Sticky rice z brzoskwiniami, malinami, jeżynami i czekoladą

deser wegański bezglutenowy sticky rice z brzoskwiniami i malinami

Co roku w połowie sierpnia zauważam, że dni robią się krótsze, a wieczory coraz chłodniejsze… I jakoś zawsze w tym czasie nachodzi mnie taka myśl, że lato się kończy. Do tego znikają jedne owoce, pojawiają się kolejne, późniejsze, które nieodłącznie kojarzą mi się już z jesienią. Zaskoczeniem są dla mnie jednak truskawki, które z reguły lato zwiastują, a tutaj połowa sierpnia, a na ryneczkach całkiem sporo truskawek z „drugiego rzutu”. Do tego kojarzące się z pełnią lata maliny i jeżyny, brzoskwinie i morele. Na stole robi się coraz bardziej kolorowo. Praktycznie codziennie robię desery owocowe i koktajle, a dziś przypadkowo wyszła mi wariacja na temat tradycyjnego tajskiego deseru – mango sticky rice, czyli sticky rice z brzoskwiniami. 

Coconut milk sticky rice with peach and raspberry

Ochota na sticky rice z brzoskwiniami przyszła mi zupełnie niespodziewanie. Kilka dni temu wpadł mi do głowy pomysł na wegański bezglutenowy mus na zimno z ryżu i mleka kokosowego, który robiłam już jakiś czas temu z porzeczkami. A jako że skończyły się porzeczki, przyszła pora na kolejne sezonowe owoce – maliny, jeżyny, borówki, brzoskwinie i morele. I oczywiście truskawki. Podczas robienia musu przypadkiem wsypało mi się za dużo ryżu i oczywiście miałam ochotę podjeść jeszcze ciepły z mlekiem kokosowym. Prawie jak mango sticky rice, tyle że bez mango. Za to dałam brzoskwinie, dorzuciłam kilka malin, jeżyn i borówek.

Tradycyjne tajskie mango sticky rice

Mango sticky rice, czyli kleisty biały ryż na mleku kokosowym z mango to tradycyjny (wegański) deser kuchni tajskiej. Często polewany jeszcze sosem z mleka kokosowego. Kiedy pierwszy raz jadłam ryż z mlekiem kokosowym, wiedziałam, że to będzie jedno z moich ulubionych połączeń i jeszcze nie jeden raz wypróbuję je do wegańskich deserów. Wszak uwielbiam wszystko, co kokosowe. Dodane do kleistego ryżu z mlekiem kokosowym mango nadaje deserowi odświeżającego charakteru. Tyle tylko, że ja akurat za mango nie przepadam, dlatego też zamieniam je najczęściej na brzoskwinie i wychodzi mi peach sticky rice.

Jaki słodzik, mleko kokosowe i ryż wybrać do sticky rice?

Do przygotowania sticky rice wybieram biały ryż, najlepiej specjalny kleisty sticky rice lub glutinous rice. Jeśli takiego nie znajdziesz, można użyć ryżu do risotto lub w ostateczności zwykłego białego ryżu. Do ryżu wybieram mleko kokosowe, w którym jest powyżej 80% ekstraktu z kokosa lub śmietankę kokosową. Sticky rice słodzi się najczęściej białym cukrem, aby zachować jego śnieżnobiały kolor. Ja wybieram zdrowsze zamienniki cukru, np. bezkaloryczny erytrol, który jest mniej słodki niż cukier, za to u wrażliwych nie powoduje efektu przeczyszczającego, jak w przypadku ksylitolu. Inne słodziki, np. cukier kokosowy, cukier trzcinowy, syrop klonowy albo daktylowy zmienią nieco kolor deseru. Wybór pozostawiam oczywiście Tobie – dopasuj odpowiedni słodzik do siebie.

Przepis na sticky rice z brzoskwiniami i malinami

Proporcje podane na 4 porcje.

Składniki:

  • 100 g białego ryżu, najlepiej sticky rice lub glutinous rice
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki erytrolu lub inny słodzik wg uznania
  • szczypta soli
  • kilka ziarenek wyjętych z laski wanilii
  • 1 brzoskwinia, kilka malin, jeżyn i/lub borówek
  • zestrugana gorzka czekolada

Wykonanie:

Ryż płuczę kilka razy, aż woda będzie czysta, następnie zalewam świeżą i moczę przez około godzinę. Do mleka kokosowego dodaję erytrol lub inny słodzik oraz kilka ziarenek (odrobinę miąższu) wanilii i całość mieszam. Po godzinie do ryżu wlewam połowę mleczka kokosowego, dodaję szczyptę soli i gotuję na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie ryż zestawiam z ognia i pozwalam mu dojść do siebie i (nieco) przestygnąć. Brzoskwinie kroję na plasterki. Pozostałą część mleczka kokosowego podgrzewam przez chwilę w rondelku. Ryż wykładam do salaterek, dodaję brzoskwinie, maliny i inne owoce wg uznania. Polewam pozostałą częścią mleczka kokosowego, a na koniec posypuję zestruganą czekoladą. Przygotowanie sosu jest opcjonalne, można go pominąć, a całość mleczka kokosowego dodać do ryżu.

Sticky rice with mango or peach?

Jadłaś (jadłeś) już sticky rice? W wersji tradycyjnej z mango czy z brzoskwiniami? Ja sticky rice robię nie tylko jako wegański bezglutenowy deser, ale także jako pyszne śniadanie. Danie świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodaję do niego często także sezonowe owoce. Lubię dania, które można podawać na kilka sposobów, trzymając się jednej prostej bazy.

Pysznego weekendu,
Małgosia

Poznajcie nasze inne przepisy na wegańskie desery:

Budyń jaglany z czekoladą, orzechami i daktylami

Mus ryżowy z malinami, jeżynami, borówkami i czekoladą

Wegańskie lody porzeczkowe (lub jagodowe) z nasionami chia

4 Replies to “Sticky rice z brzoskwiniami, malinami, jeżynami i czekoladą”

  1. Aaaa cudnie to wygląda, aż żal jeść ale powstrzymać chyba też bym się nie mogła <3
  2. Wygląda obłędnie. Chętnie był teraz zjadła
  3. Wygląda apetycznie i bardzo efektownie :)
  4. Kochana jakie ty tu pyszności pokazujesz :D

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.