bezglutenowy wegański czekoladowy mus z truskawkami
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Czekoladowy mus z truskawkami i orzechami laskowymi

Czekoladowy mus z truskawkami i orzechami to jeden z moich ulubionych deserów na szybko. Gdy zrobiłam go po raz pierwszy mojemu mężowi, który dopiero przy mnie zaczął odkrywać wegańską kuchnię, stwierdził, że mus mógłby być słodszy, ale jest tak pyszny, że chciałby, abym dorobiła jeszcze ze dwie miseczki. Tak więc jak się dorwiemy, to rozpustnie pozwalamy sobie na truskawki i jaglany czekoladowy mus. Dzielę się z Tobą przepisem. Czekoladowy mus z truskawkami i orzechami laskowymi jest wegański i bezglutenowy.


Zobacz także przepis na czekoladowy budyń jaglany 


Desery z musem kokosowym

Mus kokosowy, który dodaję namiętnie do deserów, najczęściej robię w domu z wiórków kokosowych albo kupuję gotowy taki krem kokosowy. Mus kokosowy dodaje pysznego smaku, zagęszcza i sprawia, że desery tężeją, ale jest także bardzo kaloryczny. Można go jadać prosto ze słoiczka i przepaść! Dlatego też jest dodatkiem do moich deserów. Idealne połączenie na wczesne lato to mus kokosowy z truskawkami i kakao. A do tego laska wanilii, czekoladę, surowe ziarno kakaowca, lejące się słodzidło i kasza jaglana. Oto przepis na zdrowy i pyszny deser, który można zrobić w kilka minut! Tym bardziej jeśli zostanie trochę kaszy jaglanej z obiadu i nie będzie wiadomo, co z nią zrobić. Zawsze można zrobić zdrowy deser. Wegański, bezglutenowy, bez dodatku rafinowanego cukru.

Jaglano-kokosowy czekoladowy mus z truskawkami

Jak to z reguły u mnie bywa, większość przepisów rodzi się spontanicznie i w ostatniej chwili zmieniam zupełnie koncepcję. Czyli na przykład idę do kuchni zrobić chleb, a wychodzę z ciastem. Z musem czekoladowym jest podobnie. Idę ugotować jaglankę do obiadu, a wychodzę z deserem truskawkowym. Z truskawkami jest najczęściej czekoladowy mus. A do tego orzechy laskowe. Prosty i pyszny bezglutenowy wegański deser, który robi się błyskawicznie. Można go zrobić na wiele różnych sposobów i może być bazą do różnych innych deserów – jako wsad do tarty, masa na lody, krem do tortów etc. To tylko kwestia proporcji poszczególnych składników, dodatków i zagęszczaczy.

Słodzidło w musie czekoladowym

Ja do swojego musu dodałam melasy karobowej. Melasa jest mega słodka, gęsta, ciemna i jest świetnym zamiennikiem rafinowanego cukru. Oprócz słodyczy, czyli cukrów, zawiera również składniki mineralne oraz witaminy. Można dodać także innego lejącego się słodzidła – syropu klonowego lub daktylowego, a w wersji wegetariańskiej miód. Równie dobrze mogą być same daktyle. Jeśli kakao chcesz zastąpić karobem, to pamiętaj, że również sam karob będzie dodawał słodkości.

Przepis na czekoladowy mus z truskawkami i orzechami laskowymi

Z podanych proporcji wychodzą 2 porcje plus trochę na podjadanie…

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 30 g musu kokosowego (2 łyżki) lub puszka mleka kokosowego
  • kilka łyżek mleka roślinnego (np. laskowego – przepis tutaj) (pomiń, jeśli dasz mleko kokosowe)
  • 3 daktyle lub 3 łyżki melasy karobowej / syropu klonowego / daktylowego / miodu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao (najlepiej surowego)
  • garść orzechów laskowych
  • garść truskawek
  • trochę pokruszonego ziarna kakaowca
  • pół laski wanilii
  • szczypta soli

Wykonanie i wskazówki:

1. Kaszę jaglaną przepłukuję pod bieżącą wodą dwa razy, następnie zalewam wrzątkiem, wylewam wodę, zalewam świeżą gorącą wodą i gotuję przez ok. 20 min w proporcji 3:1 (wody do kaszy).

2. Orzechy laskowe podprażam przez chwilę na patelni. Połowę mielę w młynku lub blenderze.

3. Następnie ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną przekładam do blendera kielichowego, dodaję 2 łyżki roztopionego musu kokosowego, daktyle lub syrop, kakao, zmielone podprażone orzechy laskowe, wanilię oraz szczyptę soli (podkręca smak). Opcjonalnie dodaję nieco mleka laskowego (lub innego roślinnego).

4. Wszystko razem blenduję na gładką masę.

4. Mus czekoladowy przekładam do małych słoiczków i wkładam do lodówki na kilka minut. Przed podaniem wrzucam na wierzch pokrojone truskawki, kilka orzechów laskowych oraz pokruszone ziarno kakaowca, listek mięty i gotowe! Czekoladowy mus z truskawkami i orzechami laskowymi najlepiej smakuje schłodzony.


Zobacz także przepis na czekoladowy budyń jaglany 


Wegańskie desery bez pieczenia

Uwielbiasz truskawki? Jak je jadasz najczęściej? Oprócz oczywiście prosto z miseczki? Ja uwielbiam! Zwłaszcza w wegańskich deserach bez pieczenia. Przepisy znajdziesz tutaj.

 

Spodobał Ci się mój przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk.

Postaw mi kawę na buycoffee.to

 

Wypróbuj także moje pomysły na WEGAŃSKIE DESERY BEZ PIECZENIA #1 – kliknij na zdjęcie!

bezglutenowe wegańskie desery bez pieczenia

31 komentarzy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
zielone szparagi komosa ryżowa quinoa obiad wegański bezglutenowy pieczone buraki
Zielone szparagi z komosą ryżową i pieczonym burakiem

Sezon na szparagi właśnie się zaczyna! To moje ulubione dobre zielsko! Mogłabym je chrupać jak paluszki i dodawać do wszelkich...

Zamknij