bezglutenowe wegańskie kotlety z ciecierzycy
Bezglutenowe,  Obiad,  Przepisy wegańskie

Wegańskie kotlety z ciecierzycy z cebulą i natką pietruszki

Dawno nie jadłam wegańskich kotletów. Bardzo dawno. Bo z reguły mi się nie chce rozdrabniać strączków, gotować kaszy, kroić zielsko, robić gluta lnianego, formować kotlety, robić panierkę i przede wszystkim nie lubię smażonych potraw! A jak już smażę, to albo beztłuszczowo, albo najkrócej, jak się da. Wyjątek robię na falafele. Z wegańskimi kotletami bywa różnie, czasem się nie kleją, czasem wymagają dłuższego smażenia i żeby jeszcze były smaczniejsze, to trzeba je obtoczyć w panierce i dać trochę sporo tłuszczu. A ja wolę olej nierafinowany zimnotłoczony w surówkach. Ale uległam presji! Mój ukochany stwierdził, że ma już dosyć ciecierzycy w postaci hummusu, dodatku do sałatek, pizzy oraz pyrów i stwierdził, że przecież mogłabym mu w końcu zrobić wegańskie kotlety z ciecierzycy, której nagotowałam cały gar. Toteż zrobiłam! Wyszły pyszne, szybkie, bezglutenowe i oczywiście pełnowartościowe.

Wegański bezglutenowy szybki obiad

Wegańskie kotlety z ciecierzycy zrobiłam w wersji najszybszej i najprostszej – z natką pietruszki i lekko zeszkloną cebulą, obtoczyłam w mojej (ulubionej!) panierce i smażyłam dosłownie 4 minuty. Można je także upiec – będzie zdrowiej. Wegańskie kotlety z ciecierzycy to trochę przepis zero waste, bo wykorzystałam resztki kaszy jaglanej z poprzedniego obiadu. Do kotletów ugotowałam tym razem szybko kaszę gryczaną i skroiłam moją ulubioną surówkę z kapusty czerwonej, jarmużu, papryki, miksu sałat oraz słonecznika. Do surówki obowiązkowy chlust oleju lnianego (źródło kwasów omega-3 w diecie roślinnej).

Bezglutenowe wegańskie kotlety z ciecierzycy

Przepis na wegańskie kotlety z ciecierzycy jest przy okazji bezglutenowy. Osoby, które muszą ściśle przestrzegać diety bezglutenowej (np. w przypadku celiakii), muszą zwrócić uwagę, aby szczególnie płatki owsiane oraz drożdżowe były bezglutenowe – powinny kierować się wyraźnym oznaczeniem przekreślonego kłosa na opakowaniu.

Jak zlepić wegańskie kotlety?

Sposobów na zlepienie wegańskich kotletów jest sporo. Ja najczęściej stosuję kaszę jaglaną oraz płatki owsiane, których użyłam w przepisie na wegańskie kotlety z ciecierzycy. Można również dodać trochę mąki ziemniaczanej i/lub ryżowej, a także gluta z siemienia lnianego, który ma świetne właściwości sklejające. Wiele zależy od tego, czy składniki są dosyć mokre czy też raczej suche. Z mojego doświadczenia wychodzi, że różnie to bywa. Używam ciecierzycy gotowanej i wydaje mi się, że domowa gotowana w odróżnieniu od tej gotowej kupnej ze słoika (tudzież z puszki) jest mniej „mokra” i nie wymaga więcej spoidła. Przepis trzeba po prostu wypróbować i gdyby kotlety się rozpadały, wiesz, co robić – dodaj w miarę potrzeb i zaczynając od małych ilości wskazane mąki lub gluta z siemienia lnianego.

Przepis na wegańskie kotlety z ciecierzycy z cebulą i natką pietruszki

Proporcje podane na ok. 10-15 kotletów w zależności od ich wielkości.

Składniki:

  • 200 g (cała szklanka i trochę) ugotowanej ciecierzycy z kilkoma łyżkami wody (opcjonalnie ciecierzyca ze słoika)
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie: glut z siemienia lnianego, mąka ziemniaczana

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane i drożdżowe z dodatkiem soli mielę na pył (ja to robię w młynku do kawy lub w blenderze wysokoobrotowym).
  2. Do kielicha blendera wrzucam ugotowaną ciecierzycę wraz z kilkoma łyżkami wody po gotowaniu, 1 łyżką zmielonych płatków owsianych i drożdżowych, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Blenduję przez chwilę na niezbyt gładką masę. Jeśli nie masz blendera, możesz rozgnieść ciecierzycę tłuczkiem do ziemniaków. Masę odstawiam na chwilę, powinna być dosyć sucha i niejednorodna.
  3. Cebulę obieram, kroję w kosteczkę i wrzucam na chwilę na patelnię, aby się zeszkliła.
  4. Do zblednowanej masy ciecierzycowej dodaję ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, zeszkloną cebulę oraz natkę pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam ręką.
  5. Jeśli masa nie jest zbyt sucha i dosyć zbita, dodaję opcjonalnie jeszcze jedną łyżkę zmielonych płatków owsianych, albo mąki ziemniaczanej, albo mąki ryżowej oraz 2 łyżki gluta lnianego. Tym razem nie dodawałam żadnych innych zlepiaczy oprócz kaszy jaglanej.
  6. Z masy formuję małe kulki i obtaczam je w panierce – w pozostałych zmielonych płatkach owsianych i drożdżowych.
  7. Kotleciki wkładam na rozgrzaną oliwę na patelnię i spłaszczam je.
  8. Smażę z dwóch stron, aż się zarumienią (ok. 2 minuty z każdej strony).
  9. Podaję z surówkami oraz kaszą.

Inne pomysły na wegańskie kotlety

Mój kotletowy klasyk to zdecydowanie falafele, ale lubię także kotlety czy może bardziej burgery z buraka, kaszy jaglanej oraz słonecznika. Koniecznie dodaję do nich płatków drożdżowych, które nadają serowy posmak.

A jakie są Twoje ulubione wegańskie kotlety?
Małgosia

4 komentarze

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
surówka sałatka z granatem jarmużem kapustą czerwoną i orzechami włoskimi
Sałatka z granatem, jarmużem i czerwoną kapustą

Późną jesienią i wczesną zimą namiętnie jadam jarmuż, to moje ulubione zimowe zielsko. A całorocznym moim ulubionym zielskiem jest czerwona...

Zamknij