wegański orkiszowy chleb bakaliowy

Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami

Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami to dla mnie kwintesencja jesieni, a przede wszystkim przedświątecznych smaków i zapachów. Dodaję do niego moje typowe kulinarne składniki późnej jesieni. Nie może zabraknąć wśród nich orzechów włoskich i laskowych oraz migdałów, suszonych daktyli, moreli, rodzynek i żurawiny, pieczonych jabłek oraz gruszek. Do tego szczypta goździków i cynamonu. Musi być typowo korzennie. I ten zapach z piekarnika roznoszący się po całym domu…

Chleb bakaliowy, czyli co jeszcze do niego dodać

Chleb z bakaliami to idealny słodki wypiek na weekendowe (nie tylko) wegańskie śniadanie, do którego pasuje domowa konfitura – mam taką robioną jeszcze w lipcu z czarnej porzeczki lub świeżo zrobioną lekko gorzką pomarańczową. W listopadzie zrobiłam już cztery chleby z rodzynkami dodatkami, jakie akurat miałam pod ręką. Najlepszy jednak wychodzi z orzechami i suszonymi owocami oraz z dojrzałą gruszką. Zachęcam Was do upieczenia takiego chleba bakaliowego, do którego możecie wrzucić swoje wybrane ulubione (przed)świąteczne smaki i aromaty.

chleb bakaliowy

Przepis na chleb bakaliowy

Proporcje podane na keksówkę o długości 30 cm.

Czego nam potrzeba?

  • 300 g mąki razowej orkiszowej
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g (niesiarkowanych) suszonych daktyli
  • 50 g (niesiarkowanych) rodzynek
  • 50 g (niesiarkowanych) suszonych moreli
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 soczysta, dojrzała gruszka (opcjonalnie jabłko)
  • 3 łyżki słodziku: syropu klonowego, cukru brązowego lub miodu
  • łyżeczka zmielonego cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta soli

chleb-bakaliowy-150

Jak to zrobić?

Orzechy, migdały oraz bakalie myjemy i moczymy w letniej wodzie przez około godzinę. Z drożdży przygotowujemy zaczyn – rozpuszczamy je w szklance ciepłej wody, dodajemy trochę mąki, słodzik (najlepiej pół łyżeczki cukru) i odstawiamy na 30 minut. Następnie przelewamy zaczyn do miski, dodajemy resztę mąki, płatki owsiane, sól, sezam, goździki, cynamon oraz wodę i wyrabiamy ciasto. Orzechy, migdały i bakalie odsączamy i kroimy na małe kawałki. Gruszkę również kroimy na małe kawałki i  dorzucamy do ciasta. Wszystko razem mieszamy, przelewamy ciasto do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto możemy posypać sezamem lub makiem. Następnie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 50 minut w trybie termoobiegu. Trzeba zwrócić uwagę, aby na wierzchu nie było widocznych kawałków bakalii, gdyż mogą się nieco przypalić – stąd też niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia. Po upieczeniu chleb zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

chleb bakaliowy

Chleb bakaliowy pyszny z konfiturą

Warto od czasu do czasu zrobić chleb bakaliowy, aby urozmaicić naszą dietę, a przy tym zapewnić sporą dawkę witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Wege śniadanie nie musi być nudne. Chleb pięknie pachnie i najlepiej smakuje z domowymi konfiturami, miodem (miód nie jest wegański), kremem daktylowym albo orzechowym… Polecam wypróbować konfiturę z pomarańczy albo wegański krem orzechowy z czekoladą

Udanego pieczenia chleba!
Małgosia

Wypróbuj inne przepisy na wegańskie desery:

Wegańskie bezglutenowe ciasto gryczane z orzechami

Wegański krem orzechowy bardzo czekoladowy

Konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem

68 myśli na temat „Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami

    • Lidia, zmień nastawienie! Mi też czasami coś nie wychodzi albo się nie podoba. 😉 Trzeba próbować, włożyć pasję, pomyśleć o smaku i zapachu i robić. 🙂

  1. Niestety, nie mogę jeśc migdałów – uczulają mnie. A poza tym napiszę szczerze – boję się wziąć za pieczenie chleba, wydaje mi się to wielką sztuką. Ty Małgosiu jak zwykle mnie zachwycasz swoim przepisami.

    • Można dodać dowolnie wybrane orzechy. Też tak kiedyś myślałam, ale w końcu parę lat temu przełamałam się i zrobiłam swój pierwszy chleb i tak robię co tydzień, raz nawet zapomniałam posolić… 😉 Mogę stwierdzić tylko jedno – domowy jest najlepszy. Nie ma się czego bać, trzeba po prostu spróbować… Zwłaszcza chleb drożdżowy jest łatwy do zrobienia. 🙂

  2. Wygląda pysznie i świąteczno, szybko sprawdziłam i mam wszystkie składniki w kuchni, więc chyba upiekę. Będzie idealny, żeby wziąć do pracy do kawy 🙂 domowe wypieki zawsze lepsze od kupnych!

    • Polecam, chleb jest pyszny i można zrobić go na wiele sposobów, wszystko zależy od tego, jakie bakalie do niego dorzucimy. 🙂

  3. Tak jak poprzedniczki, mnie też trochę onieśmiela pieczenie chleba… Ale coś czuję, że niedługo się przełamię – ten na Twoich zdjęciach wygląda naprawdę apetycznie 🙂

    • Podobno trzeba upiec chleb dziesięć razy, aby wiedzieć, jak to się robi… Próbuj, aż znajdziesz swój sposób. 🙂

  4. Hmmm… Kurczę, wygląda mega smakowicie… Może skuszę się na niego w ten weekend, ale nie wiem czy wyrobię bo będę szykować tort na urodziny babci 🙂

    • Wypróbuj i się przekonaj. 🙂 Z chlebami podobno tak jest, że trzeba ich trochę upiec, zanim coś wyjdzie. 🙂

  5. Całość brzmi i wygląda obłędnie 🙂 U nas już od dość dawna pojawia się na stole tylko i wyłącznie chleb domowy. Jak się choć raz taki upiecze to już nie chce się wracać do tych chemicznych, sklepowych dmuchańców. Ten Twój trochę kojarzy mi się z chlebkiem tureckim, który pamiętam z lat dziecięcych – koniecznie muszę wypróbować 😉

    • Chleb domowy jest najlepszy. Wiem, o czym piszesz. U nas było podobnie. A tureckiego chlebka nie znam… Co to takiego?

    • Najlepiej dodać pół łyżeczki cukru, który jest pożywką dla drożdży i dzięki niemu szybciej rosną, ale równie dobrze możesz pominąć jego dodanie.

Dodaj komentarz

Inline
Inline