Wegańskie ciasto drożdżowe z porzeczkami i jagodami

wegańskie bezglutenowe ciasto drożdżowe z porzeczkami i jagodami bez cukru

W kuchni mam ostatnio zatrzęsienie owocowe. Zajadam się porzeczkami, jagodami, wiśniami, czereśniami i jeszcze dorwałam ostatnie truskawki. Wyszedł z nich świetny koktajl, a z pozostałych spontaniczne wegańskie ciasto drożdżowe. Pomysł, jak zwykle, przyszedł wieczorem. Wtedy wychodzą mi największe kombinacje. O tym, że będzie to ciasto drożdżowe, zdecydowałam podczas porządków w lodówce i okazało się, że mam paczkę drożdży, którym zbliżał się termin ważności. Tak więc pomyślałam chwilę, znalazłam mąkę orkiszową, płatki orkiszowe, płatki owsiane i zaczęłam działać. I wyszło pyszne wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami i porzeczkami. 

Wegańskie ciasto drożdżowe z fit słodzikiem?

Wegańskie ciasto drożdżowe starałam się zrobić w wersji fit – zamiast kalorycznego cukru, dodałam do niego bardzo niskokaloryczny erytrytol (erytrol). Erytrol to słodzik pochodzenia naturalnego – występuję na przykład w gruszkach oraz winogronach. Cechuje się również zerowym indeksem glikemicznym, nie powoduje skoków glikemii. W małych ilościach można go uznać za bezpieczny i zdrowy zamiennik cukru. Osiąga ok. 70% słodkości cukru, a więc, aby uzyskać ten sam efekt „słodkiego”, musimy dodać go nieco więcej. W odróżnieniu do ksylitolu nie wykazuje efektu przeczyszczającego przy spożyciu zbyt dużych ilości, gdyż nie jest metabolizowany przez organizm. Dodatek tego słodzika na pewno zmniejszy kaloryczność wypieków, ale… czy nadaje się do ciast drożdżowych? Przecież pożywką dla drożdży jest cukier. Otóż tak, można, ale do zaczynu z drożdżami warto dodać trochę cukru (brązowego), aby drożdże się namnożyły, a potem piec nieco dłużej i mieć na uwadze, że ciasto nie wyrośnie tak bardzo, jak w przypadku użycia większych ilości cukru.

Wegańskie ciasto drożdżowe w wersji bezglutenowej

Wegańskie ciasto drożdżowe z porzeczkami i jagodami można również zrobić w wersji bezglutenowej. Wystarczy zamiast mąki orkiszowej zastosować np. razową mąkę ryżową, nieco słodką samą w sobie w smaku i idealną do tego typu wypieków. Mąkę ryżową razową zastosowałam w podobnym, rabarbarowym wegańskim cieście z kruszonką. W wersji bezglutenowej płatki, otręby oraz mąka owsiana muszą być ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa na opakowaniu. Pamiętaj jednak, że jeśli nie musisz eliminować glutenu z diety, to orkisz jest dużo lepszym wyborem niż pszenica zwyczajna. Taki gluten nam nie straszny.

Przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami i porzeczkami

Proporcje podane na okrągłą blachę o średnicy ok. 26 cm.

Czego nam potrzeba?

Ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 – w wersji bezglutenowej razowa mąka ryżowa
  • 2 szklanki mleka roślinnego (np. domowego mleka kokosowego) lub wody
  • 100 g mąki owsianej lub płatków owsianych
  • 50 g otrąb owsianych
  • 50 g (5 łyżek) erytrolu
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru brązowego

Owoce:

  • 200 g świeżych czarnych porzeczek i/lub jagód

Kruszonka:

  • 50 g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 30 g (1 łyżka) oleju kokosowego
  • 2 łyżki erytrolu

Jak to zrobić?

Najpierw przygotowuję zaczyn z drożdży. Do pół szklanki ciepłej wody wrzucam drożdże oraz łyżeczkę cukru, mieszam i odstawiam na parę minut. Do miski wsypuję mąkę orkiszową i owsianą lub płatki owsiane (nie muszą być zmielone) oraz otręby. Wlewam zaczyn drożdżowy oraz szklankę mleka roślinnego i wszystko razem mieszam. Resztę mleka lub wody dolewam stopniowo, aby uzyskać odpowiednią gęstą konsystencję. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie dodaję erytrol, wszystko razem mieszam, przelewam na blachę, wrzucam część porzeczek i jagód do środka, znów odstawiam na ok. 15 minut, a po tym czasie wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.

Co dalej?

Kiedy ciasto jest już w piekarniku, przygotowuję kruszonkę. Do miski wsypuję mąkę owsianą lub zmielone płatki owsiane i dodaję erytrol. Rozpuszczam olej kokosowy w kąpieli wodnej (wkładam mały słoiczek z olejem do miski z bardzo ciepłą wodą i mieszam). Rozpuszczony olej kokosowy wlewam do płatków i słodzika i energicznie mieszam. W połowie pieczenia (po ok. 25 minutach) otwieram lekko piekarnik, wsypuję ostrożnie resztę owoców oraz łyżką nakładam kruszonkę. Trzeba to zrobić szybko i ostrożnie, aby się nie poparzyć. Można oczywiście zrobić to na początku, przed włożeniem ciasta do piekarnika, jednak nie przepadam za spieczoną kruszonką, ani zbyt suchymi owocami. Całość piekę jeszcze przez ok. 20 minut. Całkowity czas pieczenia wynosi ok. 40-45 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu ciasto zostawiam w piekarniku, aby do siebie doszło.

Wegańskie ciasto drożdżowe idealne z lodami

Wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami i porzeczkami będzie idealnie komponować się z domowymi wegańskimi lodami. Planuję zrobić je w weekend. Już czuję to połączenie. Podejrzewam, że do jutra nie będzie już ciasta, wtedy wykombinuję kolejne… Ale pewnie znów nie będę trzymać się przepisu i wyjdzie coś zupełnie nowego. 😉

Jakie są Twoje ulubione dodatki do drożdżowego ciasta?
Małgosia

Wypróbuj moje inne przepisy na wegańskie ciasta:

Wegańskie desery z owocami bez glutenu i bez dodatku cukru – idealne na wiosnę i lato

Wegańskie ciasto rabarbarowe z kruszonką

Wegański jagielnik kokosowy z migdałami

3 Replies to “Wegańskie ciasto drożdżowe z porzeczkami i jagodami”

  1. Wygląda super ;) Jadę w przyszłym tygodniu do domu, na działce też teraz masa owoców, z pewnością zajrzę tu po inspiracje ;)
  2. Ciasto wygląda pysznie! Ja też już od dawna przerzuciłam się w wypiekach na orkisz. Wszystkim w rodzinie smakuje a jednak dużo zdrowszy niż biała zwykła pszenica. Dzięki za inspirację! :)
  3. Milena Kantarska says: Odpowiedz
    Super artykuł, wegańskie nie znaczy niesmaczne ! Amamam

Dodaj komentarz