razowe spaghetti z pesto z liści rzodkiewki wegańskie bezglutenowe
Bezglutenowe,  Obiad,  Przepisy wegańskie

Razowe spaghetti z pesto z liści rzodkiewki i bobem

Jedno z moich ulubionych dań latem to bób aglio e olio. Mogłabym jadać tak przez tydzień, aż by się znudziło. I właśnie po tygodniu fazy na bób trochę mi się znudziło… Zaczęłam więc kombinować coś pokrewnego i przerzuciłam się na razowe spaghetti z pesto z liści rzodkiewki i bobem. Kolejna pycha! 

Bób na obiad

Na letnie obiady bardzo często przyrządzam bób w wersji minimalistycznej – z czosnkiem i oliwą. Często dodaję do niego także wegański sos bezserowy o serowym posmaku (przepis znajdziesz w tutaj). A kiedy nie chcę, aby bób dominował na talerzu, dodaję go do razowego spaghetti z pesto. Makaron może być w wersji orkiszowej (glutenowej) lub gryczanej (bezglutenowej). Obydwa są pyszne! Taki właśnie pyszny wegański obiad jadłam nałogowo przed wyjazdem w góry. Wymieniałam makaron glutenowy na bezglutenowy, bazę oraz liście do pesto. W tym przepisie zachęcam Cię do wykorzystania liści rzodkiewki, czyli gotowania w duchu zero waste! Liście rzodkiewki są bardzo zdrowym dobrym zielskiem i wcale nie są odpadem. Warto oczywiście, aby pochodziły z upraw ekologicznych.

Przepis na razowe spaghetti z pesto z liści rzodkiewki i bobem

Proporcje na razowe spaghetti z pesto przewidziane na obiad dla dwóch osób.

Składniki:

  • 200 g bobu
  • 100 g makaronu razowego spaghetti (w wersji glutenowej orkiszowy, w wersji bezglutenowej gryczany)
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżki migdałów
  • 4 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół pęczka rzodkiewki
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Wykonanie:

Bób najczęściej gotuję na parze albo piekę z oliwą i czosnkiem. Spaghetti gotuję przez ok. 10 minut aż będzie miękkie. Migdały mielę w miarę na drobno, dodaję do nich płatki drożdżowe, dokładnie umyte liście rzodkiewki, łyżkę natki pietruszki, czosnek, sok z cytryny oraz sól. Przez chwilę razem blenduję w robocie kuchennym, po czym dodaję olej lniany i przez chwilę blenduję na niezbyt gładko. Jeśli potrzeba, dodaję odrobinę wody. Spaghetti wykładam na talerz, na makaron daję trochę bobu, dodaję dwie łyżki pesto z liści rzodkiewki, na pesto wykładam jeszcze trochę bobu i na całość dodaję pokrojone bulwy rzodkiewki oraz pozostałą natkę pietruszki. Jakie to pyszne! Zwłaszcza jeśli jest podane na tak pięknym talerzu z kolekcji Lichen dostępnym w sklepie Bela Mesa.

razowe spaghetti z pesto z liści rzodkiewki wegańskie bezglutenowe

Razowe spaghetti z pesto na wiele sposobów

Przepis na razowe spaghetti z pesto można odpowiednio modyfikować, nie tylko jeśli chodzi o makaron bezglutenowy czy glutenowy (polecam orkiszowy). Wegańskie pesto można zrobić także z pestek słonecznika albo sezamu. A zamiast liści rzodkiewki można zrobić pesto z liści marchwi, tradycyjnie bazyliowe lub pietruszkowe.

Kombinuj, baw się smakami i zdrowo odżywiaj!
Małgosia

6 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
dlaczego warto jeść bób
Dlaczego warto jeść bób?

Uwielbiam bób, a Ty? To kolejne, po szparagach, zielsko, na które czekam z utęsknieniem i jem, ile się da, bo...

Zamknij