wegańska bezglutenowa tarta z pieczarkami i pomidorami na mące gryczanej
Bezglutenowe,  Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie

Tarta z pieczarkami i pomidorami na mące gryczanej

Od jakiegoś czasu chodzą za mną pomidory, zwłaszcza suszone, rukola, bazylia, pieczarki, sos pomidorowy i słonecznikowy sos czosnkowy. Idealne składniki na pizzę. Ale ileż tej pizzy można robić i jeść. Postanowiłam zrobić tartę! A la pizza. Gryczaną dla odmiany, bo w domu żadnej mąki nie mieliśmy, za to był kilogram kaszy gryczanej, a z niej mąkę można zrobić bez problemu w blenderze wysokoobrotowym (jak to zrobić, przeczytasz tutaj). I zrobiłam coś pysznego. Z piekarnika właśnie wyszła bezglutenowa i wegańska tarta z pieczarkami i pomidorami na mące gryczanej. Z pomidorami suszonymi, sosem pomidorowym, oczywiście czosnkiem i cebulką. Oprószyłam ją natką pietruszki oraz bazylią. 

Wegańska bezglutenowa tarta na mące gryczanej

Mąki bezglutenowe nadają się idealnie do tart, bo są cięższe niż glutenowe i po prostu nie rosną tak na drożdżach jak biała mąka pszenna. I również z tej racji, że nie są oczyszczone, to są zdrowsze. Co nie oznacza, że mąki glutenowe nie są zdrowe – te pełnoziarniste są jak najbardziej, zwłaszcza z prastarych zbóż, np. orkiszu czy samopszy. Ale nie wszyscy mogą jeść gluten, poza tym warto w swej diecie jadać różnorodnie i wybierać różne zboża oraz pseudozboża, jakim jest gryka (o właściwościach gryki przeczytasz tutaj). Tarta z pieczarkami i pomidorami jest właśnie na mące gryczanej, chociaż w zasadzie to zrobiłam ją z kaszy, bo mąki mielę z ziaren w blenderze wysokoobrotowym Ronic Zyle.

Tarta z pieczarkami i pomidorami, czyli pizza inaczej

Tarta z pieczarkami i pomidorami, cebulką, czosnkiem i odrobiną zielska jak nic przypomina pizzę – klasyczną marinarę w wersji na bogato, czyli z dodatkami. Przepis na wegańską pizzę marinarę znajdziesz tutaj, również w wersji bezglutenowej. Przepisy różnią się praktycznie tylko ciastem i wysokością farszu. Do tarty zrobiłam gęściejszy sos, był jeszcze bardziej pyszny, bo dodałam do niego suszone pomidory i nałożyłam go więcej, jak na tartę przystało.

Przepis na gryczaną tartę z pieczarkami i pomidorami

Tarta z pieczarkami i pomidorami może mieć różne średnice. Zależy od tego, jaką masz formę. Moja ma średnicę około 28 cm i właśnie na taką formę podaję proporcje.

Składniki:

Spód:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych (najlepiej zwykłych lub góskich)
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 50 ml oliwy lub nierafinowanego oleju kokosowego
  • pół szklanki wody
  • porządna szczypta soli

Sos pomidorowy:

  • 400 g passaty pomidorowej / 300 g przecieru pomidorowego i pół szklanki wody
  • 4 suszone pomidory
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • porządna szczypta soli

Dodatki:

  • 6 dużych pieczarek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 suszone pomidory
  • 2 cebule
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżej natki pietruszki

Wykonanie:

1. W blenderze wysokoobrotowym mielę na mąkę osobno kaszę gryczaną, płatki owsiane oraz ciecierzycę.

2. Zmielone płatki owsiane zalewam w miseczce kilkoma łyżkami ciepłej wody, żeby zrobiła się papka. Ilość wody zależy od tego, czy płatki mocno wypiją wodę. A zależy to głównie od ich świeżości oraz warunków przechowywania.

2. Następnie do dużej miski wrzucam mąkę gryczaną, mąkę z ciecierzycy oraz papkę z płatków owsianych. Dodaję sól, kilka łyżek wody, roztopiony olej kokosowy lub oliwę i zagniatam. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaję jeszcze trochę oliwy lub oleju. Ciasto zagniatam i odstawiam do lodówki na około 20 min.

3. Po wyjęciu formuję ciasto na okrągły placek i rozwałkowuję aż do uzyskania jednolitego spodu o grubości ok. 0,5 cm lub ciutkę grubszego. Po uformowaniu spód wykładam na formę do tarty i wyrównuję boki. Spód można także uformować rękoma bezpośrednio w formie.

4. Z passaty pomidorowej lub przecieru z dodatkiem wody oraz suszonych pomidorów przygotowuję w misce sos. Suszone pomidory blenduję na niezbyt gładko z odrobiną passaty, a następnie dodaję do reszty w misce. Dolewam trochę oliwy, wrzucam przetarte przez praskę ząbki czosnku, bazylię, oregano oraz szczyptę soli. Całość razem mieszam i odstawiam na kilka minut. Sos nie ma być zupełnie jednolity, dlatego nie blenduję całości. Do sosu można także dodać pokrojone na drobno suszone pomidory. Sos ma być bardzo gęsty, bardziej niż na pizzę. Jeśli potrzeba, dodaj trochę przecieru.

5. Na spód nakładam równomiernie dosyć grubą warstwę sosu pomidorowego, żeby była równa lub prawie równa z ciastem na bokach.

6. Pieczarki myję i drobno kroję w plastry. Podobnie z cebulą i czosnkiem – obieram, myję i kroję w talarki. Następnie nakładam je na warstwę sosu. Można je lekko zatopić w sobie i dodatkowo nałożyć na wierzch.  Całość osypuję suszoną bazylią i oregano.

6. Tartę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 25 minut w trybie góra-dół. Po 15 minutach zaglądam, czy boki się rumienią, a pieczarki lekko marszczą. Każdy piekarnik jest inny, tak więc trzeba odpowiednio regulować temperaturę oraz obserwować stopień wypieczenia. Temperaturę pieczenia dostosuj do właściwości swojego piekarnika.

7. Po upieczeniu tartę wyjmuję, daję jej dojść do siebie, oprószam ją natką pietruszki oraz świeżą bazylią. Po kilku minutach kroję na małe kawałki. Na początku tarta może się nieco kruszyć, tak więc najlepiej, aż do się trochę odczeka. Tartę podaję samą lub z domowym wegańskim sosem serowo-czosnkowym.

Co wolisz, pizzę czy tartę?
Małgosia

2 komentarze

    • Dobre Zielsko

      Można pominąć mąkę z ciecierzycy. Dodałam ją po to, aby zwiększyć wartość odżywczą tarty oraz jeszcze lepiej skleić ciasto. :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
domowe mleko roślinne mleko z orzechów laskowych bezglutenowe wegańskie
Domowe mleko z orzechów laskowych

Od kiedy mam w domu porządny blender wysokooobrotowy i wytłaczarkę, mleka roślinne, tudzież napoje, przygotowuję własnoręcznie. Próbowałam wielu, ale zdecydowanie...

Zamknij