Lubisz proste i szybkie desery owocowe? A do tego waniliowe jak lody? Albo takie desery, z których można zrobić też lody? Założę się, że tak! Ja uwielbiam! ❤️ Bardzo często kombinuję takie deserki à la musy z sezonowymi owocami. Niedawno zrobiłam wegański deser z nerkowców z wanilią i owocami z działki – malinami i jeżynami. I jeszcze miałam kilka borówek, ale już nie z działki.
Deser z nerkowców z owocami
Z nerkowcami mam trochę zgrzyt ze względu na sposób ich pozyskiwania. Być może zetknęliście się już z tym tematem. Jeśli nie – poszukajcie informacji. Nerkowce są jednak zdrowym owocem, a do tego pysznym. Nie da się ukryć. Tak więc jadam nerkowce od czasu do czasu jako przegryzajkę, robię z nich mleko, masło orzechowe, a także deserki jak ten z malinami, jeżynami i borówkami. Deser z nerkowców można oczywiście zjadać przez cały rok i zamiast świeżych owoców dać konfitury, granolę albo płatki kokosowe. To pierwsze, co mi przychodzi do głowy. Ale teraz dzielę się z Wami przepisem ze świeżymi sezonowymi owocami. Deser posłodziłam odrobiną cukru kokosowego. Można oczywiście dodać inne słodzidła w ilości według uznania – orzechy nerkowca są dosyć słodkie same w sobie, tak więc z ilością słodzidła bym nie przesadzała. Przepis jest bezglutenowy.
Przepis na deser z nerkowców z wanilią i sezonowymi owocami
Proporcje podane na dwie porcje.
Składniki:
- pół puszki mleczka kokosowego 🥥
- garść nerkowców
- wybrane słodzidło (cukier kokosowy, erytrol, syrop klonowy etc.)
- odrobina miąższu z laski wanilii
- kilka truskawek, malin, borówek lub innych sezonowych owoców
- opcjonalnie: dowolne mleko roślinne
Wykonanie:
1. Do miseczki wrzucam nerkowce, słodzidło (ilość według uznania) oraz miąższ wybrany z laski wanilii.
2. Dodaję mleczko kokosowe i wszystko mieszam łyżką.
3. Zostawiam na parę godzin. Można wstawić na noc do lodówki.
4. Po paru godzinach wszystko razem dokładnie blenduję na gładko. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodaję odrobinę dowolnego mleka roślinnego.
5. Deser z nerkowców przelewam do miseczek, dodaję różne sezonowe owoce, np. truskawki, porzeczki, maliny, borówki i dekoruję listkiem mięty.
A może wegańskie lody waniliowe?
Z tego przepisu wychodzą również pyszne wegańskie lody waniliowe. Wystarczy dodać łyżeczkę wódki i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Spytacie, czy ta wódka to dla wzmocnienia smaku? Nie. Chodzi o obniżenie temperatury zamarzania lodów. Dzięki temu lody są bardziej miękkie i mają kremową konsystencję. Wegańskie lody z nerkowców lubię podawać je z kremem czekoladowym i malinami. Pycha!
Spodobał Ci się mój przepis?
To kliknij w zielony przycisk.
Zobacz inne moje przepisy WEGAŃSKIE DESERY BEZ PIECZENIA – kliknij na zdjęcie!
12 komentarzy
Ola
Anna
Aga
Agnieszka
Paulina
Agata
Ola
Irek
Pingback:
Ala
Pingback:
Pingback: