wegańskie pierniczki bez cukru bezglutenowe
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie,  Święta

Wegańskie pierniczki bez cukru bezglutenowe

Od paru dni pierniczę i latam z blachami, jedną wyjmuję, drugą wkładam i znów pierniczę. Pierniczenie w kuchni trwa w najlepsze, nawet dostałam ksywę „blachara”, bo tych blach mam aż 6! Nie policzę pierników, które upiekliśmy w ostatnich dniach, szybko schodzą i się rozdają. Jutro kolejna partia. Wegańskie pierniczki bez cukru bezglutenowe dominują! Są jeszcze w wersji orkiszowej (glutenowej), nieco bardziej pulchne. Zrobiłam nawet wegańskie raw bez pieczenia. Pyszności nad pysznościami! I tak pięknie pachnie świętami. Chodźcie pierniczyć!

Domowa przyprawa piernikowa

Przygotowanie pierniczków zaczynamy od zrobienia przyprawy piernikowej. Ja zrobiłam taką dosyć pierniczną i pieprzną (zobaczcie przepis), która nadaje piernikom cudownie korzennego smaku. Polecam takie domowe mieszanki, w których nie ma żadnych dodatków typu mąka, kakao, czy cukier. W mojej domowej przyprawie piernikowej dominuje cynamon i goździki, ale jest wyczuwalna dosyć pieprzna nuta. Przyprawa idealnie pasuje do pierniczków.

Wegańskie pierniczki bez cukru bezglutenowe

Pierniczki robię od paru lat w różnych kombinacjach, w tym roku zdążyłam zrobić już 5 różnych. Na początek będą wegańskie pierniczki bez cukru bezglutenowe. W zasadzie wszystkie moje wypieki są bez dodatku rafinowanego cukru – stawiam na zdrowsze słodzidła i Was również do tego zachęcam. Przy takich wypiekach jak pierniki sprawdzą się syropy – daktylowy, klonowy, z agawy, które dodatkowo nadają pierniczkom piękny kolor. Wersję bezglutenową zrobiłam z mąki owsianej oraz kasztanowej. Obydwie są bezglutenowe. Jeśli nie macie tej drugiej, to ją pomińcie i zróbcie tylko z mąki owsianej. Przy restrykcyjnej diecie bezglutenowej (np. przy celiakii) wybierajcie mąkę owsianą z przekreślonym kłosem. Jeśli nie możecie takiej znaleźć, weźcie płatki owsiane i zmielcie je na mąkę. Ciasto na pierniczki zagniotłam w robocie kuchennym Magimix, który idealnie wyrabia ciasta na wszelkie wypieki, a także mieli orzechy na masła, a daktyle na krem.

Przepis na wegańskie pierniczki bez cukru bezglutenowe

Z podanych proporcji wyszła mi cała duża blacha, mniej więcej 30 średnich pierniczków. Wszystko zależy od tego, ile podjecie ciasta w trakcie, na jaką grubość zrobicie pierniczki. Najlepiej rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm (0,5 cm), wtedy pierniczki zachowają miękkość, jeśli będą cieńsze, trzeba będzie je piec krócej i mogą być twardsze i bardziej kruche.

Składniki:

  • 150 g (+/- 2 szklanki) mąki owsianej lub płatków owsianych
  • 50 g (+/- 3 łyżki) mąki kasztanowej
  • 50 g (+/- 3 łyżki) oleju kokosowego nierafinowanego
  • 40 g (+/- 5 łyżek) syropu daktylowego lub 50 g daktyli
  • 30 g orzechów włoskich (lub innych ulubionych)
  • szklanka mleka kokosowego (przepis ➡ tutaj), orzechowego lub ewentualnie wody
  • 1 łyżka domowej przyprawy korzennej (przepis ➡ tutaj)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Narzędzia pracy:

  • foremki do ciasta (np. gwiazdki lub inne motywy świąteczne)
  • blender i/lub robot kuchenny

Wykonanie:

Mąkę owsianą i kasztanową oraz przyprawę korzenną wsypujemy do miski. Jeśli nie mamy mąki owsianej, to mielimy bardzo dokładnie płatki owsiane. Orzechy włoskie podprażamy na patelni aż do momentu, gdy się lekko zarumienią. Następnie mielimy je na papkę lub masło w blenderze lub robocie kuchennym. Dodajemy do miski z mąkami i mieszamy. Dodajemy syrop daktylowy. Jeśli nie mamy gotowego syropu, bierzemy daktyle. Najlepiej świeże. Kroimy je na drobne kawałki, sprawdzamy, czy nie ma fragmentów pestek, wrzucamy do kielicha blendera i wlewamy trochę mleka roślinnego (najlepiej orzechowe lub kokosowe – przepis na pyszne bardzo kokosowe domowe mleko znajdziesz ➡ tutaj). Blendujemy na papkę. Suszone twarde daktyle trzeba będzie wcześniej namoczyć. Zblendowane daktyle dodajemy do składników suchych w misce, dodajemy mleko kokosowe i mieszamy łyżką. Dodajemy powoli roztopiony (najlepiej w kąpieli wodnej) olej kokosowy. Wszystko razem łączymy i sprawdzamy konsystencję – jeśli nie jest zbyt zbita i stała, dodajemy więcej mleka roślinnego, jeśli zaś jest zbyt rzadkie, dodajemy więcej mąki. Różnice mogą wynikać chociażby z mąki i jej wilgotności. Ja wrzucam wszystkie składniki do misy robota kuchennego, który wszystko dokładnie miesza i zagniata ciasto. Szybko, sprawnie i dokładnie. Zagniecione ciasto ma mieć formę dosyć zbitej kuli i być plastyczne.

Co dalej?

Zagniecione ciasto odkładamy na 2-3 godzin do lodówki. Można także poczekać do następnego dnia. Następnie wyjmujemy ciasto i po ok. 20-30 minutach dzielimy je na kilka części – polecam podzielić ciasto na 4 części, chyba że macie dużą stolnicę i możecie rozwałkować więcej na raz. Ciasto wałkujemy na grubość +/- 5 mm (0,5 cm) i wykrawamy pierniczki foremkami. Przekładamy wykrojone pierniczki na blachę pokrytą papierem i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika w trybie termoobiegu i pieczemy 15-20 minut aż pierniczki będą zarumienione. Mniejsze pierniczki są gotowe po 15 minutach, większe 20 minut. Trzeba obserwować swój piekarnik. Jeśli będą pieczone dłużej będą bardzo chrupkie, a potem staną się twarde.

Wegańskie pierniczki znikają od razu

Jeśli lubimy albo zdążymy, pierniczki możemy polukrować. Przechowujemy je w pojemnikach lub w słoikach i może doczekają świąt… U nas znikają od razu. Domowe pierniczki to świetny pomysł na prezent DIY. Chcecie przepis na wegański lukier i inne wersje pierniczków? A może chcecie przepis na bezglutenowy wegański makowiec i bezsernik bez pieczenia? Pobierzcie nasz świąteczny e-book tutaj.

Udanego pierniczenia!
Małgosia

7 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
wegańskie jadalne prezenty
Pomysły na jadalne prezenty świąteczne

Jadalne prezenty są najbardziej praktyczne. Zwłaszcza słodkie. Założę się, że każdy je lubi i cieszy się, kiedy je dostaje. Jadalne...

Zamknij