wegańska pizza na orkiszowym spodzie bez sera
Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie

Wegańska pizza na orkiszowym spodzie z suszonymi pomidorami

Siedziałam ostatnio na wykładzie i tak sobie myślałam, co zjem, jak wrócę do domu. W planach było upieczenie chleba, ale przecież nie włączę piekarnika tylko na chleb. Szkoda prądu. Trzeba włożyć coś jeszcze.  I tak myślałam i myślałam i stwierdziłam, że będzie pizza, wegańska pizza na orkiszowym spodzie. W zasadzie to zrobiłam trzy wegańskie pizze, każda inna! 

Włoskie klimaty i ochota na gluten

Ostatnio chodzą za mną włoskie klimaty – parę dni temu na warsztatach fotografii kulinarnej namiętnie fotografowałam ajwar, pomidorki i bazylię. Wczoraj upiekłam orkiszowe bułeczki ziołowe i spałaszowałam z zielskiem. A dziś zapałałam ochotą na klasyczną wegańską pizzę marinarę! Na orkiszową marinarę rzuciłam się, jakbym nie jadła pizzy od dawna! W sumie ostatni raz marinarę robiliśmy jakieś 40 dni temu. Raz na miesiąc pizza (czyli gluten) musi być! To taki mój mały wyjątek z glutenem. Jeśli glutenu nie jadasz, wypróbuj spodu z mąki z ciecierzycy, gryczanej lub jaglanej. Orkisz to prastara odmiana pszenicy i jest zbożem glutenowym, chociaż to zupełnie inny gluten niż ten w pszenicy zwyczajnej. Jeśli więc unikasz glutenu bez konkretnych wskazań medycznych, nie widzę przeszkód, aby włączyć do diety orkisz. Najlepiej w wersji razowej.

Wegańska pizza na orkiszowym spodzie w trzech odsłonach

Tym razem wyszły mi trzy orkiszowe wegańskie pizze – dwie według poprzednich przepisów, a trzecia kombinowana. Pierwsza to najprostsza ze wszystkich z założenia wegańska pizza marinara, druga pizza na grubszym orkiszowym razowym spodzie z pieczarkami i cebulką (czasem dodaję do niej ser wegański, tym razem go pominęłam), a trzecia to kombinacja dwóch pozostałych – wegańska pizza na orkiszowym spodzie, ale cienkim, jak marinara i z dużą ilością sosu pomidorowego, a do tego pieczarki, czerwona cebulka, suszone pomidory i rukola. Pycha! Gluten full!

wegańska pizza na orkiszowym spodzie bez sera

Przepis na wegańską pizzę na orkiszowym spodzie

Proporcje podane na okrągłą blachę o średnicy ok. 25 cm lub po prostu na 1 pizzę.

Składniki

Spód:

  • 150 g mąki orkiszowej typ 700 (albo razowej typ 2000, albo pół na pół typ 700 i 2000) (w wersji bezglutenowej wypróbuj spodu z mąki z ciecierzycy, gryczanej lub jaglanej)
  • 10 g drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • pół szklanki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • spora szczypta soli himalajskiej

Obkład:

  • 100 g pieczarek
  • kawałek czerwonej papryki
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • garść rukoli

Sos pomidorowy:

  • słoiczek przecieru pomidorowego lub passata pomidorowa
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu

Jak to zrobić?

Ciasto przygotowujemy podobnie, jak na wegańską pizzę marinara. Do ciasta dodajemy porządny chlust oliwy lub oleju rzepakowego, dzięki czemu ciasto będzie niezwykle smaczne. Przygotowania do pizzy zaczynamy od zaczynu z drożdży. W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy opcjonalnie łyżeczkę cukru i odstawiamy na 15 minut. Kolejno przelewamy zaczyn do miski, dodajemy mąkę, oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, sól oraz resztę wody i wyrabiamy ciasto, podsypując mąkę pod ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk, ani do blatu, czy stolnicy. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę lub chociaż na kilkanaście minut. Po wyrośnięciu ciasta odrywamy kawałek i wałkujemy aż do uzyskania cienkiego spodu, który następnie wykładamy na blachę pokrytą papierem.

Co dalej?

Przygotowujemy sos pomidorowy. Do miski przekładamy przecier lub passatę pomidorową, wlewamy przegotowaną wodę i oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól. Jeśli sos jest bardzo gęsty, możemy dodać jeszcze łyżkę wody lub oliwy. Całość razem mieszamy i odstawiamy na parę minut, a następnie nakładamy połowę sosu równomiernie i „grubo” na ciasto. Pieczarki, paprykę oraz cebulę kroimy i rozrzucamy na pizzy. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 15 minut w trybie termoobiegu. Każdy piekarnik jest inny, więc po 10 minutach zaglądamy, czy pizza nie przypala się na bokach – czas zależy również od grubości ciasta. Po upieczeniu możemy pizzę zostawić w piekarniku, aby do siebie doszła, a po wyjęciu dodajemy pokrojone suszone pomidory i rukolę oraz pozostały sos pomidorowy..

Jaką pizzę robicie?

To, czy lubicie pizzę, to nie pytam… Ale zapytam, jaką najczęściej robicie? Ja za każdym razem inną. Jedyny wyjątek to marinara – z reguły robimy ją według naszego stałego przepisu.

Udanych wypieków,
Małgosia

Wypróbuj nasze inne przepisy na wegańską pizzę:

Wegańska pizza na razowym spodzie z wegańskim serem

Wegańska pizza marinara z oliwą i rukolą

3 komentarze

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.