Wegańskie ciasto drożdżowe z porzeczkami i jagodami

W kuchni mamy ostatnio zatrzęsienie owocowe. Zajadamy się porzeczkami, jagodami, wiśniami, czereśniami i jeszcze dorwaliśmy ostatnie truskawki. Wyszedł z nich świetny koktajl, a z pozostałych spontaniczne wegańskie ciasto drożdżowe. Pomysł, jak zwykle, przyszedł wieczorem, więc wtedy wychodzą największe kombinacje, bo dopiero wtedy patrzę, co mamy w szafce. O tym, że będzie to ciasto drożdżowe, zdecydowałam, jak robiliśmy porządki w lodówce i okazało się, że mamy paczkę drożdży i dawno z nich nic nie robiliśmy (czytajcie: dawno nie było pizzy). Tak więc pomyślałam chwilę, znalazłam mąkę orkiszową, płatki orkiszowe, płatki owsiane i zaczęłam działać. I wyszło pyszne wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami i porzeczkami. 

Wegańskie ciasto drożdżowe z fit słodzikiem?

Nasze wegańskie ciasto drożdżowe starałam się zrobić w wersji fit – zamiast kalorycznego cukru, dodałam do niego bardzo niskokaloryczny erytrytol (erytrol). Erytrytol to słodzik pochodzenia naturalnego – występuję na przykład w gruszkach oraz winogronach. Cechuje się również zerowym indeksem glikemicznym, nie powoduje skoków glikemii. Można go uznać za bezpieczny i zdrowy zamiennik cukru. Osiąga ok. 70% słodkości cukru, a więc, aby uzyskać ten sam efekt „słodkiego”, musimy dodać go nieco więcej. W odróżnieniu do ksylitolu nie wykazuje efektu przeczyszczającego przy spożyciu zbyt dużych ilości, gdyż nie jest metabolizowany przez organizm. Dodatek tego słodzika na pewno zmniejszy kaloryczność wypieków, ale… czy nadaje się do ciast drożdżowych? Przecież pożywką dla drożdży jest cukier. Otóż tak, można, ale do zaczynu z drożdżami warto dodać trochę cukru (brązowego), aby drożdże się namnożyły, a potem piec nieco dłużej i mieć na uwadze, że ciasto nie wyrośnie tak bardzo, jak w przypadku użycia większych ilości cukru. Dla nas to nie problem, a wybór zależy przecież od nas.

Wegańskie ciasto drożdżowe w wersji bezglutenowej

Wegańskie ciasto drożdżowe z porzeczkami i jagodami można również zrobić w wersji bezglutenowej. Wystarczy zamiast mąki orkiszowej zastosować np. razową mąkę ryżową, nieco słodką samą w sobie w smaku i idealną do tego typu wypieków. Mąkę ryżową razową zastosowałam w podobnym, rabarbarowym wegańskim cieście z kruszonką: http://dobrezielsko.pl/weganskie-ciasto-rabarbarowe-z-kruszonka/. Płatki, otręby oraz mąka owsiana muszą być w wersji bezglutenowej ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa na opakowaniu. Pamiętajmy również, że jeśli nie musimy eliminować glutenu z diety, to orkisz jest dużo lepszym wyborem niż pszenica zwyczajna. Taki gluten nam nie straszny. 😉

wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami

Przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami i porzeczkami

Proporcje podane na okrągłą blachę o średnicy ok. 26 cm.

Czego nam potrzeba?

Ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej typ 700 (my wolimy razową) – w wersji bezglutenowej razowa mąka ryżowa
  • 2 szklanki mleka roślinnego (np. domowego owsianego przepis) lub wody
  • 100 g mąki owsianej lub płatków owsianych
  • 50 g otrąb owsianych
  • 50 g (5 łyżek) erytrytolu
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru brązowego

Owoce:

  • 200 g świeżych czarnych porzeczek i/lub jagód

Kruszonka:

  • 50 g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 30 g (1 łyżka) oleju kokosowego
  • 2 łyżki erytrytolu

Jak to zrobić?

Najpierw przygotowujemy zaczyn z drożdży. Bierzemy pół szklanki ciepłej wody, dodajemy drożdże oraz łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na parę minut. Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i owsianą lub płatki owsiane (nie muszą być zmielone) oraz otręby. Wlewamy zaczyn drożdżowy oraz szklankę mleka roślinnego lub wody i wszystko razem mieszamy. Resztę mleka lub wody dolewamy stopniowo, aby uzyskać odpowiednią gęstą konsystencję. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy erytrytol, wszystko razem mieszamy, przelewamy do blachy, wrzucamy część porzeczek i jagód do środka, znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut, a po tym czasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Co dalej?

Kiedy ciasto jest już w piekarniku, przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę owsianą lub zmielone płatki owsiane i dodajemy erytrytol. Rozpuszczamy (najlepiej nierafinowany) olej kokosowy – ja to robię tak, że wkładam mały słoiczek z olejem do miski z bardzo ciepłą wodą i mieszam olej. Powinien bez problemu się rozpuścić. Możemy to zrobić także „na ogniu”. Rozpuszczony olej kokosowy wlewamy do płatków i słodzika i energicznie mieszamy. W połowie pieczenia (po ok. 25 minutach) otwieramy lekko piekarnik, wsypujemy ostrożnie resztę owoców oraz łyżką nakładamy kruszonkę. Musimy zrobić to szybko i ostrożnie, aby się nie poparzyć. Można oczywiście zrobić to na początku, przed włożeniem ciasta do piekarnika, jednak my nie lubimy spieczonej kruszonki, ani zbyt suchych owoców. Całość pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut. Całkowity czas pieczenia wynosi ok. 45 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku, aby do siebie doszło.

Wegańskie ciasto drożdżowe idealne z lodami

Wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami i porzeczkami będzie idealne z domowymi wegańskimi lodami. Planuję zrobić je w weekend. Już czuję to połączenie. Podejrzewam, że do jutra nie będzie już ciasta, wtedy wykombinuję kolejne… Ale pewnie znów nie będę trzymać się przepisu i wyjdzie coś zupełnie nowego. 😉

Jakie są Wasze ulubione dodatki do drożdżowego ciasta?
Małgosia

Inne przepisy na ciasta z sezonowymi owocami:

Tarta malinowa posypana płatkami migdałowymi

Wegańskie ciasto rabarbarowe z kruszonką

Wegańskie tartaletki z truskawkami i granatem

Wegańska tarta z truskawkami i winogronami

Wegański jagielnik sezamowy z porzeczkami

Bezglutenowa wegańska kokosowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki

3 Comments Add yours

  1. Asia napisał(a):
    Wygląda super ;) Jadę w przyszłym tygodniu do domu, na działce też teraz masa owoców, z pewnością zajrzę tu po inspiracje ;)
  2. Karolina napisał(a):
    Ciasto wygląda pysznie! Ja też już od dawna przerzuciłam się w wypiekach na orkisz. Wszystkim w rodzinie smakuje a jednak dużo zdrowszy niż biała zwykła pszenica. Dzięki za inspirację! :)
  3. Milena Kantarska napisał(a):
    Super artykuł, wegańskie nie znaczy niesmaczne ! Amamam

Dodaj komentarz