razowe spaghetti z pesto z liści rzodkiewki wegańskie bezglutenowe
Bezglutenowe,  Obiad,  Przepisy wegańskie

Razowe spaghetti z pesto z liści rzodkiewki i bobem

Jedno z moich ulubionych dań latem to bób aglio e olio. Nie mogę się już doczekać sezonu na bób! Mogłabym jadać tak przez tydzień, aż by się znudziło. Bób lubię jadać również z pesto albo i dodawać do makaronu. A pesto lubię robić z wszelkich liści. Na przykład z liści rzodkiewki. Tak, one nadają się do jedzenia. Nie wyrzucaj ich – zjadaj! Oto przepis zero waste – pesto z liści rzodkiewki i bobem.

Bób na obiad

Na letnie obiady bardzo często przyrządzam bób w wersji minimalistycznej – z czosnkiem i oliwą. Często dodaję do niego także wegański sos bezserowy o serowym posmaku (przepis znajdziesz w tutaj). A kiedy nie chcę, aby bób dominował na talerzu, dodaję go do razowego spaghetti z pesto. Makaron może być w wersji orkiszowej (glutenowej) lub gryczanej (bezglutenowej). Obydwa są pyszne! Taki właśnie pyszny wegański obiad jadłam nałogowo przed wyjazdem w góry. Wymieniałam makaron glutenowy na bezglutenowy, bazę oraz liście do pesto. W tym przepisie zachęcam Cię do wykorzystania liści rzodkiewki, czyli gotowania w duchu zero waste! Liście rzodkiewki są bardzo zdrowym dobrym zielskiem i wcale nie są odpadem. Warto oczywiście, aby pochodziły z upraw ekologicznych lub z własnego ogródka albo i nawet balkonu. Ja sieję w tym roku własną rzodkiewkę, bo uwielbiam pesto z rzodkiewkowych liści. 

Strączki muszą być!

No dobra, a co zrobić, gdy sezon na bób dawno minął albo jeszcze go nie ma, a chce się spaghetti z pesto z liści rzodkiewki z bobem? Można użyć bobu mrożonego! A jak i tego nie ma, to będzie pasować także zielony groszek – świeży, mrożony lub nawet ten ze słoika (tudzież puszki, ale lepszym wyborem będzie słoik). Pasuje tutaj także soczewica brązowa lub zielona. Dlaczego strączki są ważne? Bo wraz z produktami zbożowymi dostarczają pełnego kompletu niezbędnych dla zdrowia aminokwasów, czyli po prostu pełnowartościowego białka. Oczywiście danie z pesto samo w sobie jest sycące, tak więc można zrobić sobie same strączki z pesto.

Przepis na razowe spaghetti z pesto z liści rzodkiewki i bobem

Proporcje na razowe spaghetti z pesto przewidziane na obiad dla dwóch osób.

Składniki:

  • 200 g bobu (świeżego lub mrożonego, a z braku bobu soczewica brązowa / zielona lub zielony groszek świeży lub mrożony)
  • 100 g makaronu razowego spaghetti (w wersji glutenowej orkiszowy, w wersji bezglutenowej gryczany)
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżki migdałów
  • 4 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół pęczka rzodkiewki
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Bób najczęściej gotuję na parze albo piekę z oliwą i czosnkiem.

2. Spaghetti gotuję przez ok. 10 minut aż będzie miękkie.

3. Migdały mielę w miarę na drobno, dodaję do nich płatki drożdżowe, dokładnie umyte liście rzodkiewki, łyżkę natki pietruszki, czosnek, sok z cytryny oraz sól.

4. Przez chwilę wszystkie składniki na pesto blenduję w robocie kuchennym, po czym dodaję olej lniany i przez chwilę blenduję na niezbyt gładko.

5. Jeśli potrzeba, dodaję odrobinę wody lub więcej soku z cytryny (warto dodawać małe ilości, żeby nie było zbyt kwaśne).

6. Spaghetti dokładnie odcedzam i wykładam na talerz. Na makaron daję trochę bobu, dodaję dwie łyżki pesto z liści rzodkiewki, na pesto wykładam jeszcze trochę bobu i na całość dodaję pokrojone bulwy rzodkiewki oraz pozostałą natkę pietruszki. Jakie to pyszne! Zwłaszcza jeśli jest podane na tak pięknym talerzu dostępnym w sklepie Bela Mesa.

razowe spaghetti z pesto z liści rzodkiewki wegańskie bezglutenowe

Razowe spaghetti z pesto na wiele sposobów

Przepis na razowe spaghetti z pesto można odpowiednio modyfikować, nie tylko jeśli chodzi o makaron bezglutenowy czy glutenowy (polecam orkiszowy). Wegańskie pesto można zrobić także z pestek słonecznika albo sezamu. A zamiast liści rzodkiewki można zrobić pesto z liści marchwi, rukolowe bazyliowe lub pietruszkowe.

Kombinuj, baw się smakami i zdrowo odżywiaj!
Małgosia

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
zielone szparagi komosa ryżowa quinoa obiad wegański bezglutenowy pieczone buraki
Zielone szparagi z komosą ryżową i pieczonym burakiem

Sezon na szparagi właśnie się zaczyna! To moje ulubione dobre zielsko! Mogłabym je chrupać jak paluszki i dodawać do wszelkich...

Zamknij