czekoladowy mus z truskawkami
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Czekoladowy mus z truskawkami i orzechami laskowymi

Czekoladowy mus z truskawkami i orzechami to jeden z moich ulubionych deserów na szybko. Robiłam go namiętnie rok temu po egzaminach końcowych na studiach z ziołolecznictwa. Jak ja się wtedy rzuciłam na czekoladę i truskawki! Właśnie po roku zerknęłam do tego przepisu i po raz pierwszy zrobiłam go Danielowi. Stwierdził, że mus mógłby być słodszy, ale jest tak pyszny, że chciałby, abym dorobiła jeszcze ze dwie miseczki. Tak więc rozpustnie pozwalamy sobie na truskawki i jaglany czekoladowy mus. Dzielę się z Tobą przepisem. Czekoladowy mus z truskawkami i orzechami laskowymi jest wegański i bezglutenowy.

Desery z musem kokosowym, czyli rozpusta nad rozpustami

Mus kokosowy, który dodaję namiętnie do deserów, najczęściej robię w domu w robocie kuchennym z wiórków kokosowych (przepis tutaj) albo kupuję gotowy taki krem kokosowy. Mus kokosowy dodaje pysznego smaku, zagęszcza i sprawia, że desery tężeją, ale jest także bardzo kaloryczny. Można go jadać prosto ze słoiczka i przepaść! Dlatego też jest dodatkiem do moich deserów. Idealne połączenie na wczesne lato to mus kokosowy z truskawkami i kakao. A do tego laska wanilii, czekoladę, surowe ziarno kakaowca, lejące się słodzidło i kasza jaglana. Oto przepis na zdrowy i pyszny deser, który można zrobić w kilka minut! Tym bardziej jeśli zostanie trochę kaszy jaglanej z obiadu i nie będzie wiadomo, co z nią zrobić. Zawsze można zrobić zdrowy deser. Wegański, bezglutenowy, bez dodatku rafinowanego cukru.

Jaglano-kokosowy czekoladowy mus z truskawkami

Jak to z reguły u mnie bywa, większość przepisów rodzi się spontanicznie i w ostatniej chwili zmieniam zupełnie koncepcję. Czyli na przykład idę do kuchni zrobić chleb, a wychodzę z ciastem. Z musem czekoladowym jest podobnie. Idę ugotować jaglankę do obiadu, a wychodzę z deserem truskawkowym. Z truskawkami jest najczęściej czekoladowy mus. A do tego orzechy laskowe. Prosty i pyszny bezglutenowy wegański deser, który robi się błyskawicznie. Można go zrobić na wiele różnych sposobów i może być bazą do różnych innych deserów – jako wsad do tarty, masa na lody, krem do tortów etc. To tylko kwestia proporcji poszczególnych składników, dodatków i zagęszczaczy.

Słodzidło w musie czekoladowym

Ja do swojego musu dodałam melasy karobowej (polecam produkty karobowe marki Bakra), która jest mega słodka, gęsta, ciemna i jest świetnym zamiennikiem rafinowanego cukru. Oprócz słodyczy, czyli cukrów, zawiera również składniki mineralne oraz witaminy. Można dodać także innego lejącego się słodzidła – syropu klonowego lub daktylowego, a w wersji wegetariańskiej miód. Równie dobrze mogą być same daktyle. Jeśli kakao chcesz zastąpić karobem, to pamiętaj, że również sam karob będzie dodawał słodkości.

Przepis na czekoladowy mus z truskawkami i orzechami laskowymi

Z podanych proporcji wychodzą 2 porcje plus trochę na podjadanie…

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 30 g musu kokosowego (2 łyżki)
  • kilka łyżek mleka roślinnego (np. laskowego – przepis tutaj)
  • 3 daktyle lub 3 łyżki syropu klonowego / daktylowego / melasy karobowej / miodu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao (najlepiej surowego)
  • garść orzechów laskowych
  • garść truskawek
  • trochę pokruszonego ziarna kakaowca
  • pół laski wanilii
  • szczypta soli

Wykonanie i wskazówki:

1. Kaszę jaglaną przepłukuję pod bieżącą wodą dwa razy, następnie zalewam wrzątkiem, wylewam wodę, zalewam świeżą gorącą wodą i gotuję przez ok. 20 min w proporcji 3:1 (wody do kaszy).

2. Orzechy laskowe podprażam przez chwilę na patelni. Połowę mielę w młynku lub blenderze.

3. Następnie ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną przekładam do blendera kielichowego (używam blendera Ronic Zyle), dodaję 2 łyżki roztopionego musu kokosowego, daktyle lub syrop, kakao, zmielone podprażone orzechy laskowe, wanilię oraz szczyptę soli (podkręca smak). Opcjonalnie dodaję nieco mleka laskowego (lub innego roślinnego).

4. Wszystko razem blenduję na gładką masę. Mój blender wysookoobrotowy daje radę bez problemu w pół minuty wyczarować aksamitny mus.

4. Mus czekoladowy przekładam do małych słoiczków i wkładam do lodówki na kilka minut. Przed podaniem wrzucam na wierzch pokrojone truskawki, kilka orzechów laskowych oraz pokruszone ziarno kakaowca, listek mięty i gotowe! Czekoladowy mus z truskawkami i orzechami laskowymi najlepiej smakuje schłodzony.

Wegańskie desery bez pieczenia

Uwielbiasz truskawki? Jak je jadasz najczęściej? Oprócz oczywiście prosto z miseczki? Ja uwielbiam! Zwłaszcza w wegańskich deserach bez pieczenia. Przepisy znajdziesz tutaj.

Pysznych wiosennych deserów!
Małgosia

3 komentarze

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Podcast Dobre Zielsko – Czy wierzysz we wszystko, co słyszysz o dietach-cud?

Chyba nie powinnam puszczać wszystkich moich nagrań na raz, więc puszczę tylko ten. Gdy rano wstałam, zobaczyłam, co mi znajomi...

Zamknij