koktajl z sezonowych owoców
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie

Koktajl z sezonowych owoców z dodatkami

Uwielbiam lato za coraz to bardziej kolorowe owoce z działki. Co tydzień pojawiają się kolejne. Truskawki, czereśnie, porzeczki, poziomki, wiśnie, jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie. W tym tygodniu przywieźliśmy cały kosz jabłek i gruszek do schrupania oraz mnóstwo czerwonych porzeczek – część poszła na konfitury, część do wina. To mój winiarski debiut i jestem ciekawa, co wyjdzie. Na razie bulgocze. A z reszty zrobiłam koktajl z sezonowych owoców.

Koktajl z sezonowych owoców

Koktajl z sezonowych owoców to banalnie prosty przepis. Wrzucasz owoce, jakie masz pod ręką do blendera i blendujesz! Chwila moment i gotowe! Oczywiście dobór owoców określa smak, a więc jest tutaj szerokie pole do popisu. U mnie bazą są najczęściej słodkie owoce typu jabłka, dojrzałe gruszki, śliwki oraz bardziej kaloryczne banany oraz winogrona. Do tego dodaję bardzo zdrowe owoce jagodowe – maliny, jeżyny, truskawki, poziomki, porzeczki, agrest, borówki, aronia. Tak swoją drogą winogrona to również owoce jagodowe. Baza nadaje słodkości koktajlowi, a owoce jagodowe koloru. Koktajl z sezonowych owoców to pełna dowolność w doborze owoców i różnorodność smaku. Można się bawić każdego dnia!

Jak podnieść wartość odżywczą koktajlu owocowego?

Koktajle owocowe są dosyć sycące ze względu na pokaźną zawartość błonnika. Jednakże nie jest to pełnowartościowy posiłek. Możemy je spożywać na drugie śniadanie lub na podwieczorek, gdy tylko bierze nas ochota na coś słodkiego. Świetnie gaszą pragnienie w gorące dni. Dobrym sposobem jest również dodanie do nich np. masła orzechowego, tahini, karobu, kakao, odżywki białkowej, fortyfikowanego mleka roślinnego, płatków owsianych lub po prostu garści orzechów albo nasion (np. zmielone siemię lnianie). Wtedy stają się jeszcze bardziej sycące i z powodzeniem mogą zastępować posiłek. Dzięki dodatkom owocowy koktajl może mieć większą wartość odżywczą i oczywiście smakować inaczej. Koktajle to mega prosty przepis na pożywną przegryzajkę. Są naturalnie słodkie i z powodzeniem mogą zastępować niezdrowe słodycze.

Przepis na koktajl z sezonowymi owocami

Oto przepis na mój koktajl na zdjęciu. To tylko mała podpowiedź. Zróbcie go po swojemu z sezonowych owoców, jakie macie pod ręką!

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • garść czerwonych porzeczek
  • garść malin
  • garść jeżyn
  • garść borówek amerykańskich

Wykonanie:

1. Owoce myję, odsączam. Jabłka i gruszki kroję na mniejsze kawałki. Nie obieram ich ze skórki.

2. Wszystkie owoce wrzucam do kielicha blendera i blenduję!

Dajcie znać w komentarzu, jakie koktajle Wy lubicie najbardziej!
Gosia

One Comment

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
konfitura z czerwonej porzeczki
Konfitura z czerwonej porzeczki z pestkami lub bez

Lubicie porzeczki? Ja uwielbiam, zwłaszcza czarne! Czerwone mniej, chociaż w tym roku na działce jest najwięcej właśnie czerwonej porzeczki. W...

Zamknij