wegańskie bezglutenowe ciasto drożdżowe z porzeczkami i jagodami bez cukru
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Wegańskie ciasto drożdżowe z porzeczkami i jagodami

W kuchni mam ostatnio zatrzęsienie owocowe. Zajadam się porzeczkami, jagodami, wiśniami, czereśniami i jeszcze dorwałam ostatnie truskawki. Wyszedł z nich świetny koktajl, a z pozostałych spontaniczne wegańskie ciasto drożdżowe. Pomysł, jak zwykle, przyszedł wieczorem. Wtedy wychodzą mi największe kombinacje. O tym, że będzie to ciasto drożdżowe, zdecydowałam podczas porządków w lodówce i okazało się, że mam paczkę drożdży, którym zbliżał się termin ważności. Tak więc pomyślałam chwilę, znalazłam mąkę orkiszową, płatki orkiszowe, płatki owsiane i zaczęłam działać. I wyszło pyszne wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami i porzeczkami. 

Wegańskie ciasto drożdżowe z fit słodzikiem?

Wegańskie ciasto drożdżowe starałam się zrobić w wersji fit – zamiast kalorycznego cukru, dodałam do niego bardzo niskokaloryczny erytrol. Erytrol to słodzik pochodzenia naturalnego – występuje na przykład w gruszkach oraz winogronach. Cechuje się również zerowym indeksem glikemicznym, nie powoduje skoków glikemii. W małych ilościach można go uznać za bezpieczny i zdrowy zamiennik cukru. Osiąga ok. 70% słodkości cukru, a więc, aby uzyskać ten sam efekt „słodkiego”, musimy dodać go nieco więcej. W odróżnieniu do ksylitolu nie wykazuje efektu przeczyszczającego przy spożyciu zbyt dużych ilości, gdyż nie jest metabolizowany przez organizm. Dodatek tego słodzika na pewno zmniejszy kaloryczność wypieków, ale… czy nadaje się do ciast drożdżowych? Przecież pożywką dla drożdży jest cukier. Otóż tak, można, ale do zaczynu z drożdżami warto dodać trochę cukru (najlepiej trzcinowego), aby drożdże się namnożyły, a potem piec ciasto drożdżowe nieco dłużej i mieć na uwadze, że nie wyrośnie tak bardzo, jak w przypadku użycia większych ilości cukru.

Wegańskie ciasto drożdżowe w wersji bezglutenowej

Przepis na to wegańskie ciasto drożdżowe można zrobić również w wersji bezglutenowej. Wystarczy zamiast mąki orkiszowej zastosować np. razową mąkę ryżową, nieco słodką samą w sobie w smaku i idealną do tego typu wypieków. Mąkę ryżową razową zastosowałam w podobnym, rabarbarowym wegańskim cieście z kruszonką. Można również użyć samej mąki owsianej. Jeżeli musisz stosować ścisłą dietę bezglutenową, płatki, otręby oraz mąka owsiana czy ryżowa muszą być ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa na opakowaniu.

Przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami i porzeczkami

Proporcje podane na okrągłą blachę o średnicy ok. 26 cm.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej razowej typ 700 lub więcej – w wersji bezglutenowej razowa mąka ryżowa
  • 2 szklanki mleka roślinnego (np. domowego mleka kokosowego) lub wody
  • 100 g mąki owsianej lub płatków owsianych
  • 50 g otrąb owsianych
  • 50 g (5 łyżek) erytrolu
  • 2 łyżki roztopionego oleju lub musu kokosowego
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru brązowego

Owoce:

  • 200 g świeżych czerwonych / czarnych porzeczek i/lub jagód

Kruszonka:

  • 50 g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 30 g (1 łyżka) oleju lub musu kokosowego
  • 2 łyżki erytrolu

Wykonanie:

1. Najpierw przygotowuję zaczyn z drożdży. Do pół szklanki ciepłej wody (lub mleka roślinnego) wrzucam drożdże oraz opcjonalnie łyżeczkę cukru, mieszam i odstawiam na parę minut.

2. Do miski wsypuję mąkę orkiszową i owsianą lub płatki owsiane (nie muszą być zmielone) oraz otręby.

3. Wlewam zaczyn drożdżowy, szklankę mleka roślinnego oraz roztopiony mus kokosowy i wszystko razem mieszam.

4. Resztę mleka lub wody dolewam stopniowo, aby uzyskać odpowiednią gęstą konsystencję.

5. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

6. Po tym czasie dodaję erytrol, wszystko razem mieszam, przelewam na blachę, wrzucam część porzeczek i jagód do środka, znów odstawiam na ok. 15 minut, a po tym czasie wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.

7. Kiedy ciasto jest już w piekarniku, przygotowuję kruszonkę. Do miski wsypuję mąkę owsianą lub zmielone płatki owsiane i dodaję erytrol.

8. Rozpuszczam olej lub mus kokosowy w kąpieli wodnej (wkładam mały słoiczek z olejem do miski z bardzo ciepłą wodą i mieszam).

9. Rozpuszczony olej kokosowy wlewam do płatków i słodzika i energicznie mieszam. W połowie pieczenia (po ok. 25 minutach) otwieram lekko piekarnik, wsypuję ostrożnie resztę owoców oraz łyżką nakładam kruszonkę. Trzeba to zrobić szybko i ostrożnie, aby się nie poparzyć i aby ciasto nie wyszło zakalcowate. Ryzyko jest, jednak ja nie przepadam za spieczoną kruszonką. Można oczywiście kruszonkę posypać na ciasto przed włożeniem go do piekarnika.

10. Całość piekę jeszcze przez ok. 20 minut. Całkowity czas pieczenia wynosi ok. 40-45 minut w trybie termoobiegu w 190-200 stopniach. Dostosujcie czas i temperaturę w zależności od swojego piekarnika – z mojego doświadczenia wynika, że każdy piekarnik jest inny. Po upieczeniu ciasto zostawiam w piekarniku, aby całkowicie wystygło – wiem, wiem, trudno wytrzymać!

11. Kruszonkę można położyć od razu na ciasto. Polecam tak zrobić osobom mniej wprawionym.

Wegańskie ciasto drożdżowe idealne z lodami

Wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami i porzeczkami będzie idealnie komponować się z domowymi wegańskimi lodami. Planuję zrobić je w weekend. Już czuję to połączenie. Podejrzewam, że do jutra nie będzie już ciasta, wtedy wykombinuję kolejne… Ale pewnie znów nie będę trzymać się przepisu i wyjdzie coś zupełnie nowego. 😉

Jakie są Wasze ulubione owoce do drożdżowego ciasta?
Małgosia

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Jak Wam minął dzień? ❤️ My po pracy poszliśmy z Danielem na spacer w ulewie ️ po nowych okolicach. A teraz robię ciasto z porzeczkami! W relacji nagrałam Wam filmik, a na blogu jest cały przepis. @dobrezielsko.pl Uwielbiam takie drożdżowe z kruszonką, a Wy? ❤️ ___________________ #porzeczki #foodstories #wegańskie #weganizm #cojedzaweganie #zdrowadieta #fitprzepisy #givemethatplant #dietaroslinna #veganfoodspace #deser #fitdeser #bezglutenu #wegan #wege #slowfood #prosteprzepisy #weganizmjestprosty #zdrowienatalerzu #wegan #vegansofig #vegancake #gotujebolubie #dietaroslinna #cojedzaweganie #przepisy #wegańskieprzepisy #gardentotable #onmytabletoday #vege #veganfoodlovers

Post udostępniony przez Wegański dietetyk Gosia Dynia (@dobrezielsko.pl)

24 komentarze

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
domowa konfitura z czarnej porzeczki bez cukru
Domowa konfitura z czarnej porzeczki bez dodatku rafinowanego cukru

Uwielbiam czarne porzeczki. W lipcu i sierpniu, tuż po sezonie na truskawki i czereśnie, to właśnie czarne porzeczki mogłabym jadać...

Zamknij