Bezglutenowe,  Desery,  Kolacja,  Przepisy wegańskie

Sałatka z figami, orzechami laskowymi i granatem

Ostatnio chodzą mi po głowie sałatki. Pewnie dlatego, że nam zielsko obrodziło w domowej szklarni. A że jest pyszne, wyraziste w smaku i świetnie się komponuje z różnymi dodatkami, toteż często na drugie śniadanie robię sobie takie lekkie sałatki. Do tego parę dni temu przyszły pyszne figi od Santal i tak mi się zamarzyło połączenie kilku smaków, czyli sałatka z figami, orzechami laskowymi i granatem. Oczywiście wegańska i bezglutenowa.

Suszone figi pełne wapnia

Suszone figi są szczególnie wartościowe ze względu na znaczną ilość wapnia.  W 100 g znajdziemy aż 160 mg tego makroelementu, czyli całkiem sporo. Dla przypomnienia dzienne zalecane spożycie dla przeciętnej dorosłej osoby na wapń wynosi 1000 mg. Oprócz wapnia figi zawierają sporo żelaza, potasu oraz magnezu. Będą idealne dla osób, którym przyda się uregulowanie pracy układu pokarmowego. Suszone figi zawierają 10 g błonnika pokarmowego, który pobudza prace jelit i zapobiega zaparciom. Dzięki wysokiej zawartości potasu wykazują także działanie obniżające ciśnienie we krwi, a zawarty w nich magnez pomaga zmniejszyć zmęczenie oraz wspomaga koncentrację i pamięć. Suszone figi są jednak dosyć kaloryczne (ok. 270 kcal / 100 g), ale za to są świetną przegryzajką w pracy lub na uczelni i szybko zaspokajają głód.

Sałatka z figami, orzechami laskowymi i granatem

Po suszone figi sięgam najczęściej wtedy, kiedy nie mam możliwości zjedzenia porządnego posiłku, a muszę coś przegryźć. Wtedy stawiam właśnie na ekologiczne suszone owoce i orzechy. Uwielbiam suszone figi ze sklepu Santal. Są bardzo miękkie, duże, lekko podsuszone, nie są twarde i po prostu rozpływają się w ustach… Wybornie smakują same, ale też jako składnik sałatki. Idealnie łączą się z orzechami laskowymi i nasionami granatu. Do tego trochę zielska dla przełamania smaku. Pasują tutaj wszelkie sałaty, rukola i roszponka. Do tego można zrobić dressing z syropu klonowego i cytryny albo też tahini lub zupełnie go pominąć, jeśli figi są dla nas wystarczająco słodkie i nie potrzebujemy niczym ich polewać. Sałatka z figami, orzechami laskowymi i granatem będzie świetną propozycją na kolację we dwoje, czy po prostu deser w nieco innym wydaniu.

Przepis na sałatkę z figami, orzechami laskowymi i granatem

Proporcje dla dwóch osób.

Składniki:

  • 200 g suszonych fig
  • 50 g orzechów laskowych
  • pestki z połowy granatu
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu w wersji wegetariańskiej)
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich lub prażonego sezamu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść drobnej sałaty, rukoli lub roszponki

Wykonanie:

Suszone figi kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do miski. Orzechy laskowe lekko podprażamy na patelni, a po przestygnięciu przerzucamy do miski. Możemy je nieco rozdrobnić. Dodajemy liście sałaty lub trochę innego zielska oraz pestki granatu. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Z syropu klonowego, oleju oraz soku z cytryny przygotowujemy dressing – wszystkie składniki razem mieszamy i tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Polecam bardzo olej o jakimś charakterystycznym smaku, na przykład olej z orzechów włoskich, niebieskiego maku lub prażonego sezamu.

Kolorowe sałatki na wiosnę

Takie kolorowe sałatki idealnie przygotowują na nadejście wiosny! Na dworze, jak i na talerzu robi się coraz bardziej kolorowo i różnorodnie. Zachęcam Cię do kombinowania z różnymi składnikami i eksperymentowania w kuchni. Zerknij na kilka innych moich przepisów na wegańskie sałatki, np. sałatkę z migdałami i borówkami. Niech moje przepisy będą dla Ciebie inspiracją. ❤

Małgosia

One Comment

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.