Korzenne ciasteczka z domową konfiturą

Co zrobić na weekendowy podwieczorek i na parogodzinny weekendowy spacer do lasu? Świeżo upieczone ciacha! A do tego spontanicznie robione! Najlepsze są takie korzenne ciasteczka z domową konfiturą lub, jak u mnie, z przepysznym musem jeżynowym. Mogą być również w wersji bakaliowej, orzechowej, czekoladowej… Nie ogranicza nas wyobraźnia, a jedynie to, co akurat mamy pod ręką w domu… Wystarczy, że ciacha mają wspólną bazę – płatki owsiane, mąkę owsianą, masło orzechowe, a reszta to różnego rodzaju dodatki. 

Korzenne ciasteczka, czyli robimy coś na szybko i wyruszamy w plener!

Bardzo lubię spędzać czas w plenerze. Na rowerze, na spacerze, a najlepiej w górach. Niezależnie od pory roku. Tam czuję się najlepiej. Staram się zawsze przygotować coś energetycznego, kiedy ruszam na kilka godzin obcować z przyrodą. Z reguły myślę o orzechach i suszonych owocach, a także czekoladzie. Czyli o dobrych kaloriach. Z tych składników próbuję wymodzić coś dobrego, dodającego energii podczas aktywności fizycznej, a przy tym wygodnego. I najczęściej wychodzi coś do chrupania, jak właśnie korzenne ciasteczka, albo czekolada kokosowa w słoiczkach.

Korzenne ciasteczka bez glutenu

Wszystkie składniki użyte w przepisie naturalnie nie zawierają glutenu (uwaga jedynie na proszek do pieczenia), ale jeśli musicie restrykcyjnie przestrzegać diety bezglutenowej, to zwróćcie uwagę na to, aby wybrać mąkę owsianą bezglutenową i ewentualnie dodać inne mąki bezglutenowe, np. kasztanową, amarantusową, jaglaną. Jeśli chodzi o proszek do pieczenia, w wersji bezglutenowej do ciasteczek używamy proszku np. na bazie skrobi kukurydzianej.

Przepis na wegańskie korzenne ciasteczka

Czego nam potrzeba?

Baza:

  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g mąki owsianej / zmielonych płatków owsianych / innej mąki (np. orkiszowej razowej, w wersji bezglutenowej np. kasztanowej, amarantusowej, jaglanej)
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • szklanka przestygniętej przegotowanej wody lub mleka roślinnego (np. domowego owsianego (przepis tutaj – klik)
  • słodzik wg uznania – 2 łyżki erytrytolu / syropu klonowego / daktylowego
  • opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia (środek spulchniający)

Dodatki

  • kilka posiekanych orzechów włoskich
  • kilka posiekanych orzechów laskowych
  • kilka posiekanych migdałów lub płatki migdałowe
  • 100 g pokrojonych daktyli
  • 100 g rodzynków
  • łyżka suszonej żurawiny
  • łyżka ziaren sezamu
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka ziaren chia
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka zmielonego cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • inne, ulubione dodatki…
  • mus owocowy lub konfitura

Jak to zrobić?

Przygotowujemy bazę. W misce mieszamy mąkę, płatki, masło orzechowe, mleko roślinne, słodzik oraz opcjonalnie proszek do pieczenia. Odkładamy na parę minut, sprawdzamy, czy masa jest dosyć zbita. Dzielimy bazę na tyle części, ile chcemy mieć smaków i dodajemy do każdej części wybrane pokrojone dodatki. Możemy zrobić ciasteczka korzenne, w których znajdą się goździki i cynamon, możemy zrobić także wersję czekoladowo-korzenną (kakao, cynamon, goździki), z ziarnami (sezam, siemię, chia), orzechowo-migdałową, czy typowo bakaliową (daktyle, rodzynki, żurawina). Po przygotowaniu masy wykładamy ją na blachę, tworząc różne kształty ciasteczek. Pieczemy je przez ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni. Piekarnik piekarnikowi nierówny i przy termoobiegu po 20 minutach ciasteczka mogą być już dobre. Im mniejsze i cieńsze ciasteczka, tym pieczemy je krócej, jeśli zaś są grubsze, możemy ten czas nieco wydłużyć – musimy tylko sprawdzać, aby się nie przypaliły na brzegach.

Róbcie ciacha i biegnijcie w plener,
Małgosia

Inne przepisy na ciasteczka:

Bakaliowe ciasteczka z orzechami i migdałami

 

83 Comments Add yours

  1. Asia napisał(a):
    Miałam okazję spróbować ciasteczek czekoladowych i są pyszne :) dzięki za przepis, będę piekła :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję Asiu! Tobie często podrzucam coś do wypróbowania i bardzo się cieszę, że Ci smakuje. :)
  2. Kasia napisał(a):
    to już taka granola ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Podobne składniki, tylko wykonanie trochę inne.
  3. iwona napisał(a):
    Asi bardzo zazdroszczę, a sobie obiecuję zrobić w weekend. Wydaje mi się, że przepis nie jest skomplikowany. Pozdrawiam ciepło :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Przepis nie jest trudny, warto spróbować, tym bardziej że składniki możemy odpowiednio modyfikować w zależności od tego, na co mamy ochotę i jakie bakaliowe resztki kręcą nam się po kuchni.
  4. Kamila napisał(a):
    Ach...az mi slinka pociekla :D idealne na ten jesienno-zimowy okres! :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Z takim też nastawieniem były robione i jeszcze na pewno je powtórzę. U mnie deszcz i jesienna plucha pachną cynamonem i goździkami. ;)
  5. wildrockspl napisał(a):
    Wooow, ale dobroci narobiłaś! gdyby nie to ze w moim piekarniku własnie robi się ciasto marchewkowe już bym siekała orzechy na twoje ciasteczka <3
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Wyjmij ciasto, włóż ciasteczka. ;)
  6. ArtMagda napisał(a):
    Składniki mam, przepisy wydaja się proste, pytanie, czemu jeszcze nie spróbowałam?! Koniecznie zapisuję stronę do ulubionych, muszę tu wrócić.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zapraszam serdecznie do kulinarnych powrotów na Dobre Zielsko oraz do obserwowania profilu bloga na FB: https://www.facebook.com/dobrezielsko. :)
  7. Gaba napisał(a):
    Ależ bajecznie wyglądają! Pewnie tak samo dobrze smakują! Musze wypróbować ten przepis, mam nadzieje, że posmakują całej mojej rodzince!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Udanych wypieków i przyjemności podczas kosztowania ciasteczek!
  8. Karolina Kary B napisał(a):
    Mmmm, wygląda pysznie <3
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! I tak też smakuje!
  9. Katarzyna Balbierz napisał(a):
    Czytam i czuje ich zapach
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu...
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Polecam wypróbować i wrzucić swoje ulubione dodatki. :)
  10. Sylwia napisał(a):
    Przepis idealny na jesień. Chętnie wypróbuję ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tak, na jesień jak znalazł.
  11. Ewa Sobania napisał(a):
    W tak szary dzień wszystko co korzenne jest na miarę złota :) Wyglądają przepysznie
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Ciasteczka idealnie wpisują się w jesienny nastrój. :)
  12. Szymon Owedyk napisał(a):
    Podobne ciasteczka przygotowała mi kiedyś mama i siostra - to miłe wspomnienia. Zapewne niedługo do nich powrócę, ponieważ żona coraz bardziej zaskakuje mnie w kuchni i bardzo mnie to cieszy, i smakuje :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Często mamy miłe wspomnienia z dzieciństwa związane z wypiekami. Wypróbujcie koniecznie ten przepis. :)
  13. Miłka napisał(a):
    Uwielbiam tego typu przekąski. Czytając nabrałam ochoty na coś "korzennego" ;) Ciasteczka... lub grzane wino ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Jedno nie wyklucza drugiego. ;)
  14. Ewelina napisał(a):
    robiłam podobne podczas weekendu :D ale spróbuję teraz z Twojego przepisu :) i koniecznie z konfiturą :) pozdrawiam
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Konfitura dopełnia smak... :)
  15. Gosia napisał(a):
    Takie ciasteczka lubię <3
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ja też! Są świetne i pożywne!
  16. Aleksandra napisał(a):
    To takie ciacha na bogato - pycha! Uwielbiam takie wypieki :) z konfiturą jeszcze nie próbowałam - muszą być boskie <3
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Z konfiturą smakują wyśmienicie!
  17. MamaKakaludka napisał(a):
    Idealne do pracy i szkoły! Lubię takie przepisy na zdrowe przekąski
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Można je zabrać wszędzie. :)
  18. magdawojdala napisał(a):
    Miałam okazję próbować podobnych - super ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Wychodzi z nich świetna przekąska!
  19. madamegiussani napisał(a):
    Do schrupania! Piękne zdjęcia. :) Pozdrawiam.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Polecam wypróbować. :)
  20. Ashka napisał(a):
    a jestem ciekawa: czy one wychodza bardziej mokre czy tez sa kruche? :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardziej kruche. :) Ale w przypadku wersji mocno bakaliowej trudno mówić o kruchości. Jeśli chcesz, aby ciacha były bardziej mokre, to dodaj więcej mąki, a mniej płatków i płatki odstaw, aby pomoczyły się w mleku roślinnym.
      1. Ashka napisał(a):
        Nie nie, wlasnie mi zalezy zeby byly bardziej kruche :) :) Dzieki!
  21. Lalo.mama napisał(a):
    Wypróbujemy koniecznie :) Uwielbiam owsiane ciasteczka :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo dobre i zdrowe. :)
  22. Ashka napisał(a):
    Potwierdzam, wyszly baardzo kruche i pyszne :) :) ja dalam skladnikow na oko, pewnie wiecej orzechow niz w przepisie i zrobilam bez konfitury, za to dalam troche wiecej slodziku (uzylam syropu z agawy). Uzylam tez maki orkiszowej i dalam chyba odrobine wiecej, bo ciasto bylo zupelnie gladkie i nie kleilo sie do placow, no i wyszlo fantastycznie. Wyszly super! To beda teraz moje ulubione ciasteczka typu zdrowe :) :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę, że zainspirowałaś się zielskowymi ciasteczkami i że Twoje wyszły tak wspaniale. :)
  23. Kinga Frelichowska napisał(a):
    Wyglądają naprawdę bardzo apetycznie, aż się chce wypróbować na nie przepis :) Pewnie są pyszne :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Wystarczy wypróbować, aby się przekonać. ;)
  24. Kathy Leonia napisał(a):
    moje ukochane umilacze chwil!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      To prawda, potrafią świetnie umilić czas. :)
  25. Lalo.mama napisał(a):
    Dzisiaj próbujemy :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Udanych wypieków. :)
  26. Domowa konfitura? Brzmi bajecznie! :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tak, takie konfitury są najlepsze. :)
  27. Piewcy Teiny (Ania) napisał(a):
    Cieszę się, że za Twoim komentarzem trafiłam do Ciebie. Szkoda, że w domu nie trzymam masła orzechowego bo bym miała przepis na "aaale bym coś zjadła słodkiego".
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Masło orzechowe - bierzesz orzechy, dobry blender kielichowy, chwila moment i voilà!
  28. Dorota napisał(a):
    uwielbiam takie bakaliowe ciastka, zdrowe, pyszne, można się zajadać bez wyrzutów sumienia :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      I dlatego je tak lubimy. :)
  29. Endżi napisał(a):
    świetne ciasteczka, uwielbiam wszelkie z dodatkiem orzechów, aż wstyd się przyznać że jedyna jakie ostatnio piekę to ciasteczka dla mojego konia :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Uśmiałam się z tego konia. ;) Ciekawe wypieki. ;) Pomyśl trochę o sobie i wypróbuj powyższy przepis. :)
  30. Joanna Różańska napisał(a):
    Az poczułam klimat świąt <3
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Już niedługo zacznie się ten świąteczno-korzenny klimat. :)
  31. Klaudia napisał(a):
    Super przepis, tylko nie widzę w składnikach masła orzechowego. Należy je zrobić samemu?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Masło najlepiej zrobić samemu albo użyć gotowego (najlepiej takiego zrobionego w 100% z orzechów).
  32. Ania napisał(a):
    Mmmm, smacznie wygladaja! Uwielbiam korzenne ciasteczka! Moze sprobuje twoj przepis na weekend, bo od jakiegos czasu robie sobie batoniki z jednego przepisu - i pomimo ze sa przepyszne to juz mi sie troche nudza i potrzebuje je czyms przelamac :D
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zachęcam do wypróbowania. :)
  33. Julka napisał(a):
    Wyglądają bardzo smacznie <3
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. Są pyszne! :)
  34. Asia - Matka w kratkę napisał(a):
    Piękne zdjęcia! Jak smakują choć w połowie tak jak wyglądają... :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Smakują tak, jak wyglądają. :)
  35. Zuzanna napisał(a):
    podobają mi się baaaardzo! zrobię na pewno! :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Świetnie, bardzo się cieszę. :)
  36. iv mama napisał(a):
    Oglądane przed śniadaniem robia niebezpieczna chęć na slodycze:) zabiorę je z nami nad morze. Trudno o smakowity przepis "w drogę "
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      To są zdrowe słodycze. Idealne do chrupania w drodze nad morze. Udanej podróży! :)
  37. janielka napisał(a):
    Mniam na pewno sa smaczne. Musze zrobić.:)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo smaczne. :) Zrób i przekonaj się sama. :)
  38. Ania W napisał(a):
    Chętnie wypróbuję przepis. Wyglądają przepysznie i coś w sam raz w moim guście. Super :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Idealne na jesienne wieczory. :)
  39. Artur napisał(a):
    Uwielbiam wszystko czym da się "pochrupać" w ustach! A tu mamy bombowy przepis. Te ciastka aż eksplodują w buzi.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Ciastka wychodzą pyszne (chociaż zupełnie inne) za każdym razem. :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Nie da się ukryć. :)

Dodaj komentarz