Jesień bez pierników to nie jesień. Bez przypraw korzennych, orzechów i suszonych owoców również. Dla mnie listopad i grudzień pachnie cynamonem i goździkami, łupię najwięcej orzechów właśnie w grudniu. Grudzień jest po prosty aromatyczny. Za oknem zima, w kuchni gorąco. Jako że święta coraz bliżej, to najwyższy czas piec pierniczki! Niektórzy robią to nawet miesiąc wcześniej i pieką staropolski piernik, u nas jednak by nie wytrzymały, więc z reguły pierniczenie rozpoczynamy jakieś dwa tygodnie przed świętami. Do wypieków dodaję własnoręcznie dobraną mieszankę korzenną, bo właśnie taka domowa przyprawa piernikowa jest najlepsza i najbardziej aromatyczna. ❤ Bez dodatku mąki pszennej, bez glutenu, bez kakao, bez konserwantów.
Domowa przyprawa piernikowa
Moja domowa przyprawa piernikowa jest bardzo wyrazista, bo takie wypieki uwielbiam. Dominują w niej goździki i cynamon przełamane pikantną nutą pieprzu oraz wyczuwalną nutą imbiru. Proporcje dobierałam przy kilku podejściach i w końcu dobrałam takie, że wystarczy dodać niewielką ilość przyprawy do wypieków piernikowych i jest pysznie. Warto próbować dobierać proporcje wedle własnych upodobań albo zrezygnować z jakiegoś składnika, którego nie lubisz – np. dodatek pieprzu nie odpowiada każdemu, ale tym, którzy lubią wyraziste smaki, powinien podpasować. Podstawą są dobrej jakości suszone przyprawy korzenne, najlepiej ekologiczne i niemielone, w całości, oprócz może goździków, bo potem trzeba szorować kielich blendera lub młynek. Suszony imbir znajdziesz raczej tylko w proszku, ale w całości kupisz korę cynamonu, (wyłuskane) ziarna kardamonu, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, pieprz czarny czy gwiazdki albo nasiona anyżu.
W czym zmielić domową przyprawę piernikową?
Wszystkie przyprawy należy zmielić w młynku do kawy, a jeszcze lepiej w blenderze wysokoobrotowym lub ucieram w moździerzu i potem dokładnie mieszam. W przypadku zastosowania przypraw już mielonych, wystarczy je dokładnie wymieszać.
Przepis na domową przyprawę piernikową
Domowa przyprawa piernikowa przygotowana z powyższych proporcji wyśmienicie nadaje się do pierniczków. Jest bardzo wyrazista w smaku. Podane „części” można zamienić na łyżeczki i przygotować tyle przyprawy piernikowej, ile potrzebujecie.
Składniki:
- 5 części cynamonu cejlońskiego
- 3 części goździków
- 2 części kardamonu
- 2 części suszonego imbiru
- 2 części gałki muszkatołowej
- 1 część ziaren kolendry
- 1 część gwiazdek anyżu
- 1 część ziela angielskiego
- 0,5 części pieprzu czarnego
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucam do pojemnika blendera, włączam i po minucie mam aromatyczną domową przyprawę piernikową. Można również utłuc wszystkie przyprawy w moździerzu i dokładnie wymieszać. Przyprawę korzenną przechowuję najlepiej w zamkniętym pojemniku w ciemnym i chłodnym miejscu.
Domowa przyprawa piernikowa do wypieków i konfitury
Domowa przyprawa piernikowa idealnie nadaje się, jak sama nazwa wskazuje, do pierników oraz wszelkich wypieków z korzenną nutą, np. chleba bakaliowego. Ja dodaję ją także do korzennej konfitury pomarańczowej oraz korzennej czekośliwki.
Rozgrzewających chwil przy tworzeniu piernikowego smaku i aromatu,
Gosia
12 komentarzy
Judyta
Pingback:
Pingback:
Pingback:
gulosus
Pingback:
Evika
Irek
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: