Wegańska pizza marinara z oliwą z oliwek i rukolą
Bezglutenowe,  Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie

Wegańska pizza marinara z suszonymi pomidorami

Uwielbiam włoską kuchnię! Za pomidory, bazylię i rukolę. I oliwę oczywiście. Połączenia smaków zadziwiają prostotą, a jednocześnie kulinarnym kunsztem. W kuchni włoskiej jest tyle pysznych wegańskich dań, że można wybierać i przebierać. Najbardziej oczywiście lubię wegańską pizzę. Najprostszą i najpyszniejszą, jaką jadłam – marinarę. Klasyczna pizza marinara jest „naturalnie” wegańska, wręcz minimalistyczna, taka podstawa klasyki. Tylko cienkie ciasto, oliwa, sos pomidorowy, czosnek i bazylia. Lubię do tego dodawać jeszcze pieczarki, cebulę i rukolę, a w wersji bardziej wykwintnej bakłażana. U nas w domu wegańska pizza marinara zadomowiła się na dobre i z reguły raz w miesiącu mamy marinarę. W zasadzie za każdym razem tak się wkręcamy, że wychodzi nam weekend z pizzą, aż mamy dosyć. Do następnego razu. 

Wegańska pizza marinara, czyli proste jest najlepsze

Marinara to pizza najprostsza z możliwych. Składa się z podstawowych składników: ciasta, sosu pomidorowego, czosnku, bazylii, oregano i oczywiście oliwy. Pizza marinara jest więc z natury rzeczy wegańska i bardzo często można ją spotkać we włoskich pizzeriach. Jak pierwszy raz spróbowałam klasycznej włoskiej marinary, moja domowa wegańska pizza już nigdy nie była taka, jak ją robiłam poprzednio. Oczywiście dodaję do niej to, co lubię najbardziej, ale nie robię już pizzy na grubym cieście, chociaż taką piekłam latami. Na pizzę lubię kłaść mnóstwo zielska, oprócz bazylii, najczęściej jest to popularny włoski chwast, czyli rukola. Marinara urzekła mnie swoją prostotą i wyrazistością. Dzięki temu, że składników jest niewiele, każdy z nich jest wyczuwalny. I do tego jest taka typowo włoska. Po prostu esencja słonecznej Italii: pomidory, oliwa, czosnek, oregano i bazylia. I jeszcze jeden atut – wegańska pizza marinara robi się dosyć szybko i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Główny sekret ciasta tkwi w dwóch czynnikach – należy pamiętać o dodaniu porządnej ilości oliwy, gdyż dzięki temu ciasto będzie odpowiednio sprężyste, smaczne i nie będzie twarde przy brzegach. Drugi sekret – ciasto powinno być bardzo cienkie.

Ciasto glutenowe i bezglutenowe

Jak tylko słyszy się pizza, od razu do głowy przychodzi on: gluten. Nie da się ukryć, że pizza na glutenie, czyli białej mące, wychodzi najlepsza. Do tego smaku jesteśmy najbardziej przyzwyczajeni. Ale wszystko da się zrobić w zdrowszej lub w bezglutenowej wersji. Bo chociaż pizza jest „naturalnie” glutenowa, to i tutaj można kombinować i przygotować np. pełnoziarniste albo bezglutenowe ciasto. Ja używam w mojej kuchni (glutenowego) orkiszu do wypieku pieczywa oraz włoskich specjałów. A a wersji bezglutenowej przygotowuję ciasto np. z mieszanki mąki ryżowej i gryczanej, które przygotowuję w blenderze z ryżu oraz z kaszy gryczanej (jak to robię, przeczytasz tutaj). Do ciasta bezglutenowego z mąki gryczanej dodaję tylko kapkę oliwy lub ją po prostu pomijam. Osoby szukające produktów z przekreślonym kłosem mogą wybrać gotową mieszankę firmy Schär.

Przepis na wegańską pizzę marinarę

Proporcje na 4 cienkie pizze o mniej lub bardziej nieregularnym kształcie o średnicy mniej więcej ok. 25 cm.

Składniki:

Spód:

  • 300 g mąki orkiszowej typ 500 lub 700
  • WERSJA BEZGLUTENOWA: 150 g mąki ryżowej i 150 g mąki gryczanej / 300 g gotowej mieszanki
  • 100 ml oliwy (1 łyżka do ciasta z mąką gryczaną)
  • 30 g drożdży / 7 g drożdży instant
  • szklanka wody
  • porządna szczypta soli

Sos pomidorowy:

  • 300 g passaty pomidorowej / 200 g przecieru pomidorowego i pół szklanki wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • porządna szczypta soli

Dodatki:

  • 6 dużych pieczarek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 suszone pomidory
  • 2 cebule
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżej rukoli

Wykonanie:

1. Pizzę zaczynam od przygotowania zaczynu z drożdży. W szklance z 4 łyżkami lekko ciepłej wody rozpuszczam drożdże, dodaję trochę mąki, opcjonalnie łyżeczkę cukru i odstawiam na 10 minut, żeby drożdże się namnożyły. W przypadku używania drożdży instant etap przygotowania zaczynu wystarczy pominąć i dosypać drożdże bezpośrednio do mąki.

2. Następnie przelewam zaczyn do miski z mąką, dolewam oliwy, dodaję sól oraz resztę wody i wyrabiam ciasto. Jeśli potrzeba, to dolewam więcej wody lub dodaję więcej mąki. Ciasto nie może się kleić do rąk, ani do blatu czy stolnicy. Ma być miękkie, sprężyste i bardzo plastyczne. Po wyrobieniu ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut, od czasu do czasu dziurawiąc je widelcem albo nożem.

3. Dzielę ciasto na 4 pizze lub na tyle mniejszych lub większych części, na ile pizz mam ochotę. Formuję je w okrągły placek i rozciągam ręcznie, na ile się da. Rozwałkowuję aż do uzyskania bardzo cienkiego, jednolitego i nieprzedziurawiającego się spodu. Po uformowaniu spodu wykładam go na blaszkę pokrytą papierem lub do okrągłej formy.

4. Z passaty pomidorowej przygotowuję sos – przelewam ją do miski, dodaję oliwę, 2 przetarte przez praskę ząbki czosnku, bazylię, oregano oraz szczyptę soli. Całość razem mieszam i odstawiam na parę minut. Zamiast passaty pomidorowej można użyć przecieru, który należy rozcieńczyć dodatkowo wodą.

5. Nakładam równomiernie grubą warstwę sosu pomidorowego na rozwałkowane ciasto. Obkładam pokrojonymi cienko pieczarkami, cebulą, pomidorkami i czosnkiem. Posypuję suszoną bazylią i oregano.

6. Pizzę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200-210 stopni na ok. 10-15 minut w trybie góra-dół. Po 10 minutach zaglądam, jak się miewa pizza. Każdy piekarnik jest inny, tak więc trzeba odpowiednio regulować temperaturę oraz obserwować stopień wypieczenia.

7. Po upieczeniu pizzę wyjmuję, wrzucam na nią rukolę oraz świeżą bazylię. Podaję z pestkami dyni, suszonymi pomidorami oraz sosem pomidorowym lub domowym wegańskim sosem serowo-czosnkowym.

Wegańska pizza marinara z różnymi dodatkami

Domową pizzę uwielbiam jadać z różnymi dodatkami. Ostatnio z suszonymi pomidorami oraz pestkami dyni. Lubię także wegański sos czosnkowy o serowym posmaku. A czasem wystarczy mi po protu chlust oliwy… Pycha!

A Ty jaką pizzę lubisz najbardziej?
Małgosia

One Comment

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
wegańska gorąca czekolada z orzechami
Wegańska gorąca czekolada z orzechami

Czy jest coś bardziej przyjemniejszego w te chłodne dni i wieczory niż wegańska gorąca czekolada z orzechami? Taka bardzo rozgrzewająca,...

Zamknij