Wegańskie pancakes z syropem daktylowym lub klonowym

wegańskie pancakes

Tegoroczne przedwiośnie obfituje u mnie w nie lada zabieganie… I wegańskie pancakes. Pochwalę się, że gościłam niedawno na antenie lokalnego radia i nagrywałam materiał do audycji o zdrowym stylu życia. Mówiłam m.in. o glutenie, o którym planuję również napisać na blogu szerzej w oparciu o aktualną wiedzę medyczną oraz moje własne obserwacje. W studiu radiowym trochę stresu było, nie powiem, ale jeszcze więcej frajdy. Nakręciło mnie to bardzo do określenia planów w zakresie dietetycznym i musiałam sobie ostatnio parę rzeczy przemyśleć. Do tego dochodzi mniej lub bardziej intensywna nauka, szkolenia, kursy, praca… Dzieje się. A to, chcąc, nie chcąc, wymaga odpowiedniej organizacji pracy w kuchni.

Szybkie wegańskie bezglutenowe śniadanie

Ostatni młyn sprawia, że dzień zaczynam więc od szybkiego, acz pożywnego śniadania – najczęściej piekę chleb w zamiarze od razu na kilka dni, chociaż szybko znika… Z reguły za jednym zamachem podpiekam w piekarniku granolę, a od trzech dni namiętnie smażę wegańskie pancakes, które można zrobić w wersji bezglutenowej lub glutenowej, w zależności od tego, czy mamy mąkę owsianą z przekreślonym kłosem lub nie zwracamy na to zbytniej uwagi. Pancakesów wyszło mi dużo… Tak dużo, że nie liczyłam. Pewnie ze trzydzieści. Dwa śniadania i resztki na przegryzajkę.

Przepis na wegańskie pancakes

Czego nam potrzeba?

  • 300 g mąki owsianej (w wersji bezglutenowej opakowanie z przekreślonym kłosem)
  • 50 g mąki z tapioki (opcjonalnie mąka ziemniaczana)
  • szklanka mleka roślinnego (użyłam tym razem gotowego migdałowego, idealnie pasuje również orzechowe)
  • pół szklanki wody
  • kilka łyżek syropu daktylowego (wg uznania)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka oleju ryżowego lub kokosowego
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Jak to zrobić?

Najpierw przygotowujemy gluta z nasion chia. Zalewamy je wodą i odstawiamy na piętnaście minut. Do miski wsypujemy mąkę owsianą, mąkę z tapioki, szczyptę soli, sodę, olej ryżowy, łyżkę syropu daktylowego oraz mleko i mieszamy. Nie dodawałabym więcej słodziku do samego ciasta, aczkolwiek robimy to według własnego uznania. Wszak każdy z nas ma inny próg słodkości. 😉 Do tak przygotowanego ciasta dodajemy gluta. Opcjonalnie można spróbować z bardzo dojrzałym bananem, którego najlepiej rozgnieść widelcem. Wszystko razem pięknie mieszamy i zaczynamy smażenie.

Do przygotowywania naleśników, racuchów, czy pancakesów używam takiej specjalnej płaskiej patelni, na której możemy smażyć również beztłuszczowo, zwłaszcza jeśli dodamy trochę oleju do ciasta. Ja dodałam dosłownie łyżkę oleju ryżowego na całą akcję. Czyli opcjonalnie rozgrzewamy łyżkę oleju ryżowego lub kokosowego. Lejemy na patelnię ciasto chochelką lub dużą łyżką i smażymy kilka minut najpierw z jednej, potem z drugiej strony. I czynność powtarzamy, aż do ostatniej kropelki ciasta. 😉

Z czym podać wegańskie pancakes?

Pancakesy lubię podawać ułożone na stos, wyglądają z boku jak huba drzewna. 😉 Idealnie pasuje do nich syrop daktylowy lub klonowy, suszone owoce i orzechy. Ja uwielbiam dodawać także domowe przetwory. Ostatnio robię audyt spiżarni i wyjadam zeszłoroczne konfitury – została mi jeszcze z czarnej porzeczki oraz pomarańczowa z korzenną nutą. Świetnie będzie również komponowała się gorąca czekolada, zrobiona na przykład z tego ➡ przepisu. Ostatnią porcję pancakesów spałaszowałam z tahiną… Pycha! Spróbujcie także mojego innego przepisu na bezglutenowe wegańskie pancakesy ➡ przepis.

A z czym Wy najczęściej jadacie pankejki, naleśniki i racuchy?
Małgosia

Powiązane wpisy:

Bezglutenowe pancakes z konfiturą w wersji wegańskiej

Domowa konfitura z czarnej porzeczki

Konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem

75 Replies to “Wegańskie pancakes z syropem daktylowym lub klonowym”

  1. A dlaczego nie po polsku....naleśniki? Racuchy? Ociekamy ostatnio tą angielszczyzną!
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Jak redagowałam w miejscu, gdzie stawiałam słowo "racuchy", zdałam sobie sprawę, że to praktycznie coś à la racuchy i dlaczego nie zamienić na to słowo... Ale jednak nie, bo wychodzą trochę inaczej - pancakes (tudzież pankejksy) idealnie wpisują się w coś pomiędzy naleśnikami, a racuchami.
  2. Dziś tez piekłam na podwoeczorek, bezglutenowe pankejksy z troszkę innego prostego przepisu 100% vegan. Jutro wypróbuję twój przepis ... Uwielbiam "gluta z nasion chia" ❤
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Ja również! Glut daje idealnie radę. ;) Podzielisz się przepisem?
  3. Małgosiu, czy mogę kiedyś wpaść do ciebie na takie śniadanie?
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Tak, zapraszam! :)
  4. ja akurat na słodko nie jadam naleśników, ciekawe jak by się sprawdziły z innymi dodatkami
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Można je dobierać wedle swoich preferencje. Dodaj swoje ulubione dodatki. :)
  5. olszewskakamilla says: Odpowiedz
    Ach az slinka leci ☺️ i ten syrop daktylowy mmm....
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Idealne połączenie. Klonowy również świetnie pasuje. :)
  6. Akurat kupiłam nasiona chia, będę mogła je wykorzystać. Ale tak się zastanawiam, można gdzieś stacjonarnie kupić syrop daktylowy?
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      W Poznaniu w Wegeeco na pewno. :) Myślę, że znajdziesz w większości eko-sklepów oraz w niektórych marketach.
  7. Świetny wpis. Choć na ogół moja kuchnia jest różnorodna Twoje propozycje jak zwykle zachęcają :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Bardzo się cieszę, że znajdujesz inspiracje na moim wege blogu. ❤
  8. Wyglądają obłędnie - na pewno spróbuję :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Serdecznie polecam moje bezglutenowe pancakesy!
  9. Fajny przepis, może kiedyś ktoś mi takie zrobi. Sama ponoszę zawsze porażkę przy naleśnikach, plackach ziemniaczanych i wszelkich innych.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Też tak kiedyś myślałam, że nie wyjdzie, że nie umiem... Ale kupiłam dobrą patelnię i zaczęłam testować różne receptury. I wychodzi. ;)
  10. Czytając ślinka mi ciekła....cieszy mnie szybkość przygotowania placka....na pewno wypróbuje :-)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Placki są błyskawiczne i przy odpowiedniej patelni można zrobić je bez tłuszczu. :)
  11. Pychaaaa! Przy najbliższej okazji zrobię sobie takie pankejksy :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Serdecznie polecam na przykład na weekendowe śniadanie. :)
  12. Dobrze, że można zamienić syrop daktylowy z klonowym, bo taki posiadam. Uwielbiam od czasu do czasu taką zdrową dawkę słodyczy :) Idealne na podwieczorek...
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Oczywiście, że można, całkiem podobne te syropy. :)
  13. Oooo cos dla mojego Alergika ☺
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Przepis idealny dla osób, które unikają rafinowanego cukru, a także cierpią na nietolerancję laktozy (jak ja) i glutenu (pod warunkiem zastosowania mąki owsianej bezglutenowej).
  14. Wygląda przepysznie. Pancakes zawsze dobrze mi się kojarzyły.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Mi się zawsze kojarzą z niedzielnym śniadaniem. :)
  15. Wyobrażam sobie minę ekspedientki w moim sklepie, kiedy mówię jej tekst: "poproszę mąkę z tapioki i syrop daktylowy" :))))
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Hahaha, akurat te dwa produkty nie są popularne. Ale mąkę z tapioki akurat nabyła dla mnie przyjaciółka w jednym z raczej popularnych osiedlowych marketów. Pewnej soboty poszła na zakupy i dzwoni: "Cześć, mąka z tapioki w promocji, nie wiem, co można z niej zrobić, ale na pewno coś wymyślisz. Biorę kilka opakowań!" No i wymyśliłam. ;)
  16. Ostatnio zastanawiałam się, co zrobić z nasion chia, które leżą u mnie i "się kurzą". Teraz już wiem, że jutro na śniadanie będą pankejksy! :D Pozdrawiam!
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Wykorzystanie nasion chia na gluta to dobre rozwiązanie! ;)
  17. Wyglądają zupełnie odjazdowo, całkiem nie "wegańsko" ;-) Apetycznie tak, że aż mi ślinka poleciała.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Bardzo mi miło. :) Wypróbuj przepis koniecznie. :)
  18. Wyglądają smakowicie, mnie jakoś z maki innej niż pszenna, żaden rodzaj naleśników nie chce wyjść ;) ale nie zniechęcam się i próbuję dalej, może akurat z Twojego przepisu się uda ;)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Spróbuj! Polecam gluta z siemienia lnianego oraz chia. Ja dziś rano zrobiłam naleśniki na podstawie tego przepisu - mąka owsiana, glut z nasion chia, mąka z tapioki, trochę cukru kokosowego. Smażyłam je na patelni bez tłuszczu. Tym razem wyszły bardzo cienkie, aby obróbka cieplna była krótsza, gdyż nasiona chia lepiej spożywać bez obróbki cieplnej. Naleśniki okazały się idealne! Do tego krem wykonany z pysznego miodu pochodzącego z lokalnej pasieki (http://sklep.miodybartkowiaka.pl/12-miod) i zmielonego sezamu. Pycha!
    2. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      A jeszcze dodam, że ważne jest nastawienie. :) Kiedyś również nie myślałam, że można robić wypieki zupełnie wegańskie i moje pierwsze próby prawie dwadzieścia lat temu również nie były zupełnie udane. Ale zaczęłam kombinować i cudować i po jakimś czasie zaczęło wychodzić. Teraz nie wyobrażam sobie inaczej. :)
  19. Wyglądają smakowicie. Tylko gdzie ja dostanę mąkę owsianą i mąkę z tapioki jak mi mój ukochany sklepik eco zamknęli... Ech...
  20. Już wczoraj widziałam ten przepis i miał być dzisiaj na śniadanie i... zapomniałam :) Jak już sam się przypomniał, no to nie ma opcji. Będzie jutro . Dziękuję
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Świetnie! Przepis nadaje się i na śniadanie i na podwieczorek. :) Ale słodki dodatek lepszy będzie rano. :)
  21. Bardzo lubię omlety i wszystko co jest do nich podobne :) to musi być pyszne, rezerwuję przepis na weekend ;)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Serdecznie polecam. Pancakesy idealnie sprawdzają się na niedzielne śniadania. :)
  22. Mniam, bardzo to smakowite.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Cieszę się, że przepis Ci się spodobał. :)
  23. Zrobię moim dzieciom chyba w niedzielę takie sniadanko. Na pewno będą zachwycone :) Czekam na wpis o glutenie. Ja jeszcze z niego nie zrezygnowałam i jestem cieklawa, co napiszesz na jego temat ;)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Pancakes idealnie pasują na niedzielne śniadanko. :) A co do glutenu, to mam racjonalne podejście. :)
  24. Wyglądają przepysznie <3 a syrop daktylowego jeszcze nigdy nie jadłem, gdzie kupujesz ?
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję. :) Syrop daktylowy oraz klonowy kupuję w sklepie internetowym z wegańską ekologiczną żywnością Wegeeco. Zerknij tutaj: http://wegeeco.pl/weganskie-pancakes-z-syropem-daktylowym,c105,pl.html.
  25. Kurczę... Ja mam wrażenie, że do połowy tych dzisiejszych przepisów trzeba mieć strasznie dużo pieniędzy na składniki... Niestety nie na moją studencką kieszeń to wszystko choć brzmi pysznie
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Hmmm... według mnie i owszem, ale jeśli będziemy kupowali te mniej popularne produkty w dużych ilościach i opierali na nich swoją dietę, jak również na gotowcach. Akurat syrop daktylowy i klonowy kupuję sporadycznie, raz na jakiś czas i nie zjadam od razu. Moja codzienna dieta bazuje na dostępnych przez cały rok oraz typowo sezonowych warzywach i owocach, a te raczej są tanie. Ponadto sporo rzeczy robię sama, np. piekę chleb, który co prawda jednostkowo wychodzi drożej niż taki kupny chleb, ale przy porównaniu wartości odżywczych taki domowy chleb ma dużo więcej wartości. Zawiera mnie wody, mniej glutenu, nie jest napuszony sztucznie glutenem, jest bardziej sycący. Proponuję inne nastawienie - kupujemy i jemy wartości odżywcze. Warto czasem wydać więcej, a mieć więcej korzyści zdrowotnych. Poza tym zdrowe odżywianie ma jeszcze inny wymiar - oszczędzamy na lekach i sztucznych suplementach. A to również ma wpływ na nasz domowy budżet.
  26. Uwielbiam takie śniadanie ☺
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Ja również, zwłaszcza weekendowe. :)
  27. Hmm...ciekawe jaki jest smak takich naleśników. Z ciekawości sprawdzę jak tylko zgromadzę produkty :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Spróbuj. :) Są raczej neutralne, wszystko zależy od ilości słodzika oraz innych dodatków. :)
  28. mniam ciekawy przepis :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję, cieszę się, że przepis na wegańskie pancakes Ci się podoba. :)
  29. super przepis a naleśniki wyglądają smakowicie
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      I smakowicie smakują. Są idealne na śniadanie i podwieczorek. :)
  30. Dziękuję za podpowiedź jutro mamy pyszne śniadanko.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Świetny pomysł na niedzielne słodkie śniadanie. :)
  31. Na śniadanie wolę jednak twoją granolę. Nie wchodzą mi rano żadne racuchy, naleśniki czy pankejsy. :) Późniejszą porą czemu nie. :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      To może być również podwieczorek. :) Granola to również bardzo dobry pomysł na energetyczne śniadanie: http://dobrezielsko.pl/granola-orzechowa.
  32. Świetny pomysł na śniadanie! Z chęcią spróbuję czegoś nowego, bo od jakiegoś czasu namiętnie jem owsiankę z różnymi dodatkami, a wiadomo, że urozmaicenie na talerzu jest obowiązkowe;) p.s. bardzo podoba mi się cały blog; mnóstwo inspiracji i widok przyjemny dla oka; chętnie zostanę tu na dłużej;)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Rozgość się. ❤ Bardzo mi miło, że przepis na pancakesy Ci przypadł do gustu. :)
  33. Ale mega przepis! U mnie w kuchni często królują omlety i naleśniki w różnych formach. Bardzo chętnie wypróbuję również ten przepis ♥
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Świetnie! Pancakesy w mojej wersji na pewno Ci podpasują. :)
  34. Moje ulubione śniadanie. Zwłaszcza z syropem klonowym i borówkami, ale tymi prawdziwymi z lasu mmmmniam. Szkoda że sezon na nie trwa tak krótko.
  35. Agnieszka Herman says: Odpowiedz
    Kocham ❤️ takie przepisy.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Ja również. ;)
  36. Nawet nie wiesz jak cieszę się, że trafiłam na Twoją stronę! Jestem na diecie bezglutenowej i chętnie skorzystam z Twoich przepisów! :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Bardzo się cieszę. Inspiruj się moimi wegańskimi i bezglutenowymi przepisami. ❤
  37. Super przepis, mam nadzieję że się uda bo do tej pory wszelkie bezglutenowe racuchy kiepsko u mnie wychodziły. Te wyglądają na puszyste :-)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dodaj więcej sody, a na pewno zrobią się bardziej puszyste. :)
  38. No i to ja rozumiem. Strona dla mnie. Uwielbiam wegańskie pancakesy ❤️ Na pewno wypróbuje ❤️
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Bardzo mi miło. Rozgość się na moim blogu i czerp inspirację z wegańskich przepisów. ❤

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.