Placki z mąki z ciecierzycy z dużą ilością zielska

Placki z mąki z ciecierzycy, tudzież wegańskie omlety, takie podobne do ziemniaczanych. to obiad, których ostatnio namiętnie się zajadam. Poprzednio było u mnie słodko, orzechowo i korzennie… Czyli typowo jesiennie. A teraz pożywna ciecierzyca i dużo dobrego zielska. Placki z mąki z cieciorki robi się błyskawicznie, można wrzucać do nich różne kawałki warzyw, czy grzybów i wszelkimi zjadliwymi resztkami, które zalegają nam w lodówce i nie wiemy, co z nimi zrobić. Można zrobić je w formie mniejszych placków albo sporej wielkości omlet.

Wegańskie bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy

Placki z cieciorki mają w składzie płatki owsiane, które w wersji bezglutenowej przepisu powinny bezglutenowe ze specjalnym oznaczeniem na opakowaniu. Do ciasta na placki dodałam jarmuż oraz pieczarki, bo akurat w lodówce walały się jakieś pojedyncze sztuki. Przepis jest szybki i prosty, a placki cieciorkowe są naprawdę pożywne, idealnie pasują na obiad dla zabieganych i świetne komponują się z surówkami. O ile rzadko smażę, tak jak zacznę jednego dnia z takimi plackami, to mogę smażyć je przez trzy dni z rzędu. Tak to już u mnie bywa, że miewam kulinarne fazy.

Przepis na wegańskie bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy

Z podanych proporcji wychodzą 3 średnie omlety lub 6 mniejszych placków.

Czego nam potrzeba?

  • 200 g mąki z ciecierzycy (np. świeżo zmielonej w blenderze)
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju kokosowego (wolę olej nierafinowany, ale jeśli nie chcecie czuć posmaku kokosa, weźcie rafinowany)
  • 5 pieczarek
  • 2 liście jarmużu lub innego zielska (np. kapusty)
  • ząbek czosnku lub cebulka
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • szklanka wody (przygotuj trochę więcej)

Jak to zrobić?

Do miski wsypujemy płatki owsiane i zalewamy je trochę wodą, po paru minutach wsypujemy mąkę z ciecierzycy. Siemię lniane mielimy w młynku lub używany kupnego gotowca, a następnie mieszamy z odrobiną wody. Olej roztapiamy i lekko ostygnięty wlewamy do mąki i płatków. Dodajemy siemię. Jarmuż, bazylię i pieczarki myjemy, kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do ciasta. Czosnek wyciskamy przez praskę i wrzucamy do ciasta. Dodajemy przyprawy, zalewamy wodą i wszystko razem mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy trochę wody, jeśli zaś zbyt rzadkie (mało prawdopodobne), to dodajemy więcej mąki. Odstawiamy na chwilę, a następnie rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i lejemy ciasto. Możemy je rozlać na całej patelni i wyjdzie nam wtedy coś à la omlet. Jeśli zaś chcemy zrobić małe placki, to lejemy mniejszą ilość ciasta. Placki smażymy kilka minut z obydwu stron. Im większe placki, tym dłużej trzeba je smażyć. Jeśli jesteście głodni, zróbcie mniejsze, będzie szybciej. 😉

Z czym podać placki z mąki z ciecierzycy?

Placki cieciorkowe podajemy z dużą ilością zielska. U mnie była to surówka z czerwonej kapusty, a do tego doszła rukola, zioła i sporo oleju z pierwszego tłoczenia, tym razem z czarnuszki. To bardzo pożywna propozycja na szybki posiłek po całym dniu pracy. Jeśli chcecie zrobić coś jeszcze z ciecierzycy, polecam Wam inny przepis na wegański omlet z mąki z ciecierzycy oraz falafele.

Udanych szybkich obiadów,
Małgosia

Podobny przepis:

Wegański omlet z mąki z ciecierzycy

Jak zrobić mąkę z ciecierzycy w blenderze Ronic Zyle?

Kotleciki z ciecierzycy z surówkami, czyli obiad idealny

39 Comments Add yours

  1. iwona napisał(a):
    Jak zwykle cudne zdjęcia. Małgosiu, czy mąka musi być z cieciorki? Czy łatwo taką kupić? A jeśli zamienić to na jaką? Bardzo lubię placki ziemniaczane, z cukinii, z jabłkami, śliwkami. Ale takich nie znałam. Zamierzam spróbować. Pozdrawiam ciepło
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. :) Tak, musi być, dzięki temu placki się "kleją", cieciorka zawiera sporo białka. Lepiszczem jest tutaj również siemię lniane. Próbowałam je robić w kilku wariantach z mąką zbożową i im więcej cieciorkowej, tym lepiej się trzymają, minimalna proporcja dla mąki cieciorkowej to 3:1. Mąkę kupisz w sklepach z żywnością ekologiczną i bardziej naturalną, ale także w marketach. Polecam wypróbować, naprawdę warto. :)
  2. DennyDevito napisał(a):
    Facet się tym naje?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Jasne! Mi na przykład wystarczy jeden taki duży placek, a facetowi dwa i pół. ;) Cieciorka ma sporo białka, a to syci. :)
  3. Ola napisał(a):
    Wyglądają pysznie!!!
  4. Patrycja Janicka napisał(a):
    Może tak uda mi się polubić cieciorkę :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dodaj ulubione przyprawy i spróbuj zrobić takie placki. Warto się przekonać. :)
  5. Andrzej Łukowski napisał(a):
    Mąkę z cieciorki można przygotować samodzielnie. Wystarczą ziarna ciecierzycy, które należy nieco przyrumienić na suchej patelni a następnie zemleć. Ja do tego celu korzystam z młynka żarnowego jako wymiennej przystawki do maszynki do mielenia. Opis szczegółowy bez trudu można znaleźć poszukując przepisu na mąkę z ciecierzycy.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dzięki za informację. Przyda się! :)
  6. Zuzanna napisał(a):
    ale fajne, bardzo mi się podobają! wypróbuję na pewno!
  7. Ania napisał(a):
    Brzmi ciekawie! Nigdy nie jadłam nic z mąki z ciecierzycy. Czy wykorzystujesz tę mąkę także do innych dań? Wypieków?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tak, np. dodaję ją do ciasta na pizzę, bułeczki oraz chleba - podnoszę dzięki temu ilość białka i troszkę lepiej ciasto się klei.
  8. Bardzo lubię cieciorkę, ale mąki z niej nigdy nie używałam. Wypróbuję :-) Pyszne fotografie, jak zawsze, gratuluję :-)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. :) Spróbuj użyć mąki do tego typu placków. Na pewno wyjdą super! :)
  9. Magdalena napisał(a):
    Różnych wariacji na temat cieciorki próbowałam ale jeszcze nie w takiej odsłonie. Nie omieszkam wypróbować! Dzięki za inspirację!
  10. jaglusia napisał(a):
    Pięknie się prezentują, a przepis wydaje się być naprawdę świetny! :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Przepis prosty i szybki, a placki pyszne i pożywne. :)
  11. martoszka96 napisał(a):
    Z chęcią spróbuje!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Smacznego! :)
  12. Aneta K. napisał(a):
    Brzmi świetnie! Muszę wypróbować :) W ogóle pięknie się placuszki prezentują na kapuście i zieleninie :D
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. :) To bardzo dobre połączenie. :)
  13. Nie widziałam jeszcze mąki z cieciorki, ale może dlatego, że nigdy jej nie szukałam;) Rozejrzę się, bo takie placuszki to świetna alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych, które często goszczą u nas na piątkowym obiedzie.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Poszukaj, mąka z cieciorki pojawia się coraz częściej nawet w hipermarketach. Placki są bardzo pożywne, więc jak najbardziej sprawdzą się jako alternatywa dań obiadowych.
  14. Roman Sidło napisał(a):
    Jestem mięsożercą, ale to wygląda świetnie i bardzo smakowicie. Może zrobię narzeczonej wegetariance niespodziankę na urodziny w postaci w takich placków :))
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Wegedanie na urodziny i inne okazje to zawsze dobry pomysł!
  15. Natalia napisał(a):
    Omlety to dla mnie doskonałe rozwiązanie na śniadanie :) Dzięki Twojemu przepisowy mam kolejny nowy! Zabieram go ze sobą, tym bardziej, że uwielbiam jarmuż <3
  16. Ula napisał(a):
    Bardzo lubię tego typu placki, na szczęście mąkę z ciecierzycy dość łatwo jest teraz dostać. Zapisuję!
  17. Placki z ciecierzycy? Nigdy nie próbowałam, ale z pewnością są genialne! :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Nieskromnie powiem, że tak... Jak się do nich dorwaliśmy, to były trzy dni z rzędu, aż się mąką skończyła. ;)
  18. iv mama napisał(a):
    O mące z cieciorki przeczytałam w ostatnim "Moim gotowaniu", ponieważ już ją zrobiłam, jutro robię Twoje placki:)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę, że Dobre Zielsko Cię zainspirowało. :)
  19. aga napisał(a):
    wyglada przepieknie, ciekawa jestem jak mnie bedzie smakować.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Placki są lekkie i pyszne z surówkami. Bardzo dobre połączenie. :)
  20. Katarzyna Solanin napisał(a):
    A ja się martwiłam na co wykorzystać mój zapas cieciorki. A teraz już wiem, że część zmielę na mąkę na Twoje placuszki. Wyglądają mega apetycznie :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Lubię przepisy, gdzie można wykorzystać resztki lub nadmiar jakiegoś produktu. :)
  21. I Love Lean napisał(a):
    Bardzo fajny przepis! Też od jakiegoś czasu odkryłam mąkę z ciecierzycy i jestem nią zachwycona! No i zdjęcia wyglądają przepięknie!
  22. Sylwia z MocKobiet napisał(a):
    UWIELBIAM :* - Dziękuję Ci <3
  23. Marcin napisał(a):
    Świetne! Przetestuję, ale już czuję, że wskoczy do stałego menu ;-)

Dodaj komentarz