Wegańska i bezglutenowa tarta orzechowa bez pieczenia

wegańska i bezglutenowa tarta orzechowa bez pieczenia

Uwielbiam tarty, a tartę orzechową szczególnie. To najbardziej kaloryczny deser, jaki robię. A jaki pyszny! I do tego prosty. Kilka dni temu chodziła za mną tarta orzechowa, na którą przepis znajdziecie tutaj. Ale mi nigdy nic nie wychodzi według przepisu, nigdy się nie ich trzymam i w trakcie przygotowań zawsze coś zmienię, tylko z nazwy wychodzi to samo. Tak też było i tym razem. Miała być wegańska i bezglutenowa tarta orzechowa i taka też była. Tylko że tym razem wyszła tarta orzechowa bez pieczenia.

Wegańska tarta orzechowa bez pieczenia

W trakcie robienia tarty orzechowej stwierdziłam, że szkoda włączać cały piekarnik na małą tartę, a właściwie dwie tartaletki. Zrobiłam ich łącznie trzy według moich wcześniejszych przepisów – tartę orzechową, tartę cytrynową i tartę malinową. Jedynie tarta cytrynowa była bez pieczenia. I tak jakoś wyszło, że zrobiłam za dużo ciasta na spód bez pieczenia i stwierdziłam, że zrobię wszystkie trzy tarty bez pieczenia i zobaczę, jak wyjdą. I wyszły przepyszne, zwłaszcza tarta orzechowa. Idealne połączenie smaku i konsystencja. A do tego jest to zdrowsza wersja, gdyż nie poddajemy orzechów dłuższej obróbce termicznej.

Tarta orzechowa z syropem klonowym

W poprzednim przepisie wegańska tarta orzechowa jest słodzona syropem klonowym. Ponadto syrop klonowy pełni rolę zlepiacza i polewy. Przepyszne połączenie. Tym razem chciałam dać mniej słodyczy, ale potrzebowałam czegoś innego do zlepienia. Wpadłam na pomysł zrobienia z części orzechów masła orzechowego. Ostatnio nałogowo blenduję pyszne domowe masełka w Magimixie, więc tym bardziej pomysł okazał się trafny. I tak też wyszło – z połowy orzechów zrobiłam masło, wypełniłam nim spód, a resztę orzechów rozsypałam na warstwie masła orzechowego. Pycha. Nie wiem, która wersja mojej wegańskiej tarty orzechowej lepsza…

Jakie orzechy dodać do tarty?

Ulubione, jakiekolwiek, najlepiej kilka rodzajów, żeby wydobyć z nich przepyszny smak. Ja połączyłam migdały, orzechy arachidowe, włoskie, pekan oraz laskowe. Z połowy zrobiłam masło orzechowe, a resztę rozsypałam na wierzch. Polałam je odrobiną syropu klonowego i dorzuciłam kilka nasion granatu.

Przepis na wegańską tartę orzechową bez pieczenia

Proporcje podane na 2 foremki do tartaletek o średnicy ok. 15 cm,

Składniki:

Spód:

  • 100 g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej z wyraźnym oznaczeniem na opakowaniu)
  • 50 g orzechów włoskich lub migdałów
  • 3 łyżki musu kokosowego lub oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego (lub opcjonalnie erytrol)

Nadzienie:

  • kilka migdałów
  • kilka orzechów włoskich
  • kilka orzechów pekan
  • kilka orzechów arachidowych
  • kilka orzechów laskowych
  • kilka pestek nasion granatu
  • odrobina syropu klonowego lub daktylowego

Wykonanie

Płatki owsiane mielimy na drobny pył w młynku lub w blenderze kielichowym i przesypujemy do miski.  Następnie mielimy orzechy włoskie i przesypujemy na mąki z płatków owsianej. W kąpieli wodnej roztapiamy mus albo olej kokosowy. (Ja mus kokosowy robię w domu i bardzo polecam Wam ten przepis!) Roztopiony mus przelewamy do zmielonych płatków owsianych, dodajemy syrop daktylowy lub klonowy i całość zagniatamy. Formujemy kulę i odkładamy do lodówki na ok. 10 minut. Po tym czasie ciasto na spód wyciągamy, wyrabiamy ręcznie i wykładamy w foremce, dociskając palcami. Jeśli ciasto będzie za suche, można dodać łyżkę lub dwie wody, jeśli zaś będzie za mokre, dosypujemy nieco wody.

Co dalej?

Z połowy orzechów robimy masło orzechowe lub bierzemy wybrane ulubione masło z jednego orzecha. Na ciasto przekładamy masło orzechowe, a następnie posypujemy resztą orzechów i łyżką nieco wyrównujemy wierzch, aby orzechy wbiły się trochę w warstwę masła orzechowego. Wkładamy do lodówki na ok. godzinę, przed podaniem posypujemy nasionami granatu i polewamy wierzch niewielka ilością syropu klonowego. Tartę orzechową bez pieczenia trzymamy maksymalnie 4 dni  w lodówce, jeśli coś zostanie…

Jak podoba Ci się przepis na wegańską tartę bez pieczenia?
Małgosia

Wypróbuj nasze inne przepisy na wegańskie ciasta:

Wegańska tarta orzechowa słodzona syropem klonowym

Bezglutenowe wegańskie brownie z burakami i migdałami

One Reply to “Wegańska i bezglutenowa tarta orzechowa bez pieczenia”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.