Na letnie i jesienne kolacje proponuję Wam coś znanego i banalnego, ale zrobionego w mniej typowej wersji. Będzie to wegańska zupa ogórkowa inaczej, bardzo lekka, ale przy tym w miarę pożywna, jeśli dorzucimy do niej grzanki, podprażone pestki dyni lub słonecznika. Zupka idealnie sprawdzi się jako przystawka zaspokajająca pierwszy głód lub lekka kolacja w ramach ogórkowych jesiennych ostatków. Nie jest może jakoś bardzo rozgrzewająca – mi najbardziej pasuje latem jako orzeźwiający chłodnik, ale te ostatnie ogórki można właśnie w taki sposób wykorzystać. 😉
Przepis na wegańską zupę ogórkową
Proporcje podane na 4 porcje.
Czego nam potrzeba?
- 500 g obranych ogórków gruntowych
- 1/2 litra gorącej wody
- mała zielona papryka
- garść natki pietruszki
- garść koperku
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- opcjonalnie: prażone pestki dyni, słonecznika, orzechów włoskich lub sezamu albo grzanki
Jak to zrobić?
Banalnie prosto. Wystarczy do naczynia wrzucić pokrojone ogórki oraz resztę składników, wszystko razem zmiksować, a następnie gotować przez ok. 5 min. Zupka jest dosyć neutralna w smaku, przebija się nuta papryki oraz czosnku, można zrobić ją na bulionie warzywnym i dodać swoje ulubione przyprawy. Zupkę podajemy z grzankami, podprażonymi pestkami dyni, słonecznika lub ziarenkami sezamu – ziarenka dodadzą smaku.
Wegańska zupa ogórkowa inaczej
I jak Wam się podoba taka lekka wersja ogórkowej? Jeśli lubicie bardziej gęste zupy, zerknijcie na kilka naszych innych propozycji.
Udanych inspiracji,
Małgosia
12 komentarzy
Monika
Hmm mam wątpliwości czy ta zupa nie będzie trochę bez smaku.. Bo w sumie ogórki gruntowe są specyficzne, a w tym przepisie ani kostki rosołowej, przypraw też jakoś mało..
Dobre Zielsko
Nasze ogórki były raczej neutralne. 😉 Kostki rosołowej u nas nie będzie, można dodać bulion warzywny, ale smaku dodają czosnek oraz podprażone ziarenka – świetnie sprawdzają się pestki dyni.
Maciej
Opis brzmi smakowicie, ciekawe czy w realu smakuje tak samo? 😉
Dobre Zielsko
To taka zupka na rozgrzewkę, podana na przystawkę, aby zaspokoić pierwszy głód. Jest dosyć neutralna i świetnie komponują się z nią prażone ziarna.
Asia
Nigdy nie jadłam zupy ze świeżych ogórków, ale przepis brzmi zachęcająco 🙂
Dobre Zielsko
Dla mnie niedawno to też był pierwszy raz. 😉 Zupką poczęstowała mnie przyjaciółka, ja troszeczkę jeszcze zmieniłam i wyszło takie coś. W przyszłym roku latem będzie pomysł na orzeźwiający chłodnik typu coś z niczego. 😉
Edyta
Gotowałam podobną. Doprawiłam lubczykiem i zeszkloną na oleju cebulką. Pycha!
Dobre Zielsko
Ten lubczyk brzmi ciekawie!
Iwona
Ogórkową zawsze robiłam z kwaszonych ogórków. Ale ten przepis mnie zainteresował. Wykorzystam na pewno bo uwielbiam zupy-kremy.
Dobre Zielsko
Idealny przepis na ostatnie świeże ogórki. 😉
Natalia
Myślałam, że po zmiksowaniu wyjdzie z tego krem, a u Ciebie na zdjęciu jest to wersja zupy tak?
Dobre Zielsko
Tak, to jest bardziej wersja zupowa. Jeśli chciałabyś uzyskać krem, to najlepiej połączyć zupkę np. z zieloną soczewicą, wtedy będzie gęsta, kremowa i smakowo oraz kolorystycznie to połączenie powinno pasować. 🙂