domowa przyprawa piernikowa bezglutenowa
Bezglutenowe,  Desery,  Inne,  Przepisy wegańskie,  Święta

Domowa przyprawa piernikowa

Święta bez pierników to nie święta. Bez przypraw korzennych, orzechów i suszonych owoców również. Dla mnie grudzień pachnie cynamonem i goździkami, łupię najwięcej orzechów właśnie w grudniu. Grudzień jest po prosty aromatyczny. Za oknem zima, w kuchni gorąco. Jako że święta coraz bliżej, to najwyższy czas piec pierniczki! Niektórzy robią to nawet miesiąc wcześniej i pieką staropolski piernik, u nas jednak by nie wytrzymały, więc z reguły pierniczenie rozpoczynamy jakieś dwa tygodnie przed świętami. Do wypieków dodaję własnoręcznie dobraną mieszankę korzenną, bo właśnie taka domowa przyprawa piernikowa jest najlepsza i najbardziej aromatyczna. ❤ Bez dodatku mąki pszennej, bez glutenu, bez kakao, bez konserwantów.

Domowa przyprawa piernikowa

Moja domowa przyprawa piernikowa jest bardzo wyrazista, bo takie wypieki uwielbiam. Dominują w niej goździki i cynamon przełamane pikantną nutą pieprzu oraz wyczuwalną nutą imbiru. Proporcje dobierałam przy kilku podejściach i w końcu dobrałam takie, że wystarczy dodać niewielką ilość przyprawy do wypieków piernikowych i jest pysznie. Warto próbować dobierać proporcje wedle własnych upodobań albo zrezygnować z jakiegoś składnika, którego nie lubisz – np. dodatek pieprzu nie odpowiada każdemu, ale tym, którzy lubią wyraziste smaki, powinien podpasować. Podstawą są dobrej jakości suszone przyprawy korzenne, najlepiej ekologiczne i niemielone, w całości, oprócz może goździków, bo potem trzeba szorować kielich blendera lub młynek. Suszony imbir znajdziesz raczej tylko w proszku, ale w całości kupisz korę cynamonu, (wyłuskane) ziarna kardamonu, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, pieprz czarny czy gwiazdki albo nasiona anyżu.

W czym zmielić domową przyprawę piernikową?

Wszystkie przyprawy należy zmielić w młynku do kawy, a jeszcze lepiej w blenderze wysokoobrotowym (ja używam i polecam blendery marki Ronic oraz robot kuchenny Magimix, który i zmieli przyprawę i wyrobi ciasto na pierniki) lub ucieram w moździerzu i potem dokładnie mieszam. W przypadku zastosowania przypraw już mielonych, wystarczy je dokładnie wymieszać.

Przepis na domową przyprawę piernikową

Domowa przyprawa piernikowa przygotowana z powyższych proporcji wyśmienicie nadaje się do pierniczków. Jest bardzo wyrazista w smaku. Podane „części” można zamienić na łyżeczki i przygotować tyle przyprawy piernikowej, ile potrzebujecie.

Składniki:

  • 5 części cynamonu cejlońskiego
  • 3 części goździków
  • 2 części kardamonu
  • 2 części suszonego imbiru
  • 2 części gałki muszkatołowej
  • 1 część ziaren kolendry
  • 1 część gwiazdek anyżu
  • 1 część ziela angielskiego
  • 0,5 części pieprzu czarnego

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucam do pojemnika blendera, włączam i po minucie mam aromatyczną domową przyprawę piernikową. Można również utłuc wszystkie przyprawy w moździerzu i dokładnie wymieszać. Przyprawę korzenną przechowuję najlepiej w zamkniętym pojemniku w ciemnym i chłodnym miejscu.

Domowa przyprawa piernikowa do wypieków i konfitury

Domowa przyprawa piernikowa idealnie nadaje się, jak sama nazwa wskazuje, do pierników oraz wszelkich wypieków z korzenną nutą, np. chleba bakaliowego. Ja dodaję ją także do korzennej konfitury pomarańczowej oraz korzennej czekośliwki.

Rozgrzewających chwil przy tworzeniu piernikowego smaku i aromatu,
Małgosia

4 komentarze

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
falafele przepis wegański bezglutenowy kotleciki z ciecierzycy
Falafele, czyli wegańskie kotleciki z ciecierzycy

Naszła mnie kolejna faza kulinarna - tym razem padło na ciecierzycę. I tak ostatnio w mojej kuchni zagościły falafele, hummus...

Zamknij