Wegańska pizza na orkiszowym spodzie

Siedziałam dziś na wykładzie i tak sobie myślałam, co zjem, jak wrócę do domu. W planach było upieczenie chleba, ale przecież nie włączę piekarnika tylko na chleb. Szkoda prądu. Trzeba włożyć coś jeszcze.  I tak myślałam i myślałam i stwierdziłam, że będzie pizza, wegańska pizza na orkiszowym spodzie. W zasadzie to zrobiłam trzy wegańskie pizze, każda inna! 

Włoskie klimaty

Ostatnio chodzą za mną włoskie klimaty – parę dni temu na warsztatach fotografii kulinarnej namiętnie fotografowałam ajwar, pomidorki i bazylię (zdjęcie znajdziecie na naszym profilu na instagramie). Wczoraj upiekłam orkiszowe bułeczki ziołowe i spałaszowałam z zielskiem. A dziś zapałałam ochotą na klasyczną wegańską pizzę marinarę! Jako że męża w domu nie ma, to mogłam ją zrobić po swojemu – czyli z mąki orkiszowej razowej. Filip robi jednak pyszniejszą pizze, ale wybiera gluten pszenny typ 400, a ja chcę trochę zdrowszą wersję pizzy. Na orkiszową marinarę rzuciłam się, jakbym nie jadła pizzy od dawna! W sumie ostatni raz marinarę robiliśmy jakieś 40 dni temu. Raz na miesiąc pizza musi być!

Wegańska pizza na orkiszowym spodzie w trzech odsłonach

Tym razem wyszły mi trzy orkiszowe wegańskie pizze – dwie według poprzednich przepisów, a trzecia kombinowana. Pierwsza to najprostsza ze wszystkich z założenia wegańska pizza marinara, druga pizza na grubszym orkiszowym razowym spodzie z pieczarkami i cebulką (czasem dodaję do niej ser wegański, tym razem go pominęłam), a trzecia to kombinacja dwóch pozostałych – wegańska pizza na orkiszowym spodzie, ale cienkim, jak marinara i z dużą ilością sosu pomidorowego, a do tego pieczarki, czerwona cebulka, suszone pomidory i rukola. Pycha! Gluten full!

Przepis na wegańską pizzę na orkiszowym spodzie

Proporcje podane na okrągłą blachę o średnicy ok. 25 cm.

Czego nam potrzeba?

Spód:

  • 150 g mąki orkiszowej typ 700 (albo razowej typ 2000, albo pół na pół typ 700 i 2000)
  • 10 g drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • pół szklanki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki soli

Obkład:

  • 100 g pieczarek
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • garść rukoli

Sos pomidorowy:

  • 180 g przecieru pomidorowego (słoiczek)
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu

Jak to zrobić?

Ciasto przygotowujemy podobnie, jak na wegańską pizzę marinara. Do ciasta dodajemy porządny chlust oliwy lub oleju rzepakowego, dzięki czemu ciasto będzie niezwykle smaczne. Przygotowania do pizzy zaczynamy od zaczynu z drożdży. W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy opcjonalnie łyżeczkę cukru i odstawiamy na 15 minut. Kolejno przelewamy zaczyn do miski, dodajemy mąkę, oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, sól oraz resztę wody i wyrabiamy ciasto, podsypując mąkę pod ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk, ani do blatu, czy stolnicy. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę lub chociaż na kilkanaście minut. Po wyrośnięciu ciasta odrywamy kawałek i wałkujemy aż do uzyskania bardzo cienkiego spodu, który następnie wykładamy na blaszkę pokrytą papierem.

Co dalej?

Przygotowujemy sos pomidorowy. Do miski przekładamy przecier pomidorowy, wlewamy przegotowaną wodę i oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól. Jeśli sos jest bardzo gęsty, możemy dodać jeszcze łyżkę wody lub oliwy. Całość razem mieszamy i odstawiamy na parę minut, a następnie nakładamy połowę sosu równomiernie i „grubo” na ciasto. Pieczarki oraz cebulę kroimy i rozrzucamy na pizzy. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 15 minut w trybie termoobiegu. Każdy piekarnik jest inny, więc po 10 minutach zaglądamy, czy pizza nie przypala się na bokach – czas zależy również od grubości ciasta. Po upieczeniu możemy pizzę zostawić w piekarniku, aby do siebie doszła, a po wyjęciu dodajemy pokrojone suszone pomidory i rukolę oraz pozostały sos pomidorowy..

Jaką pizzę robicie?

To, czy lubicie pizzę, to nie pytam… Ale zapytam, jaką najczęściej robicie? Ja za każdym razem inną. Jedyny wyjątek to marinara – z reguły robimy ją według naszego stałego przepisu.

Udanych wypieków,
Małgosia

NEWSLETTER

Zapisz się do newslettera i pobierz e-booka ze słodkimi przepisami!

Zaczekaj chwilę...

Dziękujemy za zapis do newslettera. Odbierz maila, potwierdź swoją subskrypcję i pobierz e-booka.

Wypróbuj nasze inne przepisy na wegańską pizzę:

Wegańska pizza na razowym spodzie z wegańskim serem

Wegańska pizza marinara z oliwą i rukolą

Dodaj komentarz