wegańskie lody owocowe z nasionami chia
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Wegańskie lody owocowe z nasionami chia

Długo czekaliśmy na te upały, a na upały są najlepsze sezonowe owoce w różnych postaciach – jadane tak po prostu, zblendowane na musy lub smoothie albo jako wegańskie lody owocowe. Przepis wyszedł mi bardzo spontanicznie. Przed wyjazdem zrobiłam sobie koktajl z bananami, brzoskwiniami, porzeczkami i nasionami chia. Wyszło mi go tak dużo, że część zamroziłam na lody. Po powrocie z wakacji smakują idealnie!

Jak zrobić lody w wersji wegańskiej?

Wegańskie lody owocowe można zrobić na wiele sposobów. Mogą być typowo sorbetowe na bazie samych owoców albo na jakiejś bardziej konkretnej bazie jak tofu, mleczko kokosowe czy orzechy. Robię je na wiele sposobów, kombinuję, łączę smaki i po prostu się bawię. Warto dodać jakiś zagęszczacz, jak np. nasiona chia, glut z siemienia lnianego, banana, mus kokosowy, stała część mleczka kokosowego. Tym razem postanowiłam zrobić lody na bazie samych owoców. Pod ręką miałam dwa bardzo dojrzałe banany, które w takiej kropkowanej postaci są mega słodkie i wyśmienicie dodają słodyczy zdrowym deserom, tak więc pasowały jak ulał. Banany przełamałam smakiem brzoskwini, dodałam garść porzeczek, jagód, borówek i malin. Zagęściłam nasionami chia i wyszło mi idealne połączenie smakowe! Masa na wegańskie lody owocowe ma dzięki temu taką gęstą konsystencję. Właściwie do bazy banan + brzoskwinia + chia można dodać różne inne sezonowe owoce. Bawcie się, kombinujcie i jedzcie na zdrowie!

Przepis na wegańskie lody owocowe z jagodami

Proporcje podane na 4 salaterki, przy założeniu, że się w trakcie nie podjada.

Składniki:

  • 200 g jagód, borówek lub czarnych porzeczek
  • 2 średnie bardzo dojrzałe banany
  • 1 dojrzała brzoskwinia
  • 2 łyżki nasion chia
  • pół szklanki wody lub mleka roślinnego (np. domowego owsianego)
  • opcjonalnie słodzik, na przykład 3 suszone lub świeże daktyle

Wykonanie;

1. Nasiona chia zalewam wodą lub mlekiem roślinnym i odstawiam na pół godziny, aby nasiona wchłonęły wodę.

2. Banana kroję w plasterki, wrzucam do woreczka i wkładam na około pół godziny do zamrażalnika. Opcjonalnie ten etap można pominąć i dodać bezpośrednio pokrojone banany do masy na wegańskie lody.

3. Pozostałe owoce myję, usuwam szypułki / pestki i dokładnie odsączam.

4. Pokrojoną brzoskwinię  pozostałe owoce oraz nasiąknięte nasiona chia wrzucam do misy blendera, dodaję zmrożonego banana i całą masę blenduję w blenderze kielichowym.

5. Po zblendowaniu próbuję, czy nie trzeba dodać jeszcze jakiegoś słodzidła – jeśli tak, dodaję świeżego daktyla lub namoczonego wcześniej suszonego.

6. Masę na lody przekładam do pojemnika i wkładam do zamrażalki na min. 2 godziny.

Z czym podać wegańskie lody owocowe?

Po około 2 godzinach można rozkoszować się zdrowymi wegańskimi lodami – lody przekładam do salaterek, dekoruję owocami (np. brzoskwiniami lub morelami), płatkami migdałowymi i orzechami włoskimi. Pycha! Idealna propozycja na takie upały, jakie mamy teraz.

Korzystajcie z dobrodziejstw lata, ile się da!
Gosia

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
wegańskie bezglutenowe ciasto drożdżowe z porzeczkami i jagodami bez cukru
Wegańskie ciasto drożdżowe z porzeczkami i jagodami

W kuchni mam ostatnio zatrzęsienie owocowe. Zajadam się porzeczkami, jagodami, wiśniami, czereśniami i jeszcze dorwałam ostatnie truskawki. Wyszedł z nich...

Zamknij