oraz tartaletki truskawkowe z musem truskawkowym zagęszczonym agarem. Ostatnio również dodaję truskawki do dań wytrawnych i łączę je ze szparagami. Pycha! Truskawki świetnie łączą się z czekoladą, na przykład z takim musem czekoladowym.

czekoladowy mus z truskawkami bezglutenowy wegański

Wegańskie desery z czereśniami

Z czereśniami najczęściej mam tak, że po prostu jadam je same bez niczego. Problematyczna jest w nich pestka i jeśli nie masz drylownicy, to trudniej zrobić na ich bazie desery. Ja drylownicy nie mam i najczęściej czereśni w deserach używam jako dekoracji, na przykład do musów z innych owoców czy też lodów. Ostatnio popełniłam mus truskawkowy z musem kokosowym i wyszedł mi świetny deser, z którego także zrobiłam wegańskie lody. Na wierzch dałam właśnie czereśnie. Czereśnie świetnie komponują się także jako wierzch tortów i innych kremowych deserów.

bezglutenowe wegańskie lody truskawkowe z musem kokosowym i czereśniami

Wegańskie desery z malinami

Uwielbiam maliny, zarówno świeże, jak i suszone. Świeże dodaję do jagielników i tofurników, zaś suszone do białej wegańskiej kokosowej czekolady. Przepyszne połączenie. Maliny świetnie współgrają z czekoladowym smakiem w tym czekoladowym jagielniku oraz kokosowym tofurniku, które przygotowuję bez pieczenia. Bardzo często blenduję maliny z musem kokosowym i polewam nim naleśniki czy racuchy.

bezglutenowy wegański czekoladowy jagielnik z malinami i migdałami na zimno bez pieczenia

Wegańskie desery z porzeczkami i jagodami

Podobno są już jagody! A jak jagody, to musi być tym razem pieczone ciacho drożdżowe z jagodami! W zeszłym roku postanowiłam zrobić porzeczkowo-jagodowe ciacho drożdżowe bez cukru i wyszło całkiem podobne do takiego z cukrem, tyle że nie wyrosło, jak w przypadku tradycyjnego. Za to było równie pyszne! Czarne porzeczki i jagody mieszam bardzo często w deserach, w zależności od tego, ile ich mam i czy są dostępne. Dorzucam je także do lodów i innych deserów.

wegańskie bezglutenowe ciasto drożdżowe z porzeczkami i jagodami bez cukru

Wegańskie desery z brzoskwiniami

Spośród deserów z brzoskwiniami najbardziej uwielbiam tartę rustykalną oraz sticky rice z brzoskwiniami i malinami.

deser wegański bezglutenowy sticky rice z brzoskwiniami i malinami

Desery na różne sposoby

Owoce w przepisach można dowolnie zmieniać, łączyć i dopasowywać do tego, co akurat jest w sezonie. Zachęcam Cię do kombinowania, mieszania i zabawy smakami. Inspiruj się, po prostu! Spis moich przepisów na wegańskie desery z owocami bez glutenu i bez dodatku cukru znajdziesz na drugiej stronie -> kliknij tutaj.

Jakie desery z owocami lubisz najbardziej? Podziel się swoimi pomysłami w komentarzu!

Pyszności!
Małgosia

2 Replies to “Wegańskie desery z owocami bez glutenu i bez dodatku cukru – idealne na wiosnę i lato”

  1. Mam ślinotok Małgosia. Wyglądaja pysznie! A są zjadliwe? Tak serio serio
    1. Oczywiście, są przepyszne!

Dodaj komentarz