Wegańskie trufle orzechowe
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie,  Święta

Wegańskie trufle orzechowe i korzenne

Uwielbiam korzenne rozgrzewające klimaty. Dzięki nim zima staje się piękna! Ostatnio robię sporo słodkich prezentów DIY i domowych czekolad, a także pierniczków w rożnych wersjach. I właśnie przygotowując pierniczki w wersji RAW, zupełnie przypadkiem zrobiłam bezglutenowe wegańskie trufle orzechowe i korzenne. Zawsze nazywałam je pralinkami. I tak się zastanawiam, czy to podchodzi pod pralinki czy może jednak pod trufle? Jak myślisz? Pralinki czy trufle, zwał jak zwał, są przepyszne! Mojemu ukochanemu muszę wydzielać pojedynczo, bo zjadłby wszystkie na raz. 😉

Wegańskie trufle korzenne

Podstawą trufli są suszone śliwki i krem kokosowy (lub nierafinowany olej kokosowy), które dobrze skleją całą masę. Do tego można dobierać takie składniki, jakie się lubi. Dzięki temu można nadawać truflom ulubioną nutę – korzenną, kokosową, pomarańczową, czekoladową, migdałową itp. Jeśli chcesz dodać słodzidło, najlepiej wybrać syrop daktylowy, klonowy, z agawy albo, w wersji wegetariańskiej, miód. Ja dodaję najczęściej świeże lub suszone daktyle, figi, orzechy włoskie, surowe kakao oraz przyprawę korzenną. Dzięki temu ostatniemu składnikowi wegańskie trufle orzechowe smakują piernikowo. Pycha, mogłabym je jeść bez opamiętania! Cudo! Nic dodać, nic ująć. ❤

Przepis na wegańskie trufle orzechowe i korzenne

Z podanych proporcji wyszły mi ok. 15 trufli, ale w trakcie też podjadałam, czego nie pamiętam za bardzo… I myślę, że Wy też nie będziecie pamiętać.

Składniki:

  • 100 g suszonych śliwek bez konserwantów
  • 50 g suszonych fig bez konserwantów
  • 50 g świeżych lub suszonych daktyli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g nerkowców
  • 3 łyżki (+/- 45 g) kremu kokosowego (przepis ➡ tutaj)
  • lub nierafinowanego oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu daktylowego / klonowego / z agawy / miodu
  • 1 łyżka domowej przyprawy korzennej (przepis ➡ tutaj)
  • 1 łyżka gorzkiego czarnego lub surowego kakao
  • szczypta soli
  • do otoczenia: wiórki kokosowe, gorzkie czarne lub surowe kakao, cynamon

Wykonanie:

1. Suszone śliwki, daktyle i figi kroję na małe kawałki.

2. Orzechy włoskie oraz nerkowce wrzucam do blendera lub robota kuchennego w celu ich rozdrobnienia. Nerkowce mielę z reguły na mąkę, a orzechy włoskie na małe kawałki.

3. Do orzechów wrzucam śliwki, daktyle i figi, roztopiony (w kąpieli wodnej) krem lub olej kokosowy, przyprawę korzenną, kakao (najlepiej surowe), syrop daktylowy oraz szczyptę soli.

4. Wszystkie składniki blenduję na w miarę gładką papkę.

5. Do masy na trufle dorzucam kilka małych kawałków orzechów włoskich, przekładam do pojemnika i odkładam do lodówki na minimum godzinę (najlepiej odczekać 3 godziny).

6. Po wyjęciu masy na trufle oddzielam małą ilość i formuję kulkę.

7. Trufle obtaczam w ulubionym dodatku – cynamonie, czarnym lub surowym kakao albo w wiórkach kokosowych.

8. Wegańskie trufle orzechowe przechowuję w lodówce, ale bez problemu trzymają się w temperaturze pokojowej. Jeśli będą musiały wytrzymać dłużej bez lodówki, proponuję dodać więcej oleju kokosowego.

Pralinki i trufle do prezentów

Pralinki i trufle orzechowe to świetny pomysł nie tylko na coś pysznego, kalorycznego i małego do kawy, czy herbaty, ale także pyszny prezent świąteczny DIY. Dodany do prezentu na pewno ucieszy każdego. Zobacz moje pomysły na słodkie świąteczne prezenty DIY.

Pyszności na świąteczny czas,
Małgosia

7 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
wegańskie pierniczki bez cukru bezglutenowe
Wegańskie pierniczki bez cukru bezglutenowe

Od paru dni pierniczę i latam z blachami, jedną wyjmuję, drugą wkładam i znów pierniczę. Pierniczenie w kuchni trwa w...

Zamknij