wegańska czekolada z dynią gorąca korzenna z cynamonem bezglutenowa
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Wegańska czekolada z dynią albo dyniowy budyń

Uwielbiam gorącą czekoladę, a jeszcze bardziej lubię, gdy można do niej dodać zdrowe składniki. W chłodne poranki robię sobie gorącą czekoladę na bazie mleczka kokosowego i daktyli, ale raz gdzieś mi ktoś powiedział, że robi budyń z pieczonej dyni. Stwierdziłam, że upiekę dynię, zblenduję i zobaczę, co dalej można z niej zrobić. I zrobiłam dwie pyszności! Pierwsza to wegańska czekolada z dynią, a druga to czekoladowy budyń dyniowy. Mniej kaloryczne niż czekolada na mleczku kokosowym, a za to z potężną dawką karotenoidów!

Wegańska czekolada z dynią

Przepis bardzo prosty – wystarczy wszystkie składniki po prostu zblendować! Tylko najpierw trzeba upiec dynię! Do czekolady albo budyniu najbardziej pasuje dynia Hokkaido ze względu na swój słodkawy smak. Nie trzeba jej obierać ze skórki, więc wegańską czekoladę z dynią szybciej się zrobi! Ale można także użyć dyni piżmowej Butternut lub – chyba najpopularniejszą – dynię zwyczajną. Wystarczy ją pokroić na kawałki, upiec, obrać po upieczeniu i wrzucać wraz z innymi składnikami do blendera! Dynia jest bardzo zdrowym warzywem (chociaż z botanicznego punktu widzenia to owoc). Dostarcza sporo prowitaminy A, tak więc warto ją jadać! Przepis może okazać się przydatny także wtedy, gdy zostanie Ci trochę dyni upieczonej do innych dań. Tak więc to przepis zero waste!

Czym posłodzić dyniową czekoladę?

Czekoladę posłodziłam daktylami, które dodatkową ją zagęszczają. Pasuje także melasa karobowa, syrop daktylowy lub klonowy. Jeśli jadasz wegetariańsko, to użyj miodu – ale polecam dodać go do przestygniętej czekolady lub budyniu, żeby nie stracił swoich właściwości. Sypkie słodziłda mniej się tutaj sprawdzą, ale możesz śmiało zmodyfikować przepis i dostosować wybór słodzidła do swojej diety oraz ilości spożywanych kalorii.

Domowa przyprawa piernikowa

Jeśli lubisz korzenne smaki, to koniecznie dodaj do czekolady przyprawę piernikową! Ja robię własną z wybranych przypraw w proporcjach, które najbardziej mi pasują. Zobacz przepis na domową przyprawę korzenną i sprawdź, czy Tobie również odpowiada! Nie lubisz przyprawy piernikowej? To ją pomiń i dodaj trochę wanilii albo masła orzechowego!

Budyń czekoladowy z dynią

Przepis na budyń jest praktycznie taki sam! Wegańska czekolada z dynią do picia od czekoladowego budyniu dyniowego różni się właściwie tylko jednym – konsystencją. Gęsty budyń nadaje się do jedzenia łyżeczką, można go udekorować dodatkami typu orzechy lub owoce, a czekoladę po prostu się pije! Uwielbiam takie przepisy – te same składniki, a dwa różne desery! Żeby zrobić gęsty budyniowy krem czekoladowy z dyni, przepis należy zmodyfikować i dodać po prostu mniej mleka roślinnego. Ja dodałam pół szklanki mleka roślinnego – domowe lubię laskowe, a kupne fortyfikowane sojowe (bo ma 3 g białka w 100 ml).

Przepis na wegańską czekoladę z dynią

Z podanych proporcji wyszły mi 3 kubki czekolady. Wiele zależy od rozmiaru dyni oraz ilości wlanego mleka i dopasowanej konsystencji. Poza sezonem można użyć musu dyniowego ze słoika.

Składniki:

  • mała dynia lub słoiczek musu dyniowego
  • 3 łyżki kakao (najlepiej surowego) lub karobu
  • 5 daktyli (świeżych lub suszonych) / melasa karobowa / syrop daktylowy lub klonowy / ew. wegetariański miód
  • łyżeczka domowej przyprawy korzennej
  • 2 szklanki mleka roślinnego

Wykonanie:

1. Dynię kroję na ćwiartki i piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.

2. Po ostygnięciu dynię obieram ze skórki i kroję na małe kawałki. Jeśli jest to dynia Hokkaido, to nie trzeba jej obierać.

3. Do blendera wrzucam dynię, kakao, przyprawę piernikową, daktyle i mleko roślinne. Daktyle suszone warto przed blendowaniem umyć i namoczyć – może być w mleku roślinnym użytym do czekolady / budyniu.

4. Wszystko razem blenduję. Poziom słodkości reguluję dodatkowymi daktylami lub innym slodzidłem, a konsystencję mlekiem roślinnym (u mnie domowe laskowe, ale może być także sojowe – dzięki temu będzie też więcej białka).

5. Podgrzewam, bo podgrzane smakuje lepiej! Przelewam do kubka i mam pyszną czekoladę!

Lubisz desery z dyni?
Gosia

Wypróbuj także przepis na BUDYŃ JAGLANY – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!

wegański bezglutenowy budyń jaglany czekoladowy kokosowy

One Comment

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
naturalne kosmetyki dla wegan
Naturalne kosmetyki dla wegan – WEGAŃSKI PREZENTOWNIK 2020

Jak już pisałam w ogólnym WEGAŃSKIM PREZENTOWNIKU 2020, uwielbiam naturalne wegańskie kosmetyki i uważam, że to bardzo dobry pomysł na...

Zamknij