Sałatka owocowa z orzechami i bakaliami to zdrowa, sycąca i słodka przegryzajka nie tylko jako deser, ale także na śniadanie, czy drugie śniadanie do pracy. Bardzo szybka, prosta i soczysta dzięki dodatkowi owocu granatu. Sprawdzi się wtedy, gdy trzeba zjeść coś na szybko i co będzie dosyć długo trzymać. To także świetny pomysł na przegryzajkę imprezową – zamiast suchych rodzynków i słonych orzeszków. Podstawa takiej sałatki może być bardzo uniwersalna – zrobiłam ją na śniadanie z granolą i domowym mlekiem kokosowym, a za parę dni będzie idealna z jogurtem owsianym, który właśnie się robi. Sałatka owocowa świetnie komponuje się także z różnymi kremami, np. na bazie tofu.
Sałatka owocowa z orzechami i bakaliami
Kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, warto jadać te suszone. Zawierają sporo składników mineralnych, witamin, błonnika, ale także kalorii. Spożywajmy je więc z umiarem. Wybierajmy te, które nie są konserwowane. Na przykład niesiarkowane morele są takie ciemne i brzydkie, chociaż dla mnie dużo lepsze niż te siarkowane piękne pomarańczowe. Jeśli nie mamy dostępu do suszonych owoców niesiarkowanych, to starajmy się je umyć przed spożyciem. Pozwoli to nieco “wymyć” konserwanty.
Jak najłatwiej obrać granat?
Granat kroimy na pół, „równikowo”, czyli wzdłuż najszerszego obwodu, a potem nacinamy skórkę “południkowo”. Następnie bierzemy połówkę, trzymając „otwartą” stroną w dół nad miseczką i uderzamy z góry łyżką lub odginamy skórkę do góry. Możemy również odginać skórkę przy krawędziach i wyjmować pestki.
Przepis na sałatkę owocową z orzechami i bakaliami
Z podanych proporcji wychodzi 6 porcji.
Składniki:
Sałatka:
- 1 duży owoc granatu, najlepiej taki z bardzo czerwonymi pestkami
- kiść czerwonych winogron
- 1 duży banan
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów arachidowych niesolonych
- 100 g orzechów brazylijskich (lub innych orzechów według własnych preferencji)
- 100 g (niesiarkowanych) rodzynków
- 100 g (niesiarkowanych) suszonych moreli
Krem:
- 1 opakowanie tofu naturalnego (200 g)
- 2 łyżki soku z cytryny
- słodzidło wg uznania: stewia, erytrytol
- kilka łyżek (domowego) mleka kokosowego
- wiórki kokosowe lub starta gorzka czekolada do posypki
Wykonanie:
Pestki granatu wsypujemy do miseczki, banana kroimy na drobne kawałki i dodajemy do granatu. Orzechy najlepiej pomoczyć przez godzinę lub dłużej, ale straci się wtedy na chrupkości. Lepiej smakują lekko podprażone przez kilka minut na patelni lub w piekarniku. Wydobędą wtedy z siebie piękny zapach i się trochę przyrumienią. W piekarniku będzie to ok. 10 minut w temperaturze 160-170 stopni – trzeba je pilnować, aby się nie przyrumieniły za bardzo. Jak trochę ostygną, przerzucamy je do miski z granatem. Bakalie też najlepiej przemyć, a potem odsączyć. Rodzynki wrzucamy do miski całe, a morele kroimy na drobne kawałki. Wszystkie składniki mieszamy.
Krem tofu-kokosowy
Tofu przekładamy do miseczki, rozdrabniamy widelcem, dodajemy sok z cytryny i odstawiamy na pół godziny. Następnie dodajemy łyżkę lub dwie erytrytolu (lub innego słodzidła – polecam jasnego koloru) oraz mleko kokosowe (zachęcam Cię do robienia domowego mleka kokosowego z wiórków) i ubijamy krem w blenderze. Miksujemy do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji. Jeśli chcemy uzyskać bardziej lejącą się konsystencję, dodajemy trochę więcej mleka kokosowego. Sałatkę przerzucamy do salaterek lub miseczek, na górę dajemy łyżkę kremu, dekorujemy wiórkami kokosowymi lub startą gorzką czekoladą i w takiej formie podajemy. Pycha!
Co pasuje do sałatki owocowej?
Sałatka owocowa z orzechami i bakaliami to najprostsza przekąska, kiedy chcemy zjeść coś na szybko. Orzechy dosyć długo trzymają, a dodatek owoców dodaje kolorów i witaminy C – dzięki temu zwiększa się wchłanianie żelaza z orzechów.
A co Ty jadasz najczęściej “na szybko”?
Małgosia
24 komentarze
Anna
Dobre Zielsko
Jolene
Dobre Zielsko
Nikola
Dobre Zielsko
iwona
Dobre Zielsko
Anna
Dobre Zielsko
Justyna
Dobre Zielsko
Joli
Dobre Zielsko
Barbara
Dobre Zielsko
Agnieszka S.
Dobre Zielsko
Aleksandra
Dobre Zielsko
Ania
Pingback:
Pingback:
Pingback: