domowe mleko roślinne mleko z orzechów laskowych bezglutenowe wegańskie
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie

Domowe mleko z orzechów laskowych

Od kiedy mam w domu porządny blender wysokooobrotowy, mleka roślinne, tudzież napoje, przygotowuję własnoręcznie. Próbowałam wielu smaków mleka roślinnego, ale zdecydowanie najbardziej smakuje mi mleko z orzechów laskowych. Jest idealne do wszystkiego. Do porannej kawy, która w moim przypadku wychodzi bardziej jako mleko z orzechów laskowych z dodatkiem kawy. Do owsianki, która z żadnym innym mlekiem mi tak nie smakuje jak właśnie z mlekiem laskowym. I oczywiście jest pyszne wypite duszkiem prosto z blendera. Zobacz, jak w prosty sposób zrobić domowe mleko roślinne.

Jak zrobić mleko roślinne w domu?

Bardzo prosto! Wystarczy posiadać dobry sprzęt. Do tego oczywiście płatki, orzechy, pestki lub nasiona, słodzidło do smaku i przefiltrowaną i przegotowaną wodę. Do mleka roślinnego używam dwóch urządzeń – wytłaczarki (do soków) oraz blendera wysokoobrotowego. W wytłaczarce (do soków) też czasem przeciskam orzechowy – przygotowuję w niej z reguły mleko sojowe, orzechowe, migdałowe i owsiane, chociaż zdarza mi się zrobić te również w blenderze. W wyciskarce są jednak bardziej jednolite, wręcz aksamitne, gęste, zaś z blendera się pienią i robię je bardziej rozrzedzone. W blenderze robię mleko kokosowe, sezamowe, ale również owsiane oraz właśnie mleko z orzechów laskowych. Wystarczy namoczyć orzechy, pestki, płatki czy nasiona na parę godzin (można i na 10 minut), a potem zblendować na najwyższych obrotach w blenderze. 2 minuty i gotowe. Blender tak dobrze rozdrabnia, że nie trzeba już przelewać mleka przez gazę. Ale oczywiście można – będzie jeszcze gładsze.

Zalety domowego mleka roślinnego

Domowe mleko roślinne różni się od tego z kartonika jednolitą konsystencją. I ceną. Cóż, nie zawiera żadnych polepszaczy, emulgatorów ani konserwantów. A to przecież kosztuje krocie! Żartuję sobie, ale jak widzę horrendalne ceny kartonikowego mleka roślinnego, które jest warte co najwyżej złótówkę, to mam ochotę otworzyć roślinną dojarnię i nie robić ludzi w balona. Dosłownie. Chyba że mocno stanieje, to wtedy inna bajka. Inna bajka to generowanie śmieci. Owszem, zdarza mi się np. w podróży kupować gotowe mleko roślinne (oczywiście bez zbędnych dodatków), ale nie wyobrażam sobie tracić kasy na coś o wątpliwej wartości odżywczej, kiedy mogę sobie zrobić takie mleko w domu. Jedyną różnicą jest wzbogacanie (fortyfikacja) kupnego mleka roślinnego w witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza w wapń oraz w witaminę B12. To jedna z niewielu zalet takiego produktu. Jeśli suplementujesz te substancje, bądź, w przypadku wapnia, jesteś w stanie pokryć zapotrzebowanie w diecie, nie widzę przeszkód, aby zacząć robić mleko roślinne w domu! I naprawdę warto zainwestować w porządny sprzęt.

Domowe mleko z orzechów laskowych

Mleko z orzechów laskowych przygotowuję z blanszowanych orzechów. Albo kupuję gotowe blanszowane, albo podpiekam je w piekarniku przez kilka minut w temperaturze ok. 120 stopni, a następnie kładę na ręczniku kuchennym, zamykam go bokami do środka i przez ręcznik ścieram z nich skórkę. Do orzechów dodaję oczywiście wodę oraz słodzidło. Najczęściej jest to cukier kokosowy, syrop daktylowy, syrop klonowy lub po prostu dwa (świeże) daktyle. Jeśli dopuszczasz w swojej diecie miód, możesz dodać to słodzidło. Dodatek soli podkreśla smak. Mleko ma jednolitą, gładką konsystencję. Blender wysokoobrotowy dobrze miesza składniki i mleko nie rozwarstwia się przez kilka godzin. Wiadomo, jak trochę poleży, to widać lekkie odwarstwienie, ale wystarczy wtedy zamieszać łyżką albo włączyć je na chwilę na szybkie obroty i nie ma problemu. Konsystencję domowego mleka roślinnego można odpowiednio modyfikować. W zależności od tego, w jakiej proporcji dobrane są składniki uzyskamy mniej lub bardziej rozrzedzony napój. Mleko z orzechów laskowych jest bezglutenowe.

blender molekularny ronic mleko roślinne

Przepis na mleko z orzechów laskowych

Proporcje można odpowiednio modyfikować w zależności od własnych preferencji. Ja przygotowuję mleko z 5 orzechów laskowych na 100 ml.

Składniki:

  • 300 ml letniej przegotowanej wody
  • 15 blanszowanych orzechów laskowych
  • 1 łyżka cukru kokosowego / syropu daktylowego / klonowego / 2 daktyle
  • opcjonalnie: szczypta soli (najlepiej kamiennej)

Narzędzia pracy

  • litrowy szklany słoik lub ceramiczny pojemnik
  • blender wysokoobrotowy

Wykonanie:

1. Orzechy laskowe wrzucam do słoika, zalewam letnią lub przestudzoną przegotowaną wodą. Odstawiam na 2-3 godziny, jeśli mam czas, lub na 10 minut, jeśli czasu nie mam.

2. Następnie przelewam zawartość do kielicha blendera, dodaję cukier kokosowy oraz szczyptę soli i blenduję na najwyższych obrotach przez minutę, dwie.

3. Mleko jest gotowe. Opcjonalnie można przelać je przez gazę. W tym celu nakładam kawałek gazy na słoik, mocuję gumką recepturką i przelewam zawartość blendera przez gazę do słoika.

Do jakich przepisów użyć mleko z orzechów laskowych?

Mleko z orzechów laskowych nadaje się do wszelkich deserów, zarówno tych pieczonych i na zimno (zerknij na moje pomysły na desery). Jest idealne do gorącej czekolady, granoli, owsianki, jaglanki, amarantusianki. Pysznie smakuje prosto z kubka oraz do kawy i kakao. Po przygotowaniu domowe mleko z orzechów laskowych najlepiej szybko zużyć lub przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni. Wypróbuj także mój inny przepis na mleko roślinne z wiórków kokosowych.

Jakie mleko roślinne doisz w domu?
Małgosia

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
wegańskie jadalne prezenty
Pomysły na jadalne prezenty świąteczne (PREZENTOWNIK 2019)

Jadalne prezenty to najbardziej praktyczne drobiazgi. Zwłaszcza słodkie. Założę się, że każdy je lubi i cieszy się, gdy je dostaje....

Zamknij