Niebieskie jabłuszko Bluapple, jak przedłużyć świeżość warzyw i owoców
Inne,  Przepisy wegańskie

Testujemy dobre produkty #1 – Bluapple, czyli jak przedłużyć świeżość warzyw i owoców

Czy zdarza Ci się wyrzucać popsute warzywa i owoce? Kupione dwa, trzy dni temu nie nadają się już do zjedzenia? Założę się, że Ci się to zdarza się. Mi też. Niestety. Rzadko, bo rzadko, ale jednak się zdarza, chociaż stosuję swoje zasady (spisałam je w tym wpisie). Od jakiegoś czasu zdarza się to coraz rzadziej, bo mam coś, co pomaga mi przedłużyć świeżość owoców i warzyw. To Bluapple – niebieskie jabłuszko z saszetką naturalnego minerału, który pochłania gaz etylenowy. Poczytaj, jak to działa i skorzystaj ze zniżki, jaką przygotowałam dla Ciebie wraz z polskim dystrybutorem Bluapple.

Kupowanie i marnowanie żywności

Pytanie, jak nie marnować żywności, zadaję sobie bardzo często. Za każdym razem, jak zdarza mi się coś wyrzucić albo jak widzę, gdy ktoś ze znajomych, rodziny czy sąsiadów wyrzuca jedzenie. Wyciągam z tego każdorazowo wnioski. Przede wszystkim staram się kupować niewielkie ilości świeżych warzyw i owoców i spożywać je na bieżąco, chociaż to wcale łatwe nie jest, bo ja cierpię na kompulsywne kupowanie, zbieranie i zrywanie zielska. Puścić mnie na działkę, to wychodzę z torbami i koszykami pełnymi dobroci. Kolejnymi czynnikami, które są dla mnie ważne przy robieniu zapasów żywności, to częstotliwość chodzenia na zakupy i czas spędzony na jego szukanie i przynoszenie do domu. I założę się, że Ty również masz inne fajne zajęcia w życiu niż stanie w kolejce i na zakupy chcesz chodzić jak najrzadziej. I pewnie kupujesz zapasy, a potem nie udaje Ci się wszystkiego zjeść… Tak więc wyrzucasz też pieniądze. Statystyki mówią o tysiącach rocznie. Jak często warzywa i owoce trafiają z lodówki prosto do kosza? Zdecydowanie za często. Tyle energii i zasobów się po prostu marnuje, że mam ochotę czasem nic nie kupować. Ty też tak masz?

Co robię, by nie marnować żywności?

Oprócz wspomnianego kupowania małych ilości świeżych warzyw i owoców staram się zawsze planować jadłospis na najbliższe kilka dni. Sprawdzam na bieżąco, co mam w lodówce i w szafce i co z czym mogę połączyć, by przygotować pyszne i zdrowe posiłki. Kupuję tylko to, czego mi brakuje i zapisuję te produkty na liście zakupów. Na zakupy chodzę najedzona i trzymam się listy. Jeśli czegoś brakuje w sklepie, staram się szybko zmienić produkty i myślę, co alternatywnego mogę przygotować. Działa! Ale nie lubię chodzić za często na zakupy, czasem mi się nie chce, nie mam czasu, jestem zmęczona, kończę pracę zbyt późno i ryneczki są już zamknięte, a w markecie, jak to w markecie, nie zawsze świeżość warzyw i owoców jest na zadowalającym poziomie. Kolejnym ważnym czynnikiem jest odpowiednie przechowywanie. Niektóre owoce i warzywa lubią chłód lodówki, inne wolą temperaturę pokojową. Na przykład pomidory, paprykę, bakłażany i cukinię trzymam poza lodówką, zaś warzywa liściaste zdecydowanie są zimnolubne. Na tej stronie (wersja angielska) dowiesz się, jak przechowywać i przedłużyć świeżość warzyw i owoców.

Jak przedłużyć świeżość warzyw i owoców?

Żeby odpowiedzieć na pytanie, jak przedłużyć świeżość warzyw i owoców, należy najpierw wiedzieć, dlaczego warzywa i owoce tak szybko się psują, a przynajmniej większość z nich. Tak bardzo w skrócie: warzywa i owoce psują się m. in. dlatego, że zawierają dużo wody, mają delikatną strukturę, która łatwo ulega uszkodzeniom, są nieprawidłowo przechowywane oraz wydzielają i absorbują gaz zwany etylenem podczas procesu dojrzewania i przechowywania. I to on jest między innymi odpowiedzialny za starzenie się, rozwój pleśni, a przez to psucie się warzyw i owoców. Ale są sposoby, by ograniczyć działanie etylenu i dzięki temu spowolnić proces dojrzewania zielska. To naturalne minerały – absorbery etylenu. Jednym z nich jest zeolit wzbogacony o nadmanganian sodu, który pochłania wydzielany przez rośliny etylen. Jest to środek zupełnie neutralny i bezpieczny dla zdrowia. Zostało to sprawdzone naukowo. Poczytałam na ten temat sporo artykułów naukowych i mogę z przekonaniem polecić Ci niebieskie jabłuszko! Oszczędzasz czas oraz pieniądze i nie marnujesz jedzenia. I oczywiście jesz zdrowo. A to właśnie chodzi.

Jak działa niebieskie jabłuszko Bluapple?

Niebieskie jabłuszko to pojemnik z tworzywa (nie zawiera BPA), do którego wkłada się saszetkę z naturalnym minerałem – zeolitem. Jabłuszko posiada drobne dziurki zapewniające optymalną cyrkulację powietrza. Jedna saszetka wystarcza na ok. 3 miesiące. Równie dobrze (żeby było bardziej ekologicznie) można kupić same saszetki i włożyć je do słoiczka z podziurawioną zakrętką lub bez zakrętki. Dzięki zeolitowi działanie etylenu jest po prostu osłabione, przez co warzywa i owoce pozostają dłużej świeże i się tak szybko nie psują. Niebieskie jabłuszko działa najlepiej w zamkniętej przestrzeni, np. w lodówce, w szufladzie lub dużym pojemniku. Zdecydowanie wydłuża możliwy czas przechowywania warzyw i owoców. I tak z dwóch razy w tygodniu mogę na zakupy chodzić raz w tygodniu. Zdecydowanie wyrzucam mniej zielska, nie boję się, że coś mi się zepsuje, zanim zdążę przygotować zaplanowany posiłek.

Zniżka dla Ciebie na zakup niebieskiego jabłuszka

Niebieskie jabłuszko kupisz w sklepie Bluapple.pl (kliknij tutaj). Podczas zakupów, podaj kod rabatowy „dobrezielsko” i zapłać 2 dychy mniej! Zniżka jest ważna do końca listopada, a więc masz jeszcze 10 dni na jej wykorzystanie. Możesz kupić wkłady z zeolitem wraz z niebieskim jabłuszkiem lub same wkłady i trzymać je w słoiku, żeby było jeszcze bardziej ekologicznie. Oprócz jabłuszka polecam Ci zaopatrzyć się w wielorazowe woreczki VeggieZips, które pomagają utrzymać odpowiednią wilgotność warzyw i owoców. Są świetne głównie do warzyw liściastych. I naprawdę działają! Trzymam w nich jarmuż i natkę i są świeże nawet przez tydzień.

Co zrobić z saszetką po 3 miesiącach?

Nie wyrzucać do kosza! Zużyte granulki zeolitu możesz użyć jako naturalny nawóz do roślin domowych lub ogrodowych. Dostarczy on śladowych soli mineralnych do gleby i wzmocni rośliny. A papierek z saszetki wrzucasz do pojemnika na papiery. Niebieskie jabłuszko wykorzystujesz powtórnie – będzie Ci służyć tak długo, jak będziesz wkładać do niego saszetki z zeolitem.

Co myślisz o takim rozwiązaniu? Daj mi koniecznie znać, jakie są Twoje sposoby na niemarnowanie żywności. Dzielmy się swoimi pomysłami.♻️ 🍃 🌱
Małgosia

PS. Podrzucam Ci również tekst o tym, jak ograniczyć marnowanie żywności i co zrobić z resztek w kuchni -> kliknij tutaj.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
domowe bezglutenowe wegańskie pesto jarmużowe z orzechami włoskimi
Wegańskie pesto jarmużowe z orzechami włoskimi

Są czasem takie dni, kiedy nie ma na nic czasu. Wtedy w kuchni robię wszystko na szybko - kasza i...

Zamknij