bezglutenowy wegański czekoladowy budyń jaglany
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie

Czekoladowy budyń jaglany

Budyń jaglany to taki deser, tudzież śniadanie, które robię z myślą o tym, aby się rozgrzać. Najczęściej ochota na taki czekoladowy budyń jaglany przychodzi mi wtedy, kiedy mamy drugą połowę kwietnia, zero stopni, a chwilami na minusie i zimę albo środek lata, deszcz co godzinę i 15 stopni. Albo i na początku września, kiedy nagle robi się chłodno i czuć już jesień w powietrzu. Wtedy marzę o cieple i jakimś ciepłym, rozgrzewającym deserku… I zazwyczaj robię pyszny wegański, naturalnie bezglutenowy, budyń jaglany z czekoladą. Czasem w wersji korzennej, aby się się jeszcze bardziej rozgrzać.

Co zrobić z nadmiarem kaszy jaglanej? Budyń z czekoladą!

Budyń jaglany, podobnie jak zdecydowanie spora część moich kulinarnych eksperymentów, wyszedł mi kiedyś zupełnie przypadkowo – dzień wcześniej wsypało mi się za dużo kaszy jaglanej, jak przygotowywałam obiad i tak dumałam, co z tej nadwyżki wymodzić. Jako że następnego dnia miałam wyjeżdżać, lodówka świeciła pustkami i trzeba było wyjeść wszelkie pozostałe resztki. Praktycznie brak zielska właściwego podsunął mi pomysł, aby zrobić coś słodkiego i tak padło na wegański (bezglutenowy) budyń jaglany. Dodałam do niego to, co w domu jest zawsze – mleko kokosowe, kakao, orzechy i daktyle. Smakuje wybornie, jak budyń, ale dużo lepiej niż taki z torebki. Nie za słodki, idealny dla wielbicieli gorzkiej czekolady. Ale słodycz, jak to słodycz, można ją odpowiednio dawkować i modyfikować. Ja budyń jaglany robię także w wersji zupełnie kokosowej z owocami. Smakuje wtedy bardziej jak na wiosnę czy lato przystało.

Czekoladowy budyń jaglany to wspomnienie z dzieciństwa

Budyń jaglany robi się szybko i banalnie prosto, a naprawdę potrafi zaskoczyć efektem. Smakuje idealnie budyniowo i przywołuje smaki dzieciństwa. Moje niegdysiejsze desery składały się właśnie z budyniu czekoladowego, ale takiego z torebki. Teraz mogę cieszyć się zdrowszą wersją budyniu na bazie kaszy jaglanej, do tego gorzka czekolada przełamana słodyczą daktyli i orzechową nutą. Idealne połączenie, z których wychodzi zdrowy, wegański, bezglutenowy deser. Pycha!

Budyń jaglany w wersji korzennej

Czekoladowy budyń jaglany sprawdzi się nie tylko zimą, ale także w chłodne wiosenne czy letnie poranki i wieczory. Idealnie będą pasowały do niego iście jesienno-zimowe i świąteczne przyprawy, jak cynamon (cejloński), kardamon, goździki czy nawet imbir. Można zrobić z niego piernikowy budyń jaglany. W takim połączeniu na pewno rozgrzeje największych zmarzluchów.

Przepis na wegański czekoladowy budyń jaglany

Proporcje podane na 2 duże porcje dla 2 osób, tudzież 4 w rozsądnej ilości. Jeśli używasz mleka roślinnego kupnego, wybieraj fortyfikowane w wapń i witaminę B12. Innego niż fortyfikowane nie warto kupować – szkoda kasy. No chyba, że dla względów smakowych. Mleko roślinne możesz także zrobić w domu w blenderze – np. kokosowe, owsiane lub laskowe.

Składniki:

  • 500 ml wody lub mleka roślinnego
  • 400 ml mleka kokosowego gęstego (jedna puszka)
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki kakao (najlepiej surowego)
  • 2 świeże daktyle lub namoczone suszone lub łyżka syropu daktylowego
  • kilka drobno pokrojonych orzechów laskowych lub łyżka kremu z orzechów laskowych
  • kilka kosteczek gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: wybrane przyprawy korzenne

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną płuczę dwa razy, a następnie przelewam wrzątkiem, aby była neutralna w smaku i nie miała posmaku goryczki. Następnie zalewam ją wodą w proporcji 2,5:1 i gotuję przez ok. 15-20 minut.

2. Po ugotowaniu kaszę odstawiam i pozwalam jej dość do siebie.

3. Do kaszy jaglanej dodaję mleko kokosowe, kakao, pokrojone daktyle oraz orzechy laskowe (lub obłędnie grzeszny krem w 100% orzechowy) i szczyptę soli oraz opcjonalnie, wg uznania, przyprawy korzenne.

4. Wszystko razem blenduję.

5. Budyń jaglany odstawiam na parę minut, aby nieco zastygł. Można go także podgrzać. Przed samym podaniem posypuję go jeszcze zestruganą gorzką czekoladą.

Inne dodatki do budyniu jaglanego

Do budyniu możesz dodać inne dodatki. Dorzuć po prostu to, co lubisz! Ja uwielbiam domową granolę orzechową oraz masło z orzechów laskowych!

 


Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Będzie mi bardzo miło!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

 

 


Wypróbuj także przepis na CZEKOLADOWY BUDYŃ DYNIOWY – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!

wegański czekoladowy budyń jaglany dyniowy desery bez glutenu

33 komentarze

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
wegańskie crumble banany pod kruszonką
Porzeczki i banany pod kruszonką

Uwielbiam crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Najbardziej pasują mi śliwki, ale że mam mnóstwo czerwonych porzeczek, to robię także...

Zamknij