Wegański sos bezserowy do makaronu

bezglutenowy wegański sos bezserowy do makaronu

Wielu wegan tęskni za serami, których jeść nie chcą i/lub nie mogą. Ja zawsze lubiłam sery, zwłaszcza pleśniowe i zwłaszcza we Francji. Ale nie chciałam więcej ich jadać ze względów etycznych, a potem okazało się, że przez sery mam migreny. Weganką zostałam 6 lat temu. Czasem (w pizzerii najczęściej) jadam wegańskie sery, czy też produkty seropodobne, zwłaszcza na wegańskiej pizzy, a jeszcze częściej robię domowe sosy do makaronu. Zobacz, jak łatwo przygotować taki wegański sos bezserowy. Bezglutenowy.

Jak zrobić wegański sos bezserowy?

Pomysł na wegański sos bezserowy i makaron przyszedł mi, kiedy mieliłam w blenderze ziarna ciecierzycy na mąkę na wegański omlet. Tak jakoś mnie tknęło, żeby całej mąki z blendera nie przesypywać i zrobić na obiad wegański sos bezserowy. A robi się go bardzo prosto. Potrzebna jest mąka z ciecierzycy, do tego garść orzechów arachidowych lub nerkowców, czosnek, sok z cytryny, sól i płatki drożdżowe, które nadają serowego posmaku. Ja najczęściej używam orzechów arachidowych, jakoś bardziej mi smakują w takim sosie. Ilość płatków drożdżowych reguluję w zależności od pożądanej intensywności smaku sera. Proponuję zacząć od mniejszych ilości, a potem dodawać więcej płatków drożdżowych. Opcjonalnie można dodać także łyżkę oleju kokosowego lub rzepakowego – będzie smaczniejsze i bardziej gładkie, ale nie jest to konieczne.

Wegański sos bezserowy do makaronu i do pizzy

Wegański sos bezserowy pasuje idealnie nie tylko do makaronu, ale także do pizzy. Sos jest bezglutenowy, makaron i pizza niekoniecznie. Można odpowiednio regulować konsystencję sosu, dodając do niego mniej lub więcej napoju roślinnego lub wody – w zależności od tego, czy sos ma być bardziej gęsty (np. do pizzy), czy mniej (np. do makaronu). Ilość dodawanego płynu zależy również od tego, jak bardzo suche są składniki. Ja robię świeżą mąkę z ciecierzycy (w blenderze Ronic Zyle, o czym pisałam tutaj), a samo przechowywanie składników suchych ma bardzo duże znaczenie. Sos musi być bardzo dokładnie zblendowany – ja blenduję go również w blenderze molekularnym Ronic Zyle na najwyższych obrotach w 1 minutę. Jeśli masz słabszy blender, to trzeba będzie dłużej moczyć orzechy i dłużej blendować wszystkie składniki. Wegański sos bezserowy dosyć szybko gęstnieje i zastyga, dlatego też najlepiej przygotować go w takiej ilości, jakiej w danej chwili potrzebujemy. Inaczej sos może zaschnąć, a przy ponownym podgrzaniu i rozmieszaniu utworzą się grudki.

Przepis na wegański sos bezserowy

Poniższe proporcje na wegański sos bezserowy wystarczą na porcję makaronu dla dwóch osób.

Składniki:

  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki orzechów arachidowych (lub nerkowców)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki wody lub neutralnego napoju roślinnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka suszonych płatków drożdżowych (nieaktywnych)
  • niecała szklanka wody
  • opcjonalnie: łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego

Wykonanie:

Orzechy arachidowe zalewamy ciepłą wodą (pół szklanki) i odstawiamy na ok. 15 minut. Do blendera kielichowego wrzucamy mąkę z ciecierzycy, dodajemy orzechy z wodą, czosnek, sok z cytryny, płatki drożdżowe i pozostałą wodę, a także opcjonalnie olej. Wszystko razem blendujemy. Jeśli konsystencja jest bardzo gęsta, dodajemy więcej wody. Proporcje składników suchych względem wody powinny wynosić mniej więcej 1:1. Następnie tak przygotowany wegański sos bezserowy przelewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut, cały czas mieszając tak, aby nie powstały grudki. Jeśli sos szybko i bardzo gęstnieje, trzeba dolać trochę wody i mieszać. Po paru minutach sos jest gotowy, można dodawać go do pizzy oraz makaronu.

Do czego dodać wegański sos bezserowy?

Tak przygotowany wegański sos bezserowy można traktować jako neutralną bazę i wzbogacać go smakowo, np. bazylią, papryczką chili, kurkumą (dla podkręcenia koloru), czy też innymi przyprawami. Ja sos bezserowy dodaję do pełnoziarnistego makaronu oraz do pizzy (polecam Ci ten przepis na pizzę na orkiszowym spodzie – jakby co, to orkisz zawiera gluten). Jak Ci się podoba mój przepis? Jak go wykorzystasz? Napisz koniecznie i podziel się w komentarzu swoimi pomysłami!

Udanych wegańskich eksperymentów,
Małgosia

Wypróbuj przepis na wegański omlet!

Wegański omlet z mąki z ciecierzycy

Jak zrobić mąkę z ciecierzycy?

Jak zrobić mąkę z ciecierzycy w blenderze Ronic Zyle?

3 Replies to “Wegański sos bezserowy do makaronu”

  1. Ciekawy smak musi miec ten sos, muszę wypróbować ;-)
  2. Gotujemy wegańsko od pół roku, także Twój przepis jest trafiony w dziesiątkę!

Dodaj komentarz