Zupa krem z topinamburu, pieczarek i jarmużu

Uwielbiam zupy kremy, innych robić nie potrafię! Idealnie nadają się na przystawkę, podwieczorek lub kolację. Aksamitne w konsystencji mogą być świetnym patentem na ukrycie warzyw, za którymi nie przepadamy, a które warto jadać ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych. Ja na przykład nie przepadam za marchewką, ale razem z burakiem w zupie kremie chętnie jadam, bo lubię buraki i ich kolor. Zimą często jadam topinambur, który jest bardzo dobrym zielskiem. Wyszła mi tym razem zupa krem z topinamburu, pieczarek i jarmużu, piękna, zielona, pyszna i bardzo aksamitna!

Dlaczego warto jadać topinambur?

W skrócie: bo to dobre zielsko!  Topinambur świetnie oczyszcza przewód pokarmowy, zawiera błonnik – inulinę, która jest naturalnym prebiotykiem, czyli pożywką dla dobrych bakterii jelitowych. Ponadto zawiera sporo witamin, w tym głównie witamin z grupy B oraz składników mineralnych (najwięcej w nim żelaza oraz potasu). Nie należy jednak przesadzać z ilością topinamburu – do diety wprowadzamy go stopniowo, w niewielkich ilościach, inaczej będziemy cierpieć na zbyt obfity efekt przeczyszczający.  Jeśli nie jedliście wcześniej topinamburu, przyjmijcie 1 małą bulwę na porcję. Więcej o bulwach topinamburu i jego właściwościach przeczytacie tutaj.

Zupa krem z topinamburu i pieczarek

Topinambur pojawił się już kilka razy na naszym blogu w różnych formach – jako risotto, farsz do pierogów oraz podduszony na patelni z pieczarkami. Bardzo lubię to połączenie smakowe, dlatego też wyszła mi zupa krem z topinamburu i brązowych pieczarek. Dodałam do niej jeszcze trochę jarmużu, szpinaku i natki pietruszki, żeby uzyskać zielony kolor i… zużyć resztki walających się pojedynczych liści – wszak do tego służą zupy kremy! Zupa krem z topinamburu jest oczywiście wegańska i bezglutenowa. Nie zagęszczałam jej niczym dodatkowym, ale można dodać do niej mleko kokosowe lub śmietankę owsianą (przy restrykcyjnej wersji bezglutenowej z odpowiednim oznaczeniem przekreślonego kłosa).

Przepis na zupę krem z topinamburu, pieczarek i jarmużu

Proporcje podane na obiad dla dwóch osób.

Czego nam potrzeba?

  • 4 średnie bulwy topinamburu
  • 400 g pieczarek, najlepiej brązowych, są bardziej aromatyczne od białych
  • 100 g jarmużu (+/- 1 duży liść)
  • 50 g szpinaku (garść)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • garść natki pietruszki
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • pieprz ziarnisty
  • sól

Jak to zrobić?

Topinambur oraz pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Do rondelka z grubym dnem (lub patelni) wlewamy kilka łyżek oleju lub oliwy i wrzucamy pieczarki. Dusimy do momentu, aż wyparuje woda. Następnie dolewamy łyżkę oleju i wrzucamy topinambur oraz rozdrobniony czosnek i dusimy kilka minut. Jarmuż oraz szpinak myjemy i drobno kroimy, dorzucamy do pieczarek z topinamburem. Następnie przerzucamy całość do kielicha blendera lub robota kuchennego i dolewamy wodę – możemy zacząć od małej ilości i stopniowo zwiększać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Blendujemy do uzyskania aksamitnego kremu. Zupę krem z topinamburu i pieczarek podajemy podgrzaną wedle uznania oraz z podsmażonymi pieczarkami oraz natką pietruszki.

Zupa-krem z topinamburu (6)

Aksamitnie gładki krem

W naszej kuchni używamy sprzętu marki Ronic i dosłownie w niecałą minutę zarówno blender molekularny Ronic Zyle, jak i robot kuchenny Magimix blendują wszystkie składniki na bardzo aksamitną zupę krem.  Takie kremy po prostu rozpływają się w ustach. Urządzenia marki Ronic są mocne, wytrzymałe, wielofunkcyjne i szybkie. To godny polecenia sprzęt na lata. Bardzo Wam je polecam i podpowiadam, że warto je kupić teraz w wyjątkowej promocji – niektóre sprzęty nawet o 50% taniej. Zajrzyjcie tutaj, wybierzcie odpowiedni do Waszych potrzeb sprzęt i cieszcie się zdrowymi potrawami, zrobionymi szybko i bez trudu w Waszych nowych urządzeniach.

Lubicie topinambur? Co z niego robicie?
Małgosia

Właściwości topinamburu:

Topinambur, czyli zdrowy słonecznik bulwiasty

Wypróbuj inne wegańskie przepisy z topinamburem:

Wegańskie pierogi z topinamburem i tofu

Risotto z topinamburem, pieczarkami i szpinakiem

4 Comments Add yours

  1. Shini napisał(a):
    Wygląda cudnie! Mogę jednak nie mieć okazji zdobyć topinamburu, masz jakąś wizję, czy da się go zastąpić innym warzywkiem? :3
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Możesz spróbować z ziarnami słonecznika, ziemniakiem i pietruszką. ;)
  2. Iwona Kolimas napisał(a):
    Chętnie ugotuje. Wcześniej jedliśmy topinambur na surowo w plasterkach. Dla zdrowia ;)
  3. Karolina napisał(a):
    Ależ ta zupka musi być pyszna sama topinambur jadłam jedynie w formie pieczonej i bardzo mi smakował, ale taką zupkę z chęcią wypróbuję również

Dodaj komentarz