Sałatka owocowa z orzechami i bakaliami

Po świątecznym jedzeniu pierogów czas na coś bardziej kolorowego z myślą o karnawałowych imprezach. Sałatka owocowa z orzechami i bakaliami to zdrowa, sycąca i słodka przegryzajka nie tylko na imprezowy wieczór. Na śniadanie również jak znalazł! Bardzo szybka, prosta i soczysta dzięki dodatkowi owocu granatu. Sprawdzi się w sytuacjach, kiedy trzeba będzie szybko podać coś gościom, a nie będziemy chcieli podsuwać suchych rodzynków i słonych orzeszków. Podstawa takiej sałatki może być bardzo uniwersalna – zrobiłam ją na śniadanie z granolą i domowym mlekiem kokosowym, a za parę dni będzie idealna z jogurtem owsianym, który właśnie się robi. Zaś na imprezę z przyjaciółmi zrobię z niej deser, dodając trochę słodkiego kremu.

Sałatka owocowa z orzechami i bakaliami

Kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, warto jadać te suszone. Zawierają sporo składników mineralnych, witamin, błonnika, ale także kalorii. Więc spożywajmy je z umiarem. Wybierajmy te, które nie są konserwowane. Na przykład niesiarkowane morele są takie ciemne i brzydkie, chociaż dla mnie dużo lepsze niż te siarkowane piękne pomarańczowe. Jeśli nie mamy dostępu do suszonych owoców niesiarkowanych, to starajmy się je umyć przed spożyciem. Pozwoli to nieco „wymyć” konserwanty.

Jak najłatwiej obrać granat?

Granat kroimy na pół, „równikowo”, czyli wzdłuż najszerszego obwodu, a potem nacinamy skórkę „południkowo”. Następnie bierzemy połówkę, trzymając „otwartą” stroną w dół nad miseczką i uderzamy z góry łyżką lub odginamy skórkę do góry. Możemy również odginać skórkę przy krawędziach i wyjmować pestki.

Przepis na sałatkę owocową z orzechami i bakaliami

Z podanych proporcji wychodzi 6 porcji.

Czego nam potrzeba?

  • 1 duży owoc granatu, najlepiej taki z bardzo czerwonymi pestkami
  • kiść czerwonych winogron
  • 1 duży banan
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów arachidowych niesolonych
  • 100 g orzechów brazylijskich (lub innych orzechów według własnych preferencji)
  • 100 g (niesiarkowanych) rodzynków
  • 100 g (niesiarkowanych) suszonych moreli
  • 1 opakowanie tofu naturalnego (180 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • słodzidło wg uznania: stewia, erytrytol
  • kilka łyżek (domowego) mleka kokosowego
  • wiórki kokosowe lub starta gorzka czekolada do posypki

Jak to zrobić?

Pestki granatu wsypujemy do miseczki, banana kroimy na drobne kawałki i dodajemy do granatu. Orzechy najlepiej pomoczyć przez godzinę lub dłużej, ale straci się wtedy na chrupkości. Lepiej smakują lekko podprażone przez kilka minut na patelni lub w piekarniku. Wydobędą wtedy z siebie piękny zapach i się trochę przyrumienią. W piekarniku będzie to ok. 10 minut w temperaturze 160-170 stopni – trzeba je pilnować, aby się nie przyrumieniły za bardzo. Jak trochę ostygną, przerzucamy je do miski z granatem. Bakalie też najlepiej przemyć, a potem odsączyć. Rodzynki wrzucamy do miski całe, a morele kroimy na drobne kawałki. Mieszamy. Tofu przekładamy do miseczki, rozdrabniamy widelcem, dodajemy sok z cytryny i odstawiamy na pół godziny. Następnie dodajemy łyżkę lub dwie erytrytolu (lub innego słodzidła – polecam jasnego koloru)  oraz mleko kokosowe (najlepiej domowe) i ubijamy krem w blenderze. Miksujemy do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji. Jeśli chcemy uzyskać bardziej lejącą się konsystencję, dodajemy trochę więcej mleczka. Sałatkę przerzucamy do salaterek lub miseczek, na górę dajemy łyżkę kremu, dekorujemy wiórkami kokosowymi lub startą gorzką czekoladą i w takiej formie podajemy. Pycha!

Co pasuje do sałatki owocowej?

Sałatka owocowa z orzechami i bakaliami to najprostsza przekąska na domową imprezę. Możemy także zajadać się nią na deser, np. z konfiturą z pomarańczy

A Wy co takiego pysznego przygotowujecie na domówki?
Małgosia

NEWSLETTER

Zapisz się do newslettera i pobierz e-booka ze słodkimi przepisami!

Zaczekaj chwilę...

Dziękujemy za zapis do newslettera. Odbierz maila, potwierdź swoją subskrypcję i pobierz e-booka.

Inne przepisy na domowe spotkania:

Sałatka z granatem, jarmużem i czerwoną kapustą

Wegańskie pralinki orzechowe i korzenne

Cukinia z pestkami dyni w oliwie z ziołami

21 Comments Add yours

  1. Anna napisał(a):
    Bardzo lubię granat, koniecznie muszę wypróbować Twoją sałatkę bo wygląda na pyszną!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Granat to bardzo zdrowy owoc, warto go jeść oraz pić wyciskane z niego soki.
  2. Jolene napisał(a):
    Skradłaś mi serce bananem! Aż żałuję, że sama nie przygotowuję nic na Sylwestra, tylko jadę na gotowe. Ale skorzystam z przepisu w późniejszym czasie ;) Pozdrawiam!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Na imprezy karnawałowe sałatka jak znalazł, cieszę się, że przepis się przyda!
  3. Nikola Tkacz napisał(a):
    Smaczna i przede wszystkim zdrowa :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      I takie przepisy lubię. :)
  4. iwona napisał(a):
    Małgosiu, ja zrobiłam tiramisu. Ale sałatka brzmi fajnie, zobaczę, może dostanę granata to zrobię. Miłego wieczoru ci życzę i dobrego roku :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Tobie również życzę wszystkiego dobrego! Tiramisu brzmi pysznie! Może zrobię wegańskie tiramisu? ❤️
  5. Anna napisał(a):
    Nie jadam granatu, bo nie trafiłam na taką fajną geograficzną instrukcję obierania tego owocu. Dzięki! :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ja zawsze muszę sobie pewne rzeczy zwizualizować w głowie albo wyobrazić, jak wykonuję daną czynność, dlatego też staram się opisywać zabiegi kulinarne obrazowo. ;) Cieszę się, że instrukcja Ci się spodobała. ;)
  6. Justyna napisał(a):
    świetny przepis :) musze go dzisiaj wypróbować
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! To bardzo prosta, kolorowa i pożywna sałatka.
  7. Joli Rybińska napisał(a):
    Wygląda obłędnie, muszę spróbować koniecznie. Dzięki ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Sałatka jest świetna w smaku i w aspekcie wizualnym! Polecam! Idealna na domowe imprezy. :)
  8. Barbara napisał(a):
    Orzechy, bakalie, rodzynki, morele... jest tu wszystko co lubię. Znaczy to, że koniecznie muszę ją przygotować. :-)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      To wszystko zdrowe bakalie, najlepiej, aby były niesiarkowane.
  9. Agnieszka S. napisał(a):
    Pysznie wygląda!!! jej musze zrobić
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zrób koniecznie, sałatka jest prosta, a do tego pożywna i zdrowa. :)
  10. Aleksandra Ćmachowska napisał(a):
    Niesamowicie kolorowa bomba witaminowa! Granaty są bardzo zdrowe, do tego morele i inne bakalie :). Musi być przepyszna! Pozdrawiam, Mamatywna .)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      To prawda, sałatka jest zdrowa i pyszna!
  11. Ania napisał(a):
    Kolejny przepis do wypróbowania :)

Dodaj komentarz