falafele przepis wegański bezglutenowy kotleciki z ciecierzycy
Bezglutenowe,  Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie

Falafele, czyli wegańskie kotleciki z ciecierzycy

Naszła mnie kolejna faza kulinarna – tym razem padło na ciecierzycę. I tak ostatnio w mojej kuchni zagościły falafele, hummus (do tego oczywiście dobre zielsko w obfitości) oraz zupełnie przypadkowo bananowo-ciecieciorkowy placek z żurawiną i migdałami. Pikantna nuta przypraw, przez którą przebija się owocowa słodycz ciasta. (Wegański) weekend idealny. 

Co to są falafele?

Falafele to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej. W liczbie pojedynczej możemy zjeść falafela lub falafel, a w mnogiej – falafele, jak podają słowniki. W wersji klasycznej robi się je z ciecierzycy, a niezbędnym do nich dodatkiem jest sos z tahiny, czyli pasty sezamowej. Połączenie idealne, podobnie jak w hummusie. Otrzymujemy pyszne, sycące i bogate w białko danie, połączone z solidną porcją zielska. Pikantne i bardzo aromatyczne.

Przepis na wegańskie falafele

Z poniższych proporcji wychodzi sporo falafeli, oczywiście w zależności od rozmiaru, mogą być większe lub mniejsze. Z reguły jest ich między 35 a 40 sztuk.

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • pół szklanki gorącej wody
  • 4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • łyżka świeżej lub suszonej natki pietruszki
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki chili
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

Przygotowanie falafeli rozpoczynam 12 godzin wcześniej od wypłukania i namoczenia ciecierzycy w chłodnej, najlepiej przegotowanej wodzie, w proporcji mniej więcej 3:1. Po namoczeniu (surową) ciecierzycę miel e dosyć grubo w klasycznej maszynce – nie może być zmielona na papkę w blenderze. Trochę siły na to potrzeba, ale warto. Jeśli nie masz maszynki, spróbuj blenderem ręcznym, ale krótko i niedokładnie. Konsystencja ma być taka, jak poniżej na zdjęciu. To bardzo ważne, bo inaczej falafele mogą się rozlecieć i trzeba będzie dać do nich więcej gluta lnianego albo np. płatków owsianych.

wegańskie falafele

Co dalej?

Przygotowuję gluta lnianego, czyli wegańskie jajko – 4 łyżki zmielonego siemienia zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy, aż zrobi się glut. Opcjonalnie można jeszcze gluta podgrzać. Tak przygotowanego gluta dorzucamy do zmielonej ciecierzycy. Następnie dodaję olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz sodę. Wszystko razem mieszam i odstawiam na parę minut. Kolejno z przygotowanego „ciasta” formuję kuleczki, kładę na rozgrzany na patelni olej i rozpłaszczam falafele widelcem. Wybór – olej rafinowany, czy nierafinowany zostawiam Tobie. Nierafinowany jest lepszy, ale może przechodzić zapach kokosa. Falafele smażę dosyć długo, dobrych parę minut, widać po kolorze, kiedy są gotowe, muszą być ciemne i chrupiące. Wyszło ich ok. 35. Dwa obiady i dwie kolacje. Cały weekend.

falafele wegańskie kotleciki z ciecierzycy

Z czym podać falafele?

Falafele podaję z sosem z pasty sezamowej tahini, czy nawet z samą tahini (bez dodatków, 100% sezamu), tym bardzie jeśli są dla nas zbyt suche. Suchość można „regulować” ilością gluta lnianego albo właśnie tahini. Do falafeli pasuje także hummus albo dobre zielsko w postaci różyczek brokuła, surówki z kapusty czerwonej, czarnej rzodkwi (rzepy) oraz suszone pomidory (najlepiej wymoczone w oliwie z bazylią…). Zobacz więcej zdjęć i inspiracji w tym wpisieI tak oto mamy pyszny, wegański, bezglutenowy obiad. Tudzież kolację. A w ramach ciecierzycowej fazy polecam Ci także placki z mąki z cieciorki.

Lubisz falafele, często je robisz?
Małgosia

68 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
kotleciki z ciecierzycy
Kotleciki z ciecierzycy z surówkami, czyli obiad idealny

Wegańskie bezglutenowe kotleciki z ciecierzycy, czyli falafele, to danie do którego często wracam. Kiedy nie mam pomysłu na obiad czy...

Zamknij