wegańskie pierniczki bez cukru bezglutenowe
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie,  Święta

Wegańskie pierniczki bez cukru bezglutenowe

Od paru dni pierniczę i latam z blachami, jedną wyjmuję, drugą wkładam i znów pierniczę. Pierniczenie w kuchni trwa w najlepsze, nawet dostałam ksywę „blachara”, bo tych blach mam aż 6! Nie policzę pierników, które upiekliśmy w ostatnich dniach, szybko schodzą i się rozdają. Jutro kolejna partia. Wegańskie pierniczki bez cukru bezglutenowe dominują! Są jeszcze w wersji orkiszowej (glutenowej), nieco bardziej pulchne. Zrobiłam nawet wegańskie raw bez pieczenia. Pyszności nad pysznościami. I tak pięknie pachnie świętami. Chodź pierniczyć! I skorzystaj ze zniżki na piernikowe sprzątanie! ❤️

Domowa przyprawa piernikowa

Przygotowanie pierniczków zaczynam od zrobienia przyprawy piernikowej. Lubię taką dosyć pierniczną i pieprzną (zobaczcie przepis), która nadaje piernikom cudownie korzennego smaku. Polecam takie domowe mieszanki, w których nie ma żadnych dodatków typu mąka, kakao czy cukier. W mojej domowej przyprawie piernikowej dominuje cynamon (cejloński) i goździki, ale jest też wyczuwalna dosyć pieprzna nuta. Przyprawa idealnie pasuje do pierniczków.

Wegańskie pierniczki bez cukru bezglutenowe

Pierniczki robię od paru lat w różnych kombinacjach, w tym roku zdążyłam zrobić już 5 różnych. Na początek będą wegańskie pierniczki bez cukru bezglutenowe. W zasadzie wszystkie moje wypieki są bez dodatku rafinowanego cukru – stawiam na zdrowsze słodzidła i Ciebie również do tego zachęcam. Przy takich wypiekach jak pierniki sprawdza się melasa karobowa oraz syropy – daktylowy, klonowy, które dodatkowo nadają pierniczkom piękny kolor. Wersję bezglutenową zrobiłam z mąki owsianej oraz kasztanowej. Obydwie są bezglutenowe. Jeśli nie masz tej drugiej, to ją pomiń i zrób tylko z mąki owsianej. Przy restrykcyjnej diecie bezglutenowej (np. przy celiakii) wybieraj zawsze mąkę owsianą z przekreślonym kłosem. Jeśli nie możesz takiej znaleźć, weź płatki owsiane i zmiel je na mąkę.

Przepis na wegańskie pierniczki bez cukru bezglutenowe

Z podanych proporcji wyszła mi cała duża blacha, mniej więcej 30 średnich pierniczków. Wszystko zależy od tego, ile podjesz ciasta w trakcie, na jaką grubość zrobicie pierniczki. Najlepiej rozwałkować ciasto na grubość minimum 5 mm (0,5 cm), wtedy pierniczki zachowają miękkość, jeśli będą cieńsze, trzeba będzie je piec krócej i mogą być twardsze oraz bardziej kruche.

Składniki:

  • 150 g (+/- 2 szklanki) mąki owsianej lub płatków owsianych
  • 50 g (+/- 3 łyżki) mąki kasztanowej
  • 50 g (+/- 3 łyżki) oleju kokosowego nierafinowanego lub musu kokosowego
  • 40 g (+/- 4 łyżki) melasy karobowej / syropu daktylowego lub 50 g daktyli
  • 30 g orzechów laskowych (lub innych ulubionych)
  • szklanka mleka laskowego (przepis tutaj) lub innego, ewentualnie wody
  • 1 łyżka domowej przyprawy korzennej (przepis tutaj)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Narzędzia pracy:

  • foremki do ciasta (np. gwiazdki lub inne motywy świąteczne)
  • blender i/lub robot kuchenny

Jak ja to robię?

1. Mąkę owsianą i kasztanową oraz przyprawę korzenną wsypuję do miski. Jeśli nie mam mąki owsianej, to mielę bardzo dokładnie płatki owsiane.

2. Orzechy laskowe podprażamy na patelni aż do momentu, gdy się lekko zarumienią. Następnie mielę je na papkę lub masło w blenderze lub robocie kuchennym.

3. Orzechy dodaję do miski z mąkami i mieszam. Dolewam melasę karobową. Jeśli używam daktyli, to najczęściej wybieram świeże lub uprzednio namoczone daktyle suszone. Kroję je na drobne kawałki, sprawdzam, czy nie ma fragmentów pestek, wrzucam do kielicha robota i wlewam trochę mleka roślinnego (najlepiej laskowe – przepis na pyszne bardzo orzechowe domowe mleko laskowe znajdziesz tutaj). Blenduję na papkę. Zblendowane daktyle dodaję do składników suchych w misce, dolewam mleko orzechowe i mieszam łyżką.

4. Powoli dodaję roztopiony (najlepiej w kąpieli wodnej) olej lub mus kokosowy. Wszystko razem łączę i sprawdzam konsystencję – jeśli nie jest zbyt zbita i stała, dodaję więcej mleka roślinnego, jeśli zaś jest zbyt rzadkie, dodaję więcej mąki. Różnice mogą wynikać chociażby z rodzaju mąki, warunków przechowywania i wilgotności. Zagniecione ciasto ma mieć formę dosyć zbitej kuli, ale pozostać plastyczne.

5. Zagniecione ciasto odkładam na ok. godzinę do lodówki. Można także potrzymać je kilka godzin lub nawet poczekać do następnego dnia. Następnie wyjmuję ciasto i po ok. 20-30 minutach dzielę je na kilka części. Jeśli masz dużą stolnicę i możesz rozwałkować całość na raz, to możesz wałkować całe.

6. Ciasto wałkuję na grubość +/- 5 mm (0,5 cm) i wykrawam pierniczki foremkami o różnych świątecznych kształtach. Wykrojone pierniczki przekładam na blachę pokrytą papierem i wstawiam do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika w trybie termoobiegu i piekę 15-20 minut aż pierniczki będą zarumienione. Mniejsze pierniczki są gotowe po 15 minutach, większe 20 minut. Trzeba obserwować swój piekarnik – mam wrażenie, że każdy jest inny. Jeśli pierniki będą pieczone dłużej, staną się bardzo chrupkie, a potem twarde.

Wegańskie pierniczki znikają od razu

Jeśli lubisz albo zdążysz zanim znikną, pierniczki możesz polukrować. Przechowuj je w pojemnikach lub w słoikach i może doczekają świąt… U nas znikają od razu. Domowe pierniczki pasują nie tylko do kawy czy herbaty, to także świetny pomysł na prezent DIY. Więcej o jadalnych prezentach, które możesz zrobić własnoręcznie, przeczytasz tutaj.

Jak przedłużyć piernikowy zapach w kuchni?

Sprzątając! Tak, tak! I to w sposób ekologiczny środkami do czystości KLAREKO. To środki nieszkodliwe dla zdrowia i dla środowiska, w opakowaniach nadających się do wielorazowego użytku i recyklingu. Ja przed świętami sprzątam środkami z edycji limitowanej – pięknie pachną piernikami! ❤️ Dzielę się z Tobą 2️⃣0️% zniżką na wszystkie produkty w sklepie -> KLAREKO. Kod rabatowy: KLAREKO28. Obowiązuje do niedzieli 22 grudnia. Korzystaj!

ekologiczne środki czystości

Udanego pierniczenia!
Małgosia

13 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
domowa konfitura z pomarańczy
Konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem

Jak co roku w listopadzie zaczynają wibrować mi w myślach korzenne klimaty, grzane wino, cynamon, goździki i pomarańcze. To z...

Zamknij